Jak plavat na SUP prkně? Průvodce pro začátečníky

Sebastian Dzuła 04.07.2024

SUP je stále populárnější rekreační aktivitou, která umožňuje spojit odpočinek na vodě s fyzickou aktivitou. V tomto článku najdete nejdůležitější rady pro začátečníky, kteří by si chtěli SUP vyzkoušet. Zjistíte, na co si dát pozor při výběru správného prkna, jaké jsou techniky plavání a základní pravidla bezpečnosti při vodních aktivitách.

SUP (Stand Up Paddle) je vynikající cvičení celého těla, které posiluje svaly nohou, paží, břicha a zad. Další výhodou plavání na SUPu je, že je to šetrná aktivita pro klouby a páteř. Tím, že člověk stojí na prkně a pohybuje se relativně rovnoměrně, nezatěžuje nadměrně klouby.

Plavání na prkně SUP je také skvělým způsobem relaxace a odpočinku. Pohyb po vodě na prkně vám umožní vychutnat si přírodu z jiné perspektivy a dodá vám pocit svobody a volnosti.

Co víc, SUP je sport, který je přístupný pro každého, bez ohledu na věk nebo úroveň dovedností. Existují prkna pro začátečníky, která jsou širší a stabilnější, a prkna pro pokročilejší, která umožňují dynamičtější plavání.

Prvním a nejdůležitějším vybavením potřebným pro stand up paddling je SUP prkno . V závislosti na vaší úrovni, preferencích a cílech si můžete vybrat z různých typů prken – kratších a užších, delších a širších, stabilnějších nebo dynamičtějších. Pro začátečníky budou nejlepší širší prkna s menším objemem, která poskytují větší stabilitu (např. Allround). Pokročilým plavcům naopak doporučujeme prkna delší, užší a dynamičtější, která umožňují rychlejší a vzrušující plavání (např. Race nebo Surf/Wave). Podrobné tipy najdete v našem průvodci: Jaké SUP prkno vybrat ?

Druhým prvkem je pádlo, které umožňuje pohyb na prkně SUP. Délka pádla závisí na stylu plavání. Obecně se uznává, že by mělo být asi o 15-25 cm delší, než je výška ridera. Kromě toho by pádlo SUP mělo být lehké, ale odolné a vyrobené z materiálů odolných proti poškození (např. z uhlíkových vláken, skelných vláken, hliníku nebo dřeva). Více informací si můžete přečíst v našem článku: Vesla SUP: druhy .

Dalším vybavením potřebným pro jízdu na paddleboardu je leash, což je šňůra, která vás spojuje s prknem (obvykle se připevňuje k noze v blízkosti kotníku). Leash zabraňuje ztrátě prkna při pádu a zajišťuje vaši bezpečnost na vodě.

Praktickým řešením jsou speciální tašky nebo obaly, které usnadní přepravu a ochrání prkno před poškozením.

Mezi další příslušenství, které se při plavbě na SUP prkně může hodit, patří:

  • záchranná vesta ,
  • sluneční brýle,
  • krém s UV filtrem,
  • neoprenové boty,
  • speciální rukavice.

Obsah dalšího vybavení pro pádlování vestoje závisí na individuálních potřebách a preferencích a také na podmínkách, ve kterých plavete.

Pokud se chcete naučit plavat na SUPu, zde je několik tipů, které vám pomohou začít:

  • Najděte si správné místo a podmínky – první pokusy plavání na SUPu je nejlepší provádět na klidné vodě bez větru a vln. Pokud jste začátečník, začněte plavat na klidných a nepříliš hlubokých rybnících nebo jezerech.
  • Vyberte si správné SUP prkno – nejlepší je začít s prknem dlouhým asi 305-335 cm a širokým asi 80 cm, aby bylo stabilní a snadno ovladatelné. Můžete využít půjčovnu vybavení a vyzkoušet si různé typy prken a najít pro sebe tu nejlepší variantu.
  • Vyberte si pádlo k prknu – jeho délka by měla odpovídat vaší výšce a stylu plavání.
  • Trénujte rovnováhu – než začnete plavat, zkuste balancovat na desce tak, že budete stát na místě a mírně balancovat nebo hýbat koleny. Po několika pokusech se zkuste postavit na prkno, držet pádlo naplocho před sebou a používat ho jako oporu.
  • Najděte si správnou pozici – postavte se na prkno a nohy rozkročte do šířky beder. Kolena mějte mírně pokrčená, abyste udrželi stabilitu. Zaujměte vzpřímenou polohu a udržujte rovnováhu uprostřed prkna.
  • Začněte plavat – abyste se rozjeli, vezměte pádlo, ponořte ho do vody a začněte se odrážet směrem od prkna. Jakmile se stanete zdatnějšími, budete moci zvyšovat tempo a zkoušet různé manévry na SUP prkně.

Správná technika pádlování umožňuje efektivní pohyb po vodě a minimalizuje riziko zranění a nadměrné svalové únavy. Zde je několik základních tipů k technice pádlování na SUP prkně:

  • Držení pádla: Jednou rukou držte pádlo za horní rukojeť a druhou rukou za spodní rukojeť. Úhel mezi úchopem a pádlem by měl být přibližně 90 stupňů.
  • Poloha chodidel: Pro udržení rovnováhy a kontroly nad SUP prknem mějte chodidla umístěna na šířku beder, kolmo ke směru jízdy. Pokud pádlujete na jedné straně, přesuňte přední chodidlo k přední části prkna, čímž dosáhnete lepšího těžiště.
  • Technika pádlování: Pádlujte střídavě na obou stranách prkna a provádějte plné pohyby pádlem zepředu dozadu, přičemž používejte paže a záda, nejen ruce. Při pádlování by pádlo mělo být mezi okrajem prkna a vaším tělem.
  • Síla a tempo: Na začátku se zaměřte spíše na techniku pádlování než na sílu nebo tempo. Nezapomeňte, že za pádlo nesmíte tahat příliš silně, a pohyby provádějte v rovnoměrném tempu, abyste se při delších výpadech příliš neunavili.
  • Ovládání: Chcete-li zatočit doleva nebo doprava, pádlujte na jedné straně prkna silněji a na druhé méně. Chcete-li SUP desku zastavit, jednoduše otočte pádlo o 180 stupňů, položte ho do vody a pomalu zabrzděte.

Při plavání na SUP prkně se může pád do vody stát každému, i tomu nejzkušenějšímu vodákovi. Proto je důležité vědět, jak bezpečně spadnout a jak se efektivně dostat zpět na prkno.

V případě pádu je třeba pamatovat na několik základních pravidel. Zaprvé byste se měli snažit spadnout na boční stranu desky, abyste se vyhnuli nárazu. Zadruhé byste měli držet pádlo v ruce, abyste ho neztratili ve vodě nebo s ním náhodou nezasáhli jinou osobu nebo prkno. Zatřetí je třeba pamatovat na ochranu hlavy, takže je vhodné nosit přilbu, zejména pro začátečníky.

Po pádu do vody je důležité se co nejrychleji vrátit na prkno. Prvním krokem je otočit prkno, pokud se přetočilo. Poté položte pádlo na prkno, přistupte k paddleboardu z boku, který je blíže k vašemu tělu, a lehněte si na něho břichem dolů. Nohy byste měli mít ponořené ve vodě, abyste udrželi rovnováhu. Poté pomalu vylezte na paddleboard a posouvejte tělo dopředu. Jakmile dosáhnete stabilní polohy na prkně, můžete pokračovat v plavání.

Je třeba mít na paměti, že bez ohledu na vaše zkušenosti a dovednosti byste měli při SUPboardingu nosit záchrannou vestu. Ta zajistí, že v případě ztráty rovnováhy nebo jiných nepředvídaných situací zůstane vaše hlava nad vodní hladinou a vy budete v bezpečí.

Plavba na SUP prkně může být skvělou formou rekreace a zábavy, ale nezapomeňte dodržovat správná pravidla. Při provozování vodních sportů by měla být vždy na prvním místě bezpečnost. Zde je několik rad, které vám pomohou užít si jízdu na prkně SUP:

  • Ověřte si počasí

Než se vydáte na vodu, je dobré zjistit aktuální počasí. Vítr, vlny a proudy mohou ovlivnit vaši bezpečnost na vodě. Vyhněte se plavání při silném větru a bouřce.

  • Znalost zásad první pomoci

Rychlá reakce a dovednosti první pomoci mohou zachránit život, proto je dobré se s první pomocí seznámit ještě předtím, než se vydáte na SUP prkno.

  • Znalost vlastních možností

Nesnažte se překonávat své možnosti, zejména pokud s paddleboardingem teprve začínáte. Nevydávejte se na příliš dlouhý výlet a vždy buďte připraveni na možné změny počasí.

Chcete začít s dobrodružstvím na SUP prkně? V obchodě Sportano najdete skvělý výběr prken, pádel, příslušenství a oblečení pro stand up paddle maximální pohodlí a bezpečnost na vodě. Nabízíme vybavení od špičkových výrobců, včetně: Aqua Marina, JOBE, SPINERA, AQUASTIC, F2, Fanatic, Gladiator, Mistral nebo WATTSUP, což zaručuje nejvyšší kvalitu a životnost.

Doporučené produkty