Kempování pro začátečníky. Co si vzít ze stanu?

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022

Kempování vám umožní trávit volný čas v přírodě, zažít nezapomenutelná dobrodružství a spát ve stanu uprostřed lesní divočiny. Ještě nikdy jste nebyli v kempu, ale rádi byste poznali kouzlo této formy rekreace? V našem průvodci – kempování pro začátečníky – najdete seznam nezbytností pro pobyt v přírodě a tipy pro přípravu výletu se stanem.

Jak se připravujete na kempování?

Než začnete balit batoh, stan, oblečení, zásoby a další kempinkové příslušenství, určete si, kam konkrétně chcete jet – do které části země, do které oblasti (les, jezero atd.), s čím se tam hodláte dostat a jak dlouhý chcete mít výlet mimo město. Místo, doprava a délka pobytu mají velký vliv na to, co byste si měli vzít do zavazadla a jaké formality budete muset vyřídit, aby se vaše dovolená obešla bez nečekaných překážek. Pokud se můžete do cíle dostat autem nebo karavanem, jste prakticky omezeni pouze prostorem ve svém vozidle. Pokud vás však čeká pěší výlet s batohem na zádech, pak se vyplatí přistupovat k velikosti vybavení se zdravým rozumem a vybírat jen skutečně nezbytné věci, aby vám zbytečná hmotnost neztížila nebo dokonce neznemožnila dosažení cíle, například v horách. Záleží také na tom, kolik lidí se chystá kempovat a v jakém ročním období. Jiné věci si zabalíte na jednodenní kempování s dětmi v létě a jiné na několikadenní stanování s přáteli v pozdním podzimu.

Nejvhodnějším místem pro táboření je například stinná mýtina nebo místo mimo zástavbu domácností (aby se zabránilo návštěvám náhodných návštěvníků). Vyberte si rovnou travnatou plochu bez kamenů, větví, jehličí a kořenů, které by mohly poškodit stan nebo vám znepříjemnit spaní. Stanujte pouze na vyhrazených místech nebo tam, kde můžete zůstat se souhlasem majitele pozemku.

Co si vzít na kempování na spaní?

Stan je nezbytnou výbavou každého kempování. Poskytuje místo k odpočinku po náročné túře a je útočištěm před nepřízní počasí nebo nezvanými hosty (hmyzem nebo lesní zvěří). V letních měsících můžete spát v houpací síti. V tomto případě je také dobré vybavit se nepromokavou plachtou s vázacími lany (tzv. bivakovací plachtou), která zavěšená přes houpací síť poskytuje další ochranu před deštěm. Survivalisté nebo vyznavači bushcraftu ho používají jako alternativu stanu.

Stan

Velikost kempinkového stanu přizpůsobte počtu osob, které v něm chtějí spát, množství zavazadel a způsobu cestování (autem nebo pěšky). Pokud se chystáte kempovat autem, nebude pro vás hmotnost a velikost stanu problémem. Pro rodinné kempování se bude hodit speciální model pro více osob, který má například dvě oddělení, aby rodiče a děti měli oddělené pokoje, a také velkou a prostornou předsíň a oddělený prostor pro kuchyň. Pokud si vyberete jedno nebo více míst pro kempování a vyrazíte pěšky nebo na kole, zvolte menší a lehčí stan typu iglú pro 2 nebo 3 osoby, který se vejde do batohu nebo se dá připnout.

Při výběru stanu věnujte pozornost materiálu – zejména plachta a podlážka by měly být odolné proti vlhkosti a vodě (vodotěsné do vodního sloupce alespoň 1 500-2 000 mm), ohni a také proti oděru a protržení. Důležité jsou také větrací otvory, které zajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu a odvod vlhkosti, nebo počet vchodů (dva jsou užitečné, pokud je v kempu více osob). Důležitá je také barva stanu – volte tlumené barvy, jako je khaki, tmavě zelená nebo olivově zelená, abyste se nevystavovali pozornosti a nepřitahovali zvířata, hmyz nebo jiné návštěvníky.

V nabídce Sportano najdete širokou škálu kempinkových a trekingových stanů pro 1 až 8 osob od předních výrobců kempinkového vybavení, jako jsou: High Peak, Jack Wolfskin, Thule, AVID Carp, Carp Spirit, Coleman, Delphin nebo Easy Camp.

Spací souprava

Komfort a tepelnou ochranu zaručuje kromě stanu také spací souprava, která se skládá z:

  • spací pytel nebo turistickou přikrývku;

  • spací pytel nebo turistickou přikrývku; – samonafukovací karimatku/matraci/podložku na spaní;

  • pěnový nebo nafukovací cestovní polštář.

Spací pytel vybírejte podle ročního období, ve kterém kempujete. V teplejších obdobích se hodí lehký model letního typu nebo tzv. obálka, která může sloužit jako přikrývka (stačí ji rozepnout). Optimální pohodlí, ať už spíte ve stanu v přechodném období, nebo v chladnějším létě, vám poskytne třísezónní spací pytel (např. typu mumie). Výběr spacího pytle je ovlivněn také klimatem – ve vlhkých oblastech je nejlepší syntetická verze, zatímco v suchých nebo chladných podmínkách se vyplatí zvolit model plněný peřím.

Jako izolační vrstva poslouží samonafukovací podložka, matrace nebo karimatka. Když na něj položíte spací pytel, ochráníte se před prochladnutím a zvýšíte pohodlí při ležení na nerovném terénu.

Jídlo na kempování – základní sada pro přípravu jídla

Příprava jídla v kempu by neměla být příliš náročná, protože většina kempů nabízí společnou kuchyň nebo se nachází v blízkosti prodejen potravin. V úvahu připadá gril a také cestovní lednička (na mražené kazety v ledničce – víkendová verze, nebo na elektřinu – například připojená k autobaterii), která vám umožní vzít si s sebou čerstvé potraviny místo konzerv. Pokud se však rozhodnete tábořit mimo civilizaci, budete potřebovat především cestovní vařič a kartuši na vaření vody na kávu/čaj nebo lyofilizované cestovní potraviny. Sada turistického nádobí a příborů je nepostradatelná.

Turistický sporák a kartuše

Na výběr je mnoho modelů turistických vařičů, včetně modelů s jedním nebo dvěma hořáky, které vyžadují připojení plynové kartuše, modelů s hořákem a piezoelektrickým hořákem, na tuhá paliva, elektrických nebo pouze s plynovým hořákem (vhodné na krátké výlety a v případě, že máte v batohu málo místa). Kartuše, což je nádoba naplněná plynem, může být šroubovací, s distančním připojením nebo plnitelná.

Sada hrnců a příborů

Nejlepší volbou pro kempování jsou opakovaně použitelné turistické příbory, které jsou nejen odolné, ale také málo váží. Můžete si vybrat lžičku s vidličkou nebo sadu 3 v 1, která se skládá ze lžíce, vidličky a nože. Hodí se miska, cestovní hrnek o objemu 1 litr, ve kterém lze v případě potřeby vařit vodu na ohni nebo na vařiči, a pánev (např. o průměru 22 cm) a hrnec nebo kotlík.

Pomůcky pro kempování. Seznam nezbytných položek

Aby byl výše uvedený seznam potřeb pro kempování úplný, zahrňte do něj například:

  • doklady a peněženku;

  • turistické světlo/čelovku s náhradními bateriemi;

  • Navigace GPS;

  • turistická mapa

  • powerbanka;

  • nabíječka telefonu;

  • multifunkční kapesní nůž (multitool);

  • Lékárnička obsahující: sadu náplastí a obvazů, sterilní obvazy, dezinfekční prostředky, NRC fólii (tepelnou přikrývku), léky proti bolesti, léky proti průjmu a zvracení, repelenty proti klíšťatům a komárům, pinzetu, nůžky, latexové rukavice,

  • cestovní toaletní tašku;

  • rychleschnoucí ručník z mikrovlákna;

  • turistická sprcha;

  • zapalovače/zapalovače/kuřecí maso;

  • turistický vodní filtr nebo tablety na čištění vody;

  • paracordové lano – lze jej použít například jako lano na sušení prádla nebo k upevnění turistické sprchy;

  • plášť;

  • pytle na odpadky (užitečné nejen na úklid, ale také na mokré nebo špinavé oblečení nebo na ochranu obsahu batohu před promočením).

Zorganizovat první kempování v životě může být časově náročné, ale určitě to bude spousta zábavy a skvělá zkušenost, díky které budete s každým spaním ve stanu ještě lépe připraveni na různé situace. Před cestou si na papír, do mobilní aplikace se seznamem úkolů nebo do tabulky v Excelu napište seznam nezbytného vybavení, příslušenství a pomůcek pro kempování a podle toho se sbalte. Nezapomeňte se ujistit, že místo, kde chcete tábořit, je pro to vhodné. Pokud jste našli ideální místo pro stanování a leží na soukromém pozemku nebo na pozemku státního úřadu/instituce, kontaktujte správce, abyste získali příslušné povolení.

Polecane produkty