Bruslení – co to obnáší a jak se naučit bruslit? Průvodce bruslením pro začátečníky

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Bruslení vám umožní být aktivní, bavit se a zlepšovat svou kondici a koordinaci. Jaké jsou další výhody pravidelných návštěv kluziště, jak začít s tímto oblíbeným zimním sportem a jak se naučit základní dovednosti a bezpečný pohyb na ledě. Potřebné informace najdete v našem průvodci.

Jaké jsou výhody bruslení?

Rekreační bruslení je spolu s lyžováním a snowboardingem jedním z nejoblíbenějších zimních sportů, který nám umožňuje nejen se bavit, ale také pečovat o své zdraví. Pokud začnete pravidelně bruslit, zaznamenáte všestranný rozvoj svého těla, lepší pohodu, ale také získáte větší sebevědomí a štíhlejší postavu. Protože bruslení, stejně jako inline bruslení, zapojuje prakticky celé tělo, můžete spálit spoustu kalorií a zároveň pracovat na posílení svalů, koordinaci a držení těla. Bruslení je sport pro každého – můžete začít v jakémkoli věku (doporučuje se od 3 let), pokud nemáte problémy s kolenními nebo hlezenními klouby nebo jiné kontraindikace pro tento druh fyzické aktivity.

Největší výhody bruslení jsou:

  • zlepšení celkové fyzické kondice;

  • zvýšení vytrvalosti, pružnosti a ohebnosti;

  • zlepšení kardiovaskulárních funkcí, čímž se snižuje riziko hypertenze, srdečního infarktu atd. a

  • pomáhá snižovat hladinu špatného HDL cholesterolu;

  • posilování svalů nohou, hýždí, břicha, paží a zad;

  • zeštíhlení a tvarování postavy;

  • zlepšení držení těla;

  • posílení imunity

  • okysličení organismu;

  • produkci endorfinů, takzvaných „hormonů štěstí“, které zlepšují náladu a pomáhají v boji proti zimnímu blues;

  • snížení stresu

  • zvýšené sebevědomí;

  • ladné pohyby;

  • v případě dětí větší samostatnost a naučit se vytrvat na cestě k cíli.

Kolik kalorií se spálí při bruslení?

Bruslení je skvělý způsob aerobního tréninku, který vám pomůže zhubnout. Během hodiny bruslení můžete spálit 350 až 600 kcal. Konečná hodnota spálených kalorií při cvičení na ledě závisí mimo jiné na vašem věku, hmotnosti, výšce nebo intenzitě aktivity. Čím více piruet, skoků, zdvihů nebo jiných působivých kombinací na ledě provedete, tím více kalorií spálíte.

Učí se bruslit. Kde začít?

Vaše první kroky na bruslích by měly začít tím, že se naučíte udržovat rovnováhu, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, včetně srážek s jinými bruslaři. Vnějšímu pozorovateli se to nemusí zdát jako příliš obtížný úkol. Jakmile však máte brusle na nohou v praxi a musíte koordinovat pohyby rukou a nohou a zároveň se udržet na tenkých lyžinách, ukáže se, že to není tak snadné. Správné držení těla a rozložení hmotnosti sníží riziko pádu na ledě a umožní vám bruslit bez neustálého držení se zábradlí. Položte chodidla těsně k sobě, špičky směřují mírně ven, pokrčte nohy v kolenou a mírně se předkloňte tak, aby váha spočívala na středu a přední části chodidel. Roztáhněte ruce do stran, abyste snáze udrželi rovnováhu a mimochodem zmírnili pád. Než vstoupíte na led, můžete si vyzkoušet chůzi na bruslích a udržovat rovnováhu „na suchu“ doma nebo na bruslařských deskách, než vstoupíte na kluziště – nezapomeňte nosit chrániče proti skluzu.

Aby bylo učení bruslení efektivnější, můžete využít individuální nebo skupinové lekce s profesionálním instruktorem. Profesionál vám ukáže, jak se správně postavit na ledovou plochu, jak bezpečně a správně bruslit, a pomůže vám vyhnout se špatným návykům, které mohou způsobit frustraci a nedostatek pokroku. Lekce s instruktorem jsou také dobrým nápadem, jak si osvěžit bruslařské dovednosti po několikaleté pauze od tohoto zimního sportu.

Než se vydáte na kluziště, sledujte také instruktážní videa na internetu nebo se zajděte podívat na kluziště, jak se na ledě chovají ostatní rekreační nebo profesionální bruslaři, s jakými situacemi se můžete setkat atd.

Nejlepší je začít se učit bruslit na umělém kluzišti – buď vnitřním, nebo venkovním. Pozor na trénink na zamrzlém rybníku, jezeře nebo řece, abyste se nedostali na tenký led, který se může prolomit, nebo abyste nespadli do díry v ledu připravené rybáři nebo milovníky mrožů.

Bruslení se trochu podobá in-line bruslení nebo jízdě na kolečkových bruslích, takže pokud jste příznivci těchto forem fyzické aktivity, bude pro vás snazší naučit se základy bruslení.

Jak bruslit? Základy

Jakmile získáte sebedůvěru a udržení rovnováhy vám přestane dělat problémy, začněte se učit další základní bruslařské dovednosti, a to jízdu vpřed, jízdu na kolečkách, brzdění, zatáčení a pády a vstávání.

Bruslení vpřed (známé také jako bruslení ve tvaru rybí kosti)

Postavte nohy kolmo k sobě (dotkněte se patou pravé nohy nártu levé nohy) a začněte se odrážet, přičemž nohy pracují střídavě, tzv. bruslení rybí kost. Pohyb je podobný klouzání do stran. Nejprve přenesete váhu těla na zadní nohu, pak se mírně odstrčíte do strany a přenesete váhu těla na přední nohu a končetina, kterou jste se odstrčili, zůstane chvíli ve vzduchu a pak se vrátí do původní polohy. Jakmile získáte dostatečnou rychlost, snažte se jet vpřed s nohama rovnoběžně vedle sebe.

Jízda na kole a otáčení

Začněte se učit bruslit na kolečku s nohama rovnoběžně a bruslemi u sebe. Dejte ruce široce od sebe. Zkuste se odrazit na vnější nohu a poté přeneste váhu těla na nohu umístěnou na vnitřní straně. Krátce podržte vnější nohu ve vzduchu, pak ji přeneste na brusli otáčející se nohy a znovu se odstrčte.

Brzdění

Abyste se vyhnuli nekontrolovatelnému narážení do hrbolů nebo jiných uživatelů kluziště, je dobré začít tím, že se naučíte tzv. pluhovou brzdu. Jednu nohu položte pod úhlem 45 stupňů k druhé, která je umístěna přímo před vámi. Pokročilejší technikou brzdění je takzvaný T-stop.

Pád a vstávání z ledu

Naučit se padat na bruslích je nesmírně důležité už jen z bezpečnostních důvodů a proto, abyste se vyhnuli vážným následkům, jako je pád na záda a náraz hlavou do tvrdé ledové plochy. V okamžiku, kdy ucítíte, že se začínáte naklánět dozadu a ztrácíte rovnováhu, posuňte paže a trup dynamicky dopředu a zároveň pevněji pokrčte kolena. To vám umožní zmírnit pád rukama. Chcete-li se zvednout z ledu, klekněte si na kolena a opřete se o ruce. Poté položte pravou brusli na pravou ruku, zvedněte boky, vydejte levou nohu a začněte se narovnávat.

Jak se obléknout na bruslení?

Vhodné oblečení na bruslení je další klíčovou součástí výuky bruslení, která ovlivňuje pohodlí a bezpečnost. Nejvhodnější je vrstvené oblečení, abyste se vyhnuli přehřátí nebo prochladnutí. Vyberte si oblečení, které účinně odvádí vlhkost, chrání vás před chladem a větrem a poskytuje vám dostatečný tepelný komfort, aniž by vás omezovalo v pohybu. Zvolte termoprádlo nebo termotričko a legíny a také fleecovou nebo sportovní mikinu. Vezměte si také softshellovou bundu. Nezapomeňte na termo čepici nebo multifunkční popruh. Do začátku budete potřebovat také příslušenství, jako je helma a chrániče kolen, loktů a zápěstí (dobře fungují chrániče určené pro brusle), abyste snížili riziko zranění nebo poranění při pádu. Přilba a chrániče bruslí také zvýší váš psychický komfort, zejména pokud se nemůžete prosadit a pokročit v bruslení ze strachu z bolestivých pádů.

Brusle pro začátečníky – koupit nebo půjčit?

Bruslit se můžete začít učit půjčením vybavení – prakticky každé kluziště poskytuje brusle za stanovený poplatek. Je to dobrá volba, pokud tento zimní sport teprve zkoušíte a nejste si jisti, zda se stane vaší vášní, nebo pokud navštěvujete kluziště jen příležitostně. Doporučujeme však zakoupit si vlastní pár bruslí, už jen proto, že si je přizpůsobíte svým parametrům a potřebám. Na Sportano.cz najdete kvalitní dámské, pánské a dětské krasobrusle, rekreační a hokejové brusle od značek jako BAUER, CCM, FILA, K2, Tempish a Rollerblade.

Polecane produkty