Broušení lyží: nejlepší tipy pro vlastní servis lyží

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Broušení hran lyží zajišťuje dobrou přilnavost, takže lyžování na sněhu, zejména na tvrdém, je pohodlné a bezpečné. Náš průvodce: Broušení lyží vám krok za krokem poradí, jak nabrousit boční a spodní hrany a co budete potřebovat k tomu, abyste si mohli lyžařské vybavení sami servisovat.

K čemu slouží broušení lyží?

Broušení lyží spočívá v tom, že se spodní a boční hrany lyží vyhladí tak, že se vhodnými nástroji nabere kov a ABS plast a zbaví se drobných vrypů nebo prohlubní a hranám se dodají správné úhly. Tato úprava je důležitá z několika důvodů:

  • Odstraňuje rez, drobná poškození a škrábance, čímž prodlužuje dobrý stav a použitelnost vybavení;
  • zajišťuje dobrou přilnavost lyží na tvrdém sněhu nebo zledovatělém povrchu, zejména při zatáčení, a tím zvyšuje úroveň kontroly. Výsledek? Méně rizik nebezpečných situací nebo namožení kotníků a kolen;
  • zlepšuje efektivitu a plynulost lyžování (například: zastavení na prudkém svahu nebude vyžadovat větší sílu nohou).

Jak často brousíte lyže?

Jak často budete lyže brousit, závisí na řadě faktorů, mimo jiné na tom, kolik a na jakém povrchu lyžujete, jaké jsou podmínky na sjezdovce, jaká je vaše úroveň a styl lyžování atd. Lyžování na umělém sněhu nebo na zledovatělém povrchu je spojeno s rychlejším otupováním hran lyží, takže je budete muset brousit častěji. Také pokročilé a výkonnostní lyžování vyžaduje častější servis lyží. Pro rekreační lyžování je dobré nechat si jednou ročně provést servis lyží u profesionála a jednou týdně (při 1-2 dnech na sjezdovce) si nechat lyže ručně nabrousit, abyste odstranili lehká poškození. Trávíte na sjezdovkách více než 2 týdny ročně? Je dobré nechat své vybavení dvakrát za sezónu zkontrolovat profesionálem. Pokud lyžujete převážně na měkkém prašanu, můžete si hrany brousit méně často. Je třeba zmínit, že broušení ovlivňuje životnost lyží: čím častěji je brousíte, tím kratší je životnost vašeho vybavení, ale je nezbytné pro efektivní lyžování a bezpečnost. Kromě toho je důležité zmínit, že každá lyže má limit broušení, než začnou mizet hrany a vy si budete muset koupit nové vybavení.

Broušení lyží – servis nebo si to uděláte sami?

Pokud lyžujete často, chcete se o své vybavení starat sami, máte rádi kutilství a umíte zacházet se svěrákem nebo pilníkem, můžete si zkusit servisovat lyže sami. Udržovat lyžařskou výbavu svépomocí se vyplatí zejména v případě, že poškození, otluky nebo rezavý film na ní jsou menšího rozsahu. Broušení hran není obtížný úkol, pokud máte dostatečné znalosti, praxi a nářadí. Nezapomeňte však, že materiál hran lyží lze obrousit pouze jednou – proces nelze vrátit zpět, a proto je důležité vědět, jak celý postup provést.

Pokud jsou vaše lyže značně poškozené, máte na nich silnou vrstvu rzi a nemáte potřebné zkušenosti se servisem prken nebo se prostě necítíte na to, abyste je učinili použitelnými a ostrými jako břitva, rozhodněte se pro profesionální servis lyží.

Jak zjistím, zda jsou mé lyže nabroušené?

Stupeň nabroušení lyží můžete zkontrolovat nehtem. Pokud jím jemně přejedete po hraně prkna nahoru a dolů a zjistíte, že zůstávají malé kousky nehtu, pak jsou lyže řádně nabroušené. Známkou otupených lyží je, že na zemi nedrží tak dobře jako například po zakoupení nebo posledním servisu. Zhoršená ovladatelnost zejména při jízdě na tvrdém sněhu nebo na zledovatělých svazích je také známkou toho, že se vyplatí hrany nabrousit. Další tip se týká vzhledu bočních a spodních hran. Pokud se na nich objeví drobné škrábance, otřepy nebo rez, je to také známka toho, že zařízení potřebuje servis.

Základní nástroje pro broušení lyží

Pro správné domácí broušení lyží nebo snowboardu (postup vypadá stejně) budete potřebovat:

  • svěrák na lyže, abyste mohli lyže bezpečně a pevně držet při údržbě;
  • drápek (hoblík na boční stěny) – k obrušování materiálu na bocích lyží;
  • brousek nebo lyžařský úhloměr pro správné nastavení úhlů;
  • pilník – rozlišujeme hrubý model (Bastard – nejlepší pro začátek vašeho dobrodružství s broušením lyží), střední model (2nd Cut) nebo jemný model (Smooth). Vyrábějí se z nástrojové oceli, např;
  • brusná/abrazivní guma – pomůže odstranit rez a tzv. drátky, tj. zbytkový materiál po broušení;
  • diamantový pilník pro ruční odstraňování otřepů a rzi z boků lyží a pro leštění;
  • voda/roztok vody a lihu (50:50)/denaturovaný líh – používá se k chlazení diamantového pilníku.

Přemýšlíte, co bude lepší pro ladění lyží: fazeta nebo brousek na lyže? První nástroj ve tvaru písmene „L“ je vyroben z hliníku, má pevně stanovený úhel, pod kterým se lyže brousí (85-90°), a slouží jako vodítko pro pilník. Obvykle se prodává se svorkou, která je zodpovědná za držení pilníku. Naproti tomu brousek na lyže (známý také jako ladič hran) je nástroj vybavený speciálním otvorem pro instalaci vhodného pilníku, který umožňuje brousit lyže pod různými úhly. Protože má nastavitelný rozsah úhlů (na rozdíl od ladičky úhlů, která má jeden určený úhel, například 88°), lze ji použít k servisu více partií lyží v závislosti na potřebných parametrech. Kromě broušení úhlů na bočních hranách lze brusku použít také ke zvýšení spodní hrany lyže nebo snowboardu o zvolený úhel (např. 1°).

Broušení lyží krok za krokem

Již máte správné servisní nářadí, lyže očištěné od všech nečistot (například pomocí podložky Fibertex a kovového kartáče) a místo vyhrazené pro jejich broušení (připravený stůl, desku stolu nebo dvě židle a podlahu pokrytou například kartonem nebo fólií). Před prvním broušením je ještě třeba určit úhly bočních a spodních hran, kterých chcete dosáhnout.

Pod jakým úhlem brousíte hrany lyží?

Obvykle se úhel spodní neboli base hrany pohybuje mezi 0,5 a 1°, zatímco boční hrany lze brousit pod úhlem 85-90°. Při volbě správných parametrů hraje velkou roli vaše úroveň lyžování, váš styl jízdy a podmínky na sjezdovce. Například pro začátečníky je vhodné nastavení 1° pro spodní hranu a 89° pro boční hranu. Pro rekreační sjezdové lyžování to bude 1° a 88°, zatímco pro dynamické a agresivní lyžování na pokročilé úrovni a na zledovatělých sjezdovkách budou dobře fungovat úhly 1° a 87°. Pro slalom jsou tyto parametry 0,5° a 87-85° a u lyží Supergiant 0,75 -1° a 88-87°.

Broušení lyží

Důležité:

  • vždy začněte brousit lyže od spodní hrany a teprve potom brousit boční hranu!
  • Před použitím pilníku doporučujeme přečíst si návod k použití od výrobce;
  • nabroušené lyže mohou být nebezpečné, proto při manipulaci s nimi nebo jejich zvedání vždy používejte lyžařské rukavice, např. aby nedošlo k poškození kůže.

Jak se brousí lyže?

  • Lyže vložte do svěráku skluznicí nahoru.
  • Umístěte pilník dovnitř vodítka pod správným úhlem, podle směru vyznačeného na pilníku.
  • Lehkým a rovnoměrným tlakem začněte brousit spodní hranu lyže, dokud nedosáhnete správného úhlu. Postupné tahy můžete provádět stále jemnějším pilníkem.
  • Přejděte k broušení boční hrany. Umístěte lyži bokem do svěráku (skluznice zády k sobě). Pomocí „drápku“ odstraňte plast ABS a kovovou vrstvu (obvykle titan), abyste odkryli boční hranu.
  • S pilníkem v úhlu a směrem k sobě začněte odstraňovat otřepy a rez pohybem po celé délce lyže. Postupné tahy překrývejte.
  • Takzvaný drát odstraňte brusným gumovým nebo diamantovým pilníkem.
  • Hrany leštěte diamantovým pilníkem namočeným ve vodě nebo roztoku (tekutinu můžete na pilník nanést také například pomocí štětce), dokud nebudou hladké a ostré.
  • Případné třísky a nečistoty ze základny očistěte například hadříkem namočeným v odstraňovači mastnoty.

Po nabroušení lyží je nutné je namazat, což můžete udělat i sami. Viz náš průvodce: Mazání lyží.

Polecane produkty