Vzdušná jóga: co to je? Jaké výhody nabízí? Komplexní průvodce vzdušnou jógou

Sylwia Stwora-Petela 12.08.2022

Ásany prováděné ve speciálním závěsu zavěšeném u stropu – to je ve zkratce vzdušná jóga. Co je to vzdušná jóga, proč stojí za to vyzkoušet tento druh fyzické aktivity a jaké jsou výhody jejího pravidelného cvičení?

Vzdušná jóga: co je to za druh jógy?

Vzdušnou jógu, známou také jako fly jóga, air jóga nebo jóga ve vzduchu, vyvinula tanečnice a akrobatka Michelle Dortignac, která byla dlouhodobě fascinována indickou kulturou a jógou. V roce 2006 založila v New Yorku centrum Unnata Aerial Yoga, kde začala praktikovat jí vyvinutou komplexní disciplínu, která se cvičí v látkových měkkých houpacích sítích (známých spíše jako závěsy) zavěšených u stropu. Aerial jóga kombinuje tradiční jógu s akrobacií a inspiruje se také pilates a tancem. Protože je tělo zavěšeno několik centimetrů nad zemí, je snazší se uvolnit, a tak je možné provádět většinu ásan, které jsou při cvičení na podložce poměrně obtížné. Jak zdůrazňuje sama autorka: „houpací síť nabízí oporu v klíčových oblastech, což vám umožní strávit v dané poloze více času a nastavit správnou polohu“.

Jak cvičíte vzdušnou jógu? Nejoblíbenější pozice

Na lekcích houpací jógy se provádějí stejné pozice jako při tradiční józe, ať už na zemi, ve vzduchu nebo při balancování mezi nimi. Všechny techniky, které objevíte při cvičení v závěsu, se vám mohou hodit při cvičení ásan na podložce a naopak. S pomocí závěsu můžete urychlit nebo zlepšit své pravidelné cvičení a objevit pokročilé ásany, které jsou na tanečním parketu příliš obtížné nebo neproveditelné s úrovní vaší praxe. Lekce vzdušné jógy jsou různorodé – některé se zaměřují na klidnou meditaci, jiné kladou důraz na posilování a náročné ásany a během dalších se rozvíjejí nejdůležitější dovednosti, jako jsou stojky na rukou nebo hlubší shyby. Obtížnost cvičení závisí na úrovni pokročilosti účastníků kurzu.

Závěs vám pomůže zachytit rovnováhu v pozicích na rukou (např. pozice L, kde jsou nohy zaháknuté do látky, stoj na rukou nebo bojovník III), v ásanách ze skupiny předklonů (např. pes s hlavou dolů nebo špagát ve stoji) nebo rovnováhu v pozicích ve stoji (např. strom nebo půlměsíc). V rámci fly jógy si vyzkoušíte obrácené pozice, jako je sirsasana, holubí pozice nebo přechod z obrácené žabí pozice do sedu v podřepu, a také si procvičíte, jak vypadá pozice lotosového květu v podřepu.

Na konci lekce si odpočinete v pozici savasana, což je závěrečná relaxace, při které ležíte v houpací síti jako v kokonu (můžete se cítit jako dítě).

Výhody cvičení jógy ve vzduchu

Studie Americké rady pro cvičení (ACE) z roku 2016 zjistila, že přínosy navštěvování letecké jógy jsou podobné těm, které získáte při aerobním cvičení nízké až střední intenzity (např. rychlá chůze, rekreační jízda na kole). Proč se vyplatí cvičit fly jógu?

  • uvolňuje a prodlužuje páteř (např. uvolněním napětí v meziobratlových prostorech);
  • posiluje posturální svaly a tím ovlivňuje správné držení těla;
  • nezatěžuje klouby a páteř;
  • Posiluje svalovou sílu a zvyšuje jejich pružnost;
  • díky lepšímu prokrvení a proudění lymfy je pokožka pevnější a pružnější;
  • zvyšuje uvědomění si svého těla;
  • zlepšuje rovnováhu;
  • zvyšuje rozsah pohybu v kloubech;
  • zpožďuje proces stárnutí;
  • snižuje úroveň chronického stresu a podrážděnosti;
  • snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění;
  • pomáhá redukovat tělesný tuk – během 50 minut lekcí můžete spálit v průměru asi 320 kcal (v závislosti na individuálních parametrech, jako je věk, hmotnost a intenzita cvičení);
  • snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a glukózy v krvi;
  • podporuje trávení (pomáhá například proti zácpě);
  • zlepšuje pohodu a má pozitivní vliv na duševní zdraví;
  • zvyšuje sebevědomí.

Jak začít cvičit vzdušnou jógu? Rady a tipy

Je dobré začít cvičit vzdušnou jógu v profesionálním studiu pod vedením certifikovaného instruktora. Pokud si nejste jisti, zda je pro vás tato metoda jógy vhodná, vyzkoušejte si možnost přijít na zkušební lekci. Je dobré se seznámit se základními pojmy a názvy ásan, např. několikrát navštívit lekci klasické jógy nebo si prohlédnout informace na specializovaných webových stránkách.

Pro cvičení vzdušné jógy budete potřebovat vhodně padnoucí oblečení. Doporučujeme zvolit tričko s alespoň krátkými rukávy a delšími zády a dlouhé legíny s vysokým pasem nebo 7/8 kalhoty zakrývající kolena. Správná délka oděvu pomůže chránit mimo jiné podpaží, záda, kolenní ohyby a vnitřní stranu stehen před bolestivými odřeninami, které mohou být způsobeny kontaktem kůže se závěsem například při poloze hlavou dolů. Můžete si úspěšně zakoupit oblečení věnované klasické józe. Při fly józe se obvykle cvičí naboso, ale můžete použít i protiskluzové ponožky na jógu.

Před zahájením lekce si sundejte všechny šperky, abyste náhodou nezachytili materiál a nezpůsobili nebezpečné situace, které by mohly vést ke zranění nebo úrazu. Pokud máte dlouhé vlasy, zajistěte je gumičkou.

Je také dobré pamatovat na to, že minimálně dvě hodiny před začátkem se nesmí jíst ani pít. V jídelníčku si vybírejte čerstvé, lehké, rostlinné a nízkotučné potraviny bohaté na vlákninu, které jsou sattvické (od slova sattvic, což znamená čistá podstata), což znamená, že vám dodají potřebnou energii a zároveň udrží vaše tělo v rovnováze.

Pokud při cvičení vzdušné jógy pociťujete akutní nebo chronickou bolest, např. v ramenním kloubu, poraďte se o další účasti se svým lékařem. Existuje několik kontraindikací pro cvičení vzdušné jógy: oční problémy (glaukom), těhotenství, diskopatie, hypertenze nebo velmi nízký krevní tlak, závratě, časté mdloby, srdeční onemocnění, osteoporóza, menstruace nebo nedávná operace.

Polecane produkty