Plavání na prkně SUP s dítětem – tipy pro rodiče

Sylwia Stwora-Petela 04.07.2024

Hledáte způsob, jak se svým dítětem aktivně trávit čas venku během slunečných dnů? Plavání na SUP prkně by mohlo být ideálním řešením. Tato rodinná aktivita vám poskytne nejen pohyb a zábavu, ale také vám umožní společně poznávat krásy přírody. V této příručce najdete praktické tipy, díky nimž bude pádlování ve stoje pro vás i vaše dítě bezpečným a úspěšným zážitkem. Zjistěte, na jakém paddleboardu s dítětem plavat, jak ho zaujmout pro tuto aktivitu a jak mu zajistit zábavu při pádlování.

Stand up paddleboarding, neboli plavání ve stoje na speciálním prkně s pádlem, je skvělá integrační aktivita pro celou rodinu, která umožňuje dospělým i dětem vyrazit z domu a naplno si užívat výhod tohoto sportu a kontaktu s přírodou. Nový koníček může být pro dítě impulsem k tomu, aby se odpoutalo od obrazovky počítače, televize nebo chytrého telefonu, vyšlo ven a poznávalo svět kolem sebe. Další výhodou prkně SUP s dítětem je možnost pozorovat přírodu z neobvyklé perspektivy. Ratolest může obdivovat ptáky, ryby, vodní vegetaci a další prvky přírody, což pomáhá rozvíjet zvědavost a úctu k životnímu prostředí.

Pádlování ve stoje s dítětem je dobrý způsob, jak se sblížit a vytvořit si společné vzpomínky. Společně můžete prozkoumávat nová místa, objevovat přírodu a zažívat nezapomenutelná dobrodružství, čímž posílíte své pouto.

Stand up paddle je také vynikající všestranný trénink, který umožňuje procvičit celé tělo a zároveň zvyšuje sílu a vytrvalost a zlepšuje rovnováhu a koordinaci pohybů. Kromě toho tento rekreační sport na čerstvém vzduchu snižuje hladinu stresu, což zase prospívá celkovému duševnímu zdraví, a navíc můžete načerpat spoustu vitaminu D. Postavit se na vlastní nohy nebo se naučit jezdit na paddleboardu je pro vaše dítě dobrý způsob, jak získat sebevědomí, naučit se překonávat vlastní výzvy a být ochotné překonávat vlastní omezení.

Rozhodnutí, kdy s dítětem začít plavat na prkně SUP, závisí na několika faktorech, včetně věku dítěte, jeho plaveckých dovedností, zkušeností na vodě a individuálních preferencí. Někteří zkoušejí plavat na stand up paddle už s dvouletým dítětem, jiní čekají, až bude ratolesti šest let nebo až bude mít dostatečně vyvinuté motorické schopnosti, aby mohlo pádlovat samostatně. Obvykle mohou děti začít na stand up pádle ve věku 4-6 let, když mají dostatečně dobrou rovnováhu a kontrolu těla. Je však třeba mít na paměti, že každé dítě se vyvíjí jiným tempem, proto je důležité si uvědomit schopnosti a připravenost dítěte vyzkoušet pádlování vestoje. Některé děti mohou mít o vodní aktivity větší zájem než jiné, proto sledujte, zda vaše ratolest projevuje zájem trávit čas na paddleboardu.

Než se vydáte na dobrodružství se SUPem, je důležité, aby vaše dítě ovládalo základní plavecké dovednosti – mělo by se umět udržet na hladině a bez problémů se pohybovat ve vodě. Pokud si vaše ratolest ještě není ve vodě jistá a opravdu se chce naučit pádlovat ve stoje, vyplatí se dát přednost výuce plavání. Pokud má vaše dítě zkušenosti s plaváním, například v bazénu nebo jezeře, může být připravenější vyzkoušet plavání na SUP prkně.

Umí vaše dítě plavat, ale necítí se dobře na otevřených vodních plochách? Pokud nechcete, aby zpanikařilo, pokud při pádlování ve stoje spadne do vody, je dobré mu předem uspořádat nejrůznější hry a aktivity v mělké vodě na jezeře nebo řece, abyste posílili jeho sebedůvěru a připravili ho na pobyt na palubě SUPu.

Velmi důležitou součástí jízdy na paddleboardu s dítětem je otázka bezpečnosti. Záchranná vesta je při výletech na paddleboardu nebo při vodních sportech nezbytná jak pro vás (abyste dávali dobrý příklad), tak pro vaše dítě. Ujistěte se, že daný model má bezpečnostní certifikát, který splňuje určité normy, a že má správnou velikost pro uživatele.

Je důležité, abyste s dítětem probrali různé scénáře, které se mohou na vodě stát, a seznámili ho s řešením konkrétních situací. Než se vydáte na dobrodružství na prkně, měli byste je také naučit, jak bezpečně spadnout a dostat se zpět na SUP.

V první řadě vyberte správné SUP prkno pro plavání dvou osob nebo, pokud chce vaše dítě plavat samostatně, pro jeho schopnosti a parametry. Před tím, než vezmete malého pasažéra, vždy zkontrolujte velikost a hmotnostní limit prkna SUP. Obecně platí, že na širších paddleboardech se lépe udržuje rovnováha (zejména pokud vepředu sedí malé dítě) a mají také vyšší nosnost. Pro začátek je dobré zvolit nafukovací prkno Allround, které je velmi stabilní, nabízí dobrý vztlak a snadno se s ním manévruje. Pokud chcete jet pro celou rodinu, je dobrou volbou prkno SUP Team, které pojme až 7 osob.

Podrobnosti najdete v našem průvodci: SUP prkno – které vybrat ?

Další vybavení, které se vám bude hodit při plavání vestoje na paddleboardu:

  • prodyšné, rychleschnoucí oblečení přizpůsobené počasí a teplotě vody;
  • Nastavitelné SUP pádlo, které vyhovuje parametrům dítěte (viz náš článek: SUP pádlo );
  • opalovací krém z filtrem (i v pochmurných dnech);
  • sluneční brýle;
  • pokrývka hlavy;
  • servisní sada (včetně nářadí na opravu záplat a ventilů);
  • pumpička;
  • nepromokavý vak na oblečení, ostatní vybavení a nezbytné věci;
  • jídlo.

Konečná výbava závisí na tom, zda vaše dítě plave na vaší desce nebo na své vlastní a jak dlouho a kde plánujete plavat.

Mělo by vaše dítě nosit vodítko? Rozhodnutí záleží na vás a na tom, jaké má vaše dítě dovednosti. V případě malého dítěte by se od vodítka mělo upustit – mohlo by se zamotat a ratolest by nemusela umět zatáhnout za rychloupínák. To by navíc mohlo vaše dítě vyděsit a mohlo by začít panikařit. Pokud vaše malé dítě ví, jak vodítko používat, bude pro něj bezpečné a užitečné.

Vezměte své dítě na stand up paddle pouze do klidných vod bez silných proudů, s malým nebo žádným větrem a dostatečným prostorem pro plavání, abyste zajistili bezpečnost a zábavu pro celou rodinu. Nezapomeňte se vyhnout oblastem s hustým provozem lodí nebo jiných objektů na vodě. Pro rodinné plavání se dobře hodí následující místa:

  • jezero s přístupem na písečnou pláž nebo vyhrazená místa ke koupání,
  • řeka s malým proudem a klidnou vodou,
  • laguny a zálivy – zejména ty, které jsou chráněny před mořem. Ujistěte se, že jste si vybrali místo vhodné pro SUP, kde není silný příliv a odliv;
  • pobřeží s mělkými a klidnými vodami;
  • speciální prostory pro SUP pro rodiny – na některých místech jsou vyhrazené prostory pro stand up paddle nebo zóny pro rodiče s dětmi. Mohou mít kontrolovanější podmínky a přístup k zázemí, jako jsou toalety a odpočívadla.

Než se s dítětem vydáte na SUPa, vždy nejprve zkontrolujte předpověď počasí. Mějte na paměti, že bouřky a vítr se mohou zesílit bez většího varování. Nepádlujte při větru vanoucím od břehu. Před tím, než vezmete své dítě na SUPa, sami se musíte ujistit, že cítíte se zcela bezpečně a pohodlně při sólovém pádlování ve stoje. Nacvičte si balancování, pády a nasedání zpět, protože až posadíte na palubu své dítě, budete to všechno muset provádět a pomáhat mu také nasedat zpět.

Zde je několik kroků, jak zajistit vysokou úroveň bezpečnosti pro sebe i své dítě při plavání na paddleboardu:

  • Začněte s dítětem cvičit tak, že položíte prkno na rovný povrch, například na trávu, a necháte ho, aby si na něm procvičilo stání.
  • Pokud vaše dítě plave samostatně, ukažte mu, jak správně držet pádlo, a předveďte mu pohyby, které bude potřebovat k řízení v různých směrech.
  • Jakmile si dítě procvičí rovnováhu na souši, je čas přejít k vodě. Ideální je, pokud dítě nejprve stojí na prkně v klidné mělké vodě. Pomozte mu tím, že budete stát vedle něj a držet paddleboard. Je dobré, aby začalo z pozice v kleče, aby získalo jistotu na vodě. Jakmile se bude cítit pohodlně, můžete začít nacvičovat přechod z polohy ve stoje.
  • Pokud budete plavat společně na jednom prkně, posaďte dítě těsně před místo, kam obvykle pokládáte nohy, a sami se postavte za něj. Poté se postavte na prkno a začněte v kleče. Jakmile zjistíte, jak nejlépe udržet rovnováhu s vyšší hmotností, můžete se postavit a požádat ratolest, aby se postavila s vámi.
  • Nyní je čas na zábavu. Ačkoli plavání na SUP s dítětem může být zpočátku náročné, jakmile se oba budete cítit pohodlně a jistě, stane se z něj velmi obohacující zážitek pro vás oba.

Ačkoli plavání na paddleboardu s rodičem dítě zpočátku silně zaujme, může se stát, že ho taková aktivita stejně rychle omrzí. Proto je vždy dobré mít v záloze několik nápadů, jak malého během této doby zabavit, jako např:

  • řekněte mu, aby vybral zajímavou orientační bod, ke kterému můžete doplavat a prohlédnout si ho zblízka;
  • mají spoustu zajímavých faktů o vodní ploše, ve které se plavíte (divoká příroda, geografie atd.);
  • zahrajte si hru na to, kdo uvidí nejvíce ryb ve vodě.

Plavání na SUP prkně s dítětem má mnoho výhod, a to jak pro rozvoj dítěte, tak pro sblížení rodiny. Je to nejen skvělý způsob trávení času, ale také skvělá příležitost prozkoumávat přírodu a užívat si společné chvíle na vodě. Je důležité zajistit dostatečnou bezpečnost a pohodlí pro mladé nadšence do pádlování vestoje, vždy používejte záchranné vesty, dodržujte pravidla bezpečnosti na vodě a přizpůsobte své plány dovednostem a preferencím dítěte.

Doporučené produkty