Jaké brusle pro začátečníky vybrat a na co myslet při nákupu?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Plánujete si koupit první pár bruslí a přemýšlíte, které – krasobruslařské nebo hokejové – budou lepší pro učení bruslení? Náš průvodce vám poradí, jaké brusle pro začátečníky zvolit, abyste si rychle osvojili potřebné dovednosti pro bruslení na ledě a mohli si užívat výhod návštěvy městského kluziště, a na co si dát pozor při výběru bruslí pro dospělé a děti.

Typy bruslí

Než se budeme věnovat konkrétním faktorům, které jsou důležité při nákupu nových bot na bruslení, začněme tím, že si probereme typy bruslí a jejich vlastnosti. Rozlišujeme mezi tzv. krasobruslemi, hokejovými bruslemi, rekreačními bruslemi a pančenami.

Krasobrusle

Kvůli způsobu pohybu na ledě, tanečním kreacím a velkému množství různých druhů akrobacie (skoky, piruety atd.) se krasobruslařky vyznačují velkou pružností. Díky tomu umožňují široký rozsah pohybu a zároveň těsně obepínají chodidlo a kotník a zajišťují dostatečnou stabilizaci. Obvykle jsou vyrobeny z přírodní, ekologické nebo syntetické kůže, která poskytuje velkou pohyblivost a zaručuje pevné uchycení. Krasobrusle se vyznačují podlouhlým skluzem na konci (tzv. ocasem) a malými zoubky v přední části (tzv. špičkami), které slouží k zastavení po zatočení a poskytují místo pro start a přistání při skocích.

Hokejové brusle

Hokejové brusle jsou určeny pro dynamický pohyb na ledě, rychlé zatáčení a jízdu vysokou rychlostí například během hokejového zápasu. Obecně jsou o něco volnější než krasobrusle a mají oblejší tvar a širší svršek. Kromě toho jsou lehčí, plošší než krasobrusle a mají užší a kratší nože zaoblené na obou koncích pro rychlou a hbitou jízdu na ledě. Kromě toho mají pevný plášť, který je chrání před poškozením, ale také poskytuje ochranu například kotníkům před nárazy jiných hráčů.

Rekreační brusle

Jak už název napovídá, jsou určeny pro bruslaře, kteří chodí na kluziště několikrát za sezónu a chtějí rekreačně bruslit se svými dětmi nebo přáteli. Rekreační brusle se podobají inline bruslím. Často jsou vybaveny šněrovacími vázáními, která usnadňují nasazování, sundávání a nasazování, a také měkkými syntetickými botami a polstrováním, podrážkami z PVC a základními lopatkami, které se hodí pro jednoduchou jízdu. Tento model není vhodný pro pokročilé zatáčky, skoky nebo sportovní jízdu.

Brusle

Jedná se o typ bruslí určených pro rychlobruslení, tj. pro jízdu po speciálně upravené dráze (na běžném kluzišti v nich bruslit nelze). Vyznačují se dlouhými, tenkými lopatkami, které přesahují botu, a nízkou hmotností a absencí výztuže. U některých holí je čepel připevněna k závěsnému mechanismu v přední části boty, který zabraňuje zaboření čepele do ledu a ztrátě rychlosti. Rychlobrusle jsou určeny pro pancheny a lidi, kteří chtějí závodit na ledě.

Na co bych měl brát ohled při výběru bruslí?

Před nákupem nejvhodnějšího páru bruslí zvažte, jaké bude jejich hlavní využití – hokej, krasobruslení, rekreační bruslení, rychlobruslení atd., abyste mohli zúžit výběr na konkrétní typ. Zvažte také svou úroveň zkušeností a to, jak často budete brusle používat. Pro začátek, pokud neplánujete více než několik návštěv kluziště za sezónu s rodinou nebo přáteli, vyberte si jednoduchý, dobře padnoucí model s dostatečnou podporou chodidla a kotníku, který vám umožní naučit se základy bruslení a vejde se do vašeho rozpočtu. S rostoucími dovednostmi a zkušenostmi budete moci přejít na technologicky vyspělejší typ bruslí, který nabízí větší flexibilitu. Co byste měli při výběru svých prvních bruslí zvážit?

Velikost a střih

Velikost a střih bruslí jsou klíčem k pohodlné a bezpečné jízdě. Nejprve si změřte délku chodidla. Připravte si krejčovský metr, tužku nebo pero a čistý list papíru. Položte list papíru ke zdi a postavte se na něj nohou tak, aby se pata dotýkala zdi. Obkreslete celé chodidlo a držte pero/tužku ve svislé poloze. Opakujte s druhou nohou. Nyní změřte vzdálenost mezi patou a špičkou palce. Porovnejte své výsledky s tabulkou velikostí a zjistěte, která velikost vám bude vyhovovat. Důležité: tabulky velikostí se u jednotlivých značek liší, proto si je před nákupem konkrétního modelu vždy ověřte.

Je čas, aby vám brusle dobře padly. Nejlépe je změřit je s ponožkami, ve kterých hodláte bruslit na kluzišti. Především by měly boty po sešněrování dobře přiléhat k noze a vytvářet mírný pocit tlaku, ale zároveň být pohodlné. Vaše chodidlo by se mělo téměř dotýkat konců boty, ale bez toho, aby prsty narážely na přední část, paty by měly být v pevné poloze a kotníky by měly být dobře podepřeny na boku, ale bez pocitu přílišného tlaku. Dbejte také na to, aby svršek končil v místě, které je pro vaše chodidlo a kotník pohodlné, a ne aby se zařezával do kůže a způsoboval nepohodlí.

Materiál

Úzce souvisí s typem bruslí. Hokejové brusle jsou vyrobeny z plastu a uvnitř mají podšívku z měkké syntetické tkaniny. Díky použití plastu jsou hokejové brusle dostupné v mnoha barvách a mají atraktivní design. Krasobrusle se naproti tomu vyrábějí z kůže, která je poměrně tuhá, ale časem se noze přizpůsobí a zároveň poskytuje kůži dostatečnou prodyšnost (přírodní kůže zajišťuje nejlepší cirkulaci vzduchu). Jejich nevýhodou je malá škála barev a prakticky žádný design.

Typ upevnění

Hokejové brusle mají obvykle zapínání ve formě plastových patentek nebo oboustranných přezek (například s pojistkou Auto Lock). Při nákupu věnujte pozornost tomu, jak hladce se zavírají a otevírají, a také odolnosti a vysoké kvalitě materiálu. U dětských bruslí se osvědčily přezky nebo pásky na suchý zip, které se snadno a rychle ovládají.

Jiná situace je u tkaniček (vyskytují se hlavně u krasobruslařských bruslí), které obvykle vedou od horní části boty ke konci svršku. To se projevuje dlouhou dobou oblékání, ale zároveň umožňuje lepší regulaci rozsahu komprese a dobré přilnutí k noze.

Inovativním typem zapínání je systém BOA® Fit, který se skládá z mikroregulovatelného kolečka a pevných tkaniček, které umožňují optimální přizpůsobení boty vašemu chodidlu a kotníku na milimetr přesně.

Tuhost obuvi

Tužší boty jsou obvykle lepší volbou pro zkušené nebo těžší bruslaře, protože poskytují lepší oporu kotníku. Střední tuhost je vhodná pro začátečníky a lehké bruslaře. Při výběru krasobruslí se ujistěte, že je kotníková ortéza pevná a dobře stabilizuje hlezenní kloub.

Tlumení obuvi

Doporučujeme zvolit model s podšívkou z tepelných vláken, která pomáhají účinně odvádět přebytečnou vlhkost. Větší pohodlí zajistí také gelová stélka, která snižuje riziko otlaků nebo odřenin.

Typ čepele

Ostří bruslí se nejčastěji vyrábí z chromované uhlíkové oceli (odolné a ostré) nebo z kalené či leštěné nerezové oceli (odolné). Většina čepelí má tloušťku kolem 4 mm, ale konečný výběr závisí na vašich preferencích, věku, hmotnosti a úrovni dovedností. Čím tenčí čepel, tím méně stabilní a naopak.

Krasobrusle nebo hokejové brusle – jaké brusle pro začátečníky?

Na jedné straně se bruslařům začátečníkům doporučuje používat hokejové brusle, protože nemají špičky, o které by se mohli snadno zachytit a zakopnout. Kromě toho jsou méně tuhé a kratší, takže poskytují pohodlnější jízdu. Jejich krátká a úzká skluznice však neposkytuje dostatečnou stabilitu, což může způsobit potíže s udržením rovnováhy, která je důležitým prvkem při učení se bruslení.

Na druhou stranu odborníci doporučují pro začátek dobrodružství klouzání na ledě krasobrusle, jejichž prodloužená skluznice pomáhá udržet rovnováhu a ovlivňuje stabilitu jízdy. Díky vyššímu svršku s polstrováním kotníku a těsnějšímu střihu také snižují riziko zranění kotníku.

Jaké brusle pro začátečníky si tedy vybrat? Vyplatí se vyzkoušet oba typy bruslí a vybrat si ty, ve kterých se cítíte jistěji. Můžete se vydat na městské kluziště s půjčovnou a vyzkoušet oba typy obuvi.

Brusle pro děti? Vyberte si nastavitelné brusle

Řešíte výběr prvních bruslí pro své dítě? Vyberte si nastavitelný model, který vám umožní zvětšit délku boty o 3-4 velikosti. Nastavitelné brusle tak porostou s vaším dítětem a vydrží mu několik sezón. Důležité: tyto typy bruslí jsou určeny pouze pro rekreační použití.

Další možností pro děti jsou brusle s odnímatelnou skluznicí tvořenou botou, na kterou lze připevnit nůž na led nebo kolečka kolečkových bruslí. Díky tomu lze brusle používat v létě i v zimě. Odborníci však tento typ řešení nedoporučují vzhledem k tomu, že se mění pouze délka boty, nikoliv ližiny, což může dítěti ztížit správné umístění těžiště.

Už víte, jaké jsou typy bruslí a jaké faktory jsou při jejich výběru důležité, takže je čas přejít k nakupování. Prohlédněte si širokou nabídku dámských, pánských a dětských krasobruslí, hokejových bruslí a rekreačních bruslí na Sportano.cz. Najdete zde modely pro začátečníky i zkušenější bruslaře od renomovaných značek, jako jsou BAUER, K2, FILA, CCM, Rollerblade nebo Tempish. Pokud máte jakékoli pochybnosti, kontaktujte náš zákaznický servis nebo přijďte do naší prodejny papírnictví v Homeparku Targówek ve Varšavě a získejte odbornou pomoc při výběru optimálního řešení.

Jakmile si vyberete nejlepší pár bruslí, nezapomeňte se o ně mezi bruslením a po sezóně řádně starat. Po skončení bruslení je očistěte od vody, sněhu a ledu a osušte je. Před uložením do skříně chraňte čepel ochranným krytem. Nezapomeňte také pravidelně brousit nože. Pokud se o brusle budete řádně starat, vydrží vám mnoho sezón.

Nevíte, kde začít se svým skate dobrodružstvím? Podívejte se na našeho průvodce pro začátečníky: Bruslení – co je potřeba a jak se to naučit, který vám pomůže udělat první kroky na ledě.

Polecane produkty