Bikepacking aneb jak se připravit na výlet na kole? 

Sylwia Stwora-Petela 12.04.2023 ( 14.06.2023 )

Bikepacking je způsob cestování na kole, díky němuž se můžete vydat na vícedenní výlety po málo frekventovaných trasách a vzít si s sebou potřebné vybavení. Jediné, co musíte udělat, je správně se sbalit do speciálních brašen na kolo. S námi se dozvíte, jak začít své bikepackingové dobrodružství.

Co je to bikepacking? 

Bikepacking jinak známý jako fast&light riding nebo lehká terénní turistika je cyklistika, jejíž podstatou je schopnost rychle a efektivně se pohybovat po málo frekventovaných oblastech s minimem zavazadel. Důležité je být co nejvíce soběstačný bez ohledu na místo a okolnosti. Na rozdíl od tradiční cykloturistiky (biketouring) se zde místo těžkých brašen, nosičů a speciálních nosičů přes přední a zadní kolo, které je třeba řádně připevnit ke speciálnímu turistickému kolu, při bikepackingu používají lehké, kompaktní brašny, které se připevňují na rám, řídítka nebo pod sedlo pomocí suchých zipů nebo spon. Lze do nich naložit vše: kempinkové vybavení, jídlo, oblečení, nářadí a náhradní díly pro kolo, aniž by se zhoršila ovladatelnost kola.

Bikepacking může praktikovat každý, ať už rekreační nadšenec jednokolky, fanoušek kempování nebo cyklista hledající nová dobrodružství a vzrušení z překonávání hranic svých možností v divočině. „Bikepacking“ využívají také cyklisté při dálkových závodech, při nichž je důležité hbité a rychlé kolo a vlastnictví potřebného vybavení. Bikepacking může mít podobu buď několikahodinové vyjížďky, nebo vícedenního výletu s přenocováním (ve stanu, hostelu, hotelu B&B atd.). Může se odehrávat na šotolině, polních cestách, singletracku nebo v těžko přístupném terénu. Je to také způsob městské turistiky a aktivní návštěvy zajímavých míst. 

Bikepacking vznikl ve Spojených státech. Američtí cyklisté hledali způsob, jak optimalizovat svou jízdu například během dálkových závodů s vlastní podporou, které zahrnují jízdu ve více etapách bez další podpory. Jinými slovy, je třeba se sbalit tak, abyste v případě poruchy nebo defektu pneumatiky mohli sami provést příslušnou opravu. Aby si cyklisté v USA prodloužili a usnadnili své eskapády, začali nahrazovat brašny a nosiče zavazadel brašnami, které se dají připevnit co nejblíže ke kolu (i v oblasti rámu) a nacpat do nich jen nejnutnější věci, aby mohli snadno zdolávat divočinu.

Šotolina, trekking nebo MTB? Nejlepší kolo pro bikepacking 

Nejlepším kolem pro bikepacking bude gravel nebo MTB, a to díky jejich konstrukci, která zvládne jízdu v terénu. V testu obstojí i krosové kolo, trekingové kolo nebo dokonce silniční kolo. Důležitá je trasa, kterou jste si naplánovali. Pokud se skládá převážně z asfaltu, šotolinových cest a rovných stezek, může být optimální volbou šotolinové kolo se širokými pneumatikami. Geometrie rámu, která je podobná silničnímu kolu, si dobře poradí s trasami s velkým množstvím asfaltu a umožní rychlou jízdu. Prodloužená řídítka zajišťují stabilitu při jízdě a dodají vám větší jistotu v divočině.

Pro bikepacking můžete použít horské kolo hardtail, protože mimo jiné: široká světlá výška plášťů, silný rám a přední odpružení budou vhodné zejména pro trasy, které vedou mimo silnice nebo vedou náročnějším a drsnějším terénem. Dobrou volbou bude také pevné horské kolo (bez odpružení nebo s odpruženou vidlicí s uzamčením) s mechanickými kotoučovými brzdami a vícepolohovými řídítky.

Bikepacking znamená trávit dlouhé hodiny v sedle, proto je klíčové mít pohodlné kolo, které je vhodně přizpůsobeno vašim parametrům. Pokud jste si právě koupili nové kolo, vyzkoušejte ho několikrát na kratších výletech, než se s ním vydáte na dlouhou cestu.

Silniční kola, vzhledem k jejich konstrukci přizpůsobené spíše pro jízdu po silnici než po nerovných nezpevněných cestách a absenci velké světlé výšky plášťů jako u horských kol typu hardtail nebo kol pro jízdu po šotolině, pravděpodobně nebudou dobrou volbou. Pokud se však chystáte na mnohahodinové výlety po asfaltu, brašny na kola vám umožní pohodlnou a rychlou jízdu.

Bikepacking aneb jaké brašny na kolo si vybrat? 

Lehké a moderním jízdním kolům přizpůsobené brašny bikepacking umožňují optimalizovat přepravní kapacitu vašeho jednokolky, aniž by výrazně zvýšily její hmotnost nebo ovlivnily ovladatelnost. Kromě oblíbených brašen na rám, sedlovku a řídítka jsou na trhu k dispozici také brašny na horní rámovou trubku, brašny na svačinu a brašny na vidlici, které vám poskytnou další možnosti uložení. Brašny na kola různých tvarů a velikostí jsou určeny k připevnění na kolo a nevyžadují speciální montážní body na rámu, takže je lze použít prakticky na jakémkoli kole. Nezbytné jsou také košíky na láhve s vodou/bidonem – udrží nízkou a soustředěnou hmotnost.

Na Sportano.cz najdete spolehlivé a prostorné brašny na sedlo, rám a řídítka od značek jako Topeak, Zefal, ORTLIEB, EVOC, deuter, Lezyne, Acepac a ATTABO, které jsou určeny pro bikepacking.

Podsedlová brašna

Jak název napovídá, připevňuje se pod sedlo – připíná se kolem sedlovky a na kolejnice pomocí popruhů. Vyberte si podsedlovou brašnu s objemem 5-18 litrů a oblým tvarem pro uložení lehkých a objemných věcí, jako je například oblečení na převlečení. Abyste udrželi výbavu a oblečení v suchu, vyberte si nepromokavý model nebo věci zabalte do další nepromokavé tašky. 

Brašna na řídítka

Brašna na řídítka pojme lehké až středně těžké věci, jako je stan, oblečení nebo vybavení, ke kterému potřebujete mít dobrý přístup (např. mapa, fotoaparát, GPS navigace). Může být naložená shora nebo mít zatahovací bočnice.

Brašna na rám  

Rámová brašna se připevňuje do trojúhelníku rámu kola. Jsou užitečné zejména na horských kolech typu hardtail nebo rigid. Při nákupu věnujte pozornost tomu, zda se hodí k vašemu modelu kola a kde jsou umístěny upevňovací popruhy a jak jsou v souladu s lany kola. Na trhu jsou brašny na rám, které zabírají téměř celý trojúhelník nebo jej vyplňují jen částečně. Některé modely mají další kapsy, které mohou usnadnit ukládání a hledání věcí.

Co si vzít na cyklistickou výpravu? 

Obsah vybavení na bikepackingovou výpravu bude záviset na tom, kam se chystáte jet (blízko měst nebo daleko od civilizace), na jak dlouho (kolik nocí a jakou formou plánujete přespat – ve stanu nebo v hostelu apod.), co budete jíst (hotová jídla v restauraci na potkání nebo si budete vařit sami na turistickém vařiči) a na vašich osobních preferencích (hodláte omezit věci na nezbytné minimum nebo si přibalíte nějaké věci navíc pro větší pohodlí) atd. Někdy může být nutné zastavit v penzionu, kempu nebo penzionu, abyste se umyli a odpočinuli si, načerpali energii, měli nějaké oblečení apod. Někdy může být nutné vzít si s sebou nějaké oblečení, ale nemusí to být nutně s sebou. Někdy může být nezbytné zastavit v penzionu, kempu nebo B&B, abyste se umyli a odpočinuli si, načerpali nové síly, vyprali si oblečení atd. Čím delší trasu plánujete nebo čím dále jste od civilizace, tím více si toho budete muset vzít s sebou, abyste byli soběstační v případě větších poruch, nejen mechanických.

Pamatujte však, že při bikepackingu byste se měli řídit pravidlem – čím lehčí, tím větší zábava. Lehkou výbavu je snazší přenášet, když je trasa nesjízdná, nebo zvládnout technické singletracky. Dobře promyšlený seznam vybavení na dlouhý cyklistický výlet by měl obsahovat např:

  • lehký stan, karimatku, spací pytel pro přežití nebo houpací síť a lehkou plachtu na spaní;
  • sada na vaření – např. vařič na více paliv, hliníkové hrnce, příbory, termohrnek, zapalovač, zápalky, multitool (multifunkční nástroj), filtr na čištění vody.
  • nářadí a náhradní díly pro údržbu a péči o kolo, zejména pokud se chystáte do divokých oblastí – duše, sada na opravu propíchnuté pneumatiky, ruční pumpa (minipumpa nebo pumpa CO2), rychlospojka na řetěz, mazivo na řetěz, náhradní baterie do světel nebo sada nových světel na kolo, spona na kolo atd;
  • lékárnička
  • doklady a peníze/platební kartu (nezapomeňte, že se můžete ocitnout na místě, kde vám ji nebudou uznávat);
  • základní toaletní potřeby;
  • elektroniku, jako je GPS navigace, powerbanka, 
  • zateplená bunda – péřová nebo syntetická;
  • nepromokavá cyklistická bunda;
  • cyklistické oblečení + oblečení na běžné nošení
  • cyklistické boty + přezůvky.

Cokoli nad rámec nezbytného seznamu zvyšuje zátěž, zpomaluje jízdu a nutí vás vynaložit velké úsilí, když musíte kolo občas tlačit nebo nést.

Jak si sbalit brašny na kolo? Klíčové tipy 

Při upevňování cyklistických brašen je důležité, aby byly umístěny v centru. Pamatujte, že těžká výbava umístěná vysoko na kole nebo neúměrně nad zadním kolem narušuje rovnováhu a brání jakémukoli pohybu mimo sedlo. Vzhledem k tomu, že největší bikepackingovou brašnou je obvykle brašna pod sedlem, je dobré do ní umístit věci, které budou potřeba příležitostně nebo na konci dne, jako například: péřovou bundu a spací soupravu. Chcete-li náklad v podsedlovém vaku stabilizovat, přidejte do něj něco pevného, například pevně srolované oblečení. Nejtěžší předměty můžete také zabalit nejblíže k sedlovému sloupku.

Lehké předměty, které během jízdy nepotřebujete, umístěte do brašny na řídítkách – toto uspořádání bude mít také menší vliv na řízení. Nejdůležitější věci, které budete během jízdy potřebovat, uložte do brašny na horní rámové trubce, abyste je měli vždy po ruce, např. telefon, opravárenskou sadu, svačinu. Dobrým řešením může být zabalení těžkých předmětů na rám nebo co nejblíže těžišti kola. Vyzkoušejte různé konfigurace rozložení zavazadel a zjistěte, jaký vliv to má na manipulaci s kolem a jeho přenášení. 

Někteří cyklisté navíc používají batohy s hydratačním systémem (camelbak), do kterých někdy balí i další předměty. Abyste se při jízdě cítili pohodlně, volte model s objemem maximálně 20 litrů.

Pokud se vydáváte na cyklistický výlet, je dobré z bezpečnostních důvodů někomu sdělit, kam jedete a kdy předpokládáte návrat, zejména pokud se jedná o sólo výlet. Některé aplikace pro bikepacking nabízejí funkci sledování, takže vaši blízcí mohou mít přehled o tom, kde jste a zda jste v bezpečí.

Jak budete získávat zkušenosti s bikepackingem, bude pro vás stále snazší sestavit optimální výbavu, která vám umožní pohodlně a co nejsamostatněji se vydat do nejodlehlejších oblastí, ať už doma, nebo po celém světě.

Polecane produkty