Doručení zdarma při objednávce nad 999 Kč.

Doprava zdarma se nevztahuje na velkoobjemové zásilky.

Více o způsobech doručení
30 dní na vrácení od data doručení. Zjistěte, jak podat žádost o vrácení zboží
Většinu produktů odesíláme do 24 hodin.

Doba vyřízení objednávky se může lišit v závislosti na dostupnosti produktu a zvoleném způsobu doručení.

Zjistěte si podrobné informace
Nav switch

Zadejte hledané slovo a zobrazí se návrhy.

Bushcraft

Bushcraft - umění přežít v divočině 

Bushcraft neboli umění přežít v divočině je schopnost využívat přírodní zdroje k přežití a pohodlnému životu v divočině. Tato praxe, založená na znalostech předávaných z generace na generaci, kombinuje tradiční metody přežití s moderními technikami. Bushcraft není jen souborem technik, je to způsob, jak se spojit s přírodou, rozvíjet soběstačnost a respekt k životnímu prostředí.

V kategorii Bushcraft obchodu Sportano najdete vše potřebné pro přežití v divočině od značek jako TB Outdoor, Gerber, Salewa, Source Tactical, Tasmanian Tiger a Viking.

Základní principy a filozofie bushcraftu 

Bushcraft, umění přežít a žít v souladu s přírodou, předpokládá hluboké znalosti a dovednosti využívat přírodní zdroje udržitelným způsobem, který respektuje životní prostředí. Jeho filozofie se zaměřuje na minimalismus a návrat ke kořenům, kde hlavní roli hraje přizpůsobivost a soběstačnost. Praktikující bushcraftu se učí rozpoznávat a používat místní rostliny a materiály, vytvářet přístřešky, hledat zdroje vody a získávat potravu. Nezbytnou součástí je také schopnost rozdělat oheň, který je klíčový jak pro vaření, tak pro udržení tepla a ochrany. Bushcraft podporuje hlubokou úctu k přírodě a zároveň učí, jak zůstat v bezpečí a pohodlí v prostředí divočiny.

Oblečení pro bushcraft: výběr pro pohodlí a bezpečnost 

Výběr oblečení pro bushcraft je zásadní pro zajištění pohodlí a bezpečnosti při aktivitách v divočině. V bushcraftu, kde musí být každá součást vybavení funkční a spolehlivá, je správné oblečení první linií obrany proti nepředvídatelným podmínkám prostředí.

Při výběru oblečení pro bushcraft je zásadní vrstvení, které umožňuje flexibilní přizpůsobení měnícím se podmínkám. První vrstva, která je v přímém kontaktu s pokožkou, by měla být vyrobena z rychleschnoucích a vlhkost odvádějících materiálů, jako je merino nebo moderní syntetika. Taková vrstva zabraňuje přehřátí těla v teplých dnech a udržuje teplo, když teplota klesá.

Druhá vrstva, izolační vrstva, je určena k udržení tělesného tepla. Zde jsou ideální materiály, jako je rouno, přírodní nebo syntetické prachové peří, které poskytují vynikající tepelnou izolaci a zároveň zůstávají lehké a stlačitelné.

Třetí vrstva je vnější potah, který chrání před deštěm, větrem a chladem. Měla by být nepromokavá, ale zároveň prodyšná, aby zabraňovala kondenzaci potu a udržovala tělo v suchu. Gore-Tex nebo podobné tkaniny se často volí pro jejich odolnost a spolehlivost.

Obuv je v bushcraftu stejně důležitá jako oblečení. Obuv by měla být nepromokavá, odolná a měla by mít dobrou přilnavost, aby byla zajištěna stabilita v náročném terénu. Je také důležité, aby byly pohodlné i po mnoha hodinách chůze a aby chránily nohy před vlhkem a chladem.

Kromě toho je vhodné zvážit doplňky, jako jsou rukavice, čepice, šály nebo chrániče nohou, které mohou výrazně zvýšit tepelný komfort. Veškeré oblečení pro bushcraft by mělo být snadno čistitelné a odolné proti poškození, protože přístup k civilizačním vymoženostem je v divočině omezený.

Obuv pro bushcraft: jak vybrat správné boty? 

Výběr obuvi pro bushcraft je jedním z nejdůležitějších aspektů přípravy na výlet do přírody. Boty jsou základní ochranou nohou, poskytují bezpečnost, pohodlí a oporu v různých a často obtížných podmínkách prostředí.

Správné boty pro bushcraft by měly být především odolné a nepromokavé. Klíčová je odolnost, aby obuv vydržela náročné podmínky terénu, včetně chůze po nerovných cestách, ostrých kamenech nebo v křoví. Materiály, jako je kůže nebo moderní syntetické tkaniny, se doporučují pro svou odolnost a schopnost odvádět vlhkost.

Nepromokavost je nezbytná, aby nohy zůstaly v suchu i při přecházení mokrých oblastí nebo potoků. Technologie, jako je Gore-Tex, nabízejí nejen nepromokavost, ale také prodyšnost, která je důležitá pro zabránění nadměrnému pocení nohou.

Dalším důležitým aspektem je pohodlí a střih. Boty pro bushcraft by měly být přiléhavé, ale ne těsné, s ponecháním volného prostoru pro prsty. To zajišťuje pohodlí při delší chůzi a pomáhá vyhnout se odřeninám nebo puchýřům. Je důležité, aby boty měly také dobré odpružení a oporu klenby nohy, která poskytuje ochranu před únavou a zraněním.

Dalšími klíčovými vlastnostmi jsou přilnavost a stabilita. Podrážky by měly mít hluboký, agresivní dezén, který zajistí stabilitu na kluzkém nebo nerovném povrchu. Výběr obuvi se zpevněním v oblasti špičky a paty zvyšuje odolnost a chrání nohy před nárazy.

Důležitá je také výška svršku. Vyšší svršky, které sahají nad kotník, poskytují větší oporu a ochranu proti podvrtnutí. V teplejších dnech však mohou být méně pohodlné, proto je důležité najít rovnováhu mezi ochranou a pohodlím.

Nezapomeňte si nové boty před odchodem do terénu pořádně protáhnout. Zajistíte si tak lepší usazení a předejdete nepohodlí při první vycházce.

Klíčové vybavení pro bushcraft: od nože po kompas 

Výběr klíčového vybavení pro bushcraft je pro každého nadšence do divočiny zásadní. Základní nástroje, od nože po kompas, tvoří páteř bushcraftu a umožňují bezpečnou a efektivní činnost v divočině.

Nůž je nejzákladnějším nástrojem bushcraftu. Díky své všestrannosti je nepostradatelný pro mnoho úkolů, jako je příprava jídla, práce se dřevem nebo i výroba dalších nástrojů. Je důležité, aby byl nůž odolný, měl čepel odolnou proti oděru a pohodlnou rukojeť. Je také důležité nezapomínat na pravidelné broušení nože, aby byl vždy připraven k použití.

Dalším neocenitelným nástrojem je sekera. Sekera je ideální pro kácení stromů nebo štípání palivového dřeva, měla by být vyvážená a přizpůsobená síle a dovednostem uživatele. Volba mezi krátkou a dlouhou násadou závisí na preferencích a zamýšleném použití.

Pila je nástroj, který umožňuje přesné řezání dřeva s menší námahou než sekera. Skládací pily jsou oblíbené mezi nadšenci bushcraftu, protože jsou lehké a snadno se přepravují.

Kompas je spolehlivý způsob navigace v divočině, zejména tam, kde nemusí být k dispozici signál GPS. Je důležité naučit se používat kompas a číst v mapě, což je v divokém terénu neocenitelná dovednost.

Příslušenství Bushcraft: malé prvky, velký rozdíl 

Ačkoli se může zdát, že se jedná o drobné doplňky pro bushcraft, hrají velkou roli v celkovém zážitku. Předměty jako křemenný zapalovač, lana nebo karabiny mohou život v terénu výrazně usnadnit. Křemenný zapalovač je spolehlivým zdrojem ohně i v obtížných podmínkách. Provazy jsou nezbytné pro stavbu přístřešků nebo pastí a karabiny pro přenášení vybavení nebo upevnění předmětů.

Dalším klíčovým příslušenstvím pro bezpečné používání přírodních zdrojů vody je vodní filtr nebo tablety na čištění vody. Přístup k čisté vodě je nezbytný pro udržení zdraví a hygieny v divočině.

Nezapomeňte na spací pytel a karimatku, které vám poskytnou pohodlí a ochranu před chladem během nocí v přírodě. Výběr správné tloušťky a materiálu spacího pytle je zásadní v závislosti na klimatických podmínkách.

Výběr batohu pro bushcraft: kapacita, odolnost, funkčnost 

Výběr batohu pro bushcraft je rozhodnutí, které má významný vliv na pohodlí a efektivitu outdoorových výprav. Při tomto důležitém rozhodování jsou důležité klíčové aspekty, jako je kapacita, odolnost a funkčnost.

Kapacita batohu by měla být přizpůsobena délce a typu plánované výpravy. Krátké výpravy vyžadují menší batohy o objemu 20-30 litrů, zatímco pro delší výpravy, zejména ty, které vyžadují nošení velkých zásob jídla, vody a vybavení, se doporučují batohy o objemu 40 až 70 litrů nebo i více. Je důležité, aby batoh nebyl ani příliš velký, ani příliš malý, aby se předešlo zbytečné hmotnosti nebo nedostatku místa pro základní vybavení.

Dalším klíčovým faktorem je odolnost batohu. Materiál, z něhož je vyroben, by měl být odolný vůči oděru a poškození, stejně jako vůči různým povětrnostním podmínkám. Často se volí tkaniny, jako je Cordura nebo jiné vysoce odolné syntetické materiály, které nabízejí dlouhodobou odolnost a ochranu před deštěm, sněhem nebo blátem.

Stejně důležitá je i funkčnost batohu. Dobře navržený batoh pro bushcraft by měl mít více přihrádek a kapes, které usnadňují organizaci vybavení a rychlý přístup k nezbytným věcem. Systém MOLLE (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) je často oceňován pro svou modularitu a přizpůsobivost, což umožňuje přizpůsobit konfiguraci batohu individuálním potřebám.

Pohodlí při nošení je nedílnou součástí dobrého batohu pro bushcraft. Nosný systém by měl být ergonomický, s nastavitelnými ramenními popruhy, bederním pásem a ventilačními panely, aby se maximalizovalo pohodlí a minimalizovalo namáhání zad a ramen. Bederní pás je obzvláště důležitý, protože přenáší část hmotnosti ze zad na boky, čímž snižuje riziko zranění.

Posledním, ale stejně důležitým aspektem je hydratační systém. Mnoho bushcraftových batohů má speciální přihrádky nebo systémy na přenášení lahví s vodou, což je velmi užitečné na delších túrách.

Vaření v terénu: vybavení a techniky bushcraftu 

Vaření v terénu je klíčovou součástí bushcraftu a vyžaduje správné vybavení a zvládnutí různých technik vaření. Schopnost připravit si v divočině výživné a chutné jídlo nejen posiluje morálku, ale také dodává potřebnou energii pro přežití a průzkum.

Základním vybavením pro vaření v bushcraftu je přenosný turistický vařič nebo polní vařič. Lehké a kompaktní vařiče na plyn nebo kapalná paliva jsou ideální pro rychlou přípravu jídla a vaření vody. Je důležité vybrat model, který je robustní, stabilní a snadno použitelný v polních podmínkách.

Tradičním způsobem vaření v bushcraftu je použití ohně. Klíčové je zvládnutí umění rozdělat a udržovat oheň. Vaření na ohni vyžaduje použití ohnivzdorného nádobí, jako jsou litinové hrnce nebo pánve, které lze umístit přímo na žhavé uhlíky nebo zavěsit nad oheň.

Dalším důležitým vybavením je nůž na vaření a prkénko na krájení. Nůž by měl být ostrý a pohodlný na používání, aby umožnil snadnou přípravu surovin, jako je zelenina, maso nebo ryby. Krájecí prkénko, nejlépe z lehkého a odolného materiálu, je nezbytné pro hygienickou přípravu potravin.

Důležitým aspektem vaření na poli je hospodaření s vodou. Měli byste mít s sebou dostatek vody na vaření a pití a v případě použití přírodních zdrojů také vhodné vybavení na čištění vody, jako jsou vodní filtry nebo tablety na čištění vody.

Mezi techniky vaření v bushcraftu patří vaření v páře, pečení, smažení a dušení. Vaření v páře pomocí improvizovaných listových pařáků nebo papiňáků je šetrná metoda vaření, která zachovává většinu živin. Opékání, často na otevřeném ohni nebo na žáru, je ideální pro přípravu masa nebo zeleniny. Smažení na pánvi nad ohněm umožňuje rychlou přípravu různých pokrmů. Dušení v litinových hrncích je skvělý způsob přípravy dušených pokrmů nebo polévek.

Oblíbená je také technika zabalení jídla do listí nebo hlíny před vložením do ohně. Díky tomu se suroviny rovnoměrně propečou a získají jedinečnou chuť.

Rozbalit popis Sbalit popis