SUP pádlo – druhy. Jaké pádlo na paddleboard vybrat?

Sylwia Stwora-Petela 04.07.2024

Aby bylo plavání na SUPu efektivní a příjemné, potřebujete kromě správně vybaveného paddleboardu také pádlo správné délky, tuhosti a velikosti listu. Důležitá je také konstrukce, použitý materiál nebo typ prkna. Zjistěte, jaké SUP pádlo vybrat v závislosti na vaší úrovni, stylu plavání a individuálních parametrech.

Správná délka pádla SUP je klíčová pro udržení správného držení těla a plavecké výkonnosti. Pokud je příliš krátké, nutí vás nadměrně se naklánět a setrvávat v nepohodlné poloze, abyste udrželi pádlo ponořené ve vodě. To může vést mimo jiné k: bolestem zad. Na druhou stranu příliš dlouhé pádlo bude obtížněji ovladatelné, což může skončit například namoženými svaly paží. Chcete-li nastavit optimální délku pádla pro své SUP prkno , postavte ho vzpřímeně, opřete o zem a uchopte jeho rukojeť – vaše ruka by v této poloze měla být mírně ohnutá v lokti a rukojeť by měla spočívat v ohybu zápěstí. Nakonec by délka pádla měla odpovídat vašemu stylu plavání nebo typu vodní plochy.

Univerzální pravidlo pro výběr délky SUP pádla je, že by mělo být o 15-25 cm delší vzhledem k vaší výšce. Například pro rekreační účely a pro klidnou vodu by bylo vhodné pádlo o 15 cm delší vzhledem k vaší výšce. Pokud hodláte závodit na dlouhých tratích, pro maximální dosah, rychlost a sílu při každém záběru přidejte ke své výšce 25 cm a zvolte pádlo této délky. Pro sprinty, nárazový vítr nebo chytání vln se obvykle používá krátké pádlo.

Pádla SUP se dělí na jednodílná, dvoudílná a třídílná. Konečný výběr typu pádla závisí na individuálních potřebách uživatele. Pevné modely jsou nejlepší volbou pro zkušené vodáky, kteří již mají jasné preference a styl plavání. Nastavitelná (dvoudílná) a teleskopická (třídílná) pádla naproti tomu poskytují větší manévrovací prostor z hlediska přizpůsobení typu SUP desky nebo parametrům uživatele, což z nich činí univerzálnější řešení. Vícenásobně nastavitelná konstrukce je skvělou volbou pro rodiny s dětmi nebo přátele, kteří se o pádlo dělí. Je však třeba mít na paměti, že díky nastavovacímu mechanismu je pádlo méně pevné než model s jednolitou konstrukcí.

Pevné SUP pádlo

Pádla s fixní délkou jsou klasické modely vyrobené z hliníku, karbonu, dřeva nebo kompozitu. Ve srovnání s nastavitelnými modely se vyznačují větší tuhostí. Jsou oproti nim levnější, ale také bývají těžší a méně technologicky vyspělé. Než však se rozhodnete na jednodílné SUP pádlo, je vhodné si otestovat varianty různých délek a zjistit, který styl plavání a délku preferujete.

Nastavitelné SUP pádlo

Obvykle se skládají ze dvou částí. Nastavitelná SUP pádla mají spoj mezi rukojetí a listem, který umožňuje měnit jejich délku. Obvykle mají zajišťovací mechanismus, takže můžete snadno a rychle upravit velikost pádla během používání. Pokud se na SUP paddleboardu teprve učíte, jezdíte na rekreačně, hodláte jezdit na klidných vodách jak i surfovat nebo bude SUP prkno používat více osob, může být nastavitelné pádlo dobrou volbou.

Teleskopické SUP pádlo

Skládá se ze tří segmentů a nastavení délky je možné pomocí zacvakávacího mechanismu nebo matic. Teleskopická pádla SUP jsou nejpraktičtějším řešením, pokud potřebujete kompaktní vybavení pro skladování a přepravu. Díky možnosti zasunout jednotlivé segmenty k sobě dosahují menších rozměrů než nastavitelné modely.

Materiál, ze kterého je pádlo vyrobeno, ovlivňuje jeho hmotnost. Zejména na začátku vašeho SUP dobrodružství se doporučuje lehké pádlo. Během několikahodinové plavby uděláte hodně záběrů a s příliš těžkým vybavením se budete nejen cítit více unavení, ale také můžete, pokud nemáte správnou techniku nebo délku pádla, zvýšit riziko přetížení (např. ramenního kloubu) nebo se nechat odradit od pokračování v plavbě. Odlehčený model oceníte při delších výletech nebo závodech.

Na tuhost pádla má vliv i použitý materiál. Je třeba si uvědomit, že tužší pádlo je účinnější při přenosu síly záběru, ale také vyžaduje více cviku. Pokud jste někdy měli zranění ramene nebo zápěstí, je pro vás lepší volbou o něco ohebnější pádlo.

Při výrobě pádel SUP se používají materiály, jako jsou:

  • karbon – nejlehčí, nejtužší, ale také nejdražší materiál. Navíc je poměrně snadné takové pádlo poškodit. Vysoká tuhost uhlíkových vláken umožňuje maximální přenos energie ze svalů na list pádla, což se projevuje v efektivitě a výkonnosti plavání. Nejmodernější pádla mají karbonovou dřík i list. Ostatní modely jsou obvykle vyrobeny z kompozitních materiálů (směs karbonu a skelných vláken) nebo se jedná o zařízení, kde je dřík vyroben z uhlíkových vláken a například čepel ze skelných vláken;
  • sklolaminát – nabízí nízkou hmotnost, dobrou tuhost a vyšší cenovou dostupnost ve srovnání s karbonem;
  • hliník – poskytuje vysokou pevnost a tuhost, ale bohužel poměrně hodně váží. Pádla pro začínající vodáky mají často hliníkové žerdě a plastový list;
  • dřevo – jejich výhodou je originální design a relativně nízká hmotnost ve srovnání například s hliníkem;
  • Umělá hmota – používá se především na listy a hrušky, nejčastěji se kombinuje s hliníkovou násadou. Za výhodu je třeba označit vysokou odolnost a nízkou cenu.

Dalším prvkem, který je třeba při výběru pádla na SUP zohlednit, je velikost listu (část pádla, která je ponořená ve vodě). Tyto parametry ovlivňují způsob chování pádla. Pokud jde o velikost listu, neexistuje žádné pevné pravidlo týkající se jejich výběru. Zde je třeba brát v úvahu vlastní preference, styl pádlování nebo stavbu těla. Obecně se doporučuje zvolit větší list, pokud máte silnou stavbu těla a jste těžší (vzhledem k vaší výšce). Stojí za zmínku, že velké pádlo bude účinnější a umožní vám rychleji upravit polohu například při zachycení vlny, ale bude také vyžadovat více síly. Malý rozměr listu bude užitečný například pro sprintery, osoby, které mají například problémy s klouby, nebo pro ty, kteří upřednostňují plavání na dlouhé vzdálenosti na klidných vodních nádržích.

Pokud jde o tvar listu, můžete si vybrat:

  • slza – díky své široké spodní části umožňuje zapojit větší plochu vody, jakmile ponoříte pádlo a provedete energické záběry;
  • obdélník – užší tvar ve spodní části se projevuje menší plochou záběru a měkčí pohyby, které se snadněji provádějí, zejména na začátku Vašeho dobrodružství s prknem SUP.

Závěrem lze říci, že výběr pádla – pevného nebo nastavitelného, se širokým nebo úzkým listem, z karbonu nebo skelných vláken – závisí na vašich individuálních preferencích, parametrech, plaveckém stylu a úrovni dovedností. Široká nabídka SUP pádel od renomovaných výrobců, mezi něž patří např: Aqua Marina, Advanced Elements, Fanatic, JOBE, AQUASTIC, Gladiator, Pure4Fun, MOAI nebo SPINERA jsou k dispozici na Sportano.cz. Pokud s pádlováním ve stoje teprve začínáte, můžete se poradit s našimi zkušenými prodejci, kteří vám pomohou přizpůsobit pádlo typu SUP, vašim potřebám a dovednostem.

Chcete-li si vybrat správné prkno pro stand up paddling, přečtěte si našeho průvodce: SUP prkno – jaké vybrat?

Doporučené produkty