Termoprádlo na zimu – jak funguje a proč byste ho měli mít? Jak vybrat nejlepší termoprádlo pro ženy, muže a děti?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Sada pohodlného a funkčního termoprádla je způsob, jak zůstat v teple a suchu během zimních outdoorových aktivit. Termoprádlo na zimu se hodí na rekreační procházky po horách, horolezectví, trekking, hry s dětmi ve sněhu, jízdu na kole, běh nebo lyžování. Zjistěte, jak termoprádlo funguje, proč byste si ho měli pořídit a na co si dát pozor při jeho nákupu.

Co je termoprádlo a jak funguje?

Termoprádlo je základní vrstva v podobě trička s dlouhým rukávem, topu, podprsenky, boxerek, kalhot, legín nebo soupravy (obvykle dlouhý rukáv s dlouhými nohavicemi). Nosí se pod běžným nebo sportovním oblečením, aby poskytovala správné teplo a izolaci před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Nejčastěji se vyrábí z merino vlny nebo syntetických vláken (obvykle polyamidu a polypropylenu). Díky své vysoké elasticitě zaručuje přizpůsobení tvaru těla a volnost pohybu. Někteří výrobci outdoorového oblečení vyvinuli vlastní inovativní materiály, ze kterých se vyrábí nejen spodní prádlo, ale i termoprádlo, jako je Thermolite®, Polartec® nebo Dryarn®.

Termoaktivní prádlo má dva hlavní úkoly – termoregulaci a odvod přebytečné vlhkosti od pokožky, abyste se vyhnuli podchlazení (podrobnosti najdete v příručce: podchlazení, vše o podchlazení). Nošení tepelné vrstvy také zvyšuje účinnost izolačních vrstev – nehromadí se v nich vlhkost, takže se necítíte ulepení. Kvalitní termoprádlo je také vybaveno ionty stříbra, které zaručují vysoké antibakteriální vlastnosti. Tím se zamezí vzniku nepříjemných pachů a bakterií, což je důležité zejména v případě, že trpíte nějakou alergickou reakcí. Přidání vrstvy termoprádla například v podobě zateplených legín a tenkého trička k zimnímu oblečení je zárukou, že i ten nejchladnější den bude teplejší a příjemnější.

Termoaktivní prádlo a termoprádlo – rozdíly

Hlavním úkolem termoprádla je pomáhat regulovat teplo během vysoce intenzivního cvičení a udržovat ho na optimální úrovni a odvádět přebytečnou vlhkost od těla. Termoprádlo naopak slouží k udržení tepla a je nejvhodnější pro volnočasové aktivity nebo pro případy, kdy se dlouho zdržujete na jednom místě a potřebujete se v chladném dni udržet v pohodlí. Na rozdíl od termoprádla neumožňuje termoprádlo pokožce volně dýchat, a proto nezaručuje sucho za všech podmínek, což ho činí nevhodným pro náročnou fyzickou aktivitu.

Jak a kdy mám nosit termoprádlo?

Zlatým pravidlem pro oblékání do zimního počasí je oblékání ve vrstvách nebo takzvaná „cibule“ a použití několika tenčích vrstev namísto například dvou silných. Pokud se během dne příliš zahřejete nebo se zvýší intenzita cvičení, můžete si jednoduše jednu vrstvu sundat a obléknout si ji, až ji budete potřebovat. Udrží vás v teple a suchu, ať už se vydáte na túru po sněhu v horách nebo na lyže či snowboard. V tomto uspořádání je termoprádlo základní vrstvou nejblíže k pokožce. Na to navazuje hřejivá vrstva a vnější vrstva, která by měla být nepromokavá a větruodolná, aby chránila před srážkami a chladem. Ačkoli je většina termoprádla určena k nošení pod oblečením, lze jej nosit i jako samostatný kus oblečení.

Termoaktivní prádlo na zimu je vhodné pro všechny druhy fyzických aktivit: turistiku v horách, horolezectví, treking, běh, jízdu na kole, lyžování, snowboarding nebo bruslení, skialpinismus nebo nordic walking atd. Je určena pro sportovce, ale lze ji nosit i při fyzické práci nebo pod běžné oblečení nejen v chladném počasí, ale i v chladnějších dnech pozdního podzimu nebo časného jara.

Merino nebo syntetické základní vrstvy – které jsou lepší?

Termoprádlo se nejčastěji vyrábí z novozélandské merino vlny nebo syntetických materiálů, protože tyto materiály mají vysoké termoregulační vlastnosti, účinně odvádějí vlhkost a rychle schnou. Stále častěji se vyrábí spodní prádlo z obou těchto látek, které kombinují jejich klíčové výhody.

Termoprádlo Merino

Merino vlna neboli merino vlna je velmi měkké a aktivní přírodní vlákno, které poskytuje vysoký tepelný komfort při nízké hmotnosti a zároveň velmi dobře odvádí vlhkost od pokožky, a proto je při cvičení mimořádně účinné. Novozélandská merino vlna je antibakteriální a odolná vůči tvorbě nepříjemných pachů, takže termoprádlo z ní lze nosit delší dobu bez nutnosti výměny nebo praní, a to i v případě alergií. Nevýhodou je pomalejší odvod vlhkosti ve srovnání se syntetickým termoprádlem. Za zmínku však stojí vysoká absorpce vlhkosti (až 35 % vlastní hmotnosti) při zachování vysokých termoregulačních vlastností. Přečtěte si našeho průvodce: merino vlna – co je to merino vlna, jaké má vlastnosti a jak o ni pečovat.

Termoaktivní prádlo ze syntetických materiálů

Syntetické spodní prádlo se vyrábí především z polyesteru, který výborně a rychle odvádí přebytečnou vlhkost, špatně absorbuje vodu, je odolný vůči mechanickému poškození (zejména s přídavkem nylonu) a velmi dobře se přizpůsobuje tvaru těla (zejména s přídavkem elastanu, který dodává velkou pružnost). Kromě toho se snadno udržuje díky vysoké odolnosti vůči nečistotám a plísním a nabízí širokou škálu barev. Kromě toho schne rychleji než vlna. Syntetické prádlo je také méně elastické a snadno se nemačká, takže se nemusí pokaždé žehlit, což je velká výhoda, když jedete na hory nebo na několikadenní lyžování.

Co bych měl zvážit při nákupu termoprádla na zimu?

Při výběru termoprádla pro ženy, muže nebo děti je důležité věnovat pozornost výběru správné velikosti. Musí přiléhat těsně k tělu, aby nezpůsoboval nepohodlí kvůli přebytečné látce (bude překážet a zamotávat se) nebo bránil v pohybu a vyvolával pocit tlaku, např. v podpaží nebo v oblasti krku, protože je příliš malý. Vyhněte se modelům s hrubými nebo nepohodlnými švy, abyste se vyhnuli podráždění a odřeninám. To je důležité zejména u kalhot, legín nebo termolegín na zimu, protože vnitřní strana stehen je poměrně citlivá a může se snadno poškodit dlouhodobým nošením nepohodlného oblečení. Dobrou volbou jsou ploché švy, které leží velmi ploše.

Vyberte si také termoprádlo na zimu se síťovanými panely pro lepší cirkulaci vzduchu nebo technologii mapování těla, která je založena na přizpůsobení struktury, tloušťky, komprese a prodyšnosti tkaniny zónám na lidském těle.

Důležitým faktorem při výběru termoaktivního prádla na zimu je také tloušťka materiálu – přizpůsobte ji povětrnostním podmínkám (čím silnější, tím lépe funguje v chladném počasí) a zohledněte stupeň odvodu vlhkosti v závislosti na intenzitě fyzické aktivity.

Termoprádlo pro zimní období, které se nejčastěji nosí přímo na kůži jako první vrstva cibulového oblečení, zajišťuje správnou termoregulaci a účinný odvod přebytečné vlhkosti. To znamená, že ať už lezeš ve vysokých horách, běháš nebo lyžuješ, budeš se cítit pohodlně i za velmi nepříznivých povětrnostních podmínek. Nejlepší dámské, pánské a dětské termoprádlo od předních značek, jako jsou X-Bionic, Icebreaker, La Sportiva, CMP, Columbia, DYNAFIT, Smartwool, Peak Performance, Ortovox, Viking nebo 4F, najdete ve sportovním obchodě Sportano.cz.

Polecane produkty