Jak mohu skladovat lyže a lyžařské vybavení mimo sezónu?

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

S koncem zimní sezóny přichází potřeba postarat se o lyžařské vybavení, aby bylo v dobrém stavu a připravené na příští zimu. Nechcete přece den předtím, než vyrazíte na sjezdovku, najít na hranách lyží rez nebo na oblečení plíseň? Jak skladujete lyže mimo sezónu? Připravili jsme pro vás nejdůležitější tipy pro čištění, údržbu a správné skladování lyžařského vybavení a oblečení.

Čištění a údržba lyží po zimě

Čištění a údržba lyží je prvním krokem k prodloužení životnosti vašeho vybavení a k tomu, abyste byli připraveni vyrazit na sjezdovku, až v nové sezóně opět začnou fungovat vleky. Úroveň práce, kterou budete muset provést, bude záviset na tom, jak moc a jak intenzivně byly vaše lyže používány a jak jste se o ně starali po každé bílé sjezdovce. Nejjednodušší způsob, jak lyže připravit na uskladnění, bude odnést je do profesionálního servisu, kde vám provedou kontrolu a seřízení vašeho vybavení (voskování, broušení, oprava poškození). Pokud však patříte mezi kutily a lyže jste si během sezóny servisovali sami, stačí dodržovat několik rad a držet se doporučení výrobce.

Začněte tím, že lyže očistíte od nečistot, jako je bláto, sůl, prach nebo písek. Důkladně je opláchněte vodou (např. ve sprše) a zbytky nečistot odstraňte měkkým hadříkem. Můžete použít čistič skluznic nebo prostředek na mytí nádobí. K odstranění silnějších nečistot lze použít mosazný kartáč. Lyže nechte uschnout na vzduchu – nestavte je vedle radiátoru nebo na přímé sluneční světlo. Jakmile jsou lyže suché, přejděte k údržbě – odstraňte rez a starý vosk a navoskujte skluznici a hrany, abyste je ochránili před vlhkostí a rzí. Nejlepší metodou je voskování za tepla. Při přípravě lyží na skladování se vyhněte tekutým voskům. Před další lyžařskou sezónou (před prvním dnem lyžování v nové sezóně) nezapomeňte seškrábat přebytečný vosk.

Další informace o údržbě lyží najdete v našich průvodcích: Voskování lyží a Broušení lyží.

Jak nejlépe skladovat lyže?

Skladujte lyže na suchém místě mimo zdroje tepla, slunečního záření a vlhkosti. Teplo lyže vysušuje a vlhkost může způsobit korozi. Vhodným místem pro jejich uložení je skříň, volný pokoj nebo prostor pod postelí. Vyhněte se betonovým podlahám, protože beton má porézní strukturu a může uvolňovat vlhkost. Nepřipínejte prohnutí a střed lyže (pokud se doporučení výrobce neliší). Lyže můžete položit vodorovně nebo svisle tak, aby se skluznice vzájemně nedotýkaly. Svázání špiček k sobě suchým zipem z pevných materiálů může pomoci udržet lyže v jedné poloze. Nepokládejte na lyže nebo snowboard jiné věci, aby nedošlo k jejich poškození nebo deformaci.

Důležité: Neskladujte vybavení ve vodotěsném vaku na lyže nebo snowboard, aby nedošlo k poškození v důsledku nahromadění vlhkosti v uzavřeném vaku. Pokud se rozhodnete pro skladování v obalu, nezapínejte jej úplně, ale nechte jej mírně otevřený, abyste umožnili větrání.

Při jaké teplotě byste měli lyže skladovat?

Optimální teplota pro skladování lyží je pokojová teplota.

Jak se mám po zimě starat o své lyžařské vázání?

Začněte tím, že vázání vyčistíte a postříkáte speciálním přípravkem na ochranu pružin. Pokud jde o skladování lyžařského vázání mimo sezónu, existují dva názory. První doporučuje uvolnit napětí ve vázání (co nejnižší na stupnici DIN), aby se prodloužila jeho životnost. Druhý směr doporučuje nechat vázání tak, jak je. Vyhnete se tak mimo jiné: nutnosti seřizování před dalším použitím. V případě snowboardových vázání – můžete je odšroubovat z prkna.

Uložení lyžařského oblečení po sezóně

Před uložením lyžařského oblečení a doplňků (rukavice, multifunkční šála, kukla atd.) do skříně nebo do speciální tašky se ujistěte, že je vše čisté, suché a nepoškozené. Pokud necháte znečištěné oblečení nevyprané, bakterie a vlhkost poškodí tkaninu a její nepromokavost. To nejnutnější vyperte nebo odstraňte bodové znečištění vlhkým hadříkem a speciálním čisticím prostředkem na zimní oblečení. Při čištění se nezapomeňte řídit pokyny výrobce, protože doporučení se mohou lišit v závislosti na tkanině. Jakmile je oblečení zcela suché, složte je a uložte do skříně nebo tašky. Přidejte vonné sáčky nebo pytlíčky (např. levandulové), které dodají oblečení svěží vůni a odradí moly.

Uložení lyžařských bot po sezóně

Než lyžařské nebo snowboardové boty uložíte do skříně na teplejší měsíce, důkladně je vyčistěte, vysušte, vyvětrejte a nepromoďte. Pokud jsou boty mokré, vyjměte vnitřní botičky (vložky) a položte je na vzdušné místo, dokud zcela nevyschnou. Lyžařské boty můžete také vysušit pomocí speciální sušičky. Pečlivě zkontrolujte, zda boty nemají praskliny, zlomené přezky nebo roztržené pásky. Proveďte potřebné opravy nebo vyměňte poškozené části. Pokud přetrvává nepříjemný zápach, nastříkejte vnitřek bot oblíbeným sprejem na nohy nebo antibakteriálním přípravkem proti bakteriím a plísním.

Volně zapněte přezky, zavažte tkaničky, aby nedošlo k jejich deformaci, a uložte obuv do obalu k tomu určeného. Skladujte je na čistém a suchém místě.

Jak mám skladovat lyžařskou helmu, lyžařské hůlky a lavinové vybavení?

Při přípravě lyží k uskladnění na měsíce bez sněhu se nezapomeňte postarat také o další lyžařské vybavení, které jste používali na sjezdovkách nebo v terénu. Jak skladujete své další lyžařské vybavení?

  • lyžařská přilba – zkontrolujte, zda není poškozena konstrukce vaší přilby. Pokud si všimnete drobných škrábanců nebo známek opotřebení, rozhodněte se pro koupi nového modelu. Pokud je vše v pořádku, vyjměte a vyperte vnitřní výstelku, důkladně ji vysušte a vložte zpět. Vložte přilbu do látkového sáčku a uložte ji na suchém místě.

  • lyžařské brýle – osušte je a jemně otřete vnější čočky měkkým hadříkem. Na vnitřní straně čočky nic nedělejte, abyste nepoškodili Anti-Fog (proti mlžení) vrstvu. Uložte brýle do ochranného pouzdra nebo sáčku uvnitř lyžařské helmy.

  • lyžařské hole – po očištění a osušení od nečistot je zavěste za poutka u rukojetí nebo je vložte např. do tašky a uložte na bezpečné místo;
  • lavinový detektor – nechte jej opravit, abyste zkontrolovali, zda zařízení správně funguje, nebo aktualizovat software. Před uložením do skříně vyjměte baterie.
  • těsnění lyží – důkladně je vyčistěte, vysušte, přelepte je vyhrazenou ochrannou páskou nebo síťovinou a uložte je do pouzdra.

Správné uskladnění lyží a lyžařského vybavení po skončení sezóny je klíčem k tomu, abyste je udrželi v dobré kondici a mohli se těšit z jejich spolehlivosti i příští zimu. Vyplatí se vše provést pečlivě, abyste se vyhnuli zklamání a nutnosti kupovat novou lyžařskou nebo snowboardovou výbavu.

Polecane produkty