Jak si vybrat lyžařské boty? Měření délky a šířky nohy a nejdůležitějších parametrů lyžařské boty

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

Správně padnoucí lyžařské boty jsou klíčem nejen k pohodlnému a přesnému lyžování, ale také k využití potenciálu vašich lyží. Zjistěte, jak vybrat lyžařskou obuv správné velikosti, flexe a tuhosti, aby byl začátek vašeho zimního sportovního dobrodružství zábavný a přínosný.

Správné měření délky chodidla

Při určování velikosti lyžařských bot je důležité, abyste si správně změřili délku nohy, zejména pokud se rozhodnete nakupovat online. Výrobci lyžařských bot uvádějí tento parametr ve svých tabulkách velikostí pomocí takzvané stupnice Mondopoint (mondo). Délka chodidla se měří od paty po špičku palce. Mezinárodní číslování se udává v cm.

Abyste na stupnici Mondopoint našli správnou velikost, musíte si správně změřit délku chodidla:

  1. Připravte si tužku nebo pero, krejčovský metr a čistý list papíru.
  1. Položte papír ke stěně (zabráníte tak náhodnému pohybu papíru).
  1. Postavte se naboso pravou nohou na list papíru tak, aby se pata dotýkala stěny a koleno bylo mírně pokrčené.
  1. Obkreslete tvar chodidla a držte tužku/pero ve svislé poloze.
  1. Totéž proveďte levou nohou.
  1. V obou případech změřte vzdálenost od paty ke špičce palce.
  1. Výsledek zaokrouhlete na 0,5 cm nahoru (např. 27,2 cm = 27,5 cm, 25,4 cm = 25,5 cm atd.) a porovnejte s údaji výrobce.

Co je třeba mít na paměti při výběru lyžařských bot?

Kromě délky chodidla je při výběru správné velikosti lyžařských bot důležitá také šířka chodidla, která odpovídá šířce skořepiny boty (tzv. Last). Tento faktor se obvykle uvádí v mm v tabulkách velikostí výrobců. Dalším důležitým faktorem je flexe, tedy tuhost boty. Při výběru správných lyžařských bot je třeba zohlednit prvky, jako jsou:

  • vnitřní bota (vložka) – měla by mít co nejméně švů a být vyrobena z odolného materiálu;
  • přezky – měly by být kovové (např. hliníkové) a nastavitelné;
  • Pásek na suchý zip – slouží jako přídavná přezka, která umožňuje lepší utažení pláště boty;
  • stélka – volte anatomické nebo termoformovatelné stélky (vlivem tepla se přizpůsobí tvaru nohy);
  • Ski/walk systém – umožňuje rychlou změnu nastavení bot ze sjezdových na chodecké a naopak.

Šířka

Šířku chodidla změřte takto:

  • Postavte se bosou nohou na čistý papír, aniž byste zatížili chodidlo.
  • Obkreslete tvar chodidla.
  • Krejčovským metrem změřte šířku chodidla v nejširším místě (v blízkosti metatarzální kosti).

Při výběru šířky lyžařské boty berte v úvahu své lyžařské zkušenosti, styl lyžování a požadovanou úroveň kontroly a pohodlí. Důležité: čím užší bota, tím lepší kontrola lyžování a držení nohy, ale menší pohodlí, a naopak. Například:

  • jako závodník nebo milovník sportovní jízdy sáhněte po úzkých a velmi úzkých modelech mezi 92 a 98 mm. Pokud máte úzkou nohu nebo potřebujete vysokou přesnost jízdy (na úkor pohodlí), pak se vám bude hodit i model s úzkou skořepinou.
  • Rozsah 98-100 mm je ideální například pro rychlou jízdu;
  • rozmezí 100-104 mm poskytuje většině lyžařů uvolněný střih, ale je třeba počítat s mírně horší ovladatelností. Velikost 102 mm je nejuniverzálnější;
  • 104 mm a více je určena pro osoby s velmi širokými chodidly a lýtky. Je vhodný i pro výuku lyžování.

Některé značky (např. Tecnica) používají další označení, které kromě rozsahu šířky označuje konkrétní nohu lyžaře (úzká/široká) nebo stupeň přizpůsobení:

  • HV (high volume) – pro velmi široká chodidla a vysoký komfort;
  • MV (střední objem) – standardní střih;
  • LV (nízký objem) – pro úzká chodidla a přesný střih.

Flex

Tvrdost skořepiny lyžařské boty neboli flexe je míra odporu, kterou bota klade při náklonu těla dopředu. Záleží na hmotnosti, věku, úrovni trénovanosti nebo schopnostech lyžaře. Takzvaný flex index pomáhá přiřadit model lyžařské boty z hlediska vlastností a účelu, ale není to univerzální index. Nízká hodnota znamená lepší pohodlí, větší šířku a měkčí botu a naopak – čím vyšší je flex index, tím je bota tvrdší, přesnější a poskytuje dobrou oporu pro nohu. Je třeba vzít v úvahu, že výrobci lyžařských bot používají pro skořepinu svých bot různé směsi, které mají odlišné vlastnosti, takže modely od několika značek by se neměly srovnávat.

Pro výuku lyžování je pro začátečnice dobrou volbou flexe 40-60, zatímco pro muže by se hodnota měla pohybovat mezi 70-80. Středně pokročilí lyžaři mohou zvolit flexi 60-70 (ženy) nebo 80-90 (muži). S velkým množstvím zkušeností a pro profesionály budou nejlepší volbou hodnoty nad 70 (ženy) a nad 90 (muži).

Personalizace lyžařských bot

Pokud máte nestandardní nohy nebo potřebujete model obuvi s přísně individuálními parametry, můžete využít moderní řešení, která umožňují personalizaci lyžařských bot, například tepelně tvarovatelné skořepiny nebo ohýbání vložky.

Tepelně tvarovatelné skořepiny

Technologie, která umožňuje vytvarovat pevnou skořepinu tak, aby se dokonale přizpůsobila anatomii lyžařovy nohy, a zajišťuje tak maximální přenos energie a odezvu. Toto řešení poprvé navrhla značka Fischer pod názvem Vacuum. Skořepina a vnitřní botička jsou tlakově tvarovány na nohu lyžaře ve speciálním stroji, takže jsou zohledněny všechny nedokonalosti nohy, což pomáhá snížit nepohodlí při lyžování. Další metodou tepelného tvarování skořepiny je Custom Shell (firma Salomon) nebo Memory Fit (značka Atomic).

Vyhřívané vložky

Vložka, tj. vnitřní botička u nejpokročilejších modelů, je tepelně tvarovatelná, což znamená, že se při zahřátí optimálně přizpůsobí noze, čímž lépe vyplní botu a zvýší pohodlí. Např. boty intuition/custom fit umožňují tvarování při vyšších teplotách a tlaku na nohu a boty se vstřikováním používají speciální pěnu, která se uvolňuje během tvarování.

Jak si mám vybrat lyžařské boty, které vyhovují mé úrovni a stylu lyžování?

Při hledání správně padnoucích lyžařských bot je třeba vzít v úvahu také váš styl a úroveň lyžování. Pokud jste rekreační lyžař na úrovni začátečníka, nejlepší volbou budou modely s flexí nižší než 90, které jsou lehké a pohodlné. Jste středně pokročilý nebo pokročilý lyžař, který dává přednost výkonnostnímu lyžování na upravených sjezdovkách? Budete potřebovat tužší (dámský flex 70-110, pánský 90-130) a užší boty se silně prohnutým tvarem pro přesné pohyby. Pro jízdu mimo sjezdovku (např. freeride) se hodí modely se střední šířkou (100-102 mm) a flexí od 100 výše. Při skitteringu se používá obuv, která dobře drží kotník při sestupu a zároveň umožňuje volný pohyb při výstupu. Obuv je obvykle vybavena systémem walk/ski, který umožňuje rychlou změnu použití (z chůze na jízdu). Lyžařská bota pro seskoky padákem se vyznačuje nízkou hmotností a dobrou izolací.

Nejčastější chyby při výběru lyžařských bot

Hlavní chybou lyžařů, a to nejen začátečníků, je lyžování v příliš velkých botách, což je mimo jiné způsobeno zastaralým názorem, že bychom měli volit obuv o dvě čísla větší, abychom si mohli obout další pár vlněných ponožek. S dnešními technologiemi a výrobními postupy pro lyžařské boty nemusíme nechávat tak velkou rezervu – stačí 0,5 až 1 cm. Podrážka lyžařských bot je navíc tuhá a neprohýbá se, což automaticky znamená, že nepotřebujeme další prostor pro pohyb prstů.

Velkou chybou je také vybírat si lyžařskou obuv sami, aniž byste měli elementární znalosti o typech bot, jejich použití nebo nejdůležitějších parametrech. Doporučujeme vyhledat odbornou pomoc např. u bootfittera nebo odborníků v prodejně Sportano, kteří díky svým zkušenostem a znalostem vhodně přizpůsobí model individuálním parametrům, dovednostem nebo stylu lyžování.

Nejlepší lyžařské boty pro začátečníky a pokročilé na Sportano.cz

Správně padnoucí lyžařské boty znamenají nejen pocit pohodlí při každém pohybu na sjezdovce i mimo ni, ale také bezpečnost a spokojenost. Při lyžování ve špatně padnoucí obuvi nebudete mít kontrolu nad svým vybavením, vaše pohyby nebudou přesné, vzniknou bolestivé odřeniny (v nejhorším případě zranění nebo úraz) a nebudete vidět pokroky.

V nabídce Sportano.cz najdete širokou škálu lyžařských bot různých šířek, délek a tvrdostí skořepiny, které jsou vhodné pro různé druhy sjezdového nebo běžeckého lyžování a také pro skialpinismus. Vyberte si kvalitní a odolné lyžařské boty předních značek: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Fischer, Nordica, Tecnica nebo Dalbello. Díky nejmodernějším technologiím a inovativním řešením (jako je vložka SensiFit™ pro snadné obouvání, zateplení Stretch Thinsulate® pro větší pohodlí nohou nebo systém FORM FIT či tepelné tvarování vnějšího pláště) můžete zdokonalit své dovednosti, posunout své lyžování na vyšší úroveň nebo posunout svůj rekordní výkon.

Polecane produkty