Lyže pro děti – jak vybrat typ a délku lyží pro dítě?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

Při výběru lyží pro děti je důležité zaměřit se na výšku, hmotnost a schopnosti malého lyžařského adepta, aby si užil co nejvíce zábavy. V našem průvodci najdete potřebné tipy, které vám pomohou najít ideální vybavení pro vaše dítě, rady, co dělat, pokud je vaše dítě mezi velikostmi uvedenými v tabulce výrobce, a proč nekupovat lyže s ohledem na několik sezón?

Dětské lyže – proč je tak důležité vybrat správné vybavení?

Učení se lyžovat a první sjezdy si člověk dlouho pamatuje, a pokud je to doprovázeno nevhodným vybavením, může to vést k nepříjemným zážitkům a nakonec začátečníka odradit od dalších pokusů. Správný výběr lyží pro výšku dítěte a jeho lyžařskou úroveň ovlivní nejen pohodlí při lyžování, schopnost zlepšovat dovednosti nebo techniku, ale je také jedním z nejdůležitějších faktorů bezpečnosti na sjezdovce. Příliš krátké lyže například ztěžují zastavení s pluhem, neposkytují dobrou stabilitu při vyšších rychlostech a ztěžují udržení kroku s lidmi, kteří mají delší lyže. Naopak příliš dlouhé lyže se špatně ovládají a manévrují, způsobují větší únavu nebo jedou rychleji, než mladý lyžař chce/umí. Ideálně vybavené vybavení se snadno ovládá a kontroluje při provádění jednotlivých manévrů, což pomůže posunout lyže na vyšší úroveň nebo se specializovat na určitou disciplínu (freeride, freestyle, racing atd.) a užít si lyžování na sjezdovkách, běžeckých tratích nebo ve snowparku.

Jakou délku lyží pro děti zvolit?

Pokud jde o výběr délky dětských lyží podle výšky, hmotnosti, věku a úrovně lyžování, existuje několik pravidel, kterými je třeba se při nákupu zimního vybavení řídit:

  • pokud je vaše dítě dostatečně vysoké (více než 1,55 m), dostatečně těžké (váží více než 45 kg) a dosáhlo pokročilé úrovně, může používat lyže pro dospělé;
  • lyže pro začátečníky a opatrné lyžaře, kteří jsou na svou výšku poměrně lehcí a dávají přednost rychlým a krátkým obloukům před rychlým lyžováním, by měly mít velikost sahající až k hrudníku nebo bradě;
  • lyže pro silného a rychlého lyžaře nebo dítě, které je v poměru ke své výšce těžší, by měly sahat až do výšky nosu.

Délka lyží vs. úroveň dovedností

Pokuste se zjistit úroveň dovedností svého dítěte a pravděpodobnost, jakým tempem bude postupovat. Je to začátečník nebo středně pokročilý lyžař, nebo už má několik sezón zkušeností a může úspěšně postoupit na další úroveň? Chytne se vaše dítě poměrně rychle, nebo si myslíte, že bude potřebovat trochu více času, aby si osvojilo základní techniku. Nezapomeňte, že kratší lyže jsou pro začátečníky lepší, ale delší lyže zajistí větší stabilitu, až vaše dítě začne na sjezdovce nabírat větší rychlost.

Pro začátečníky zvolte lehké a měkké lyže s kompozitním jádrem a malým poloměrem zatáčení. Pro mladé jezdce – slalomové lyže mají silný pas a měly by dosahovat až k nosu, zatímco obří lyže mají malý pas, velký poloměr zatáčení a měly by být stejné jako výška lyžaře nebo o 5 cm delší (pokud je lyžař těžší nebo velmi zkušený).

Délka lyží a výška a hmotnost dítěte

Nejdůležitějším faktorem při výběru lyží pro děti je výška, ale důležitá je také hmotnost uživatele. Většina dětí si udržuje přiměřený poměr výšky a hmotnosti, takže správné vybavení se vejde mezi hrudník a obočí. Dítě, které se učí lyžovat poprvé, by mělo mít lyže blíže k výšce hrudníku. Naopak dítě, které má s lyžováním zkušenosti, by mělo mít prkna ve výšce obočí.

Co když je vaše dítě mezi velikostmi uvedenými v tabulce výrobce?

V takovém případě je třeba zjistit hmotnost vašeho dítěte a porovnat ji s výsledky uvedenými v tabulce výrobce. Pokud je vaše dítě lehčí vzhledem k doporučením pro danou výšku, vyberte kratší lyže odpovídající nižší výšce. Pokud batole váží více, než je průměr jeho výšky, pořiďte mu delší lyže vhodné pro vyšší výšku.

Délka lyží a věk dítěte

Předpokládá se, že tříleté děti se mohou začít učit lyžovat (pro menší děti je vhodné koupit plastové lyže, které jsou určeny především na hraní). Při přizpůsobování délky lyží věku dítěte je třeba vzít v úvahu také předchozí faktory, a to schopnosti, výšku a hmotnost. Pro začínajícího lyžaře ve věku 3-5 let se doporučuje koupit lyže, které sahají do výšky podpaží, tj. v rozmezí 60-80 cm. Pro dítě ve věku 6-7 let (výška 120-130 cm), které právě dělá první krůčky na dvou prknech, zvolte lyže s délkou mezi rameny a nosem. V tomto věku je většina dětí dostatečně silná na to, aby zvládla o něco delší lyže, a větší délka poskytuje větší stabilitu. Pokud má dítě v tomto věkovém rozmezí dobré jezdecké schopnosti, lze zvolit model s délkou nosu. U starších dětí můžete zvolit délku mezi rameny a čelem – v závislosti na úrovni jejich dovedností. Lyže pro mladé lyžaře by již měly být vybrány podle pravidel pro dospělé lyžaře, tj. asi o 20 cm kratší pro dorostence a asi o 15 cm kratší pro teenagery.

Lyže pro děti – na co byste si měli dát při nákupu pozor?

Důležitým faktorem při výběru lyží pro děti je typ lyží. Například lyže Allround (známé také jako lyže na sjezdovku) jsou skvělé pro jízdu na sjezdovce, učení základů lyžování a zdokonalování techniky. Díky své úzké konstrukci poskytují lyže maximální přilnavost a kontrolu na sněhu. Lyže All Mountain jsou naopak univerzální lyže, které jsou vhodné pro mladé lyžaře, protože jejich konstrukce odpouští poměrně hodně začátečnických chyb a umožňují dobrý výkon mimo sjezdovku, což umožňuje snadnější oblouky v těžkém sněhu.

Důležitým faktorem je lyžařské vázání. Nejlepší je vybrat si lyže s připevněným vázáním, které lze snadno nastavit a poskytuje dobrý výkon. Lyže bez vázání se obvykle používají ve specializovaných kategoriích lyží, jako je Freeride. Vázání se zde kupuje zvlášť, což je dobrá volba, protože si můžete vybavení přizpůsobit svým potřebám.

Při nákupu dětských lyží je také dobré vybírat vybavení od osvědčených a známých značek, které neustále hledají nová a funkční řešení pro ještě příjemnější, efektivnější a bezpečnější lyžování. Ve sportovním obchodě Sportano.cz najdete široký výběr dětských lyží pro různé úrovně lyžování od špičkových výrobců: Atomic, HEAD, Nordica, Salomon, Rossignol, Dynastar nebo Völkl.

Nejčastější chyby při výběru lyží pro děti

Děti rychle rostou, a proto jako rodiče často stojíte před těžkou volbou – zda koupit lyžařské vybavení přizpůsobené mladému uživateli, které vydrží 1-2 sezóny, nebo koupit „nadstandardní“ model, který vydrží několik let. Této druhé možnosti se snažte vyhnout z důvodů, které jsme již uvedli na začátku článku.

Další chybou, která se často dělá při nákupu dětských lyží, je, že neodpovídají dovednostem malého lyžaře. Výběr lyží pro specializované disciplíny (jako je slalom, freeride nebo závodní lyžování) pro někoho, kdo se na dvou prknech neudrží, ho může rychle odradit od lyžování, nebo v horším případě způsobit zranění či úraz.

Pokud máte doma několik lyžařských nadšenců různého věku a vaše děti lyžují pravidelně, vyplatí se vsadit na nové vybavení, které můžete předat, až z něj jeden z prcků vyroste. Na druhou stranu, pokud vaše dítě lyžuje příležitostně, může být dobré využít možnosti půjčení lyží v lyžařském středisku, kam se chystáte na rodinný výlet.

Polecane produkty