Jaký vybrat míč na házenou? Typy a velikosti házenkářských míčů pro děti, mládež a dospělé hráče

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Výběr správných házenkářských míčů je zásadní pro úspěch na hřišti, ať už jste hráčem juniorského nebo seniorského týmu. Každá věková kategorie a úroveň hry vyžaduje jiný typ míče, aby hráči měli dostatečnou kontrolu, úchop a přesnost. Přečtěte si informace o konstrukci házenkářského míče a o velikostech a typech míčů pro děti, mládež a dospělé hráče, abyste si mohli vybrat vybavení dokonale vyhovující vašim potřebám.

Házenkářský míč je ve srovnání s jinými sportovními míči, jako je basketbalový, volejbalový nebo fotbalový, poměrně malý. Jeho obvod se pohybuje mezi 50 a 60 cm (v závislosti na věkové kategorii) a hmotnost mezi 290 a 475 gramy. Správná hmotnost pro daný věk, pohlaví nebo úroveň trénovanosti usnadňuje ovládání míče a manipulaci s ním během hry. Standardní tlak uvnitř házenkářského míče je 0,6 baru. Správný tlak je důležitý pro správné chování míče během hry.

Pro házenou se používají míče s potahem z přírodní kůže nebo syntetických materiálů, jako je polyuretan. Kožené míče jsou tradičnější, trvanlivější a měkké na dotek, zatímco syntetické modely jsou trvanlivější a odolnější vůči náročnému používání a počasí. Jsou ideální pro hru uvnitř i venku. Uvnitř házenkářského míče je vnitřní duše- v ideálním případě by měla být latexová, a to kvůli dobrému udržování vzduchu a nedostatečné náchylnosti k deformaci.

Míč na házenou má charakteristických 32 panelů, obvykle ve tvaru šestiúhelníků, které jsou sešité nebo slepené dohromady. Jeho povrch je navíc vypouklý a má protiskluzové vlastnosti, což hráčům pomáhá lépe držet a ovládat míč. Házenkářský míč může být v různých barvách a vzorech pro lepší viditelnost během hry.

Je třeba poznamenat, že házenkářské míče musí splňovat přísné normy a musí být schváleny mezinárodními federacemi, jako je IHF (Mezinárodní házenkářská federace) a EHF (Evropská házenkářská federace). To platí zejména pro použití během oficiálních soutěží a zápasů. Díky specifickým požadavkům na velikost, hmotnost, materiály a další vlastnosti je házenkářský míč optimalizován z hlediska výkonu a bezpečnosti během hry.

Míče na házenou se dodávají v mnoha různých velikostech – od velikosti 00 až po velikost 3. Správné přizpůsobení věku a pohlaví je v tomto případě nesmírně důležité, protože umožňuje dosáhnout maximálního výkonu a potěšení ze hry a také podporuje zlepšování dovedností. Používání příliš velkého míče se může ukázat jako frustrující, protože ho nebudete moci správně chytit, ani přesně přihrát nebo hodit. Stojí za zmínku, že tyto rozměry jsou obecným vodítkem, které se může u jednotlivých výrobců mírně lišit. Proto je vždy dobré ověřit si, jaká velikost míčů na házenou je doporučena pro konkrétní ligu, turnaj nebo soutěž, které se hodláte zúčastnit.

Házenkářské míče velikost 00 a 0

Míče na házenou velikosti 00 jsou určeny pro děti do 6 let. Mají průměr 44-46 cm a váží 180-200 g. Naproti tomu modely velikosti 0 (průměr 47-50 cm, hmotnost 200-270 g) jsou vhodné pro trénink s dětmi ve věku 6-8 let.

Rozměry 0 a 00 jsou neoficiální, protože nebyly standardizovány IHF. Používají se pouze pro trénink nejmladších házenkářů, kteří potřebují menší a lehčí míč pro hru a výuku základních dovedností…..

Házenkářské míče velikost 1

Házenkářský míč velikosti 1 je model o průměru 50-52 cm, který váží mezi 290 a 330 g. Tato velikost je určena mladším hráčům, často školního věku, mladším juniorům (8-12 let) a juniorkám (8-14 let).

Házenkářské míče velikost 2

Házenkářský míč velikosti 2 má průměr 54-56 cm a hmotnost 325-375 g. Házenkářské míče této velikosti se používají v amatérských a profesionálních soutěžích pro ženy (od 14 let) a chlapce ve věku 12-16 let.

Házenkářské míče velikost 3

Házenkářský míč velikosti 3 má průměr 58-60 cm a obvykle váží 425 až 475 g. Míče této velikosti se používají v zápasech chlapců (po 16. roce věku) a mužů, a to jak na amatérské, tak na profesionální úrovni.

Volba mezi tréninkovým a zápasovým házenkářským míčem závisí na vaší herní úrovni, herních cílech a rozpočtu. Pro většinu hráčů bude nejlepší volbou mít oba typy, aby mohli trénovat a připravovat se na oficiální zápasy při zachování kvality hry.

Tréninkový míč je určen pro každodenní trénink a cvičení. Bývá odolnější, což znamená, že vydrží dlouhé hodiny intenzivního používání. Díky své odolnosti a přístupnosti je dobrou volbou, pokud trénujete nebo učíte mladší hráče nebo jste začátečníci. Tréninkové míče bývají levnější než zápasové míče, takže jsou pro průměrného hráče dostupnější.

Naproti tomu zápasový míč se používá při oficiálních hrách a soutěžích. Je obvykle přesněji vyvážený a vyrobený z kvalitnějších materiálů, což umožňuje lepší kontrolu a přesnost při hodech a přihrávkách. Pokud jste pokročilý hráč nebo hrajete na vysoké soutěžní úrovni, vyplatí se investovat do kvalitního zápasového míče, abyste mohli dosáhnout co nejlepších výkonů.

Kromě takzvaného street handballu, neboli sálové házené, existuje ještě druhý typ, a to plážová házená. Vyrábějí se ze syntetických materiálů kvůli jejich vysoké odolnosti vůči mechanickému poškození a vlivům počasí. Jejich velikost také úzce souvisí s pohlavím a věkem hráčů. Děti hrají plážovou házenou s gumovým modelem s malým obvodem. Ženy hrají s míčem o průměru 50-53 cm a hmotnosti 280-300 g, zatímco muži hrají s míčem, který má obvod 54 až 56 cm a hmotnost 350 až 370 g.

Pokud se chcete zlepšit v házené nebo chcete své dítě zasvětit do světa tohoto dynamického a působivého kolektivního sportu, nezapomeňte přizpůsobit velikost míče svému věku, tréninkové úrovni a pohlaví. Důležitá je také přesnost výroby a kvalita materiálů použitých při výrobě házenkářského míče, proto vždy vybírejte modely od uznávaných značek. Na Sportano.cz jsme shromáždili házenkářské míče pro děti, mládež i dospělé od výrobců, jako jsou SELECT, Kempa, Hummel, Joma, Molten nebo PUMA.

Doporučené produkty