Jak si vybrat boty na snowboard? Nejdůležitější rady pro začínající snowboardisty

Sylwia Stwora-Petela 26.01.2023

Boty na snowboard jsou vedle snowboardu a vázání jednou z nejdůležitějších součástí snowboardového vybavení. Proto je při jejich nákupu důležité dbát na správné padnutí z hlediska velikosti, flexe, schopností nebo stylu jízdy a neřídit se hlavně jejich jedinečným designem. Poradíme vám, jak vybrat boty na snowboard, aby byly pohodlné a dobře spolupracovaly s vazebním systémem a prknem.

Proč je důležité, aby snowboardové boty správně padly?

Správná velikost bot je zásadní pro funkčnost, výkon a maximální kontrolu nad prknem během jízdy. Pokud je vaše prkno příliš široké pro vaši velikost bot, bude se s ním hůře manévrovat, zatímco pokud je příliš úzké, bude způsobovat odpor paty a špičky, takže můžete ztratit kontrolu během zatáček. Nákupem příliš malých nebo příliš velkých snowboardových bot se vystavujete nejen riziku nepohodlí a frustrace z tlaku nebo šoupání nohou a nedostatečného pokroku, což vede k neúspěšnému dni na sjezdovce. Především však nesprávnou velikostí zvyšujete riziko bolestivých odřenin, poranění nebo úrazu. Nezapomeňte, že boty jsou součástí vybavení, ve kterém strávíte většinu času, takže se při jejich výběru neřiďte především trendy a designem, ale pohodlím a individuálním střihem. Neberte také jako samozřejmost názor ostatních snowboardistů, kteří mají své oblíbené značky a osvědčené modely. Každý má jiný tvar nohy, jinou úroveň znalostí nebo potřeb, což znamená, že boty, které jsou ideální pro jednu osobu, nemusí být nutně vhodné pro vás. Ano, rady zkušených jezdců mohou být užitečné, ale konečné rozhodnutí byste měli učinit na základě svých vlastních parametrů a preferencí.

Jak si vybrat boty na snowboard? Velikost a střih

Výběr správné délky vložky je jedním ze základních faktorů pro pohodlí a výkon při snowboardingu, proto začněte změřením délky chodidla. Položte levou nohu na čistý list papíru A4 (opřete ho o zeď, aby se náhodou nepohnul) a obkreslete její tvar. Totéž proveďte pravou nohou. Pomocí krejčovského metru změřte vzdálenost mezi špičkou palce a koncem paty. Zvyšte výsledek o 0,5-1 cm.

Je třeba mít na paměti, že ačkoli se používá tradiční evropské nebo americké číslování, skutečná velikost snowboardových bot se může u jednotlivých výrobců lišit, a dokonce i u jednotlivých modelů v rámci určité řady značek. Proto vždy kontrolujte tabulky velikostí u každého páru obuvi. Při kontrole velikostních tabulek se také ujistěte, že se šířka vašeho prkna a velikost bot vzájemně doplňují.

Není nutné nechávat si extra prostor pro silnou bavlněnou ponožku. Speciální snowboardové ponožky z technických materiálů jsou navrženy tak, aby spolupracovaly s vašimi chodidly a kotníky a navzdory své tenké struktuře poskytovaly dostatečný tepelný komfort a účinně odváděly vlhkost. Kromě toho jsou snowboardové boty vybaveny tepelně tvarovatelnou stélkou, která se dokonale přizpůsobí tvaru nohy. Někdy trvá několik jízd na sjezdovce, než se bota vytvaruje do správné velikosti, takže při nasazování snowboardových bot byste měli mít pocit, že jsou zpočátku poměrně těsné. Dalším prvkem je zkontrolovat, zda boty správně drží kotník. Za tímto účelem se postavte tak, abyste simulovali přechod na přední hranu – přeneste váhu těla na špičky a mírně se předkloňte. Pokud bota nemění svou polohu, ale pata se zvedá, znamená to, že model nedrží správně a mimo jiné způsobuje křeče v noze při jízdě, takže se poohlédněte po jiném páru. Ve správně padnoucí botě se prsty nohy nacházejí blízko konce stélky a jemně se dotýkají její přední části. Pozornost věnujte také schopnosti pohybovat prsty na nohou.

Je třeba zmínit, že dámské snowboardové boty jsou obvykle přizpůsobeny specifické anatomii ženského chodidla, například jsou užší v oblasti paty. Dětské snowboardové boty mohou mít naopak vložky s odnímatelnými vrstvami, které se přizpůsobí rostoucím nohám. Nezapomeňte svému dítěti koupit boty o několik velikostí větší, aby mu vydržely několik sezón. Neschopnost správně se přizpůsobit může mladého jezdce odradit od tohoto zimního sportu a navíc mu způsobí velké nepohodlí a je nebezpečná.

Flex neboli tuhost snowboardové boty

Snowboardové boty mají různou tuhost neboli tzv. flexi. Neexistuje žádné standardizované hodnocení stupně tvrdosti bot – značky používají různé způsoby klasifikace tohoto parametru. Nejčastěji se používá stupnice 1-10, kde 1 znamená nejměkčí flex a 10 nejtužší flex. Volba tvrdosti snowboardové boty je individuální záležitostí. Začínajícím snowboardistům doporučujeme zvolit flexi v rozmezí 1-4.

Snowboardové boty a styl jízdy

Zjištění, jaký jste typ snowboardisty a jaký je váš styl jízdy, vám pomůže vybrat ideální boty. Obuv má různé vlastnosti v závislosti na účelu použití, specifikách a jízdních podmínkách. Na začátku svého snowboardového dobrodružství se obvykle rozhodnete jezdit na upraveném svahu, proto byste měli zvolit flexibilní all-mountain boty s měkkou až střední flexí pro dobrou pohyblivost. Usnadňují ovládání desky, protože neumožňují příliš rychlou akceleraci. Odpouštějí také mnoho chyb. Měkké až středně měkké boty jsou vhodné také pro příznivce snowparku a freestylu (half-pipe, raily, skoky, jibbing a triky), protože se s nimi lépe manévruje. Pro pokročilé jezdce, kteří preferují backcountry, freeride nebo technickou jízdu na sjezdovce, se doporučuje flexe 6-10, aby si udrželi dostatečnou kontrolu nad prknem při vysokých rychlostech, nerovnostech a v náročných podmínkách.

Systém BOA®, Quicklace nebo tradiční tkaničky – jaký typ vázání na snowboardové boty zvolit?

Existují tři hlavní typy šněrovacích systémů pro snowboardové boty: tradiční šněrování, „rychlošněrování“ a systém BOA®. Některé modely využívají hybridní řešení, která kombinují vlastnosti dvou systémů. Každý typ vazby má své výhody a nevýhody, takže konečný výběr závisí na individuálních preferencích a rozpočtu.

Tradiční tkaničky

Klasické tkaničky jsou levné, nabízejí velkou flexibilitu, pokud jde o nastavení úrovně tlaku, výměnu a přizpůsobení (např. z hlediska barvy, designu). Jejich hlavní nevýhodou je však to, že jejich vázání je poměrně časově náročné, během dne se uvolňují a vyžadují časté úpravy, což vyžaduje například sundání rukavic nebo je obtížné, když jsou ruce zmrzlé.

Upevňovací systém BOA®

Systém spon BOA® se skládá z knoflíku a tenkých nerezových lanek. Nabízí rychlé, přesné a snadné mikronastavení, které lze provést jednou rukou, a to i v rukavicích. Systém BOA® se dodává také jako dvojitý nebo trojitý systém, kde se jedním knoflíkem nastavuje rozsah tlaku v přední části chodidla a jedním nebo dvěma se ovládá rozsah horní manžety.

Rychlé vytahování tkaniček

Takzvané rychlozavazovací tkaničky jsou mezistupněm mezi tradičními tkaničkami a číselníkem BOA®. Funguje podobně jako korzet a umožňuje rychlé a snadné zašněrování boty i v rukavicích. Systém Quick-pull Lances nejčastěji umožňuje zónové šněrování, tj. individuální nastavení stupně komprese pro přední část chodidla a dolní část nohy a kotník.

Vnitřní bota a podrážka – důležité součásti snowboardových bot

Takzvaná vložka neboli insole se nachází uvnitř snowboardové boty, je vyjímatelná a dělí se na 3 typy:

  • bez lišt – zřídka používané. Vložka se časem přizpůsobí noze, ale obvykle se jedná o zdlouhavý proces, který nakonec stejně nezajistí dokonalé přizpůsobení;

  • termoformovatelná – tento typ stélky využívá přirozené teplo produkované tělem, aby se skvěle přizpůsobil vašim kotníkům, lýtkům a chodidlům. Čím častěji boty používáte, tím přesněji vám padnou;

  • tvarovatelné teplem – tyto vložky se nejprve vloží do speciální pece, zahřejí se a poté se do nich vloží nohy a počká se, až vychladnou. Tímto způsobem se přizpůsobují individuálnímu tvaru nohy a snižují riziko zvedání paty tím, že umožňují přenos veškeré síly z boty do vázání.

Při výběru snowboardových bot je velmi důležitá také podrážka, která je v přímém kontaktu s prknem. Nejčastěji se vyrábí z pěny EVA, gumy nebo kombinace obou materiálů. Podrážka mimo jiné ovlivňuje úroveň přilnavosti nebo pocitový rozsah prkna, takže by měla být vybrána podle vašeho stylu jízdy. Podrážka z pěny EVA je měkká a lehká a poskytuje dobré odpružení, zatímco gumová verze je odolnější a poskytuje lepší přilnavost.

Správný pár snowboardových bot pro váš styl jízdy, vaše dovednosti a vaše prkno a vázání nejen zajišťuje pohodlnou a bezpečnou jízdu, ale hraje také důležitou roli při pilování vašeho dalšího kousku nebo zlepšování vaší úrovně zkušeností. Vyberte si osvědčené modely od předních výrobců jezdecké výbavy: K2, HEAD, RIDE, DC, THIRTYTWO, DEELUXE nebo Salomon, které najdete v e-shopu Sportano.cz.

Polecane produkty