Oblékání do hor. Jak se oblékat do hor v zimě, v přechodu a jak se oblékat v létě?

Sylwia Stwora-Petela 22.09.2022

Proměnlivost a nepředvídatelnost počasí v horách je náročná na sestavení správného oblečení. Poradíme vám, jaké je vhodné oblečení do hor v závislosti na ročním období a povětrnostních podmínkách a proč je důležité oblékat se takzvaným „cibulovým“ stylem.

Na co se zaměřit při výběru oblečení do hor? Základní pravidla a tipy

Norská věta říká, že: neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. To první změnit nemůžeme, ale to, jak se oblékneme v horách, aby nás nic nepřekvapilo, už ovlivnit můžeme, a proto se vyplatí přistupovat k tomuto tématu se zvláštní péčí. Vhodně zvolené oblečení v horách je nejen zárukou pohodlí a volnosti pohybu při túrách i v extrémních podmínkách a možnosti poznávání nových míst, ale stará se také o vlastní zdraví a bezpečnost. Při výběru outdoorového oblečení na pěší výlet je vhodné věnovat pozornost materiálu, ze kterého byl daný kus oblečení vyroben, a tomu, zda má takové vlastnosti, jako je termoaktivita, nepromokavost nebo větruodolnost, odolnost proti poškození, jako je odření a roztržení. Velký význam má funkčnost, kterou výrobci turistického oblečení zvyšují pomocí inovativních technologií a řešení, aby optimálně splnili potřeby milovníků hor na všech úrovních.

Materiál

Navzdory dlouhému seznamu výhod bavlny je při horských výpravách lepší se oblečení z ní vzdát. Proč? Materiál rychle nasákne vlhkost a špatně ji odvádí, takže schnutí trvá velmi dlouho. Tkanina se pak lepí na tělo a způsobuje nepohodlí a chlad. V chladném počasí může zmrznout i bavlněné tričko, kalhoty nebo ponožky. Džínové nebo akrylové oblečení je také lepší nechat na příležitostné vycházky.

Na horské výpravy volte trekingové a sportovní oblečení ze syntetických materiálů (např. polyamid, polyester), přírodní merino vlny, fleecu, vodoodpudivých materiálů nebo materiálů s membránou Gore-Tex®.

Termoaktivita

„Prodyšný“ oděv je zárukou zachování dostatečného tepelného komfortu. Díky vysoké prodyšnosti zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu a odvádí vlhkost od pokožky, takže materiál rychle schne a nelepí se na tělo. Tím se snižuje riziko prochladnutí nebo přehřátí. Elastická tkanina neomezuje v pohybu. Termoaktivní oděvy jsou obvykle vyrobeny z kombinace polyesteru, nylonu (tzv. polyamidu) a elastanu (používají se různé poměry). Zimní modely používají merino vlnu.

Technologie

Jednou ze základních technologií používaných v trekingovém oblečení je membrána Gore-Tex®, která zabraňuje průniku částeček vody materiálem při srážkách a zároveň zaručuje odvod vlhkosti a tepelný komfort. Horské oblečení je obvykle vybaveno technologiemi, které zlepšují prodyšnost a rychlost schnutí (např. Dry Tech, Thermolite) a eliminují zápach (např. Coolmax nebo ionty stříbra). V případě outdoorových bund se používá syntetická izolace PrimaLoft®, která funguje podobně jako přírodní prachové peří a účinně izoluje tělo před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Hardshelly jsou podporovány řešeními, jako je membrána Texapore (značka Jack Wolfskin), která zajišťuje prodyšnost, nepromokavost a větruodolnost. Další technologií používanou u fleeců a bund je impregnace DWR, která zabraňuje absorpci vlhkosti z vnější vrstvy materiálu.

Cibulový dresink – nezbytný pro vrstvení v horách

Použití principu vrstveného oblékání, kterému se lidově říká „cibulové oblékání“, vám umožní průběžně reagovat na povětrnostní podmínky a přizpůsobovat jim svůj outfit. Je třeba si uvědomit, že jiná situace je na začátku horské túry, kde může být teplo a větrno, a zcela jiná, pokud jde o pocitovou teplotu na vrcholu, při chůzi lesem, na exponovaných úsecích nebo na slunném svahu. Kromě toho tento přístup vyžaduje větší úsilí než sestup. Tělo je více zahřáté, rychleji se potíte, a to je spolu s vystavením větru a špatně padnoucím oblečením, které vede k neustálému svlékání, zapínání zipu atd., prvním krokem k prochladnutí těla a nakonec k nachlazení. Díky tomu, že na sobě nebo v batohu nosíte několik nezávislých vrstev oblečení různé tloušťky, můžete libovolně manipulovat s tím, jak jste oblečeni.

Základní oblečení do hor by se mělo skládat ze 3 vrstev:

  • první vrstva, tzv. základní vrstva, je termoprádlo, tj. tričko s dlouhým nebo krátkým rukávem, top, legíny, kalhoty, kamaše, sportovní podprsenka atd. Pro léto volte tenčí modely a pro zimu a přechodné období silnější modely. Přiléhavý střih poskytuje volnost pohybu a umožňuje obléknout si další vrstvu oblečení.

  • druhou nebo střední vrstvu tvoří trekové blůzy, strečové blůzy, hybridní blůzy, fleece nebo bundy se syntetickou výplní;

  • třetí nebo vrchní vrstvu tvoří v závislosti na ročním období bunda do deště, softshell, hardshell nebo péřová bunda.

Jak se oblékat na jaře a na podzim v horách?

V přechodném období by se horská výstroj měla skládat z:

  • termoaktivní spodní prádlo/košile,

  • dlouhé softshellové kalhoty střední tloušťky,

  • sportovní blůza nebo fleece,

  • bundu bez rukávů nebo bundu do deště/softshell.

V závislosti na teplotě a podmínkách na trase můžete nosit první dvě vrstvy a třetí vrstvu uložit do trekového batohu a obléknout si ji například až při výstupu na vrchol.

Horské oblečení v létě

Jak se v létě oblékat na hory? Správná sada by měla obsahovat:

  • termoaktivní tričko nebo top s krátkým rukávem;

  • krátké trekové šortky nebo tenké softshellové kalhoty s dlouhými odepínacími nohavicemi.

Pro případ lijáku nebo bouřky je také dobré mít v batohu tenkou pláštěnku.

Jak se oblékat v zimě v horách?

Základem vaší výbavy pro zimní turistiku v horách, kdy vás čeká sníh, studený vítr a nízké teploty, by měly být tyto věci:

  • termoaktivní prádlo se silnější gramáží nebo s dodatečnou izolací (např. tričko s dlouhým rukávem a legíny/pláštěnky nebo model v podobě obleku, který zabrání vyhrnování látky na zádech nebo úniku rukávů/legín při oblékání další vrstvy);

  • zateplené trekingové kalhoty s windstopperem nebo kombinace termolegín/kalhot s tenkými softshellovými kalhotami;

  • 100-200 gramáží rouna;

  • zimní trekingová bunda nebo hardshellová bunda plněná peřím.

Příslušenství pro horské oblečení

Univerzálním doplňkem horského oblečení je multifunkční šátek buff, který lze v závislosti na ročním období použít jako čepici, kuklu, masku, čelenku, kuklu, šátek, šálu, náramek nebo dokonce gumičku do vlasů.

Dalším základem turistického oblečení jsou trekové ponožky ze syntetických materiálů, bambusového vlákna nebo přírodní vlny (např. merino), které účinně odvádějí vlhkost, udržují optimální tepelné podmínky a snižují riziko odřenin nebo puchýřů. Vyplatí se zvolit ty s ionty stříbra, které pomáhají eliminovat nepříjemný zápach vznikající po celodenní turistice. Ponožky vybírejte podle následující zásady: čím je chladněji, tím silnější modely by měly být na nohou a naopak. V přechodném období a v zimě se vyplatí pořídit si ukládací boty, tj. látkové chrániče, které chrání nohy a kalhoty před ušpiněním nebo promočením.

V přechodném období a v zimě jsou užitečné rukavice. Sluneční brýle s UVA a UVB filtrem je dobré nosit v létě i v zimě. Sníh odráží světlo silněji než například mokrý povrch, takže vaše oči jsou více vystaveny škodlivým slunečním paprskům. Doporučujeme zvolit polarizační brýle, které lépe rozptylují světlo.

Vaše zimní vybavení do hor by mělo být doplněno košíkovými nebo poloautomatickými mačkami či skobami, které vám umožní bezpečně překonávat zasněžené stezky. Na túry se vám budou hodit sněžnice, které vám umožní pohybovat se v prašanu, aniž byste se do něj příliš zabořili.

Už víte, jak se oblékat do hor v létě, v zimě i v přechodném období, aby vás náhlá změna počasí nezastavila. Podívejte se na náš článek: Co si vzít na hory, ve kterém se dozvíte, jaké vybavení a obuv si vzít na turistické stezky, abyste byli plně připraveni na horské výzvy, ať už jste rekreační turista, nebo zkušený turista.

Polecane produkty