Fotbalový míč: druhy, velikosti, jak si vybrat? Nákupní manuál

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Jste začínající fotbalista nebo rodič mladého fotbalového adepta a stojíte před volbou fotbalového míče, ale kvůli různorodosti typů a velikostí je pro vás těžké se správně rozhodnout? Měli byste si vybrat fotbalový míč velikosti 5, 4 nebo snad velikosti 3? Záleží na pokročilosti a typu povrchu? V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat nejlepší fotbalový míč, který bude mít správný vliv na učení techniky, ovládání míče a celkovou radost a spokojenost ze hry.

Fotbalové míče se dělí na několik typů podle následujících kritérií:

  • na jakém povrchu hrajete (přírodní tráva, umělý trávník, hala, tvrdý povrch jako beton nebo asfalt nebo písečná pláž);
  • k jakému účelu je používáte (trénink, oficiální zápas, přátelský zápas/sparing/rekreační hra).

Zápasové míče i tréninkové míče mohou být určeny pro hru na přírodním nebo umělém trávníku. V prvním případě se nejčastěji vyrábějí z kůže, zatímco v druhém případě se vyrábějí ze syntetické kůže, polyuretanu nebo se jedná o hybridní modely (při jejich výrobě se používají různé materiály).

Zápasové míče na fotbal

Používají se při oficiálních zápasech, mezinárodních turnajích (např. FIFA World Cup™, UEFA Euro, CONMEBOL Copa America) a ligových soutěžích (např. anglická Premier League, španělská La Liga nebo německá Bundesliga). Vyznačují se pečlivým a kvalitním zpracováním ze syntetické kůže, které zaručuje vynikající letové vlastnosti, udržení tvaru a kontrolu. Zápasové míče splňují mezinárodní normy FIFA (Mezinárodní fotbalové federace) nebo NCAA (National Collegiate Athletic Association“) a NFHS (National Federation of State High School Associations). Poslední dvě jmenované organizace certifikují míče pro univerzitní a středoškolskou hru ve Spojených státech amerických.

Tréninkové míče

Jak název napovídá, jsou určeny pro fotbalový trénink. Tréninkové fotbalové míče nabízejí velmi dlouhou životnost, aby odolaly nárokům častého používání. Jsou také skvělou volbou pro rekreační hru nebo pro zkušené fotbalisty, kteří se chtějí zdokonalit v práci s míčem. Tréninkové míče jsou rovněž opatřeny certifikátem kvality FIFA.

Fotbalové míče do haly

Halové míče lze použít ke hře v místech, které nejsou určeny na fotbal, například na basketbalovém parketu nebo tenisovém kurtu. Mezi halovými fotbalovými míči najdeme ještě futsalové modely (halová varianta fotbalu) vyrobené z pěny, které jsou poměrně těžké a neodrazí se příliš vysoko.

Fotbalové míče na umělou trávu

Přestože na umělém trávníku lze používat klasické zápasové nebo tréninkové míče, tak byl pro tento povrch navržen speciální model – míč turf. Vyznačuje se jednodušším odskokem a rychlejším pohybem.

Míče na tvrdé povrchy

Pouliční fotbal vyžaduje míč vyrobený z odolného materiálu, který je odolný proti klouzání nebo poškrábání při hře na betonu nebo asfaltu. Doporučujeme modely vyrobené z PVC a vybavené butylovou duší, která dlouhodobě udržuje správnou úroveň vzduchu.

Plážové fotbalové míče

Míče na beach soccer mají stejnou velikost jako klasické míče na fotbal, ale jsou mnohem lehčí, měkčí a navíc vypolstrované, čímž je zajištěno naprosté pohodlí při kopání naboso.

Existuje 5 velikostí míčů, které by měly odpovídat především věku a dovednostem hráče. Příliš velký nebo příliš těžký míč vzhledem k fyzickým možnostem a úrovni přípravy hráče může vést ke zraněním a úrazům, především k natažení šlach a vazů. Nejmenší míče na nohu jsou lehké, snadněji se ovládají a jsou bezpečnější z hlediska síly úderu, čímž přispívají ke správnému rozvoji techniky a zvyšují radost ze hry, proto jsou určeny nejmladším a začínajícím fotbalistům. Pokud se jedná o velikost fotbalových míčů určených pro klubový trénink různých věkových skupin, vyplatí se věnovat pozornost doporučením a požadavkům okresních ligových soutěží nebo fotbalových organizací, které mohou mít v tomto ohledu vlastní směrnice.

Rozměry fotbalových míčů:

  • velikost 5 – jedná se o největší míče určené pro mládež od 12 let a dospělé. Jedná se o standardní velikost používanou v profesionálních zápasech;
  • velikost 4 – určena pro mladé fotbalisty ve věku 8-12 let;
  • velikost 3 – vhodná pro děti od 5 do 8 let.; 
  • velikost 2 a 1 – určené pro děti v předškolním věku (3-5 let) nebo v počátečních fázích fotbalové přípravy.

VELIKOST MÍČEOBVOD MÍČEHMOTNOST MÍČEVĚK HRÁČE
68-70 cm (27-28 palců)410-450 g 12 let a více
63,5-66 cm (25-26 palců) 310-395 g 8-12 lat 
58,5-61 cm (23-24 palců) 280-320 g 5-8 lat 
2 i 1 46-51 cm (18-20 palců) cca. 200 g Méně než 5 let

Pro futsal se používají tři velikosti:

  • velikost 4 – pro mládež od 13 let a pro seniorské zápasy;
  • velikost 3 – juniorský model pro hráče ve věku 8-12 let;
  • velikost 2 – mini míč pro děti do 7 let

Výběr ideálního míče pro vaši nohu nekončí jen u velikosti, druhu povrchu nebo úrovně hry. Důležité jsou také faktory, jako je použitý vnější materiál, konstrukce, typ pláště a duše, dodržování vhodných norem nebo výrobce.

Vnější materiál

Vnější plášť fotbalového míče se vyrábí převážně z:

  • syntetické kůže – jedná se o nejkvalitnější a nejdražší modely, které se používají v profesionálních zápasech. Poskytují vynikající preciznost a kontrolu při hře. Špatně však fungují na tvrdém povrchu (ulice, betonový podjezd apod.) z důvodu vysokého rizika jeho poškrábání nebo poškození;
  • PU (polyuretan) – je dobrý poměr mezi životností, měkkostí a citlivostí;
  • PVC (polyvinylchlorid) – cenově nejdostupnější, odolné a poměrně tvrdé míče s nižší odolností vůči intenzivnímu používání;
  • hybridní – kombinuje vlastnosti několika výše uvedených materiálů.

Typ duše

Fotbalové míče se skládají také z duše, tedy z vnitřní části naplněné vzduchem, jenž je zodpovědná za udržování tlaku. Nejběžnější typy duší jsou:

  • latexové – vyznačují se pružností a měkkostí, která umožňuje správný odraz míče, a relativně krátkou dobou udržení vzduchu (je třeba je často dopumpovat);
  • butylové – vyznačují se dobrou retencí vzduchu a vysokou tuhostí;
  • gumové – zajišťují dlouhou životnost a jsou odolné proti vibracím. Hodí se skvěle na tvrdé povrchy;
  • hybridní – kombinuje vlastnosti butylu a latexu, což přináší vysokou pevnost a pružnost a možnost použití na různých površích.

Halové fotbalové míče jsou vyplněny pěnou, která tlumí jejich odrazové vlastnosti.

Podšívka

Podšívka je umístěna mezi vnějším pláštěm a duší míče. Obvykle se skládá z mnoha vrstev, jejichž kvalita určuje odolnost konkrétního modelu. Může být vyrobena ze syntetických vláken (obvykle polyesteru) nebo bavlny. Často se pro změkčení míče používá podšívka z pěny.

Konstrukce

Nejpopulárnějším modelem fotbalového míče je model s 32 panely, který nejlépe vystihuje let míče při velmi silném kopu. Na trhu jsou také míče s 18, 26 nebo dokonce 6 panely. Obecně platí, že čím méně panelů, tím je míč rychlejší, a čím více, tím lépe se ovládá. Konstrukce panelů může mít také vliv na let míče, například některé míče mají hladší povrch pro lepší aerodynamiku. Nejkvalitnější fotbalové míče mají ručně šité panely. O třídu níže jsou míče šité strojově a míče s lepenými panely se obvykle používají pro trénink, rekreační hru nebo marketingové aktivity.

Standardy  

Aby mohl být míč používán při zápasech nebo turnajích, musí splňovat určitá kritéria a být schválen příslušnou organizací, konkrétně již dříve zmíněnými FIFA, NFHS a NCAA. V případě FIFA existují tři úrovně norem: FIFA Basic, FIFA Quality a FIFA Quality Pro. Fotbalové míče pro venkovní, futsalový a plážový fotbal musí projít přísným testovacím procesem v laboratorních podmínkách, kde jsou podrobeny sedmi zkouškám za nejnáročnějších podmínek. Testy se provádějí v těchto oblastech: hmotnost, obvod, zakulacení, odraz, absorpce vody, pokles tlaku a zachování tvaru a velikosti. Na míčích najdete také logo IMS (International Matchball Standard). Jedná se o starou certifikaci, kterou mohou získat míče, které projdou méně přísnými testy, než jaké používá FIFA.

Výrobce

Dalším faktorem, který je třeba při výběru fotbalového míče zvážit, je renomovaný výrobce. Značky, které jsou známé a uznávané profesionály po celém světě, jsou zárukou důrazu na kvalitu zpracování a odpovídající technické parametry. Mezi nejoblíbenější výrobce  fotbalových míčů  patří: adidas, PUMA, SELECT i Nike. Tyto značky často vyvíjejí inovativní technologie, které například zvyšují odolnost vůči absorpci vody, udržují patřičný tlak, zajišťují vysokou odolnost nebo zachovávají tvar. Například značka SELECT používá pevnou duší Zero-Wing která zaručuje optimální kulatost, nebo dvojitě utěsněný ventil Double Lock™. Nike zase vyvinula speciální drážky Aerowsculpt, které zvyšují přesnost zatočení míče, a PUMA nabízí robustní ventil PUMA Air Lock.

Volba šitého nebo lepeného míče závisí na vašich individuálních preferencích, typu hry a účelu míče. Za zvážení stojí také úroveň hry a typ povrchu. Šité míče, u nichž jsou panely sešity ručně nebo strojově pevnými nitěmi, jsou oblíbenou volbou díky své ceně a tradičnímu designu. Výrazné viditelné prošití může ovlivnit životnost míče a některé aspekty hry, například: kontrolu nebo rotaci. Šité míče mohou také více absorbovat vodu, takže za mokra nabízejí horší letové vlastnosti. Míče s lepenou nohou mají naproti tomu plášť z panelů slepených dohromady specializovaným lepidlem, což se projevuje hladším povrchem, skvělou kontrolou míče a letovými vlastnostmi a menší absorpcí vody. Alternativním řešením s velkou odolností jsou míče na nohu s panely spojenými termickou metodou.

Při výběru fotbalového míče je důležité přizpůsobit model konkrétnímu účelu (zápas, trénink, hra v hale atd.) a zvolit výrobek, který je certifikován FIFA nebo jinými regulačními orgány, které zaručují optimální parametrz míče. Před výběrem nejvhodnějšího fotbalového míče, který bude vyhovovat vašim potřebám a stylu hry, se vyplatí vyzkoušet různé typy míčů.

Doporučené produkty