Vibramová podrážka – co to je, jaké má vlastnosti a proč byste měli mít horské boty s touto slavnou podrážkou?

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022

Žluté logo s názvem Vibram® na gumové podrážce je milovníkům horské turistiky a horolezectví velmi dobře známé. Podrážka Vibram® je synonymem vynikající přilnavosti k povrchu bez ohledu na podmínky, bezpečnosti a pohodlí. Jaká je přesně technologie italské značky, jaké má výhody a proč byste si ji měli vybrat pro své horské aktivity? Podrobnosti níže.

Co je to podrážka Vibram?

Podešev Vibram® je vlastně široká škála vlnitých podešví pro outdoorovou obuv (treking, turistika, horolezectví, běh, cyklistika atd.), vojenskou, městskou, ale i průmyslovou (např. Vibram® Security je model vytvořený pro dělníky v továrnách) vyráběnou z různých druhů pryže a dalších materiálů (např. polyuretanové pěny nebo ekomixu z výrobních zbytků). Název technologie, stejně jako název značky, je kombinací prvních písmen jména a příjmení jejího majitele, italského podnikatele, horského vůdce a horolezce Vitale Bramaniho.

Historie značky Vibram

Počátky italské značky sahají do roku 1935, kdy se talentovaný horolezec Vitale Bramani (mimo jiné člen Italského alpského klubu) vydal se šesti přáteli na Punta Rasica, kde došlo k tragédii. Jeho přátelé zemřeli a on se domníval, že jedním z viníků je nedostatečná podrážka. O dva roky později se objevila hybridní vulkanizovaná pryžová podrážka (Bramani spolupracoval s výrobcem automobilových pneumatik Leopoldem Pirellim) s hlubokým dezénem a oděruvzdornými výstupky, která nahradila do té doby používané železné hroty. Kvůli vzoru na podrážce byl model pojmenován „Carrarmato“, což znamená tank. Boty s unikátní podrážkou byly testovány při výstupu na Piz Badile.

Skutečnou slávu značce přinesl až výstup na K2 v roce 1954. Italové Achille Compagnoni a Lino Lacedelli byli prvními horolezci, kteří úspěšně zdolali osmitisícovku, a to v botách s podrážkou Vibram. Od té doby si tato italská společnost se sídlem v Albizzate Varese získala respekt outdoorových nadšenců po celém světě a etablovala se jako oděv, který obstojí za všech podmínek. Spolupracuje se špičkovými obuvnickými firmami a výrobci oblečení, obuvi a vybavení pro outdoorové aktivity. Logo značky bylo vytvořeno v roce 1969.

Vlastnosti podrážky Vibram

Vynikající přilnavost na různých typech podkladu je hlavní výhodou podrážky Vibram®, která závisí na typu vzorku, tloušťce a pružnosti podrážky. Ať už se pohybujete po blátivých a mokrých cestách, čeká vás strmý výstup nebo dlouhá a technicky náročná trasa, nebo lezení, správně vybavená bota se žlutým logem (nejen pro povrch, ale i pro povětrnostní podmínky) zajistí bezpečnost a stabilitu a eliminuje riziko uklouznutí nebo ztráty rovnováhy, což může mít v horách vážné následky. Další výhodou obuvi Vibram® je odpružení chodidla, které zvyšuje pohodlí při chůzi a snižuje riziko zranění. Charakteristickým rysem podrážek Vibram® je jejich vysoká odolnost proti oděru a mechanickému poškození, která přispívá k trvanlivosti obuvi bez ohledu na to, zda je používána pro rekreační výlety nebo je vystavena intenzivnímu používání. Podrážka se navíc nedeformuje vlivem vysokých ani extrémně nízkých teplot a nepraská.

Další výhody podrážky Vibram®:

  • protiskluzová úprava;
  • běhoun se samočisticími kanálky, které zvyšují bezpečnost např. ve sněhu nebo blátě;
  • pružnost zajišťující volnost pohybu chodidla.

Typy podrážek Vibram a jejich použití

Více než 80 let činnosti italské značky vedlo k vývoji více než 100 typů podrážek, které se liší hmotností, vzorkem (profilem) běhounu nebo složením pryžové směsi použité při jejich výrobě, a díky tomu se dobře osvědčí v různých terénních a povětrnostních podmínkách. Mezi nejoblíbenější typy patří Vibram® Megagrip, Arctic Grip, Mont, XS Trek, XS Edge a FingerFive.

Vibram®Megagrip

Směs Megagrip byla vyvinuta v roce 2013 a je považována za nejvyšší standard pro outdoorovou obuv. Vyznačuje se mimořádně vysokou přilnavostí na suchém, mokrém a kluzkém povrchu, trvanlivostí, optimální rovnováhou mezi stabilitou a pružností a odolností proti oděru. Použitím lehčí a vysoce porézní směsi se snížila hmotnost podrážky. Vibram® Megagrip se používá mimo jiné v přístupové obuvi.

Vibram® Arctic Grip

Tato zimní verze podrážky italské značky byla vyvinuta v roce 2016 a je určena pro pohyb po zasněžených stezkách, kluzkém a zledovatělém povrchu nebo dokonce na mokrém ledu. Vibram® Arctic Grip se vyznačuje běhounem s drsnými a rovnými styčnými plochami, stejně jako variabilitou vlastností a absencí možnosti praskání při vystavení i extrémním teplotám.

Vibram®Mont

Vyznačuje se zvýšenou stabilitou a tuhostí. Podrážka Vibram® Mont se používá mimo jiné ve vysokohorské obuvi, kde je pro pohyb nutná spolupráce s mačkami (poloautomatickými nebo automatickými).

Vibram® XS Trek

Tato podrážka využívá pryžovou směs, která je vysoce odolná proti oděru a zaručuje stabilitu při strmých stoupáních. Vibram® XS Trek je vhodná na dlouhé túry v rozmanitém terénu.

Vibram® XS Edge

Tato obuv se používá v lezecké obuvi a má tužší směs pryže, která odolává deformaci nebo poškození při kontaktu s ostrými kameny. Hrana Vibram® XS Edge umožňuje vynikající cit i na malých hranách, což má významný vliv na lezecký výkon.

FiveFingers

Boty FiveFingers, které byly představeny v roce 2006, způsobily revoluci v chůzi naboso. Měkká podrážka s hustou texturou zajišťuje dostatečnou přilnavost a cit pro půdu, zatímco volnost pohybu každého prstu poskytuje naprosté pohodlí.

Proč mít horské boty s podrážkou Vibram?

Výzvy, které představují technicky náročné horské stezky, kameny, blátivý nebo kluzký povrch a měnící se povětrnostní podmínky, znamenají, že potřebujeme víc než jen dobré dovednosti, kondici a motivaci. Klíčem k bezpečnosti a spokojenosti při pohybu na stezkách i mimo ně je také správné oblečení. S botou s podrážkou se žlutým logem získáte jistotu a pohodlí bez ohledu na úroveň horské turistiky nebo trekingu. Všestrannost a zesílená konstrukce (zabraňuje prohýbání spodní části) si navíc skvěle poradí s nerovným terénem, čímž snižuje únavu, a vysoká odolnost proti oděru vám umožní užívat si robustní obuv po několik sezón.

Hledáte kvalitní a osvědčenou obuv s podrážkou Vibram® pro treking, horolezectví, vysokohorské expedice, běh nebo rekreační horolezectví? Sportovní online obchod Sportano nabízí modely renomovaných značek, jako jsou Merrell, La Sportiva, Dolomite, Salewa, HOKA ONE ONE, Jack Wolfskin, SCARPA a Mammut.

Polecane produkty