Squash: pravidla hry a technika. Jak hrát squash. Servis, skóre, sestavy a tipy pro hráče

Sylwia Stwora-Petela 05.09.2022

Dva hráči s raketou v ruce se dynamicky pohybují po uzavřeném kurtu a snaží se odrazit míček o přední stěnu tak, aby soupeř nešel do protiútoku – tak lze nejjednodušeji popsat squash. Seznamte se s pravidly hry, technikou odbíjení míčku a tipy, které se vám budou hodit na začátku vašeho squashového dobrodružství.

Co je squash?

Squash je jedním z raketových sportů, jehož historie se začala psát v první polovině 19. století ve Velké Británii a je spojena s anglickou školou Harrow. Circa. 1830 její studenti zjistili, že po úderu raketou se propíchnutý gumový míček při kontaktu se stěnou odráží pod různými úhly, takže hra vyžaduje více úsilí a je pestřejší než tenis nebo „raketový“ (forma zábavy iniciovaná vězni londýnské věznice Fleet Prison, kterou Světová squashová federace označuje za základ squashe). Samotný název squash pochází ze způsobu, jakým se propíchnutá koule chovala po nárazu do zdi – byla „rozmačkaná“.

O čem je hra squash?

Zjednodušeně řečeno, squash spočívá v tom, že se hraje na uzavřeném kurtu a vyhrazený míč se odráží od stěn pomocí rakety oválného tvaru tak, aby soupeř nemohl provést protiútok. Squashový kurt o délce 975 cm, šířce 640 cm a výšce 564 cm je obklopen čtyřmi stěnami – přední stěnou, dvěma bočními stěnami a zadní stěnou (obvykle skleněnou, obsahuje vstupní dveře), které se podílejí na hře. Hrací plocha je vymezena speciálními čarami, které rozdělují hřiště na několik zón (více informací o čarách najdete dále v tomto článku).

Squash se hraje s malým gumovým míčkem o hmotnosti 24 g a průměru přibližně 4 cm, který má označení v podobě jedné nebo dvou teček ve žluté, modré nebo červené barvě. Barevné body označují rychlost míče a výšku jeho odrazu:

  • Dvě žluté tečky na míči znamenají, že míč skáče pomalu a nízko, což zkracuje čas na reakci. Je určena pro profesionální a pokročilé hráče.

  • Jedna žlutá tečka také odlišuje pomalé míče, které odskakují o něco výše než u dřívějšího modelu. Vhodné pro středně pokročilé a pokročilé hráče.

  • Jedna červená tečka na míči značí střední výkon z hlediska rychlosti a výšky odrazu. Dobře poslouží rekreačním uživatelům i při trénincích.

  • Jedna modrá tečka říká, že míč je rychlý a skáče vysoko. Vyplatí se po ní sáhnout hned na začátku squashového dobrodružství.

Jak hrát squash? Technika a styl

Vývoj správné techniky a stylu squashe je otázkou pravidelnosti.

Ve squashi existují dvě techniky úderů:

  • backhand – tělo je umístěno čelem k levé stěně kurtu, pravá noha je vpředu;

  • forhend – vaše tělo je otočeno k pravé stěně kurtu a levá noha je umístěna vpředu.

Jaké typy úderů lze použít ve squashi?

  • line/drive – odraz dlouhého míče po přímce (letí rovnoběžně s boční stěnou);

  • volley – odraz míče ze vzduchu před prvním úderem o zem;

  • drop shot – jinak známý jako short cut – je hra, při které míč po odrazu nízko nad TIN míří k boční stěně;

  • chlouba – míč narazí na boční stěnu;

  • cross/cross court drive – dlouhý odskok míče na opačnou polovinu hřiště.

Optimální poloha squashové rakety je, když je boční hrana rukojeti mezi palcem a ukazováčkem. Udržujte pravý úhel (90 stupňů) mezi raketou a předloktím.

Squash: nejdůležitější pravidla hry

Abyste mohli plně využít výhod squashe (včetně zlepšení kondice, lepší obratnosti a koordinace, vysokého spalování kalorií – až 100 kcal za hodinu hry, schopnosti snižovat hladinu stresu), je důležité naučit se nejdůležitější pravidla hry. Díky tomu bude hra efektivní, příjemná a bezpečná pro vás i vašeho soupeře. Během hry platí dvě pravidla:

  • LET – soupeř může přerušit hru, když mu ztížíte přístup k míči. Hra je poté znovu zahájena bez ztráty bodu;

  • STROKE – když se na kurtu postavíte tak, že zabráníte soupeři v odražení míče, i když už byl připraven míč odpálit a mohl tak učinit. V této situaci je hra přerušena a vy ztrácíte bod.

Rozcvička

To je základní prvek, který by měl předcházet tomu, než vyjdete na kurt a začnete trénovat nebo hrát squash. Díky správné přípravě organismu na výkon, mimo jiné zvýšením tělesné teploty, zvýšením příjmu kyslíku a rozsahu pohybu svalů, kloubů a vazů, snížíte riziko zranění/nemoci a zvýšíte účinnost výkonu. Délka rozcvičky je individuální záležitostí, ale vyplatí se jí věnovat alespoň 10 minut. Pro začátek zvyšte tepovou frekvenci pomocí kardio cvičení, jako je klusání nebo běh (na místě v různých sestavách nebo na běžeckém pásu), poskoky, výkruty, poskoky atd. Další fáze squashové rozcvičky by měla zahrnovat přípravu částí těla, které se nejvíce zapojují do hry. Provádějte kroužení rameny, pažemi a zápěstím, švihy rukama a nohama, výpady, shyby, poskoky, dřepy, kroužení kotníky atd. Pak se snažte co nejvíce zvýšit tepovou frekvenci pomocí sprintů, skákání apod. Po těchto třech částech se postavte na kurt, vezměte si raketu a začněte se rozcvičovat napodobováním herních situací – sami nebo s partnerem. Důležité je také zahřátí míče – míč se rychleji a výše odrazí.

Služba

Na začátku tréninku/sparingu/zápasu se podání určí losováním, při kterém se raketa roztočí a hráči určí, jakým směrem dopadne na kurt (logem nahoru nebo dolů). Vítěz označí stranu, na které začne podávat. Servisní čtverec na squashovém kurtu se nachází v blízkosti příčné čáry a boční stěny. Postavte se tak, abyste alespoň část chodidla položili na povrch servisního boxu. Nedotýkejte se nohou žádné čáry. Vyhoďte míček nahoru a udeřte ho raketou tak, aby dopadl na hlavovou stěnu, odrazil se nad servisní čáru, ale pod čáru autu, a dopadl na soupeřovu stranu.

Po dobrém podání měníte strany kurtu, dokud výměnu neprohrajete. Pokud vyhrajete set, podáváte v následující hře jako první.

Řádky

Plocha kurtu je rozdělena na přední a zadní část pomocí přední čáry a na tři pole: přední polovinu, zadní pravý kvadrant a zadní levý kvadrant, které jsou vymezeny čárou poloviny kurtu. Dvě zadní pole se stále skládají z menších servisních čtverců.

Kromě toho máme na squashovém kurtu:

  • linie vozu – horní červené linie na přední stěně a bočních stěnách. V případě zadní stěny označují automaty okraj skla;

  • servisní čára – středová čára na čelní stěně;

  • příčná linie – je na podlaze a probíhá mezi bočními stěnami;

  • výstupní linie – vede podél horní části přední stěny, pak níže u bočních stěn a končí u zadní stěny;

  • takzvaný TIN, což je tabulka na čelní stěně označující spodní automobilové pole.

Čáry nejsou zahrnuty do hracího pole, takže jejich zasažení je považováno za aut, což se rovná ztrátě bodu.

Body

V průběhu hry se míč může odrážet od libovolného počtu stěn a v libovolném uspořádání, ale nakonec musí vždy zasáhnout přední stěnu, než spadne na zem. K vítězství v setu je třeba získat 11 bodů. V případě remízy 10:10 hra pokračuje, dokud jeden z hráčů nemá náskok 2 bodů (např. 12:10, 13:11, 14:12 atd.). Zápas pokračuje, dokud jeden z hráčů nevyhraje 3 sety (profesionální turnaje) nebo 2 sety (sparing, ligová hra).

Kdy při hraní squashe ztrácíte body?

Při hře squashe můžete ztratit body v několika situacích. To jsou situace, kdy míč:

  • Než ho zvednete, dvakrát se odrazí od kurtu;

  • se při pohmoždění nedotýká přední stěny;

  • zasahuje do plechu nebo pod něj;

  • narazí na mřížku nebo strop;

  • se dotýká horní linie vozu nebo je nad ní;

  • udělá salto na parketu a pak se odrazí od přední stěny;

  • vás zasáhne po odrazu od přední stěny a vy jste to byli vy, kdo ji zasáhl;

  • odlétá z hřiště, na kterém hrajete.

Při hře squashe ztrácíte body také nesprávným podáním (např. se nohou dotknete servisní čáry), tzv. úderem a když během jedné hry dvakrát odrazíte míč.

Polecane produkty