Proteinové doplňky – kdy a jak je používat? Typy bílkovin pro sportovce

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Proteinové doplňky jsou jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy používaných sportovci bez ohledu na jejich úroveň. Připravili jsme podrobného průvodce pro ty, které zajímá, kdy a jak je použít. Zjistěte, co dělají proteinové doplňky a zda jsou zdravé.

Co je to proteinový doplněk? Definice a účinky

Proteinové doplňky jsou doplňky obsahující bílkoviny, které se snadno vstřebávají do těla (např. z mléčné syrovátky, hovězího masa nebo rostlinných surovin, jako je sója). Tato složka stravy je obzvláště důležitá pro všechny aktivní lidi, protože aminokyseliny, ze kterých je vyrobena, podporují mimo jiné: rekonstrukci svalové tkáně. Bohužel mnoho sportovců, bez ohledu na úroveň trénovanosti, není schopno přesně vyvážit svůj jídelníček. Dodatečná suplementace bílkovin umožňuje správnou regeneraci po tréninku, zvyšuje sílu a vytrvalost a je cennou podporou při hubnutí. Doplňky stravy s bílkovinami nejsou určeny pouze pro kulturistické nadšence. Jedná se o víceúčelové doplňky stravy, které jsou vhodné pro silové i vytrvalostní sporty.

Kdy a jak používat proteinové doplňky? Nejdůležitější zásady

Čím častěji a intenzivněji trénujete, tím vyšší je potřeba bílkovin. Aktivní lidé by měli přijímat 1,4-2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud chcete doplnit příjem bílkovin během dne, přidejte si doplněk do svého oblíbeného koktejlu nebo jiného jídla. Sportovci, kteří chtějí dosáhnout co nejlepších výsledků, by měli použít proteinový doplněk ihned po tréninku. Tím se zlepší regenerace a sníží únava.

Typy proteinových doplňků

Pokud chcete ze své suplementace vytěžit maximum, podívejte se na nejoblíbenější formy proteinových doplňků. Dostupné přípravky se liší procentem bílkovin a druhem surovin použitých k jejich výrobě. To ovlivňuje rychlost a délku vstřebávání aminokyselin do těla.

Syrovátkový proteinový koncentrát

Syrovátkový proteinový koncentrát (WPC) je dobrou volbou pro aktivní lidi, kteří hledají osvědčený doplněk stravy, který doplňuje bílkoviny ve stravě. Výrobek se vyznačuje přítomností až 80 % bílkovin, díky čemuž si můžete být jisti, že každá porce doplňku obsahuje odpovídající množství esenciálních aminokyselin. Syrovátkové proteinové koncentráty jsou k dispozici v mnoha chuťových složeních, takže jsou vynikajícím doplňkem různých koktejlů a jídel. Pokud hledáte výrobek se sníženým obsahem cukru a tuku, vyzkoušejte syrovátkový protein Real Pharm, který vyniká bohatým aminogramem bez zbytečných přísad. Pro ty, kteří hledají dobře rozpustný doplněk stravy, je Whey 100 od společnosti Trec vynikající volbou. Pokročilá instantní receptura zaručuje vynikající rozpustnost i ve vodě.

Izoláty syrovátkových bílkovin

Izoláty syrovátkových bílkovin (WPI) se vyznačují tím, že obsahují až 90 % bílkovin v sušině výrobku. Pokud hledáte doplněk stravy, který vám rychle dodá všechny esenciální aminokyseliny včetně cenných BCAA, sáhněte po syrovátkovém proteinovém izolátu. Proteinové doplňky WPI mají vysoce anabolický účinek, takže jsou správnou volbou pro sportovce, kteří chtějí efektivně budovat svalovou hmotu. Syrovátkový izolát 6PAK je hodnotný doplněk stravy, který se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou BV: 159, jedinečnou chutí a velmi dobrou rozpustností. Díky procesu mikrofiltrace obsahuje syrovátkový izolát 7Nutrition nejvyšší procento bílkovin ve výrobku a vynikající profil aminokyselin.

Hydrolyzát syrovátkové bílkoviny

Pokud chcete dodat bílkoviny v pokročilé formě, zvolte hydrolyzát syrovátkové bílkoviny. Jedná se o moderní doplněk, který splňuje požadavky profesionálních sportovců. Každá dávka obsahuje optimální množství aminokyselin s vysokou mírou vstřebatelnosti. Protein Real Pharm FINISH je obohacen o komplex vitamínů a minerálů, díky čemuž účinně podporuje činnost svalů a celého těla. Pokud hledáte doplněk stravy, který poskytuje velkou dávku BCAA (leucin, izoleucin a valin), Whey Nutrend Hydro bude vynikající volbou. Produkt se vyznačuje ideálním poměrem esenciálních a endogenních aminokyselin.

Syrovátkový protein kasein

Správné množství a kvalita spánku jsou nezbytné pro správnou regeneraci po intenzivním tréninku. Pokud chcete z tréninku vytěžit maximum a pečovat o své svaly, zvolte syrovátkový protein ve formě kaseinu, který se vstřebává po mnoho hodin. Syrovátkový kasein je vynikající doplněk stravy, který při použití před spaním zlepšuje regeneraci a výrazně snižuje bolestivost svalů.

Hovězí protein

Sportovci, kteří mají potíže s trávením mléčných bílkovin nebo trpí intolerancí laktózy, by měli zvolit doplňky s hovězími bílkovinami. Tyto doplňky stravy poskytují všechny esenciální aminokyseliny, včetně esenciálních aminokyselin (BCAA). Jedná se o moderní přípravky, které díky použití nejmodernějších technologií vyživují tělo a skvěle chutnají. Pokud hledáte alternativu ke standardním syrovátkovým doplňkům, sáhněte po hovězí bílkovině.

Veganské a rostlinné bílkoviny

Sportovci, kteří nepoužívají živočišné produkty, mohou mít problémy s dodáváním dostatečného množství aminokyselin. Rostlinné a veganské proteiny jsou vyrobeny z nejkvalitnějších surovin, takže v každé porci obsahují všechny esenciální aminokyseliny včetně BCAA. Přípravky s bílkovinami rostlinného původu jsou správně vyvážené, což z nich činí vynikající doplněk bílkovin v bezmasé stravě. Sójový protein Real Pharm ve formě izolátu poskytuje kompletní aminokyseliny a použitý moderní technologický proces zaručuje nejvyšší kvalitu a vstřebatelnost. Sójový protein Real Pharm s jahodovou příchutí bude skvělým doplňkem, který obohatí chuť a výživovou hodnotu veganských ovesných vloček.

Který protein pro hubnutí?

Bez ohledu na to, jak jste pokročilí, by měl každý aktivní člověk, který chce shodit pár kilo navíc, zvýšit množství bílkovin ve svém jídelníčku. Kompletní bílkoviny zajišťují větší pocit sytosti po jídle. Bílkoviny jsou navíc jednou z mála složek stravy, které mají tak velký vliv na regeneraci celého těla. Pokud hubnete, chraňte své svaly před nadměrným odbouráváním.

Proteinový doplněk Whey Real Pharm Real Isolate poskytuje všechny esenciální aminokyseliny pro budování svalů, takže při redukci hmotnosti budete ztrácet pouze tělesný tuk. Během hubnutí se doporučuje omezit cukr. Syrovátkový protein Nutrend Iso Prozero se vyrábí pomocí pokročilých technologických postupů, jako je mikrofiltrace Cross Flow. Díky tomu vyniká vynikajícím složením bez přidaného cukru a zbytečných plnidel.

Nejlepší proteinové doplňky

Doplnění stravy o kompletní aminokyseliny je základem pro udržení zdraví, kondice a přiměřeného tělesného rozvoje, proto byste měli při výběru tohoto doplňku stravy vycházet z individuálních potřeb.

Nejlepší proteinové doplňky pro ženy

Dostatečný přísun bílkovin je ve stravě žen i mužů stejně důležitý. Kompletní aminokyseliny mají pozitivní vliv na regeneraci, rozvoj svalové hmoty a jsou základním stavebním kamenem zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Pokud chcete pečovat o krásnou pleť a vyživovat své tělo, doplňte svůj jídelníček o kvalitní bílkoviny. Whey 100 Trec obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a minimum tuku a cukru. Whey 80 Protein 6PAK naopak poskytuje optimální množství 22 g bílkovin v každé porci. Proteinové doplňky jsou pro ženy bezpečné a vhodně doplňují stravu o tuto cennou složku.

Nejlepší proteinové doplňky pro vegany

Veganské proteinové doplňky jsou vynikajícím zdrojem kompletních aminokyselin pro všechny, jejichž strava je založena na rostlinných produktech. Nutrend Delicious Vegan Protein poskytuje vysoce kvalitní bílkoviny ze čtyř rostlinných zdrojů, takže doplněk stravy zaručuje optimální soubor bílkovin. Chytré složení s přídavkem DigeZyme® podporuje trávení bílkovin. Za zmínku stojí také Real Pharm Vege Protein obsahující sójový proteinový izolát, hrachový, brusinkový, rýžový a slunečnicový protein, takže máte jistotu, že získáte všechny esenciální aminokyseliny z více zdrojů.

Bezlaktózové proteinové doplňky

Mnoho lidí po konzumaci mléčných výrobků zaznamená nepříjemné příznaky. To může znamenat nesnášenlivost laktózy, tj. mléčného cukru. Chcete-li využívat výhod suplementace bílkovinami bez negativních příznaků, jsou skvělým řešením bezlaktózové proteinové doplňky. Whey Nutrend Hydro je vysokoproteinový doplněk stravy v nejmodernější formě hydrolyzátu. Unikátní složení všech esenciálních aminokyselin neobsahuje laktózu. Pokud hledáte živiny bez laktózy, podívejte se na Real Pharm Vege Protein, který je určen nejen pro vegany, ale také pro osoby s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Proteinové doplňky pro svalovou hmotu

Pokud vám záleží na budování a udržování svalové hmoty, dbejte na přísun správného množství bílkovin. Abyste z náročného tréninku vytěžili co nejvíce, vyplatí se používat proteinové doplňky, které dodávají všechny esenciální aminokyseliny vhodným způsobem. Pokud hledáte osvědčený produkt, který vám pomůže zapracovat na vaší postavě, sáhněte po 6PAK Protein 80. Nízký obsah cukru a tuku zaručuje efektivní nárůst suché svalové hmoty.

Nejlepší proteinové doplňky na Sportano

Ve sportovním obchodě Sportano.cz najdete doplňky stravy nejvyšší kvality. Pečlivě vybraná nabídka od světových výrobců: Nutrend, 6PAK, 7Nutrition, Real Pharm a Trec zaručují, že u nás najdete pouze bezpečné produkty. Pokud přemýšlíte, který proteinový doplněk je pro vás nejlepší, náš tým odborníků je připraven vám poskytnout potřebné rady. Využijte odborný servis a rychlé dodání.

Polecane produkty