Merino vlna – co to je, jaké má vlastnosti a jak o ni pečovat?

Sylwia Stwora-Petela 07.10.2022

Merino vlna v outdoorovém oblečení zaručuje vysoký tepelný komfort i v extrémních podmínkách. Co přesně je merino vlna, jaké má výhody, jak o ni pečovat, aby si zachovala své vlastnosti, a proč je tak cenná – odpovědi najdete níže.

Merino aneb odkud pochází merino vlna

Merinos jsou jedním z nejstarších plemen ovcí žijících převážně v novozélandských Alpách, kde panují rozmanité a drsné klimatické podmínky. Zvířata se jim přizpůsobila díky své jemné a pružné vlně, která mění své vlastnosti v závislosti na teplotě. Když je teplo, jeho vlákna se roztahují a zlepšují prodyšnost, čímž se snižuje riziko přehřátí. Naopak, když je chladno, reagují stažením, čímž účinně zahřívají tělo ovce a chrání ji před nízkými teplotami, větrem, sněhem nebo deštěm. Vlákna jsou navíc chráněna před nejnepříznivějšími podmínkami díky vysokému obsahu přírodního tuku. Merino vlna, známá jako merino vlna nebo „kouzelné rouno“, existuje v mnoha odrůdách a samotná zvířata se chovají především v: Austrálie, Nový Zéland, Jižní Amerika (např. Argentina) nebo Jižní Afrika.

Výhody merino vlny

Díky svým termoregulačním vlastnostem, vysoké prodyšnosti, antibakteriálním vlastnostem, měkkosti a lehkosti si oblečení z merino vlny oblíbili profesionální sportovci i rekreační uživatelé při různých outdoorových sportech a dalších aktivitách.

Termoregulace

Jak jsme již zmínili, pevně stočená struktura vláken merino vlny znamená, že shromažďují vzduch, což jim umožňuje přizpůsobit úroveň ochrany prostředí. V teplejších měsících zaručují oděvy z merino vlny (nízká hmotnost) dobrou cirkulaci vzduchu a ochranu proti UV záření, zatímco v zimě izolují proti chladu (vysoká hmotnost od 200 g/m2), a proto by se měly nosit jako první vrstva cibulového oděvu.

Hygroskopičnost

Jedinečnou funkcí merina je jeho schopnost absorbovat až 35 % své hmotnosti vlhkosti při zachování vysokých termoregulačních vlastností. Proto se v termoprádle hojně používá „kouzelné rouno“.

Prodyšnost

Struktura vláken merino vlny pokrytá šupinkami, které vytvářejí póry zaručující účinnou cirkulaci vzduchu, umožňuje účinné odvádění vlhkosti, takže oblečení rychle schne a pokožka zůstává suchá a může volně dýchat. V teplých dnech navíc merino oděvy poskytují chladivý pocit.

Lehké a měkké

Vlákna česané vlny merino jsou v porovnání s jinými druhy vlny mimořádně jemná a měkká, takže neškrábou a nedráždí pokožku, takže se pohodlně nosí. Kromě toho je surovina antialergenní, takže ji lze s úspěchem používat u dětí nebo alergiků.

Odolnost vůči nepříjemným pachům

Jedinečnou vlastností merino vlny je antibakteriálnost, což znamená, že nedovoluje růst bakterií a plísní. Díky tomu se nemusíte obávat nepříjemného zápachu ani při velmi intenzivním cvičení.

Pružnost

Vysoká kroutitelnost merino vláken zaručuje vysokou elasticitu a dobré přilnutí k tělu. Oděvy z něj se navíc nemačkají ani nedeformují, což oceníte při vícedenních výletech.

Ochrana před UV zářením

Merino vlna je vybavena UPF filtrem, který poskytuje ochranu proti UV záření.

Ekologický a ohnivzdorný materiál

Merino vlna je biologicky odbouratelná, a proto šetrná k životnímu prostředí. Kromě toho není hořlavý a při vystavení vysokým teplotám se nerozpouští.

Merino vlna v turistickém oblečení

Termoprádlo, trička, mikiny, topy, ponožky, rukavice, komíny, čepice, multifunkční šály Buff nebo termoaktivní náramky – v těchto outdoorových výrobcích se nejčastěji vyskytuje merino vlna. Oblečení nebo doplňky mohou být vyrobeny ze 100% merino vlny nebo se používá jako příměs syntetických vláken.

Merino vlna se přidává do oblečení a doplňků značek, jako jsou:

  • Smartwool – např. termokalhoty s dlouhým a krátkým rukávem, termokalhoty;

  • Buff – např. čepice, čelenky, šátky a multifunkční komíny;

  • DYNAFIT – např. ponožky do skitů;

  • Icebreaker – např. termotrička a kalhoty;

  • X-Socks – např. lyžařské ponožky;

  • X-Bionic – např. termoaktivní trička a kalhoty;

  • Viking – např. termoprádlo, trekingové rukavice,

  • Marmot – např. trekové čepice;

  • Salewa – např. dresy a termokalhoty.

Jak se starat o merino vlnu?

Aby funkční oděvy z merino vlny vydržely mnoho sezón a zachovaly si své vlastnosti a měkkost, je třeba pamatovat na správnou péči o ně. V tomto případě platí pravidlo: čím méně často, tím lépe, zejména pokud jde o praní merino vlny. Díky speciálním šupinkám, které vytvářejí přirozenou ochrannou vrstvu, se materiál sám zbaví většiny nečistot. Kromě toho je bakteriostatická, antistatická (nepřitahuje prach apod.) a neabsorbuje pachy, takže ji obvykle stačí pravidelně větrat, aby se osvěžila.

Před čištěním merino vlny si ověřte doporučení výrobce ohledně způsobu praní (ručně nebo v pračce), způsobu sušení (v sušičce nebo přirozeně) a úrovně teploty. Při praní v pračce:

  • otočte oděv naruby;

  • přidejte do bubnu například ručníky tak, aby byla pračka plná (snížíte tím tření, které může například způsobit zmatnění tkaniny);

  • zvolte program pro vlnu nebo ruční praní a nastavte teplotu na max. 30 stupňů;

  • zvolte nízkou nebo žádnou rotaci;

  • přidejte prací prostředek určený k praní vlny (např. s přídavkem lanolinu);

  • Pokud je oblečení silně nasáklé vodou, vysušte je ručníky nebo je vysušte v bubnové sušičce (pokud je to uvedeno na štítku výrobce).

Pokud se rozhodnete prát oděvy z merino vlny v ruce:

  • obrátit je naruby;

  • Do široké mísy nalijte vodu o teplotě max. 30 stupňů a přidejte jemný mycí prostředek;

  • prádlo namočte na cca 10 minut, poté jej opláchněte ve vlažné vodě nebo látku jemně vymáchejte a skvrny lehce vyždímejte;

  • jemně vymačkejte přebytečnou vodu (neždímejte);

  • Okamžitě je položte na plocho, např. na ručník.

Oděvy z vlny novozélandských ovcí obvykle není třeba žehlit. Chcete-li se zbavit záhybů, jednoduše zavěste předmět v koupelně po dobu koupele – vlivem vlhkosti se vyhladí. Mimo sezónu skladujte osvěžené a zcela vysušené merino oděvy položené naplocho, bez mačkání a na místě s dobrou cirkulací vzduchu. Vyvarujte se rolování ponožek nebo věšení halenek/košil apod. na ramínko (mohou ztratit své vlastnosti a deformovat se). Vhodné je také používat přípravky proti molům (např. s levandulí).

Polecane produkty