Organická bavlna – co to je, jak se liší od konvenční bavlny a proč byste si měli kupovat oblečení z bio bavlny?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Organická bavlna, organická bavlna nebo cotton organic – tyto pojmy pravděpodobně znáte. Oděvní a textilní průmysl stále častěji používá tento materiál jako součást odpovědné výroby zaměřené na snížení škodlivých dopadů na životní prostředí a člověka. Co přesně znamená, že je materiál ekologický? Jaké výhody má organická bavlna a jak se liší od běžné bavlny? O tom všem se dočtete v našem průvodci.

Organická bavlna známá také jako organická bavlna, ekologická bavlna nebo bio bavlna je druh materiálu získaného ze semen bavlníkového keře pěstovaného na vyhrazených půdách, které byly několik let v karanténě. Oddělením od semen vznikají různě dlouhá vlákna, která se používají k výrobě příze, tkanin a úpletů, a získává se z nich také jedlý olej. Co to znamená, že je bavlna organická? Při pěstování této rostliny, která je šetrná k životnímu prostředí i lidem, se používají pouze přírodní, biologicky odbouratelné prostředky a hnojiva (např. hnůj, insekticidy na bázi česneku, kyseliny citronové nebo chilli papriček) a plevel se odstraňuje ručně. Je zakázáno používání chemických přípravků (hnojiv), snižuje se spotřeba vody a znečištění vodních ploch. K zalévání se používá především dešťová voda. Sklizeň se provádí tradičními ručními metodami s důstojnými pracovními a platovými podmínkami pro pracovníky. Při výrobě oblečení a textilií z organické bavlny se nepoužívají žádné toxické chemikálie, pouze prostředky a barviva (např. směsi hliníku), které jsou bezpečné pro ekosystém.

Bavlna je nejoblíbenější tkaninou masově používanou na oděvním a textilním trhu, přičemž jen v Číně se jí ročně vyrobí více než 6 milionů tun. Vysoká spotřeba této suroviny vede k tomu, že pěstitelé používají stále větší množství pesticidů, chemických látek a insekticidů nebo stimulátorů růstu, aby bylo pěstování rychlejší a výnosnější. Kromě toho se při sklizni nebo výrobě příze používají také chemikálie, které jsou škodlivé pro životní prostředí a pro člověka. To je hlavní rozdíl mezi konvenční a ekologickou bavlnou, při jejímž pěstování a výrobě se dbá především na ekologii a bezpečnost a také na sociální a etické aspekty (důstojné pracovní podmínky a odměňování pracovníků na plantážích a v továrnách).

Dalším rozdílem je životnost organických tkanin, která je mimo jiné dána způsobem získávání příze a dosaženou vazbou, která je hustá, není ošetřena chemickými látkami, a proto je odolnější vůči poškození. Zatímco oděvy s označením „100% bavlna“ se po několika vypráních roztáhnou a ztratí barvu, oblečení z organické bavlny si zachovávají svůj střih a jsou méně náchylné k odírání nebo trhání. Organická bavlna má oproti běžné bavlně výhodu také z hlediska prodyšnosti – absence chemických látek nebo syntetických vláken zaručuje vynikající cirkulaci vzduchu. Oblečení z konvenční bavlny, jakmile nasákne vlhkost, není schopno se z materiálu rychle odpařit, což zvyšuje riziko podchlazení.

Kromě již zmíněné životnosti a prodyšnosti, jakož i přírodního výrobního procesu šetrného k životnímu prostředí a člověku, patří mezi nejdůležitější vlastnosti organické bavlny:

  • termoregulace – vysoká prodyšnost a dobrá absorpce vlhkosti zaručují vysoký tepelný komfort za všech podmínek;
  • antialergický – určený pro alergiky, osoby s atopickou dermatitidou a děti;
  • pružnost, hladkost a pohodlí během nošení – díky své měkkosti a nízké hmotnosti poskytuje pocit „druhé kůže“;
  • vysoká kvalita – je sice dražší, ale díky vysoké pevnosti materiálu a nižší náchylnosti k roztahování, mačkání a blednutí vám oblečení z organické bavlny bude sloužit dlouhou dobu;
  • systematická kontrola standardů – plantáže organické bavlny jsou pravidelně kontrolovány organizací GOTS – Global Organic Textile Standard.

Hlavním kritériem pro uznání oblečení a textilií vyrobených z ekologické bavlny je certifikace:

  • GOTS – Global Organic Textile Standard – celosvětový standard, který zaručuje, že textilní výrobky jsou 100% ekologické. Certifikát se uděluje jak na základě všech fází výroby výrobků z přírodních surovin (od pěstování a zpracování přes balení až po označování a distribuci), tak s ohledem na sociální a environmentální otázky. GOTS umožnil standardizovat certifikační postupy používané v různých oblastech světa. Na certifikační normě se podílely americká OTA (The Organic Trade Association), IVN (Internationaler Verband Der Naturtextilwirtschaft) působící v Německu a Švýcarsku, britská Soil Association a japonská JOCA (Japan Organic Cotton Association).
  • Naturtextil – metoda certifikace německé organizace IVN, která potvrzuje 100% ekologický materiál, tj. výrobu bez chemických látek a prováděnou pracovníky, kteří mají zaručeny odpovídající pracovní a platové podmínky.
  • OCS – mezinárodní certifikace, která ověřuje procento organického vlákna v konečném výrobku a certifikuje dodavatelský řetězec (CCS – Content Claim Standard).
  • Oeko-Tex Standard 100 – norma, která se vztahuje pouze na textilní výrobky, při jejichž výrobě nebyly použity toxické látky (nebo je jejich koncentrace tak nízká, že neohrožují lidské zdraví). Certifikát uděluje Mezinárodní sdružení pro výzkum a vývoj v oblasti textilu Oeko-Tex. V Polsku může certifikáty Oeko-Tex vydávat Textilní institut v Lodži.

Oblečení z organické bavlny (např. trička, topy, dlouhé rukávy, spodní prádlo, dětské oblečení atd.) je ideální především pro děti, alergiky nebo osoby s citlivou pokožkou. Díky přirozenému pěstování, při kterém se nepoužívají žádná chemická hnojiva ani pesticidy a semena nejsou geneticky modifikována, je organická bavlna hypoalergenní a nedráždivá. Tkanina je měkká a příjemná na dotek, takže se pohodlněji nosí. Při výrobě oděvů a textilií z tohoto materiálu se navíc nepoužívají žádná umělá barviva ani chemikálie. Z těchto důvodů nošení oblečení z organické bavlny také pomáhá pečovat o životní prostředí.

Další výhodou oblečení z ekologické bavlny je jeho životnost. Díky husté vazbě jsou odolné proti prodření nebo roztržení. Také se nevytahují a neztrácejí příliš rychle své vlastnosti ani při častém praní. Díky termoregulaci zajišťují oblečení z ekologické bavlny dostatečnou cirkulaci vzduchu, což snižuje riziko hromadění nadměrné vlhkosti během fyzické aktivity a eliminuje tak tvorbu bakterií a nepříjemného zápachu.

Organická bavlna je stále oblíbenější tkaninou nejen díky své vysoké kvalitě a vlastnostem, ale také proto, že odpovídá trendu udržitelného životního stylu, včetně důrazu na bezpečnost a šetrnost výrobních procesů pro člověka a životní prostředí. Přísná pravidla, která musí výrobci této ekologické suroviny dodržovat, se promítají do etiky a bezpečnosti práce na plantážích i ve výrobních závodech. Díky vysoké prodyšnosti a pocitu „druhé kůže“ je organická bavlna vhodná pro pohybové aktivity v přírodě.

Doporučené produkty