Voskování lyží: jak to zvládnu sám? Údržba lyží před sezónou a po ní

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

Voskování lyží je relativně levná údržba, která vám pomůže správně udržet životnost vašeho lyžařského vybavení a zajistit bezpečné a bezproblémové lyžování, ať už lyžujete na sjezdovce nebo se pohybujete po rovině. S námi se naučíte, jak si sami navoskovat lyže, jaký typ maziva použít a které řešení – voskování za tepla nebo za studena – je lepší.

Proč je důležité lyže voskovat?

Pokud lyže pravidelně nevoskujete, mohou být náchylné k vysychání a nebudou na sněhu klouzat tak hladce. To negativně ovlivní pohodlí a efektivitu lyžování, protože pohyb vyžaduje větší úsilí a práci nohou. Kromě toho je tření mezi lyžemi a sněhem větší, pokud mezi nimi není optimální vrstva maziva, což může způsobit ztrátu kontroly nad prkny a zvýšit pravděpodobnost nehody. Pokud lyže nejsou schopny odpuzovat vodu, přilepí se ke sněhu a brání volnému klouzání. Kromě toho jsou nenamazané lyže náchylné ke korozi, zejména na hranách, a proto jsou náchylnější například k promáčknutí, které je nebezpečné. Správná údržba lyží zajišťuje lepší skluz za všech sněhových podmínek, takže můžete lyžovat rychleji a plynuleji. Díky tomu bude zatáčení a ovládání lyží snazší a předvídatelnější.

Jak často bych měl lyže voskovat?

Neexistují žádná přísná pravidla, pokud jde o to, jak často byste měli lyže voskovat. Někteří lyžaři voskují své lyže před každým výletem na sjezdovku nebo běžecké tratě, jiní tento typ služby provádějí pouze 1-2krát za sezónu. Ve většině případů se osvědčuje voskovat lyže po 3-5 dnech lyžování. Minimálně by se měly jednou navoskovat – na začátku sezóny. V případě pochybností se podívejte na skluznici lyží – pokud vypadá „suchá“ (jsou na ní patrné barevné nebo šedé skvrny), je na dotek drsná a lyže jedou pomaleji, vyplatí se věnovat čas voskování. Potřeba opětovného mazání lyží je ovlivněna faktory, jako jsou:

  • četnost lyžování – pokud mezi jednotlivými návštěvami sjezdovek děláte dlouhé přestávky, mohou vaše lyže vyschnout a vyžadovat voskování, než se znovu vydáte do lyžařského střediska;

  • typ podložky – pokud máte slinuté podložky, vyžadují častější voskování než lisované podložky, protože během lyžování ztrácejí více vosku kvůli své porézní struktuře;

  • Změny teplot a sněhových podmínek – vosky jsou vyráběny s ohledem na konkrétní teplotní rozmezí, takže pokud dochází k velkým teplotním výkyvům nebo padá čerstvý sníh, je vhodné zvážit servis lyží. Pokud lyžujete v teplejších podmínkách, budete potřebovat méně časté voskování než lyžař lyžující při velmi nízkých teplotách;

  • terén, ve kterém lyžujete – pokud jste lyžovali na kamenitém terénu plném ledové tříště nebo kořenů (např. při freeridu), je to dobrý důvod, proč lyže znovu namazat, abyste předešli dalšímu poškození. Také lyžování v prašanu bude vyžadovat častější voskování.

Musím nové lyže voskovat?

Často se stává, že nové lyže jsou již řádně navoskované, a proto před prvním použitím tuto úpravu nepotřebují. Pokud si však nejste jisti, můžete je vždy znovu navoskovat, abyste zvýšili jejich výkon. Pokud si koupíte použité lyže, budou před použitím vyžadovat promazání, protože nevíte, kdy předchozí majitel tento typ údržby provedl.

Voskování lyží – udělat si to sám, nebo si to nechat opravit v servisu?

Naučit se mazat lyže sami je užitečná dovednost, která vám v průběhu sezóny ušetří peníze. Zejména pokud se jedná o základní servis. Budete potřebovat správné vybavení a techniku (více v této příručce). Pokud jsou vaše lyže zrezivělé, mají vážnější poškození, nemáte správné nářadí na údržbu lyží nebo jste rekreační lyžař, vyhledejte pomoc odborníka.

Jaké jsou druhy maziv na lyže nebo čím mažete lyže?

Na trhu jsou k dispozici různé typy maziv s dlouhou životností pro specifické podmínky. Konečný výběr správného výrobku závisí na typu lyžování a podmínkách, ve kterých lyžujete. Jedním z kritérií pro rozdělení lyžařských maziv je teplotní rozsah, ve kterém budou fungovat:

  • univerzální – vhodné pro široký rozsah teplot;

  • určené pro konkrétní teploty – mohou být barevně odlišeny, teplotní rozsah pro konkrétní barvu uvádí výrobce na obalu.

Typy maziva na lyže podle použití

  • Podle účelu použití se lyžařská maziva dělí na:

  • klouzání – používá se při běhu na lyžích, sjezdovém a alpském lyžování a snowboardingu. Poskytují vynikající klouzavé vlastnosti, protože účinně odvádějí vodu zpod lyží;

  • držení – tzv. brzdové mazivo nebo lepidlo používají běžkaři, kteří preferují bruslařský styl. Poskytují dobrou přilnavost k zemi. Kromě toho se rozlišují gripy (na čerstvý sníh), klistry (na několik dní zmrzlý sníh) a grip tape (mazivo nanesené na odraz).

Typy lyžařských maziv podle skupenství

Lyžařská maziva mohou mít podobu:

  • kostka nebo kvádr – používají ji hlavně sjezdaři. Vosk se na lyže rozpustí pomocí žehličky, poté se seškrábne a nanese kartáčem. Ten proniká hluboko do pórů a je odolnější, ale jeho aplikace trvá déle a vyžaduje trochu více práce.

  • sprej (aerosol) – určený především pro poslední úpravy na svahu nebo sjezdovce;

  • kapalina – obvykle se aplikuje za studena. Dobře se hodí pro rychlou obsluhu během jízdy na svahu nebo sjezdovce;

  • paste – obvykle se věnuje drobným opravám za studena, když vás lyže začnou odmítat poslouchat a vy jasně cítíte, že jízda po rovině nebo na svahu s malým sklonem vyžaduje zvýšenou námahu.

Typy maziv podle chemického složení

Lyžařská maziva mohou být vyrobena na bázi parafínu nebo fluoru. Rozlišuje se mezi:

  • uhlovodíková plastická maziva – vyrobená z parafínu. Fungují dobře při různých teplotách a na všech úrovních lyžování;

  • Fluorová plastická maziva – dále se dělí na nízkofluorová, středněfluorová (nejvhodnější pro nízké teploty a nízkou vlhkost) a vysokofluorová (vhodná pro vyšší teploty a vysokou vlhkost) a tzv. cera (100% fluor).

Mazací zařízení – co je potřeba k servisu lyží?

Své lyže můžete servisovat pomocí kompletní sady na voskování prken, abyste měli jistotu, že vám správně padnou. Případně můžete použít následující kontrolní seznam nezbytností:

  • svěrák – udrží lyže v jedné poloze;

  • žehličku na lyže (případně starou žehličku na prádlo);

  • nylonový nebo měděný kartáč;

  • plastovou škrabkou nebo drátěnkou;

  • měkkou bavlněnou utěrkou nebo utěrkou z mikrovlákna;

  • ochrana základny svěráku (např. fólie, na kterou dopadne přebytečné mazivo);

  • víceúčelové mazivo nebo jiné mazivo na lyže.

Jak se voskují lyže?

Lyže lze voskovat dvěma způsoby: horkým voskem (velmi účinný a odolný, ale časově náročný) nebo studeným voskem (méně odolný, vhodný pro rychlý servis na sjezdovce).

Mazání lyží za tepla

Důležité:

1. den/noc před voskováním se snažte lyže přemístit do teplé místnosti.

2. Pokud k voskování používáte běžnou žehličku, dávejte pozor na teplotu! Nejlepší je zvolit teplotu jako při žehlení vlněných/hedvábných oděvů.

Pokud budete postupovat podle níže uvedených pokynů a budete velmi opatrní, nebude pro vás voskování lyží žádným problémem.

  1. Upevněte lyže do svěráku tak, aby základna směřovala vzhůru a nesklouzávala.

  1. Nastavte žehličku na vhodnou teplotu a předehřejte ji.

  1. Spodní stranu lyží očistěte a osušte hadříkem z mikrovlákna.

  1. Hrubší nečistoty odstraňte kartáčem. Důkladně vyčistěte také trhliny a póry. V případě potřeby jemně použijte smirkový papír a poté pásku, abyste odstranili zbývající částice a prach. Kartáčujte podél lyže pouze jedním směrem – zepředu dozadu.

  1. Podržte základní mazivo u žehličky, aby změklo a začalo po ní stékat.

  1. Začněte pohybovat žehličkou po lyži tam a zpět (od špičky ke špičce), aby vosk rovnoměrně stékal na skluznici. (Případně můžete horký vosk rovnoměrně rozetřít po skluznici a poté po ní přejet žehličkou).

  1. Pomalým pohybem rozetřete vosk na lyži horkou žehličkou (směrem od špičky lyže). Nedržte žehličku dlouho na jednom místě.

  1. Počkejte, až první vrstva maziva zaschne (trvá to asi hodinu).

  1. Pomocí plastové škrabky rovnoměrně vyhlaďte první vrstvu vosku.

  1. Zopakujte mazání ještě alespoň jednou s použitím aktuálního maziva.

  1. Další vrstvy nechte zaschnout (nejméně 4 hodiny).

  1. Poté odstraňte přebytečný produkt, začněte od okrajů a postupujte od přední části lyže k zadní, dokud nebude povrch hladký a rovný.

  1. Podložku lyže důkladně vykartáčujte a zbytky otřete hadříkem. Na povrchu skluznice by nemělo nic ulpívat.

Voskování lyží za studena

Obvykle se používá sprej, pasta nebo tekutý tuk na lyže. Jedná se o ad-hoc řešení pro případy, kdy potřebujete rychle zvýšit výkon v krátkém čase, ale nemáte možnost horké depilace. Jednoduše naneste vybrané mazivo na povrch sklíček podle doporučení výrobce a vzniklý film vyhlaďte pomocí korku nebo speciálního štětce. Důležité: před použitím maziva na studené lyže je třeba odstranit staré mazivo pomocí měděného kartáče nebo speciálního přípravku.

Měly by se lyže po zimní sezóně voskovat?

Nanesení čerstvé vrstvy maziva po lyžařské sezóně poskytuje dostatečnou ochranu před poškozením a mimo jiné zabraňuje tvorbě rzi. Mazané lyže jsou v letních měsících méně náchylné k oxidaci, takže nevysychají (konkrétně polyethylen, který se používá k výrobě skluznic), déle vydrží a déle si zachovávají vysoké skluzové vlastnosti. Před uskladněním lyží je nezapomeňte očistit od nečistot (stačí měkká houba, teplá voda a jemný prostředek, např. prostředek na mytí nádobí), zbavit je starého maziva a provést údržbu vhodným horkým mazivem (bez škrábání). Lyže můžete po dobu skladování natřít konzervačním tukem (má ochranné vlastnosti, není určen k jízdě).

Ať už s lyžováním teprve začínáte, nebo do lyžařských středisek jezdíte pravidelně už léta, určitě se budete chtít sklouznout na čerstvě namazaných lyžích. Je třeba mít na paměti, že správná údržba lyží před sezónou, během ní i po ní je důležitá pro dlouhou životnost vašeho vybavení, ale také pro to, abyste si mohli užívat lyžování v různých teplotách a sněhových podmínkách.

Polecane produkty