Softshell – co to je, jaké má vlastnosti, na co se zaměřit při nákupu?

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

Softshell je lehký a funkční materiál používaný v bundách, kalhotách nebo obuvi, který byl vytvořen tak, aby účinně chránil před větrem, ale zároveň zaručoval odpovídající prodyšnost. Je vybaven membránou, která navíc zajišťuje odolnost proti vodě. Co je to vlastně softshell a proč se vyplatí ho mít, pokud jste milovníci outdoorových sportů?

Co je to softshell?

Softshell je materiál, který se ve světě outdooru objevil po roce 2000 jako univerzální řešení mezi těžkými nepromokavými bundami typu hardshell a fleecovými bundami. Tradiční softshell se skládá ze dvou vrstev: měkčí vrstvy blíže k tělu, která je navržena tak, aby udržovala tepelný komfort (např. fleece), a vrchní vrstvy, která je obvykle hladká a odolná proti větru, ale dostatečně porézní, aby zajišťovala dobrou cirkulaci vzduchu. Původně bylo softshellové oblečení určeno pro intenzivní aerobní cvičení, ale postupem času se začalo používat i pro lyžování, snowboarding, cyklistiku, běh a další outdoorové aktivity. Vyrábějí se softshellové bundy a kalhoty a jedinečná tkanina se přidává například do turistických bot, čepic, rukavic atd.

Rozlišujeme softshellové oblečení:

  • klasické z elastických materiálů,

  • pokrytá další vrstvou vodoodpudivé impregnace DWR (Durable Water Repellent), která chrání před mrholením nebo lehkými srážkami;

  • membrána – poskytuje 100% nepromokavou nebo větruodolnou ochranu (windstopper, např. GORE® INFINIUM®).

Vlastnosti softshellu

Softshellové bundy jsou obvykle kombinací dvou nebo více vrstev z různých typů tkanin (např. polyesteru, nylonu a fleecu), které společně zajišťují trvanlivost, odolnost proti mechanickému poškození, pohodlí, ochranu proti větru, vysokou prodyšnost a volnost pohybu. Tyto vlastnosti udržují tepelný komfort a suchou pokožku uživatele i při vysoké intenzitě, čímž účinně zabraňují podchlazení nebo přehřátí a zlepšují výkon při cvičení. Výhodou softshellu je také jeho pružnost – vnější vrstva se obvykle natahuje ve čtyřech směrech (horizontálně a vertikálně), takže zaručuje velkou pohyblivost bez ohledu na to, jak je vaše tělo položené nebo jak rychle se pohybujete.

Kdy je softshell užitečný?

Díky své funkčnosti je softshellové oblečení vhodné pro různé outdoorové aktivity, včetně trekingu, horské turistiky, horolezectví, cyklistiky, nordic walkingu, běhu, běhu na lyžích nebo skialpinismu, stejně jako pro každodenní procházky, dojíždění do práce nebo jiné formy rekreačního pohybu.

Softshell ve vrstveném oblečení aneb jak nosit softshellové oblečení

V tzv. cibulovém oblečení lze softshelly použít jako vnější vrstvu nebo jako mezivrstvu (tepelnou), která se nosí pod vnější vrstvou. Na podzim a na jaře a při mírných teplotách se softshellové bundy nosí přes základní vrstvy nebo termotrička. Řešením pro extrémnější povětrnostní podmínky je nosit termoprádlo, fleecovou/blůzu/softshellovou bundu a vnější vrstvu nebo hardshell. V chladných dnech mezi listopadem a únorem můžete zvolit termoprádlo vyšší gramáže, fleecovou/sportovní bundu a softshell jako vrchní vrstvu.

Softshell – s membránou nebo bez ní?

Původně byly softshelly, které vznikly jako opak hardshellu, bez membrány, ale postupem času začali výrobci tento materiál obohacovat o inovativní řešení. Membránové softshelly jsou odolnější než lehké modely ze strečové tkaniny, a proto jsou vhodnější pro silné a dlouhodobé deště. Pak byste měli počítat s dobrou ochranou proti povětrnostním vlivům, ale s horší prodyšností. Softshellové bundy bez membrány jsou naopak vhodné pro teplejší měsíce.

Softshellová bunda – čím se liší?

Softshellové bundy jsou nejčastěji vyrobeny z tkaného nylonu nebo polyesteru, což znamená, že jsou vysoce elastické a prodyšné a zároveň poskytují lepší ochranu než klasické fleecové nebo syntetické bundy. Jejich jedinečná konstrukce je široce použitelná po celý rok. Jsou ideální pro mírné nebo chladné počasí s malou pravděpodobností deště až po intenzivní aktivity, které vyžadují velkou prodyšnost a volnost pohybu. Můžete ji nosit přes základní vrstvu, tj. termoprádlo místo fleecu. V nepříznivých povětrnostních podmínkách poslouží jako mezivrstva pod hardshellovou bundou.

Většina softshellových bund má dobrou vodoodpudivost díky vodoodpudivé vrstvě (DWR), která zabraňuje vniknutí dešťových kapek. Pro dlouhodobé deště jsou vhodnější třívrstvé modely s panely z nepromokavé hardshellové tkaniny (např. na kapuci, ramenou nebo hrudníku) nebo s plně nepromokavou/prodyšnou membránou za strečovou tkaninou. Taková bunda zaručuje ochranu před deštěm a sněhem, ale také pohyblivost a pohodlí těsné kůži.

Na co se zaměřit při nákupu sofshellu?

Při výběru softshellového oblečení věnujte pozornost:

  • typ tkaniny a její hmotnost – čím vyšší teplota, tím lepší je tenčí softshell a naopak;

  • typ membrány – udává: rozsah prodyšnosti;

  • střih – oblečení by mělo přiléhat k tělu, zároveň poskytovat volnost pohybu a umožnit pod něj obléknout termoprádlo a termovrstvu;

  • systém nastavení, např. švy na manžetách nebo ve spodní části bundy, umožní lepší přizpůsobení a zlepší tepelný komfort;

  • kapsy – zvyšují funkčnost uložením drobných předmětů;

  • povětrnostní podmínky v terénu, ve kterém budete oděv používat;.

  • způsobu nošení: jako svrchní vrstva nebo jako součást systému vrstvení.

Jak mohu softshell vyprat?

Aby si softshell zachoval své vysoké užitné vlastnosti, je důležité zajistit, aby o něj bylo řádně pečováno. Než vložíte softshellový oděv do pračky, přečtěte si doporučení výrobce na štítku výrobku, abyste zjistili správnou teplotu praní, množství pracího prostředku pro daný typ tkaniny a způsob použití prostředku (nalití do bubnu nebo podavače). U softshellu s membránou bude postup vypadat jinak než u oděvu bez membrány. Vyhněte se praní v tradičních prášcích nebo používání změkčovačů tkanin – první z nich ucpává póry a druhý snižuje prodyšnost tkaniny.

Pokud si všimnete, že při dešti začne voda pronikat do tkaniny, místo aby na ní stékala, rozhodněte se pro impregnaci. Pro zachování vysoké vodoodpudivosti softshellu se vyplatí tuto činnost provádět pravidelně.

Při praní a impregnaci softshellu používejte prací prostředek na softshell nebo technické prádlo a speciální impregnační prostředky ve spreji nebo prací prostředky (např. od firem Nikwax, HOLMENKOL nebo ASSOS).

Praní softshellových oděvů začněte tak, že vyprázdníte kapsy, obrátíte je naruby a zapnete všechny zipy, suché zipy, patentky nebo knoflíky. Odstraňte ze zásobníku zbytky předchozího pracího prostředku, nastavte teplotu na 30-40˚C, vložte oblečení, aby se osvěžilo, a nalijte prací prostředek. Softshellové oděvy můžete sušit naplocho nebo je pověsit na sušák v suché a dobře větrané místnosti. Nepokládejte je však na radiátor ani je nepověste na prudké slunce.

Pokud jste se rozhodli pro nepromokavost, očistěte bundu/kalhoty/boty od veškerých nečistot, jako je prach, bláto atd., houbičkou (suchou, pokud je nečistot méně, vlhkou, pokud je jich více – počkejte, dokud tkanina zcela nevyschne). Poté aplikujte hydroizolaci podle pokynů výrobce.

Pokud hledáte osvědčené softshellové bundy pro muže a ženy, podívejte se na Sportano, kde najdete širokou nabídku produktů od předních výrobců, jako jsou Columbia, CMP, The North Face, Peak Performance, Mamrot, MAMMUT nebo Helly Hansen, a vyberte si ten správný model pro váš sport a roční období.

Polecane produkty