Kalhoty do hor na podzim, v zimě i v létě. Jaké kalhoty zvolit pro chůzi v horách?

Sylwia Stwora-Petela 21.10.2022

Správné trekingové kalhoty jsou základem výbavy každého milovníka turistiky. Díky rychleschnoucímu, prodyšnému materiálu s funkčním střihem, podpořenému moderními technologiemi, vás na trase nezaskočí žádné podmínky. S námi se dozvíte, jaké horské kalhoty si vybrat v závislosti na ročním období a na co se při jejich nákupu zaměřit.

Na co se zaměřit při výběru kalhot do hor?

Ať už budete zdolávat náročné úseky na via ferratě, chodit po lehkých stezkách mezi chatami nebo se chystat na několikadenní vysokohorskou expedici, dobré kalhoty by vás měly chránit před vlhkostí a větrem, udržovat vysokou úroveň tepelného komfortu a zároveň vám umožňovat volný pohyb. Velký význam zde má použitý materiál, střih, funkčnost a použité technologie, které zvyšují např. nepromokavost, větruodolnost, prodyšnost, pružnost nebo rychlé schnutí.

Materiál a technologie

Pro výrobu trekingových a turistických kalhot se používají především syntetické tkaniny, které jsou odolné, zaručují dostatečnou cirkulaci vzduchu a jsou navíc lehké a rychleschnoucí, jako je polyester, nylon, polyamid nebo Primaloft® (syntetická izolace). Důležitými vlastnostmi jsou elasticita a roztažitelnost (ve 2 nebo 4 směrech), proto se při kontrole složení ujistěte, že vybraný model obsahuje elastická vlákna, např. elastan/spandex/lycra. Stupeň prodyšnosti by měl odpovídat ročnímu období (na podzim, v zimě a brzy na jaře je nejlepší nižší, v létě vyšší). Vyplatí se zvolit materiály podporované inovativními technologiemi, které zaručují specifické vlastnosti, jako jsou:

  • AdvancedSkin Shield nebo Quick Moisture Control – vysoká prodyšnost a účinný odvod vlhkosti (Salomon a Jack Wolfskin);

  • FlashDry™ – podporuje termoregulaci těla (The North Face);

  • Durastretch – zvýšená odolnost proti mechanickému poškození (Salewa);

  • DWR (Durable Water Repellent) – vodoodpudivá impregnace;

  • Funkcion 65 – větruodolnost (Jack Wolfskin);

  • Omni-Shield™ – impregnace chránící před rychlým nasáknutím a znečištěním (Columbia);

  • TirolWool® Responsive – udrží vás déle v teple, zvyšuje výkon a pomáhá vám rychleji se zotavit z únavy (Salewa).

Za pozornost stojí hustota vazby tkaniny použité u horských kalhot, která ovlivňuje úroveň tepelné izolace a cirkulace vzduchu. Obecně platí, že čím je tkanina hustší a silnější, tím delší je doba schnutí a horší prodyšnost, a naopak.

Střih

Při nákupu trekingových kalhot je vhodné dbát na dobře padnoucí střih (např. regular fit, athletic fit) a vysoký nárt, který chrání spodní část zad před odhalením. Praktickým řešením jsou pružné pásky v pase, které umožňují přizpůsobit kalhoty vašim pohybům, aniž by je omezovaly, a také poutka na pásek a šňůrky na nohavicích. Ten umožní nastavit šířku spodní části kalhot, čímž se zajistí možnost změny rozsahu větrání, lepší přizpůsobení obuvi, např. přístupové obuvi, snadnější stažení přes boty a zvýšení pohodlí při túrách v chladných a deštivých dnech. Kromě toho by měl střih umožňovat volné zvedání nohou do vysokých poloh, proto si dejte pozor na profilovaná kolena a přítomnost například elastanu ve složení.

Funkčnost

Tato vlastnost kalhot do hor se týká především mnoha detailů, včetně prostorných kapes na zip (např. na stehně), do kterých se vejdou nezbytné věci (např. mobilní telefon, energetická tyčinka, kompas, kapesní nůž/multitool atd.), abyste nemuseli pokaždé sahat do batohu. Při lezení je důležité, abyste si mohli připevnit horolezecké vybavení (horolezecké lano atd.) a aby vám dobře padla lezecká obuv.

Funkčnost outdoorových kalhot zahrnuje také speciální výztuhy v rozkroku a na kolenou, hýždích, vnitřní straně stehen nebo na koncích dolních částí nohavic, které nejenže poskytují dodatečnou ochranu citlivých míst, ale také pomáhají prodloužit životnost kalhot. Výztuhy rovněž přispívají k prodloužení životnosti kalhot tím, že jsou odolnější proti opotřebení nebo mechanickému poškození (roztržení, odření nebo prasknutí). Kalhoty do hor by měly mít také kvalitní zipy, například YKK od japonského výrobce Yoshida Kogyo Kabushiki Kaisha

Kalhoty do hor – dlouhé, krátké nebo snad 2 v 1?

Výběr kalhot do hor by se měl řídit nejen tím, kam se chystáte, ale také kdy: v zimě, v létě nebo v přechodném období. Pro chladnější měsíce a nízké teploty jsou nejlepší dlouhé trekové kalhoty s nastavitelnými nohavicemi, které umožňují libovolně měnit úroveň větrání. Krátké šortky na hory jsou letní volbou, i když je lze použít i v přechodném období, například s termoaktivními legínami nebo kamašemi.

Univerzálním řešením, které je vhodné pro chůzi v horách v létě i v přechodném období, jsou trekové kalhoty 2 v 1 nebo tzv. zip-off. Jedná se o variantu s odnímatelnými nohavicemi, takže si můžete libovolně zvolit jejich délku podle podmínek na trase – v teplých dnech je můžete nosit krátké a při zhoršení počasí je prodloužit. Navíc šetří místo v batohu. Nemusíte si balit dva páry, abyste byli připraveni na převlékání při častých změnách nadmořské výšky a při chůzi do stále vyšších částí hor, kde jsou nižší teploty.

Jaké trekové kalhoty zvolit na podzim?

Trekingové kalhoty na podzim, stejně jako na začátku jara, by měly chránit před deštěm, větrem, změnou teplot a někdy si poradit i se sněhem (čerstvým nebo dlouhotrvajícím). Softshellové kalhoty jsou pro tuto dobu ideální, protože udržují dostatečný tepelný komfort. Pro deštivé počasí a vícedenní trekking jsou optimální kalhoty s membránou nebo vodoodpudivou vrstvou, například DWR. V chladnějších dnech a při výkyvech teplot je dobrým řešením nosit pod tenčími trekingovými kalhotami termoaktivní prádlo.

Kalhoty pro chůzi v horách v zimě

V zimě je nejlepší, aby kalhoty dobře chránily proti větru a byly nepromokavé, takže se hodí softshellové nebo hardshellové modely. První jsou vhodné pro treking a zimní lezení, zatímco druhé jsou vhodné například pro lezení v ledu nebo skialpinismus (zipy v nohavicích umožňují volně měnit rozsah větrání). Pro vysokohorské oblasti a zimní táboření se vyplatí zvolit modely zateplené přírodním prachovým peřím nebo materiálem Primaloft®. Stejně jako v přechodném období lze dodatečný tepelný komfort zajistit nošením termoaktivního prádla.

Jaké kalhoty na léto do hor?

Turistické/trekingové kalhoty na léto jsou většinou vyrobeny z nylonu, který je lehký odolný a zároveň poskytuje skvělou prodyšnost a rychle schne. To je důležité nejen pro zvýšené pocení při vysokých teplotách, ale také pro případ nečekaného deště nebo bouřky.

V letních měsících projdou testem trekingové nebo turistické kalhoty vybavené technologií UPF Protection (faktor ultrafialové ochrany – určuje úroveň propustnosti UV záření tkaniny). Jedná se o speciální filtry, které chrání před slunečními paprsky. Vhodný je model, u kterého je tento faktor alespoň +40 nebo +50.

Pokud jde o otázku délky horských kalhot na léto, záleží nejen na teplotě, ale také na terénu, po kterém se pohybujete. Pokud je terén velmi kamenitý nebo zarostlý, je vhodné mít dlouhé kalhoty, aby se snížilo riziko bolestivých odřenin od ostrých hran, větví nebo rostlin s trny. Poskytují také dobrou ochranu v období zvýšené aktivity klíšťat, komárů atd. Je třeba mít na paměti, že teplota mezi údolím a vrcholem se může výrazně lišit, takže i ve slunečných dnech byste měli mít v batohu outdoorové kalhoty s dlouhými nohavicemi.

Nejlepší pánské a dámské kalhoty do hor na Sportano

Pokud hledáte osvědčené a funkční trekingové kalhoty, které vám zajistí pohodlí a ochranu za všech podmínek, podívejte se na nabídku Sportano. V našem online sportovním obchodě najdete kvalitní výrobky renomovaných značek, jako jsou Black Diamond, Columbia, Jack Wolfskin, La Sportiva, MAMMUT, Marmot, Peak Performance, Rip Curl, Salewa nebo Salomon. V závislosti na horské oblasti, do které se chystáte, a na ročním období si můžete vybrat mezi trekovými, softshellovými, kalhotami do deště nebo s membránou a funkčními turistickými šortkami. Široká nabídka kalhot a šortek pro muže i ženy vám umožní najít správný střih, materiál a inovativní řešení pro vámi zvolenou outdoorovou aktivitu.

Polecane produkty