Jaké trekingové hole vybrat? Vyberte si správné trekingové hole pro svou výšku a potřeby

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Trekingové hole jsou pro mnoho horských turistů nezbytnou součástí výbavy, protože jim pomáhají udržet stabilitu bez ohledu na terén a snižují tlak na kolena, kyčle a páteř, zejména při túrách s těžkým batohem. Zjistěte, jaké trekové hole vybrat, jak je dimenzovat podle své výšky a na co si dát při nákupu pozor?

Proč používat trekingové hole v horách?

Pro některé lidi jsou trekové hole zbytečnou přítěží nebo módním trendem, jiní je považují za nepovinnou součást turistického vybavení, zatímco další skupina si nedokáže představit, že by se vydala na horské stezky bez holí připevněných na batohu. Používání trekingových holí je samozřejmě do značné míry velmi individuální záležitost, ale pokud nejste zcela přesvědčeni, zda se vyplatí je pořídit, zde je několik důvodů, které vám mohou pomoci při rozhodování. Hole pro horskou turistiku správně přizpůsobené vaší výšce a potřebám nabízejí mnoho výhod, mezi které patří např:

  • snižují riziko zranění kolen a kyčlí;

  • pomáhají snižovat zátěž páteře, kotníků a kolenních kloubů, zejména při túrách s těžkým batohem;

  • snižují únavu nohou;

  • usnadňují a urychlují pěší turistiku zapojením paží;

  • snižují otřesy a nárazy při nástupech nebo sestupech;

  • snižují riziko otoků rukou, prstů a zápěstí – díky tomu, že jsou paže umístěny pod úhlem a nepřetržitě pracují, zaručují dobrý krevní oběh;

  • zajišťují stabilitu na nerovném nebo kluzkém povrchu (mokré kameny, kořeny atd.);

  • pomáhají vyhodnotit situaci a případné nebezpečí, např. lze je použít k měření hloubky vody/bláta/sněhových břehů při přechodu řeky/potoků/bahnitého terénu/sněhových svahů nebo ke kontrole pevnosti ledu;

  • pomáhají udržet rovnováhu na strmém, kamenitém nebo zledovatělém terénu;

  • lze použít k postavení lehkého stanu nebo přístřešku, jako stativ pro telefon nebo fotoaparát, jako prostředek k odstranění různých překážek z cesty (např. křoví, pavučiny atd.);

  • pomáhají udržovat dobré tempo chůze/běhu;

  • může být ochranným prostředkem proti divokým zvířatům;

  • v případě nehody a potřeby zpevnit končetinu mohou sloužit jako dlaha.

Trekingové hole versus hole pro nordic walking – rozdíly

Hlavní rozdíly mezi trekingovými holemi a holemi pro nordic walking se týkají jejich použití, konstrukce a techniky chůze. Trekingové hole, jak bylo uvedeno výše, jsou navrženy tak, aby zmírnily zátěž kloubů při pochodu s batohem, pomohly udržet stabilitu a rovnováhu při překonávání náročného terénu a zvýšily výkonnost, pohodlí a bezpečnost na horské stezce. Vyznačují se vyšší hmotností a pevnější konstrukcí než modely pro nordic walking. Nejčastěji se připínají na batoh pro rovné úseky. Naproti tomu hole NW walking jsou navrženy tak, aby usnadnily pochod po rovině nebo v kopcovitém, ale nenáročném terénu (parky, lesní cesty, ulice). Jsou lehké, vybavené speciální rukojetí a polobotkou a vyžadují správnou techniku chůze. Zatímco trekové hole se vedou před sebou, při nordic walking spočívá správná technika v tom, že hrot kopí se vede v polovině vzdálenosti mezi nohama, narovná se v loketním kloubu a ve fázi odstrčení se uvolní úchop a pustí se z ruky.

Jaké trekingové hole vybrat? Konstrukce

Trekingové hole mohou mít pevnou nebo nastavitelnou konstrukci, takže jejich délku můžete upravovat v závislosti na podmínkách nebo terénu. Hole s nastavitelnou délkou mají obvykle teleskopické nebo skládací rukojeti, což umožňuje jejich složení do kompaktní velikosti a snadné sbalení do batohu. Existují tři typy nastavitelných holí:

  • 2-segmentové hole – vyznačují se jednoduchou a velmi stabilní konstrukcí. Mezi nevýhody patří poměrně velké rozměry ve složeném stavu. Jsou vhodné pro zimní turistiku a skialpinismus;

  • 3-segmentové hole – nejoblíbenější verze trekových holí. Protože je lze složit do velmi kompaktních rozměrů a připevnit k batohu, jsou ideální pro lidi, kteří chtějí dosáhnout nízké hmotnosti svého turistického vybavení;

  • 4-segmentové hole – nejméně stabilní a odolné provedení kvůli velkému počtu pohyblivých částí. Skvělá volba pro ty, kteří mají v batohu málo místa a chtějí si zachovat stabilitu a pohodlí při zdolávání dlouhých turistických tras.

Jak si mám vybrat délku trekových holí pro svou výšku?

Optimální délka trekingových holí je taková, kdy ve vzpřímeném stoji držíte jejich rukojeť v ruce a hroty se opírají o zem v blízkosti vaší nohy a jste schopni udržet pravý úhel v lokti. Abyste si mohli libovolně zvolit délku trekových holí podle svých potřeb (při výstupech ji rychle zkrátíte, např. o 5-10 cm, a při sestupech prodloužíte), zvolte si model s možností nastavení délky. Je dobré si trekové hole podle toho nastavit, abyste si nenamáhali ramena, krk a záda. U třísegmentových holí je nejlepší začít nastavením horního nastavení tak, aby bylo uprostřed rozsahu, a poté nastavit spodní nastavení tak, aby vám umožnilo udržet úhel 90 stupňů mezi paží a předloktím. Až přijde čas změnit délku, jednoduše k tomu použijte horní nastavení. Pamatujte, že čím strmější stoupání vás čeká, tím kratší by měla být délka tyče. Tím získáte větší páku a bezpečnější umístění tyče. Na traverzových úsecích je dobré nastavit různé délky holí pro větší stabilitu – kratší na straně do kopce a delší na straně z kopce.

Některé hole pro chůzi do kopce jsou vybaveny speciální houbovou rukojetí pro tzv. spodní úchop při stoupání. Na trhu jsou k dispozici také trekingové hole s pevnou délkou nebo v různých velikostech. Pak je vhodné podívat se do velikostních tabulek vybraného výrobce a přizpůsobit délku holí své výšce podle uvedených rozmezí. Například trekové hole značky Black Diamond s délkou 110 cm budou vhodné pro osoby vysoké 1,54-1,71 m, zatímco délku 120 cm by měli zvolit lidé měřící do 1,82 m.

Dobré trekingové hole – jaký materiál bude nejlepší?

Hole na horské túry se nejčastěji vyrábějí z uhlíkových vláken, hliníku nebo z kombinace obou materiálů. Karbon vyniká svou ultralehkou hmotností, vysokou absorpcí nárazů a dobrou tuhostí, je však křehčí než hliník. Při zatížení se může zlomit, zatímco hliník má tendenci se ohýbat. Hole z uhlíkových vláken nejčastěji volí turisté, kteří chtějí mít lehký batoh, a ti, kteří je používají pouze na úsecích, které vyžadují extra oporu (po zbytek času je vybavení schované). Hliníková konstrukce je velmi odolná, lehká, spolehlivá (i když se pod zátěží ohne, umožní vám v případě klopýtnutí zachytit rovnováhu) a levnější. Hliníkové trekové hole se dobře osvědčí, pokud se chystáte do náročného terénu, kde je budete používat často, ne jen občas po nich sáhnout.

Zamykací systémy v trekingových holích

Všechny typy trekingových holí jsou vybaveny blokovacím mechanismem, který zabraňuje jejich pohybu během používání. U pevných holí se tyto mechanismy zamykají a odemykají, aby bylo možné hole vytáhnout na celou délku a složit je pro uskladnění. Nastavitelné trekingové hole fungují identicky s tím rozdílem, že blokovací mechanismy umožňují nastavit také délku dvou nebo tří segmentů spojených dohromady, což vám umožní přizpůsobit délku holí vaší výšce, terénu a podmínkám. U horských turistických holí existují 4 hlavní typy uzamykacích systémů: vnější, vnitřní, hybridní a typ sondy.

Vnější

Základem mechanismu je páka připomínající svorku, která umožňuje rychlé a snadné nastavení délky holí, a to i v rukavicích. Vnější uzamykací systém se vyznačuje vysokou spolehlivostí a odolností vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Vnitřní

Chcete-li hole s tímto typem systému uzamknout, jednoduše otočte dvěma segmenty vedle sebe a zvolte preferované nastavení. Ideální řešení pro teplé měsíce. Nevýhody: Při častém vystavení nepříznivým povětrnostním podmínkám a používání v blátivém terénu poměrně snadno ztrácí výkon.

Hybridní

Hybridní uzamykací systém je kompromisem mezi odolností, lehkostí a snadným používáním. Hole mohou mít například vnější pákový zámek na horní části hřídele a vnitřní zámek na spodní části hřídele.

Trekingové hole se sondou

Nejnovější systém zamykání trekingových holí, jehož výsledkem je vynikající poměr hmotnosti a snadného používání. Hole typu Probe jsou konstruovány s pákou a lankem, které umožňují složení všech částí do kompaktní velikosti. Díky tomu jsou ideální všude tam, kde požadujete nízkou hmotnost a snadnou přenosnost.

Na co si ještě dát pozor při nákupu holí pro turistiku v horách?

Už víte, jak vybírat trekingové hole z hlediska délky, počtu segmentů nebo použitého materiálu. Co dalšího by mělo upoutat vaši pozornost při výběru tohoto turistického vybavení?

Rukojeť

Nejdůležitějším faktorem při výběru typu rukojeti trekingových holí by neměl být její tvar, ale materiál, ze kterého je vyrobena. Nejčastěji se používá pěnová, gumová, plastová a korková. Dobrou volbou jsou lehké pěnové a korkové rukojeti. Poskytují pohodlný úchop a neabsorbují přebytečnou vlhkost, což je v teplejších podmínkách velké plus. Pěnové a gumové rukojeti se dobře uplatní při zimní turistice. Gumové a plastové rukojeti jsou těžké, odírají se a při působení vlhkosti navíc kloužou, což může způsobit nepohodlí a vystavit vás nebezpečným situacím. Vyberte si hole s rukojetí nakloněnou dopředu v úhlu 12-15 stupňů, abyste měli zápěstí v pohodlnější poloze (budou se méně unavovat).

Důležité je také poutko (smyčka) integrované do rukojeti. Volte měkký model s možností nastavení, abyste si mohli jeho délku libovolně přizpůsobit svým potřebám, a s možností jeho odepnutí (např. při mytí, opravách nebo když procházíte velmi skalnatým terénem a zachycení o kámen s rukou v poutku by mohlo způsobit zranění).

Tipy

Většina trekových holí je vybavena vidlicovými hroty (karbidovými), které jsou mimořádně trvanlivé a odolné proti poškození. U levnějších modelů jsou hroty vyrobeny z oceli. Optimálním řešením je zvolit hole s vyměnitelnými hroty, abyste nemuseli kupovat nový pár holí, když se opotřebují.

Koše

Většina trekových holí má odnímatelné košíčky v letní i zimní verzi. Ty jsou širší, abyste mohli efektivně překonávat zasněžené cesty.

Trekingové hole se mohou zdát jako nadbytečná součást turistického vybavení, ale jejich všestranné použití vám nejen udrží stabilitu, odlehčí kloubům a páteři a zpříjemní trek, ale také usnadní mnoho činností na trase. Pro některé horské turisty je to skvělý způsob, jak zrychlit a zefektivnit túru, zejména když máte na zádech 15 a více kilogramů. Pokud se rozhodnete pořídit si hole pro turistiku v horách, vybírejte modely od renomovaných výrobců: Black Diamond, LEKI, GABEL, Komperdell nebo Masters. Kvalitní trekingové hole a příslušenství k holím najdete na Sportano.cz. Nezapomeňte si vybrat model se správnou délkou, abyste mohli používat správnou techniku chůze a využívat všech výhod, které opora horských holí poskytuje.

Polecane produkty