Doručení zdarma při objednávce nad 999 Kč.

Doprava zdarma se nevztahuje na velkoobjemové zásilky.

Více o způsobech doručení
30 dní na vrácení od data doručení. Zjistěte, jak podat žádost o vrácení zboží
Většinu produktů odesíláme do 24 hodin.

Doba vyřízení objednávky se může lišit v závislosti na dostupnosti produktu a zvoleném způsobu doručení.

Zjistěte si podrobné informace
Nav switch

Zadejte hledané slovo a zobrazí se návrhy.

Severská chůze

Nordic Walking - vybavení a nezbytné doplňky v obchodě Sportano 

Nordic Walking, známý také jako chůze s holemi, je forma fyzické aktivity, která si získala oblibu po celém světě jako účinný a příjemný způsob zlepšení kondice a zdraví. Nordic Walking, který vznikl ve Finsku jako letní cvičení pro běžkaře, se vyvinul v samostatný sport, který přitahuje lidi všech věkových kategorií a úrovní fyzické zdatnosti. Tato aktivita je charakteristická používáním speciálních holí, které nejen stabilizují chůzi, ale také zvyšují zapojení svalů horní části těla.

V kategorii Nordic Walking ve sportovním obchodě Sportano najdete kvalitní vybavení a příslušenství od renomovaných výrobců, jako jsou Fizan, GABEL, Komperdell, LEKI, Nike nebo Viking.

Zdravotní přínosy Nordic Walking 

Nordic Walking kombinuje jednoduchost chůze s efektivitou tréninku celého těla a nabízí mnoho významných zdravotních výhod. Díky aktivnímu používání holí zapojuje toto cvičení nejen spodní část těla, ale také svaly horní části těla, což z něj činí formu tréninku se zvýšenou intenzitou.

Jedním z hlavních přínosů nordic walkingu je zlepšení kardiovaskulární kondice. Pravidelné provozování této aktivity přispívá ke zvýšení kardiovaskulární zdatnosti, a tím ke zvýšení celkové kondice a vytrvalosti. Kromě toho je chůze s holemi vynikajícím způsobem spalování kalorií a napomáhá hubnutí, protože zapojuje více svalových skupin než běžná chůze, což vede k většímu energetickému výdeji.

Nordic Walking je prospěšný i pro osoby s kloubními problémy. Jako forma cvičení s nízkou zátěží minimalizuje zátěž kolenních, kyčelních a páteřních kloubů, takže je ideální volbou pro starší osoby, osoby zotavující se po zranění a osoby s nadváhou.

Dalším důležitým aspektem je vliv nordic walkingu na zlepšení stability a rovnováhy. Pravidelné provozování této formy fyzické aktivity posiluje svaly zodpovědné za udržování rovnováhy, což je důležité zejména při prevenci pádů ve vyšším věku.

Nordic Walking má také pozitivní vliv na duševní zdraví. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, zejména uprostřed přírody, pomáhá snižovat hladinu stresu a zlepšovat náladu. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu má prokazatelný vliv na snížení úrovně úzkosti a deprese a také na zlepšení kvality spánku.

Základní technika Nordic Walking 

Zvládnutí základní techniky Nordic Walking je klíčem k efektivnímu využití této formy aktivity a získání maximálních zdravotních výhod. Technika je založena na harmonickém, přirozeném pohybu těla s vhodným použitím holí pro podporu pohybu a zvýšení intenzity cvičení.

Prvním a základním prvkem techniky Nordic Walking je správné držení holí. Ruce by měly držet rukojeti holí lehce, ale pevně a umožňovat kontrolovaný pohyb. Je důležité, aby byly hole drženy ve správném úhlu - obvykle se doporučuje, aby špičky holí směřovaly mírně dozadu vzhledem ke směru chůze.

Dalším důležitým prvkem je synchronizace pohybu rukou a nohou. Při chůzi by měla být ruka a protilehlá noha v pohybu současně - když je pravá noha vpředu, měla by být levá ruka natažená dopředu a naopak. Tento rytmický a protichůdný pohyb paží a nohou nejen zvyšuje intenzitu cvičení, ale také podporuje přirozenou rovnováhu těla.

Důležitá je také délka kroku při nordic walkingu. Kroky by měly být přirozeně dlouhé, ne příliš dlouhé, což pomáhá udržovat stabilitu a efektivitu chůze. Tlak při chůzi by měl být rovnoměrně rozložen od paty ke špičce pro lepší rovnováhu a efektivní pohyb.

Pohyb paží při nordic walkingu se provádí v plném rozsahu pohybu. Paže by měly kmitat volně podél těla s mírným ohnutím v loktech. Tento pohyb nejen pomáhá udržovat tempo chůze, ale také aktivuje svaly horní části těla, což je jeden z hlavních přínosů nordic walkingu.

Výběr vybavení pro Nordic Walking: hole a příslušenství 

Výběr správného vybavení je při nordic walkingu klíčový a základem tohoto vybavení jsou hole. Hole pro Nordic Walking se od běžných trekingových holí liší svou speciální konstrukcí, která je přizpůsobena potřebám této aktivity.

  • Typy holí: existují dva hlavní typy holí pro Nordic Walking - nastavitelné a pevné. Nastavitelné hole umožňují přizpůsobit délku hole výšce uživatele a doporučují se pro osoby, které s Nordic Walking začínají. Pevné hole jsou naproti tomu lehčí a robustnější, ale vyžadují pečlivé nastavení podle výšky uživatele.
  • Materiál konstrukce: hole pro Nordic Walking jsou obvykle vyrobeny z hliníku nebo uhlíkových vláken. Hliník je odolný a relativně lehký, takže je dobrou volbou pro začátečníky. Karbonová vlákna jsou lehčí a lépe tlumí nárazy, ale jsou také dražší.
  • Rukojeť a popruhy: rukojeť hole by měla být ergonomická a pohodlná, často vyrobená z pěny nebo gumy. Důležité jsou také popruhy, které by měly být pohodlné a snadno nastavitelné a měly by umožňovat snadné odepnutí a zapnutí hole.
  • Překryvy a hroty: v závislosti na typu povrchu, po kterém budete chodit, je důležité zvolit správné překryvy a hroty. Gumové překryvy se doporučují pro tvrdé povrchy, jako je asfalt, zatímco kovové ostruhy fungují lépe na měkkých, přírodních površích.
  • Další příslušenství: mezi příslušenství, které může usnadnit používání holí Nordic Walking, patří obaly na hole pro snadnou přepravu a skladování a rukavice pro lepší úchop a ochranu rukou.

Rady pro začátečníky: jak začít s Nordic Walking? 

Vydat se na dobrodružství Nordic Walking je vzrušující krok ke zlepšení zdraví a kondice. Pro začátečníky je klíčový postup krok za krokem, který jim zajistí bezpečný a příjemný začátek této aktivity.

Prvním krokem je výběr správných tyčí. Hole pro Nordic Walking by měly odpovídat vaší výšce - ideální délka holí je asi 70 % vaší výšky. Začátečníkům doporučujeme zvolit hole s nastavitelnou délkou, abyste mohli experimentovat a najít nejpohodlnější délku.

Základní technika Nordic Walking je klíčová, proto se vyplatí investovat čas do toho, abyste se naučili správně držet hole, synchronizovat pohyb rukou a nohou a správně dělat kroky. Toho lze dosáhnout čtením příruček, sledováním instruktážních videí nebo navštěvováním lekcí s certifikovaným instruktorem.

Dalším důležitým aspektem je pohodlná, sportovní obuv a oblečení vhodné do každého počasí. Obuv by měla poskytovat dobrou přilnavost a stabilitu, zatímco oblečení by mělo být pohodlné a neomezovat.

Zpočátku se zaměřte na krátké vzdálenosti a nízkou intenzitu, postupně zvyšujte vzdálenost i tempo chůze. To umožní vašemu tělu přizpůsobit se nové formě aktivity a zabrání přetrénování.

Klíčem k dosažení výhod Nordic Walking je pravidelnost. Snažte se tuto aktivitu provozovat pravidelně, ideálně několikrát týdně, abyste rychle zaznamenali zlepšení své kondice a pohody.

Je důležité naslouchat svému tělu a přizpůsobit intenzitu tréninku svým schopnostem. Pokud pocítíte bolest nebo nepohodlí, udělejte si přestávku nebo snižte intenzitu chůze.

Rozbalit popis Sbalit popis