Jídlo v horách aneb jaké zásoby si vzít na horskou túru. Praktické tipy

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022

Co si zabalit do batohu, abyste měli dostatek energie na horskou túru, abyste měli motivaci na další kilometry a mohli se kochat malebnými výhledy bez pocitu úporného hladu? Poradíme vám, jaké jídlo je pro vás v horách nejvhodnější, podle toho, zda se chystáte na jednodenní výlet, nebo na vícedenní trek.

Proč si musíte brát s sebou jídlo, když jedete do hor?

Pravděpodobně jste se už někdy ocitli v podobné situaci, kdy vám přetížení povinnostmi nedovolilo nic zakousnout a rostoucí hlad vás každou minutou trápil. Snížila se také vaše vůle a soustředění a vzrostl pocit únavy a frustrace. Při horských túrách potřebuje vaše tělo podstatně více energie než při každodenních aktivitách (jeden den túry znamená spálení až 4 000-6 000 kcal), což znamená, že na nedostatek jídla může reagovat ještě silněji. Silný hlad může z výletu odnést veškerou zábavu a dokonce vám zabránit v dosažení cíle. Dostatek zásob vám pomůže udržet si správnou náladu a motivaci, ochrání vás před následky nedostatku energie (včetně bolestí hlavy a mdlob) a zabrání zbytečnému přenášení váhy a plýtvání potravinami.

Co jíst v horách?

Jídlo v horách by mělo být vysoce kalorické a zároveň lehké. To na jedné straně umožňuje dodat tělu potřebnou energii a živiny a zajistit sílu na dlouhou dobu bez přetížení žaludku. Na druhou stranu se díky této zásadě sníží hmotnost zavazadel, která nesete, což má značný význam například na náročné trase plné strmých stoupání. Další důležitou vlastností potravin pro horské stezky je jejich konzistence. Při přípravě zásob je třeba zohlednit také teplotu vzduchu. Nejpraktičtějším řešením budou suché zásoby zabalené tak, aby se daly snadno otevřít a vytáhnout.

Sendviče

Nejoblíbenějším způsobem, jak si zajistit, abyste na horských stezkách neměli hlad, jsou sendviče. Zvolte celozrnný chléb nebo graham, máslo nebo sendvičovou pomazánku a oblíbené přílohy včetně sýra, uzenin a zeleniny a klíčků. Mějte však na paměti, že sendvič se žlutým sýrem nebo studeným masem nebude po několika hodinách v batohu a na slunci tak chutný, jako když byl vyroben. Milovníci masa si mohou navíc přibalit kabanos nebo sušené hovězí maso. Nebo se rozhodněte pro sladkou variantu a namažte chléb nízkosacharidovým džemem, oříškovým krémem nebo medem. Sendviče zabalte do alobalu, voskovaného papíru nebo provázkových sáčků a vložte je do batohu, aby se nepomačkaly.

Čokoláda

Je známo, že čokoláda je základem horských zásob, a to bez nadsázky. Vyberte si hořkou čokoládu, která vám dodá energii, aniž by způsobila náhlý vzestup hladiny inzulínu, což vede k rychlému návratu pocitu hladu. Pro rychlé doplnění energie se hodí mít v kapse také mátové nebo ovocné bonbony slazené xylitolem. Stejně tak challa. Nezapomeňte však, že horská dieta nesmí být založena na sladkostech.

Energetické tyčinky

Ty vám dodají energii navíc, abyste mohli pokračovat v chůzi, sníží míru únavy, ale také zlepší soustředění, a navíc nezatíží váš žaludek. Energetické tyčinky mají oproti sladkostem Snickers, Bounty nebo Twix výhodu v tom, že jejich hlavní složkou jsou komplexní sacharidy, které nezpůsobují náhlý příval inzulínu, a tak vás zasytí na delší dobu.

Čerstvé a sušené ovoce

Čerstvé ovoce, jako jsou banány, jablka, mandarinky, hrušky, hroznové víno nebo broskve, je nejen skvělou svačinou, která nám dodá důležité vitamíny a minerály. Účinně pomáhají doplňovat hladinu hydratace. Ovoce, zejména měkké, je dobré zabalit do nádoby, abyste jím náhodou neznečistili obsah batohu. Ze sušeného ovoce si vyberte fíky, datle, meruňky, banány nebo dýňová semínka.

Ořechy

Vzhledem k vysokému obsahu kalorií (100 g ořechů má 550 až 750 kcal – makadamové ořechy) a obsahu bílkovin (15-20 %), vlákniny, nenasycených mastných kyselin, hořčíku, draslíku, vápníku a vitaminů jsou ideální jako sytá svačina během intenzivní túry. Vyhněte se soleným ořechům – budou mít potíže s žízní.

Mrazem sušené potraviny – teplé jídlo v horách bez vaření

Široká nabídka lyofilizovaných potravin (také ve formě MRE, neboli Meal, Ready-To-Eat, známých také jako polní nebo vojenské příděly) vám umožní jíst pestrou, plnohodnotnou a hlavně teplou stravu. Stačí takový pokrm zalít správným množstvím horké vody, zamíchat a několik minut počkat. Některé pokrmy jsou dodávány s chemickým ohřívačem, který usnadňuje přípravu. K snídani si můžete dát například ovesnou kaši s ovocem a chia semínky nebo míchaná vajíčka, k obědu bigos, chilli sin carne, rizoto, špagety nebo vepřovou panenku a k večeři zeleninovou nebo gulášovou polévku.

Kolik zásob si vzít na horskou túru?

Množství jídla v turistickém batohu závisí na délce trasy a době jejího zdolání. Jiné zásoby budete potřebovat na několikahodinovou procházku po nenáročné stezce v Beskydech a jiné na několikadenní túru v Tatrách. Důležité je také, zda jsou na trase přístřešky, kde si budete moci koupit jídlo, dát si teplé jídlo nebo si zalít například mrazem sušený pokrm teplou vodou, nebo zda jste odkázáni pouze na sebe a připravené zásoby.

Jídlo v horách na jednodenní výlet

Než se vydáte na horské dobrodružství, dejte si zdravou a vydatnou snídani, například omeletu se zeleninou, míchaná vajíčka, müsli s ovocem nebo ovesné vločky, abyste měli dostatek energie na horskou výzvu už na začátku dne. Na celodenní výlet do hor trvající déle než 2 hodiny si vezměte suché zásoby včetně sendvičů (2-3 kusy), malého balíčku studentské směsi, čokolády s vysokým obsahem kakaa/energetické tyčinky a nakrájeného ovoce. Na podzim a v zimě je dobré přibalit si do termosky domácí polévku nebo jídlo na bázi kuskusu, rýže či těstovin, abyste mohli sníst něco teplého.

Horská strava na vícedenní túru

Při vícedenní túře v horách bude množství zásob záviset na tom, zda využijete chaty dostupné na trase, nebo se rozhodnete připravovat si jídlo sami. V druhém případě si s sebou budete muset vzít další turistický vařič a kartuši nebo hořák, abyste si mohli ohřát vodu na čaj/kávu nebo uvařit zdravé jídlo. Nezapomeňte na příbory a nádobí (hodí se alespoň cestovní hrnek, meniskus a lžíce nebo příbor 3 v 1). Nejlépe se zde hodí mrazem sušené nebo instantní pokrmy. Vybírejte produkty, které jsou výživné, lehké, mají dlouhé datum spotřeby a snadno se přenášejí. Balte zeleninu a ovoce do nádob. Nezapomeňte na koření – neváží mnoho, ale dodá vašemu pokrmu tu správnou chuť a další motivaci k tomu, abyste se snažili udělat něco navíc. Naplánujte si dvě hlavní jídla – snídani a večeři – a nezapomeňte si každé 1-2 hodiny dopřát svačinu, která vám dodá energii.

Co pít v horách?

Při balení zásob na horskou túru je nezbytné mít v zásobě dostatečné množství tekutin, tj. asi 3-6 litrů na den v závislosti na délce a náročnosti trasy, tempu chůze, teplotě vzduchu atd. O účincích přiměřeného množství tekutin a o tom, jak je přijímat, si můžete přečíst v našem průvodci: Správná hydratace organismu.

Na túry v horách je nejlepší voda nebo domácí izotonický nápoj (do 1 litru vody přidejte vymačkanou pomerančovou, grapefruitovou nebo citronovou šťávu, špetku soli a trochu medu podle chuti). Žízeň uhasí také kokosová voda nebo nápoj z aloe vera, které mimo jiné díky obsahu hořčíku a draslíku doplní elektrolyty v krvi. V zimě a v přechodném období se vám bude hodit termoska s horkou kávou nebo čajem obohaceným o med, zázvor a citron. Pro začátek se vyplatí mít alespoň jednu 1,5 litrovou láhev.

Abyste se vyhnuli nadměrné hmotnosti, je dobré si s sebou vzít cestovní filtr na vodu nebo čisticí tablety, abyste si mohli doplnit zásoby tekutin podle potřeby.

Přečtěte si také náš článek: Co si vzít na hory, abyste byli plně připraveni na túru po horských stezkách a aby vás nezaskočily povětrnostní podmínky nebo jiné neočekávané situace.

Polecane produkty