Via ferrata – co to je? Jak se na ni připravit, jaké vybavení si vzít? Kde hledat železné cesty v zahraničí?

Sylwia Stwora-Petela 07.10.2022

Obtížné lezecké fáze těsně nad propastí, podporované ocelovými jističi, adrenalinové zážitky a nezapomenutelné výhledy jsou jen některé z charakteristických rysů takzvaných železných cest. Zjistěte, co je to via ferrata, jak začít dobrodružství se železnými cestami, kam se vydat a jaké vybavení si vzít na tento typ expedice.

 

Co je to via ferrata?

Via ferrata je italský výraz pro turistickou trasu kombinující vlastnosti horské turistiky a horolezectví, která se provádí ve skalách. Vyznačuje se ocelovými prvky (žebříky, konzoly, schůdky, mosty atd.), které slouží jako záchytná lana v nejobtížnějších úsecích. Nejcharakterističtějším prvkem via ferraty je zábradlí nebo ocelové lano. Pomáhá při sebezáchraně pomocí lanyardu (karabina je připevněna k zábradlí) na nejobtížnějších a silně exponovaných úsecích, např. na kolmých stěnách, úzkých skalních římsách nad propastí nebo strmých úsecích. Díky lanu je možné daný úsek bezpečně překonat – v případě ztráty rovnováhy se výpad zastaví a zmírní pád ze stěny. V polštině se název via ferrata překládá jako „železná cesta“.

První via ferrata, která vznikla v italských Dolomitech v roce 1903, byla Hans-Seyffert-Weg (nazývaná také Via Ferrata della Marmolada). Vede po západním hřebeni na Punta Penia (3343 m), nejvyšší vrchol masivu Marmolada.

Během první světové války (1914-18) byly via ferraty doplněné o bunkry a tunely budovány pro potřeby vojáků během bojů mezi Italským královstvím a Rakousko-Uherskem. Měly usnadnit pohyb přes horské vrcholy a přepravu mimo jiné zbraní a potravin. V současné době jsou poválečné železné perlety, jako např: Via Ferrata Gianni Lipella vedoucí na vrchol Tofana di Rozes (3244 m) byla modernizována a zpřístupněna pro turistiku.

Pro koho je via ferrata vhodná?

Přestože expedice via ferrata nevyžaduje absolvování specializovaných horolezeckých kurzů, vzhledem k vysoké náročnosti trasy je nezbytná dobrá fyzická kondice, zkušenosti s lezením a túrami na horských vrcholech, např. tatranských cestách pojištěných řetězy. Znalost používání základního lezeckého vybavení, tj. úvazků a výpadů, je užitečná dovednost.

Železné cesty si užijete, pokud jste příznivci adrenalinových skoků, máte rádi dobrodružství s dávkou mrazení v zádech a jste připraveni překonat vlastní slabiny. Via ferrata je vhodná pro milovníky lezení a pro ty, kteří mají zkušenosti s úseky v expozici a hledají nové výzvy a vzrušení.

Strach z výšek nebo strach z otevřených prostor, stejně jako nízká odolnost vůči stresovým situacím, se mohou stát vážnou překážkou při vyjednávání o železných hrazdách.

Jak si vybrat obtížnost via ferraty? Rady a tipy

Abyste si vybrali železnou cestu, která odpovídá vašim schopnostem, úrovni trénovanosti a slabinám, měli byste věnovat pozornost tzv. stupnici obtížnosti. Oblíbenou formou značení jsou písmena A (nejlehčí cesta) až F/G (extrémní cesta), tj. tzv. rakouská stupnice, nebo písmeno K s čísly 1-6, kde K1 je nepříliš obtížná cesta a K6 je velmi náročná ferrata pro zkušené horolezce a horolezkyně (tzv. německá stupnice).

Důležitý je také popis trasy, který vám poskytne podrobný přehled o tom, co vás čeká, např. délka exponovaných úseků, nasycenost obtížných, silových úseků nebo kvalita a množství dostupného zázemí. Vyhnete se tak situaci, kdy se via ferrata ukáže jako příliš náročná nejen po fyzické, ale i po psychické stránce. Věnujte pozornost tomu, jak se k železné cestě přijíždí a jak se z ní vrací, zda je možné se vrátit (většina ferrat je jednosměrná), jak dlouho trvají výstupy, sestupy a samotná trasa, o jaký typ hornin se na via ferratě jedná atd.

Via ferrata pro začátečníky

Než se vydáte i na velmi jednoduchou via ferratu, dbejte na zlepšení své fyzické kondice. Zavedení systematického vytrvalostního (aerobního) a silového tréninku. Nezapomínejte na to, abyste své tělo učinili pružnějším a zvětšili rozsah pohybu, mimo jiné pravidelným protahováním. Jedním z důležitých prvků přípravy na via ferratu je osvojení si techniky pohybu, např. ve vertikálním směru, proto se vyplatí několikrát zajít na lezeckou stěnu, kde se pod dohledem instruktora naučíte, jak se pohybovat, udržovat rovnováhu těla apod.

Pokud se na via ferratu vydáváte poprvé, je vhodné využít nabídky horolezecké školy, která zahrnuje například jednodenní základní školení, v jehož rámci se naučíte například navlékat úvazek, používat výpad a zásady jištění. Vyplatí se také podívat se na materiály o železných cestách, např. na YouTube, nebo se zeptat přátel, zda někdo nemá s tímto typem horské aktivity zkušenosti a může poskytnout užitečné rady. Pro začátek si vyberte krátké, jednoduché přechody, které vám pomohou získat potřebné zkušenosti a budou dobrým testem před složitějšími cestami.

Jaké vybavení si vzít na via ferratu?

Pro zdolání železné perty je třeba mít horolezeckou výbavu včetně sedacího úvazku, výpadového úvazku s tlumičem a karabin, které se za pochodu připevňují k madlům. Z bezpečnostních důvodů (např. riziko sesunutí skal pod osobu nad vámi) se doporučuje vzít si na ferratu horolezeckou přilbu. Na náročnějších trasách v zimě a v zledovatělých oblastech se navíc bude hodit sekera a mačky.

Kladkové soupravy na železných úvazcích se dělí na typ V a typ Y, které doporučuje UIAA. Sestava typu Y se skládá ze dvou výpadů vedených po celou dobu na ocelovém laně a z kusu lana, které je trvale připevněno k postroji a které lze nastavit. Má brzdnou funkci pro případ pádu ze stěny.

Používejte vybavení vyrobené z vysoce kvalitních materiálů a splňující normy EU EN 958 a UIAA (Mezinárodní horolezecká federace) pro sety via ferrata. Vsaďte na osvědčené značky, kterým důvěřují miliony rekreačních a sportovních lezců: Columbia, The North Face, Black Diamond, Mammut, Climbing Technology, Salewa, Ferrino, Grivel nebo Wild Country. Potřebné vybavení pro via ferraty najdete v online sportovním obchodě Sportano.pl.

Důležité: nedůvěřujte plně ocelovým zprostředkovatelům na dané trase. V průběhu let mohla koroze a atmosférické vlivy, jako je slunce, vítr nebo déšť, narušit strukturu bezpečnostních prvků, a tím je oslabit natolik, že nejsou spolehlivým kotevním bodem. Proto se vyplatí, abyste si před připevněním nebo umístěním těla na danou součást trasy pečlivě prohlédli.

Postroj

Na ferraty je dobré se vybavit dvěma lezeckými úvazky – hrudním a bederním nebo dvojitým lezeckým úvazkem. Vyberte si pohodlný a lehký model s možností nastavení bederního pásu a nohavic pro optimální přizpůsobení vaší postavě a počtu vrstev oblečení. Tím je zajištěna plná volnost pohybu v jakékoli situaci a za jakýchkoli povětrnostních podmínek. Přizpůsobte typ postroje ročnímu období.

Dlouhé lovné šňůry

Výpad se skládá ze smyčky, absorbéru energie a dvou ramen, na jejichž konci jsou karabiny (připnuté ke slaňovacímu lanu). Je připevněn k úvazku a slouží jako jistítko. Zde umístěný absorbér energie pomůže snížit sílu trhnutí způsobenou náhlým pádem ze skály. Pokud jde o karabiny, volte robustní modely typu Klettersteigm, které jsou mimo jiné vybaveny automatickým blokovacím zařízením. Při výběru výpadu věnujte pozornost minimální a maximální hmotnosti uživatele.

Horolezecká přilba

Slouží jako ochrana hlavy před padajícími kameny, např. v oblastech, kde jsou skály poměrně křehké (např. Dolomity), nebo před náhodnými nárazy při průchodu pod nízkými skalními římsami. Vyberte si horolezeckou přilbu, která splňuje normu EN 12492, má ventilační systém, nastavitelnou velikost (optimální přizpůsobení hlavě) a například dodatečnou ochranu boků hlavy. Vybírat můžete z lehkých přileb z pěnového EPS nebo z odolnějších hybridních modelů, kde je skořepina vyrobena z odolného materiálu ABS a výplň tvoří pěnový EPS. Vyberte si světlou přilbu, abyste si v horkých dnech nepřehřáli hlavu při vysokém slunečním záření.

Trasy via ferrata v Evropě – nejoblíbenější trasy

V Evropě jsou nejoblíbenější via ferraty v západní a jižní části kontinentu. Kolébkou železných ferrat jsou italské Dolomity, ale také Slovensko, Švýcarsko, Slovinsko, Rakousko a Německo skrývají ferratové skvosty pro nadšence různých úrovní zkušeností.

Itálie

Začátečníci na ferratách se mohou vydat k jezeru Lago di Garda, kde se nacházejí poměrně technicky jednoduché cesty Fausto Susatti, Mario Foletti a Via Colodri. Své první kroky na ferratách můžete podniknout také na Sassongheru u Passo Gardena nebo na vybavené trase SOSAT v Dolomitech. Pro středně pokročilé horolezce a horolezkyně jsou vhodné například Ivano Dibona nebo Formenton. Pokročilí milovníci železných cest si mohou vychutnat neuvěřitelné výhledy a užít si nezapomenutelné vzrušení na via ferratě Finanzieri (vede na vrchol Colac 2 715 m) s obtížností C nebo si vybrat jednu ze zajištěných cest slavné Sellarondy – via ferrata delle Meisules (C/D) nebo via ferrata delle Trincée (D).

Slovensko

Na Slovensku není nouze o technicky nenáročné stezky, které se skvěle hodí pro začátek dobrodružství na via ferratě. Jednou z nejnovějších pojištěných tras je trasa z údolí Malé Zimné vody přes Červenou louku do Staroleśné (A na stupnici obtížnosti), která byla otevřena v srpnu 2021. Mezi oblíbené trasy patří HZS Martinské hole v Malé Fatře Lučanské a HZS Kysel‘ ve Slovenském ráji. Pro středně pokročilé příznivce železných okounů jsou určeny Dvě věže, které se nacházejí v Národním parku Velká Fatra. Slavná ferrata na Skalke v Kremnici je místem, kde vyhlídkové trasy různých stupňů obtížnosti (od A po E) uspokojí zvědavost a hlad po adrenalinu a prověří vytrvalost a odolnost každého milovníka hor.

Polecane produkty