Vodní pěny – jak si vybrat tu ideální pro vás?

Sebastian Dzuła 30.03.2023 ( 14.06.2023 )

Příprava na vodní sporty vyžaduje správné vybavení včetně neoprénu. Plavecké pěny se běžně používají pro různé vodní aktivity, jako je surfování, plavání, potápění, jízda na kajaku a plachtění. Pro maximální pohodlí a bezpečnost při těchto aktivitách je důležité zvolit správnou pěnu. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak vybrat parametry pěny na plavání v závislosti na vnějších podmínkách, jako je teplota vody, vítr a UV záření.

Vodní pěny: pro koho jsou určeny?

Nepromokavý oblek je nezbytnou součástí výbavy nejen pro milovníky vodních sportů. Neoprenové pěny se běžně používají při různých vodních aktivitách, jako je surfování, plavání, potápění, jízda na kajaku a plachtění. Pro maximální pohodlí a bezpečnost při těchto aktivitách je důležité vybrat správnou neoprenovou pěnu. Výběr pěny závisí na několika faktorech, jako jsou povětrnostní podmínky, teplota vody, typ aktivity a individuální preference. S plaveckou pěnou si můžete užít delší a pohodlnější sezení ve vodě bez ohledu na teplotu vody a povětrnostní podmínky. Správně zvolená plavecká pěna zaručuje maximální pohodlí, ochranu a odolnost při všech vodních aktivitách.

Typy neoprenových obleků

Je třeba si uvědomit, že výběr správného neoprenu není jen otázkou velikosti nebo barvy, ale také typu. Existují různé typy neoprenové pěny, lišící se tloušťkou, kvalitou a účelem, přičemž každý z nich má jedinečné vlastnosti.

Nejoblíbenější jsou neopreny řady 3/2, 4/3 a 5/4, kde první číslo označuje tloušťku pěny v oblasti hrudníku a druhé v oblasti nohou a paží. Nepromokavé obleky řady 3/2 jsou určeny pro lidi, kteří chtějí plavat ve vodě o teplotě kolem 15-20 °C. Mokré obleky řady 4/3
a 5/4 jsou vhodnější pro ty, kteří chtějí plavat při teplotách vody nižších než 15 °C.

  • Pěny o tloušťce 1-2 mm – jedná se o velmi tenké pěny, ideální pro nošení v teplejším počasí. Neposkytují však takovou tepelnou izolaci jako silnější pěny, takže se nejlépe osvědčí v teplých vodách.
  • Pěny o tloušťce 3-4 mm – jedná se o středně silné pěny, které poskytují o něco větší tepelnou izolaci. Jsou ideální pro nošení v chladnějším počasí, ale v letních dnech mohou být příliš teplé. Umožňují pohodlný pohyb a poskytují volnost pohybu.
  • Pěny o tloušťce 5-6 mm – jedná se o silnější pěny, které poskytují hodně tepelné izolace. Jsou ideální pro nošení ve velmi chladných dnech a při studených vodních aktivitách. Bohužel jsou také těžší a více omezují pohyb, což může být při některých aktivitách problematické.
  • Fullsuit foams – jedná se o pěny, které pokrývají celé tělo včetně rukávů a nohou. Jsou ideální pro nošení ve velmi chladných vodách, protože poskytují maximální ochranu před chladem. Jsou však těžké a mohou omezovat pohyb.
  • Šortky – jedná se o pěny kratší délky, které sahají ke kolenům a loktům. Jsou ideální pro nošení v teplejších dnech, protože poskytují dodatečnou ochranu v oblastech, které jsou nejvíce náchylné k odření. Jsou poměrně lehké a poskytují velkou volnost pohybu.

Typy švů u plaveckých pěn

Rozlišování neoprenových pěn podle typu švů je pro uživatele důležité, protože ovlivňuje pohodlí a trvanlivost pěny. Existují dva hlavní typy švů: lepené a šité.

  • Lepené pěny se vyznačují tím, že švy jsou slepeny lepidlem, takže pěna je vzduchotěsná a nepropouští vodu. Jedná se o oblíbenou metodu používanou u pěn pro kitesurfing a windsurfing. Takové pěny mají menší pružnost v místech, kde byly slepeny, což může být při pohybu nepříjemné.
  • Šité pěny mají naproti tomu švy vytvořené technikou šití, které spojují pěnové prvky dohromady. Tento typ šití je pružnější, poskytuje lepší přizpůsobení a větší volnost pohybu. Švy těchto pěn však mohou propouštět vodu, takže pěna v místě sešití hůře izoluje proti chladu.

Konečná volba typu švu závisí na preferencích uživatele a typu činnosti, kterou chce v plavecké pěně vykonávat.

Jak si vybrat plavecký oblek?

Výběr správného plaveckého obleku je zásadní pro dosažení maximálního pohodlí a efektivity při plavání. Zde je několik důležitých faktorů, které je třeba při výběru plaveckého neoprenu zvážit:

  • Tloušťka pěny: Je jedním z nejdůležitějších faktorů pro pohodlí a výkon. Obvykle rozlišujeme pěny o tloušťce 2 až 5 mm. Čím je pěna silnější, tím účinněji chrání před chladem, ale může být také těžší a méně pružná, což ztěžuje pohyb. Nejlepší je zvolit pěnu vhodné tloušťky pro podmínky, ve kterých budete plavat, teplotu vody a druh aktivity.
  • Pružnost: Pěna by měla být dostatečně pružná, aby umožňovala volný pohyb. Vyplatí se zkontrolovat, zda má pěna pružné vložky v místech, kde je potřebujete pro pohyb, například v podpaží nebo na kolenou.
  • Venkovní podmínky: Čím teplejší voda a slunečnější počasí, tím lehčí pěnu můžete zvolit. Při vyšších teplotách voda obvykle nevyžaduje tolik izolace a tenčí pěna umožní větší volnost pohybu a lepší odvětrávání těla. Při teplotě vody 15-22 °C se doporučuje 1-2 mm silná pěna, zatímco při teplotě vody pod 15 °C bude vhodná 4-6 mm silná pěna.
  • Velikost: Chcete-li z plavecké pěny vytěžit maximum, vyberte si správnou velikost. Pěna by se měla přizpůsobit vašemu tělu, ale zároveň by neměla omezovat vaše pohyby. Dobře zvolená velikost zaručuje účinnou izolaci proti chladu a ochranu proti oděru při vodních aktivitách.

Jak vybrat pěnu pro daný typ aktivity?

Výběr neoprénu závisí na typu aktivity, kterou hodláte provozovat. Je důležité, aby pěna správně odpovídala vašim potřebám a poskytovala vám pohodlí a ochranu při plavání a provozování vašeho oblíbeného vodního sportu.

Pokud hodláte plavat v teplé vodě, například v krytém bazénu, je dobrou volbou pěna s menší tloušťkou a menší hustotou. Taková pěna vám umožní volnější pohyb ve vodě a nebude vás omezovat v pohybu. Pro aktivity ve studené vodě, například na otevřené vodě, byste měli zvolit pěnu, která je silnější a hustší. Taková pěna vám poskytne lepší tepelnou izolaci a udrží vaše tělo v teple. Pokud hledáte triatlonový neopren, vyplatí se zvolit neopren určený speciálně pro tento typ aktivity. Triatlonová pěna by měla poskytovat dobrou tepelnou izolaci, ale zároveň vám umožňovat volný pohyb ve vodě.

Z jakého materiálu jsou vyrobeny plavecké pěny?

Nejčastěji používaným materiálem je neopren. Neopren je syntetický materiál s pryžovou strukturou, který se vyznačuje vysokou voděodolností a nepropustností. Proto jsou neoprenové plavecké pěny velmi oblíbené u potápěčů, surfařů a dalších milovníků vodních sportů. V závislosti na použití jsou plavecké pěny navrženy tak, aby uživatelům poskytovaly dostatečnou tepelnou izolaci, vztlak a ochranu proti zranění. Mohou být také vybaveny speciálními prvky, jako je zip, nastavitelný popruh a reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost uživatele při vodních aktivitách.

Pokud plánujete vodní aktivity ve slunečných a větrných dnech, vyplatí se poohlédnout po pěnách s aplikovanou technologií blokování UV záření. Takové pěny jsou vyrobeny z dalších materiálů, které poskytují ochranu před škodlivým UV zářením.

Kvalita materiálů použitých při výrobě neoprenové pěny je rozhodující pro její trvanlivost a pohodlí. Vyplatí se věnovat pozornost kvalitě neoprenu a doplňkových materiálů, jako je nylon nebo lycra, které ovlivňují pevnost a pružnost pěny.

Zajistěte si pohodlí a bezpečnost na vodě se Sportanem

Pokud si chcete vodní aktivity co nejvíce užít, vyberte si plavecký neopren, který bude dokonale vyhovovat vašim potřebám. V internetovém obchodě Sportano.pl najdete neoprenové neopreny a doplňky pro vodní sporty nejvyšší kvality, které zaručují bezpečnost a pohodlí na mistrovské úrovni. V naší široké nabídce máme výrobky renomovaných značek, v různých velikostech a barvách, díky kterým si každý najde něco pro sebe. Doporučujeme vám, abyste při výběru neoprenové pěny a dalších sportovních doplňků využili odborné pomoci našich poradců.

Polecane produkty