Který horský batoh si vybrat? Nejlepší modely turistických, trekingových a horolezeckých batohů

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 10.03.2023 )

Ať už se chystáte do hor na jednodenní či víkendový výlet, nebo na delší expedici, která zahrnuje výstup na vysoký vrchol, batoh je nezbytnou součástí výbavy. Zjistěte, jak si vybrat turistický, trekingový nebo horolezecký batoh, abyste si mohli sbalit vybavení a přitom se snadno pohybovat po horských stezkách.

Nákup batohu do hor – na co se zaměřit?

Doba strávená na horských stezkách je jedním ze základních faktorů pro výběr batohu a jeho kapacity. Obecně platí, že čím kratší túra, tím menší kapacitu byste měli hledat. Vyvarujte se nákupu většího batohu v domnění, že se vám bude hodit na dalších cestách. Takový přístup obvykle vede k balení zbytečných věcí, a tak se i krátký rekreační výlet může změnit v nepříjemnou námahu, zejména pokud nejste zvyklí nosit břemena na zádech.

Při výběru horského batohu byste také měli zvážit typ trasy, po které budete putovat (nízké hory s malým počtem výstupů, strmé a dlouhé výstupy s kamenitými stezkami atd.), roční období, co si hodláte vzít s sebou a svou celkovou fyzickou kondici. Na jednodenní túru je nejlepší batoh s objemem do 35 litrů, na vícedenní túru s bivakem můžete zvolit model s objemem 55 až 80 litrů a jako horolezec byste se měli poohlédnout po 40-55litrové variantě s dostatkem popruhů na vybavení, jako je helma, cepín nebo trekové hole. Pokud hledáte pevné a funkční turistické, trekingové nebo horolezecké batohy, podívejte se na nabídku světových lídrů ve výrobě outdoorového vybavení a oblečení, kterými jsou: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter nebo Ortovox.

Nosný systém

Nejdůležitější část každého horského batohu, která umožňuje rovnoměrně rozložit váhu zavazadla na ramena a záda, a tím zabránit přetížení páteře a kosterního systému obecně. Na rozdíl od běžného městského batohu nemůže váha našich zavazadel spočívat pouze na našich bedrech. K tomu slouží speciální vyztužené panely na zádech (výztuhy nebo lehké hliníkové rámy – najdeme je u modelů pro delší túry) a bederní a hrudní popruhy. Nosný systém, který je přizpůsoben vaší výšce a profilován podle tvaru těla, zaručuje pohodlí při chůzi v horách.

S rostoucí kapacitou trekingového nebo turistického batohu se nejčastěji zvyšuje složitost nosného systému. Mnoho modelů je vybaveno distančním síťovaným zádovým panelem nebo speciálně umístěnými polštářky, které se starají o správnou cirkulaci vzduchu v zádech. Díky nim se vzduch dostane až na záda a batoh se nelepí na tělo celou svou plochou. Kromě toho jsou bederní pásy (hlavně u větších modelů) vybaveny polštářky, které zajišťují pohodlnější nošení větší váhy na zádech, vhodně ji rozkládají a zabraňují odírání.

Materiál

Materiál použitý na horský batoh by měl být trvanlivý, kvalitní a odolný vůči vnějším (např. vlhkost, UV záření atd.) nebo mechanickým (např. oděr, protažení atd.) vlivům. V současné době se batohy vyrábějí z různých typů polyesteru (např. s přídavnou PU vrstvou), polyamidu, nylonu, ripstopu, vlákna Endura nebo Cordury (kombinace polyamidu a polyuretanu). Přestože většina těchto materiálů je rychleschnoucí a neabsorbuje vlhkost, vyplatí se zvolit pláštěnku do proměnlivého počasí, která ochrání oblečení, vybavení a zásoby před deštěm a vlhkostí. Obvykle se dodává jako příslušenství k větším trekingovým nebo horolezeckým batohům. Například pro kempinkové vybavení si můžete dokoupit nepromokavý vak, který ochrání vaše zavazadla před promočením (např. Tatonka Stausach).

Komora, komín a klapka

Komora je hlavní část batohu, do které můžete uložit své horské vybavení. Může být jednoduchá (obvykle u modelů s nižší kapacitou) nebo rozdělená na dva oddíly oddělené přepážkou (např. jeden může sloužit k ukládání špinavého/vlhkého oblečení). Přístup k věcem zabaleným ve spodní přihrádce usnadňuje spodní zip, takže se pohodlně dostanete k požadovanému předmětu nebo oblečení, aniž byste museli přehazovat celý obsah. Spací pytle mají často oddělenou přihrádku. Větší trekingové modely jsou vybaveny komínem, který umožňuje batoh prodloužit a získat tak další prostor, a také ochrannou klopou na horní straně batohu (pevnou nebo odnímatelnou), kterou lze přizpůsobit kapacitě batohu a uložit do ní např. lano nebo stan, případně připevnit bundu nebo mikinu.

Boční kapsy a kalhoty

Boční kapsy a popruhy pomáhají lépe uspořádat zavazadla a zvyšují tak funkčnost batohu. První z nich je ideální pro drobné předměty, ke kterým potřebujete snadný a rychlý přístup, například láhev s vodou. Na popruhy můžete připevnit trekingové hole, stativ fotoaparátu, karimatku nebo dokonce stan. Na specializované modely lze připevnit přilbu, sekeru, lano atd.

Hydratační systém

Oblíbený camelbak je nejlepším řešením pro letní turistiku. Zásobník na vodu s trubičkou na pití vedenou podél ramenních popruhů a těsnícím uzávěrem se dodává v různých objemech (např. 1,5 nebo 3 litry) a jeho hlavním účelem je umožnit kdykoli hydrataci bez použití rukou. Některé batohy mají místo systému speciální kapsu na rezervoár.

Technologie

Většina předních výrobců turistických, trekkingových a horolezeckých batohů vyvinula speciální technologie, aby jejich vybavení bylo v horách užitečnější. The North Face nabízí systém Dyno Cinch System™ pro kompresi batohu jednou rukou a technologii FLASHDRY-XD™ pro odvod vlhkosti.

Batohy Black Diamond používají prodyšné panely OpenAir™ na bederních popruzích. Společnost Deuter si nechala patentovat ergonomický a pohodlný nosný systém Deuter Aircomfort System, který zajišťuje větrání ve třech směrech, snižuje pocení o 25 % a pomáhá snižovat tělesnou teplotu.

Jaký turistický batoh na výlet do hor?

V závislosti na tom, zda plánujete několikahodinový výlet po méně náročné trase (např. jeden z úseků Stezky Orlí hnízdo, výstup na hrad Chojnik nebo Łysou horu), náročnější výstup na Sněžku nebo Babiu horu nebo několikadenní přechod Tater, je třeba odlišně připravit horskou výbavu, a tedy vybrat batoh, do kterého se vejde potřebné oblečení, vybavení a zásoby.

Batoh na jednodenní výlet do hor

V takovém případě je nejlepší volbou malý turistický batoh o objemu 20 až 35 litrů a hmotnosti přibližně 1 kg, do kterého se snadno vejde pláštěnka, láhev na vodu, čepice/bufet, čelovka a zásoby. Na léto zvolte menší objem (např. The North Face Chimera 24 l) a na zimní výlet, který vyžaduje další oblečení na převlečení (např. tričko, ponožky, rukavice atd.), větší. Měl by mít lehce polstrovaný nosný systém s dobrým odvětráváním, bederní a hrudní popruhy a nastavitelné popruhy pro správné nošení. Užitečné mohou být také elastické boční kapsy (např. na láhev nebo láhev s vodou), přední kapsa (na drobnosti, jako jsou klíče, doklady atd.) nebo popruhy na zavěšení trekových holí.

Chystáte se na rodinný výlet se svým malým turistou? Pro nejmladší turisty se bude hodit lehký batoh o objemu 5 až 10 litrů s hrudním popruhem, boční kapsou na láhev/lahvičku na vodu a reflexními prvky (pro lepší viditelnost za špatného osvětlení). Dětské batohy mají také často vnitřní štítek s osobními údaji a některé modely jsou vybaveny hydratačním systémem, jako například Thule UpTake Bike Hydration 6L.

Turistický batoh

Na vícedenní cestu, při které budete nocovat v hostelu nebo penzionu a nepotřebujete si s sebou brát spacák, karimatku nebo stan, se vyplatí koupit batoh o objemu 40 až 55 litrů. Určitě se vám bude hodit kryt proti dešti nebo vyztužený a pohodlný systém pro přenášení. Vyplatí se dbát na kompatibilitu s hydratačním systémem nebo speciální kapsou na rezervoár s vodou uvnitř (užitečné hlavně v letních měsících, zejména pokud si nemáte kde koupit láhev s vodou po cestě).

Jaký trekingový batoh na horskou výpravu?

Pokud se chystáte kempovat několik dní a berete si s sebou další vybavení (stan, spacák, vařič atd.), zvažte batoh o objemu 50 až 80 litrů. Nezapomeňte měřit své síly podle toho, co unesete, a uvědomte si, že každá další plocha znamená další kilogramy, které mohou rozhodnout o úspěchu vaší výpravy. Trekingový batoh má obvykle více popruhů a poutek pro připevnění vybavení, kompresní popruhy (pro snížení tloušťky batohu), boční kapsy a klopu. Za zmínku stojí komín, menší spodní přihrádka a také boční zipy, které umožňují rychlé vyjmutí věcí umístěných ve spodních vrstvách batohu.

Profesionální horolezecký batoh: jaký si vybrat pro horolezectví?

Horolezecký batoh má poměrně minimalistický design, který může trochu připomínat námořnický batoh. Jeho štíhlejší a plošší konstrukce má mimo jiné zajistit snadné manévrování mezi skalami. Z bezpečnostních důvodů je obvykle vybaven minimálním počtem kapes, popruhů, poutek, řemínků nebo jiných výstupků, což se projevuje ve větší stabilitě.

Horolezecké batohy málokdy sahají nad hlavu kvůli nutnosti častého otáčení. U mnoha modelů si můžete všimnout mírného zkrácení tvaru ve spodní části, které slouží k lepší spolupráci s popruhy.

Horolezectví je obtížnější a fyzicky náročnější než chůze po stezce, proto je u horolezeckých batohů velmi důležitá jejich hmotnost. To se snižuje například použitím lehkých, ale odolných materiálů (např. Endura), aby se zabránilo oděru.

Batohy určené pro horolezectví mají často kapsu na helmu, bederní pás a úchyty na lano nebo cepín, zatímco boční popruhy jsou navrženy tak, aby se na ně daly snadno připevnit lyže. Horolezecké batohy se vyrábějí v různých velikostech a konečnou volbu velikosti litrů je opět třeba přizpůsobit především délce expedice.

Polecane produkty