Volejbalový míč: typy, velikosti, který vybrat?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024 ( 04.07.2024 )

Volejbal v Česku se již několik let těší velkému zájmu díky mnoha úspěchům mužské a ženské reprezentace a také díky vynikajícím výsledkům národních týmů v mezinárodních klubových soutěžích. Aby však byla hra, bez ohledu na věk a úroveň dovedností, efektivní a přínosná, je nezbytný dobrý volejbalový míč. Přečtěte si o typech volejbalových míčů a o tom, jaké parametry je třeba zohlednit při jejich nákupu, abyste si hru užili a zlepšili své dovednosti.

Volejbalový míč se skládá z vnějšího obalu vyrobeného z přírodní kůže, syntetické kůže nebo syntetického materiálu (např. PU). V současné době se nejčastěji vyrábějí míče s potahem ze syntetické kůže, a to díky jejich dlouhé životnosti, pohodlí a dobrým odrazovým vlastnostem a také odolnosti vůči absorpci vlhkosti. Halové modely mohou být navíc potaženy měkkým a odolným mikrovláknem, které zajišťuje dostatečnou kontrolu míče.

Volejbalové míče pro děti ve věku od 6 do 9 let a pro začátečníky jsou obvykle potaženy měkkou pěnou, která má snížit bolestivost spojenou s odrážením míče, zejména spodním způsobem a usnadnit tak zvykání předloktí na tento prvek hry.

Volejbalový míč se skládá z panelů (8, 10 nebo 18) slepených, sešitých nebo svařených dohromady. Volejbalové míče jsou obvykle k dispozici ve světlých, kontrastních barvách – v halovém volejbalu se vyskytují 2 nebo 3 barvy, v plážovém volejbalu 3 barevné míče (např. bílá/zelená/žlutá, tmavě modrá/žlutá, bílá/červená/zelená). Je to proto, aby byla zajištěna dobrá viditelnost v hale i venku.

Uvnitř volejbalového míče je butylová nebo latexová duše. První typ se používá hlavně u halových míčů pro profesionální hry, protože dokáže udržet správný tlak po dlouhou dobu. Naproti tomu latexové duše se obvykle vyskytují v míčích pro rekreační hru, pro děti a mládež, protože jsou lehčí. Jejich nevýhodou je, že jsou méně odolné vůči poklesu tlaku, a proto vyžadují častější pumpování. Kromě toho je duše volejbalového míče obklopena bavlněnou nebo nylonovou vrstvou, která zajišťuje dostatečné odpružení míče při odrazu.

V oficiálních zápasech klubů i národních týmů se používají pouze míče schválené FIVB (Fédération Internationale de Volleyball – Mezinárodní volejbalová federace). Volejbalové míče certifikované FIVB splňují požadavky na velikost, hmotnost, materiál, počet panelů nebo výšku odskoku.. Standardní volejbalový míč měří po obvodu 65-67 cm a váží 260-280 g. Podle směrnic FIVB by měl být tlak ve volejbalovém míči 4,3-4,6 PSI (0,3-0,325 kgf/cm2).

Velikost volejbalových míčů se liší v závislosti na věkové kategorii a úrovni hry:

  • rozměr 5 – určena pro zkušené hráče od 15 let, seniory a starší hráče. Obvod je 65-67 cm a hmotnost 260-280 g;
  • rozměr 4 – věnovaný minivolejbalu pro děti školního věku. Standardní obvod: 65-67 cm;
  • míč pro hru v hale pro mládež (junioři 10-14 let). Obvod: 63-65 cm, hmotnost: 230-250 g;
  • míč pro nejmladší hráče ve věku 4-6 let váží 180 až 200 g;
  • plážový volejbalový míč má obvod 66-68 cm a váží 260-280 g.

Je třeba poznamenat, že volejbalové míče mohou mít stejnou velikost, ale to neznamená, že mají stejnou hmotnost. Například míč velikosti 5 pro profesionály váží 260-280 g, zatímco školní halový míč velikosti 5 pro děti váží 160 až 220 g (v závislosti na věkové kategorii). Proto je důležité vybrat míč se správnými parametry pro dovednosti a věk hráče, aby byla zajištěna pohodlná a bezpečná hra. To je důležité zejména na začátku volejbalového dobrodružství. Pokud dáme dětem míč, který je příliš těžký pro jejich ramena a ruce nebo příliš malý pro odpovídající koordinaci, zvýšíme nejen jejich náchylnost ke zranění, ale také neefektivní hru. To platí například pro podání míče jinému hráči téhož týmu, stejně jako pro údery míčem přes síť.

Rozlišujeme dva typy volejbalových míčů:

  • halové,
  • plážové.

Jak již názvy napovídají, první jsou určeny pro hru na sportovištích s tvrdým povrchem (např. parkety), zatímco druhé se používají především při hře na písku (plážový volejbal) a při rekreačních hrách v přírodě.

Jaký je rozdíl mezi plážovým a klasickým volejbalovým míčem?

Důležitým rozdílem je tlak – plážové míče mají hodnoty mezi 0,175 a 0,225 kg/cm2, zatímco halové modely mají hodnoty 0,300 až 0,325 kg/cm2. Oba míče mají také rozdílnou výšku odrazu – u plážové verze je tento parametr 53-61 cm, zatímco u halové verze 60-66 cm.   Plážové míče bývají větší než halové a jsou navrženy tak, aby se lépe pohybovaly v otevřeném terénu. Jsou také odolné vůči nepříznivým klimatickým podmínkám, pokud se s nimi hraje na písku a ve větru. Obvykle mají odolné a vlhku odolné povrchy ze syntetické kůže, které je chrání před poškozením způsobeným pískem, kameny, deštěm a slunečním zářením. Mají sešité panely (10-18), zatímco halové míče mají 8, 10 nebo 18 panelů a jsou obvykle šité nebo lepené.

Správné nafouknutí volejbalového míče má zásadní význam z hlediska jeho životnosti a chování při úderu nad hlavou nebo pod rukou, při hře nebo útočném úderu, což přímo souvisí i s efektivitou a pohodlím při hře. Příliš nafouknutý volejbalový míč může způsobit deformaci nebo zlomení a zvýšit riziko bolestí a zranění. Na druhou stranu nedostatečně nafouknutý míč bude příliš měkký na to, aby se odrazil do správné výšky nebo aby měl správnou rychlost letu. V obou případech bude největším problémem nedostatečná kontrola míče. Před napumpováním míče si ověřte, jaký je doporučený tlak vzduchu pro konkrétní model. Tuto informaci obvykle najdete na míči nebo na obalu. Standardní tlak pro většinu volejbalových míčů je 4,3-4,6 PSI (0,3-0,325 kgf/cm2).

K nafouknutí volejbalového míče použijte pumpičku na sportovní míče s jehlou Před zahájením celého postupu je dobré jehlu namazat speciálním olejem nebo glycerinem, aby nedošlo k náhodnému poškození míče. Po zasunutí jehly do ventilku se ujistěte, že je dobře zasunutá a nemá žádnou vůli. Začněte postupně čerpat vzduch, dokud nedosáhnete doporučené hodnoty. Úroveň tlaku můžete zkontrolovat pomocí manometru. Pokud omylem nafouknete příliš mnoho vzduchu, můžete jehlu z ventilku opatrně vytáhnout a počkat, až dosáhnete požadované hodnoty. Nezapomeňte zkontrolovat tlak v míči před každým tréninkem nebo zápasem.

Nejoblíbenějšími výrobci volejbalových míčů jsou Mikasa a Molten, kteří nabízejí různé modely pro plážový volejbal, halový volejbal nebo tréninkové verze (např. těžší tréninkové míče pro playmakery). Obě tyto společnosti jsou známé mezi profesionálními hráči, trenéry, organizátory volejbalových turnajů a volejbalovými nadšenci po celém světě. Mikasa je japonská společnost, která existuje již více než 100 let.

Volejbalové míče Mikasa jsou známé svým kvalitním zpracováním, přesností a trvanlivostí. Používají se v mnoha mezinárodních volejbalových soutěžích, včetně olympijských her. Molten je také značka pocházející z Japonska, která je známá svými inovativními řešeními v konstrukci míčů, jež zlepšují kvalitu hry a přesnost úderu nebo odrazu.

Volejbalové míče Molten jsou často vybírány pro mezinárodní soutěže, ale jsou také hojně využívány v různých akademických ligách a volejbalových turnajích po celém světě.

S jakým míčem hrají volejbalisté? Oficiálním volejbalovým míčem certifikovaným FIVB je míč Mikasa MVA200, který je lehký, přesný a vyrobený z vysoce kvalitních materiálů.

Mezi další profesionální volejbalové míče patří:

  • Molten FLISTATEC V5M5000 FIVB, se kterým se hraje mimo jiné: na mužském šampionátu NCAA® (National Collegiate Athletic Association – organizuje univerzitní soutěže v USA);
  • Tachikara SV5W-GOLD – vysoce kvalitní kožený míč schválený NFHS (Národní federace státních středoškolských asociací – zodpovědná za středoškolské sportovní soutěže v USA);
  • Wilson AVP OPTX Game Ball – oficiální míč pro plážový volejbal, který je vhodný i pro každodenní použití pro hráče všech úrovní. Využívá technologii Visual Spin Tech™ (VST™), která díky správné barevné kombinaci a grafice Optic Flow zaručuje vynikající viditelnost míče za všech venkovních podmínek.

Na Sportano.cz najdete halové a plážové volejbalové míče značek Mikasa, Molten, Wilson, SELECT a Joma. Kvalitní míče jsou k dispozici v různých velikostech, takže je můžete úspěšně přizpůsobit svým potřebám a dovednostem.

Doporučené produkty