SUP prkno – které vybrat? Průvodce pro začátečníky i mírně pokročilé

Sylwia Stwora-Petela 04.07.2024

Stand up paddle boarding je v Česku stále populárnější, a to nejen mezi vodními nadšenci, ale také mezi těmi, kteří chtějí aktivně trávit čas v přírodě nebo cvičit jógu. Stojíte před výběrem svého prvního SUPu? Poradíme vám, jaké prkno SUP pro začátečníky bude nejvhodnější a jak vybrat délku, šířku, tloušťku a nosnost, aby vyhovovalo vašim potřebám a dovednostem.

Stand up paddle neboli pádlování vestoje je druh vodního sportu, který spočívá v plavání na speciálně zkonstruovaném prkně s použitím speciálního pádla. Tato forma aktivity na otevřených vodních plochách (jezero, rybník, řeka, moře nebo oceán) poněkud připomíná windsurfing, s tím rozdílem, že zde se pádluje ve stoje a nepotřebujete vlny. Hlavní výhodou SUP plavání je jeho univerzálnost a všeobecná dostupnost. Na trhu najdete mnoho typů prken – od univerzálních pro rekreační plavání přes cestovní modely pro delší turistické výlety až po závodní verze pro příznivce závodění. Pádlování ve stoje je vynikajícím tréninkem celého těla bez ohledu na věk nebo úroveň zdatnosti. Různé styly plavání – ve stoje, vsedě, vleže nebo vkleče – umožňují přizpůsobit způsob pohybu vlastním potřebám a schopnostem.

Vzhledem k nutnosti zapojovat stabilizační svaly (tzv. svaly core) pro udržení správné rovnováhy zlepšuje používání SUP jejich sílu i pohybovou koordinaci. Pravidelné plavání zlepší kondici, vytrvalost a celkovou pohyblivost vašeho těla a také snižuje stres a pomáhá pracovat na koncentraci a dysplazii. SUP prkno je také ideálním způsobem, jak se přesouvat mezi různými místy a poznávat vodní svět nebo si zacvičit. Paddle board se skvěle hodí pro rodinné výlety – pomůže povzbudit vaše dítě k aktivitě v přírodě a k poznávání nových míst. Pro surfaře je zase skvělou alternativou pro trénink, když zrovna nejsou vlny.

Podle tvaru a účelu se prkna stand up paddle dělí na:

  • Allround – vyznačuje se mírně zvednutou a zaoblenou špičkou, stabilitou, vztlakem a snadnou ovladatelností. Jedná se o nejuniverzálnější model, který je nejvhodnější pro výuku plavání (i s dítětem), pro rekreační výlety i delší plavbu po klidných vodních plochách nebo cvičení jógy;
  • Touristický – ve srovnání s prknem SUP Allround je tento model užší a delší a má špičatou příď. Je vybaven speciálními držáky na zavazadla (tzv. bungee šňůry) pro základní vybavení a příslušenství pro delší raftingové výlety. K prknu lze také připevnit speciální kajakářské sedlo. Prkno SUP Touring je řešením pro středně pokročilé i zkušené vodáky, kteří hledají vybavení pro náročnější expedice nebo rafting;
  • Race – model určený na závody, ale i na trénink, například vytrvalostní nebo rychlostní, pro pokročilé uživatele. Prkna SUP Race jsou užší a delší než modely Touring a jejich charakteristickým rysem je výrazně špičatá přední část umožňující plavání ve vysoké rychlosti;
  • Surf/Wave – vyznačuje se vysokou ovladatelností a slabou stabilitou. Určeno pro zkušené příznivce lovení vln;
  • WindSUP – tento typ SUPu umožňuje montáž plachty, takže je ideální jako alternativní vybavení pro windsurfing nebo výuku surfingu. WindSUP má skvělou manévrovatelnost a obratnost, stejně jako stabilitu a vztlak. Většinou má dodatečné finy (boční a středový);
  • Team – největší SUP určený pro plavání více osob (2-7), takže se doporučuje pro rodiny s dětmi nebo pro výlety s přáteli.

Dalším klíčovým faktorem při výběru prvního paddleboardu je jeho konstrukce – nafukovací nebo pevná deska. U nafukovacích SUP paddleboardů je vnější část vyrobena z PVC a jádro je vyrobeno technologií Drop-Stitch, která zaručuje velkou tuhost a pevnost při nízké hmotnosti. Nafukovací paddleboard se nejlépe hodí na klidné vodní plochy pro výuku plavání, rekreační výlety nebo delší výlety. Je dobrou volbou, pokud máte omezený úložný prostor nebo pokud často cestujete. Díky svým kompaktním rozměrům se po vyfouknutí vejde do malých prostor a snadno se přepravuje (lze jej uložit například do batohu nebo kufru). Většina prken se navíc prodává se speciálním pouzdrem vybaveným popruhy pro snadnější nošení.

Na druhou stranu tvrdé SUP prkna mají obvykle jádro z pěny EPS, které je potaženo skelným vláknem a epoxidovou pryskyřicí. Lehčí a tužší jsou modely z uhlíkových vláken. Na trhu jsou k dispozici také z umělé hmoty nebo odlehčené dřevěné verze. Pokud chcete dosáhnout co nejlepšího výkonu a efektivity, měli byste se rozhodnout pro pevný paddleboard. Jsou rychlejší, stabilnější a nevyžadují tolik námahy jako nafukovací modely, takže jsou ideální pro náročné vody a vlny nebo pro dlouhé plavání na různých vodních plochách. Jejich nevýhodou je, že zabírají hodně místa a jsou náročnější na přepravu.

Délka, šířka, tloušťka a vztlak jsou klíčové parametry, na které je třeba se zaměřit při výběru prvního paddleboardu. Ty přímo souvisejí s vaší výškou a hmotností, ale také s úrovní vašich dovedností. Pokud si na začátku vyberete SUP, který je příliš krátký a úzký, může vás rychle odradit skutečnost, že jízda na takovém prkně je těžší, pomalejší a nepříliš stabilní.

Délka

Správná délka SUPu by měla být odpovídající vaší výšce, což vám umožní dosáhnout správné rychlosti plavání, ale také ovlivní manévrování a stabilitu. Pokud nejste příliš vysocí a máte nízkou hmotnost, je pro vás vhodnou volbou prkno o délce 9-10’. Tento model je vhodný i pro děti. Pro klidné vody, výuku plavání, rekreační výlety nebo jógu je SUP ve velikosti 10-12′ dobrým výběrem, zatímco modely větší než 12′ jsou ideální pro vyšší a těžší osoby (poměr hmotnosti a výšky) nebo pro ty, kteří preferují dlouhé a rychlé plavání.

Šířka

Má vliv na stabilitu a tuhost pádlovacího prkna. Poměr je jednoduchý – čím užší SUP, tím méně stabilní a naopak. Jako začátečníci ve Stand Up Paddlingu si vybírejte prkno, které je široké 30′ nebo více (nad 70 cm).

Tloušťka a PSI

Pokud potřebujete paddleboard pro dítě nebo starší dítě, vyberte si verzi o tloušťce 9 nebo 12 cm. Tloušťka 12 cm bude vyhovovat i ženám a štíhlým osobám. Pro vyšší a těžší osoby si vyberte SUP o tloušťce 15 cm.

Pokud jde o PSI, tedy tlak, na který by mělo být prkno SUP nafouknuto, doporučuje se 15 PSI (1 bar). Je třeba dodat, že nižší tlak způsobí, že prkno bude méně stabilní a tuhé, což zase, pokud nemáte s paddleboardingem zkušenosti, může být docela překážkou při získávání potřebných dovedností.

Vztlak a maximální hmotnost uživatele

Při výběru SUP prkna je také důležité zohlednit jeho vztlak, tj. celkovou hmotnost, kterou model unese, abyste mohli bezpečně a svobodně plavat. Vztlak je ovlivněn součtem hmotnosti uživatele a zátěže, kterou hodláme na prkně přepravovat. Hodnoty doporučené výrobcem by neměly být překročeny, aby prkno neplavalo velmi pomalu nebo nezpůsobilo podmáčení.

Při hledání nejlepšího prkna stand up paddle pro začátečníky nezapomeňte na to, aby odpovídalo vašim dovednostem, zamýšlenému použití a parametrům uživatele (vybírejte vybavení pro nejvyššího/nejtěžšího pádlujícího). Na Sportano.cz jsme shromáždili kvalitní nafukovací a pevná SUP prkna od předních výrobců: Aqua Marina, AQUASTIC, F2, JOBE, Mistral, Fanatic, Cressi, Bass, SPINERA nebo ZRAY, které se osvědčí, ať už začínáte s paddleboardingem, během surfování, jógy nebo rybaření.

Doporučené produkty