Jaký skútr pro dítě vybrat? Nejlepší koloběžky pro dvouleté, tříleté nebo pětileté děti

Aleksandra Orlicka 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Koloběžka je skvělý způsob, jak trávit čas venku s vaším malým dítětem. Na trhu jsou k dispozici modely různých velikostí a specifikací. Hledáte pro své dítě vhodnou koloběžku, která bude vyhovovat jeho výšce, dovednostem a zlepší koordinaci pohybu? S námi zjistíte, který skútr bude nejlepší a na co si dát při jeho výběru pozor.

Vyplatí se koupit dítěti koloběžku?

Hra venku nabízí mnoho příležitostí a zlepšuje fyzický vývoj, kondici a pohodu dítěte. Je to jedna z forem fyzické aktivity, která učí soustředění, správnému držení těla a zlepšuje rozsah pohybu.

Dětské koloběžky jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální úroveň bezpečnosti a stability. Pro ty nejmenší je přidáno třetí kolo a povrch, na kterém stojí, má širší palubu a je pokryt protiskluzovou vrstvou. Většina modelů má navíc univerzální řešení, např. výškové nastavení řídítek, díky kterému bude koloběžka sloužit vašemu dítěti po mnoho let.

Jaký skútr pro dítě vybrat? Klíčové vlastnosti a parametry

Při výběru koloběžky pro dítě byste měli věnovat pozornost její velikosti, kolům, řídítkům, možnosti skládání a brzdě. Díky tomu bude pro nejmenší nejen bezpečná, ale také pohodlná.

Velikost skútru

Při výběru koloběžky dbejte na to, aby její velikost odpovídala výšce a hmotnosti vašeho dítěte. Pokud je příliš malý, může se zlomit nebo rychle poškodit. Na druhou stranu příliš velká koloběžka může vést k pádu. Je také vhodné vzít v úvahu možnost složení koloběžky, aby její přeprava nebyla pro dítě i rodiče zatěžující.

Kola

Koloběžky se dodávajíplastovými nebo gumovými kolyčasto s hliníkovými ráfky. Plastová kola jsou standardním řešením s vysokou odolností a nízkou hmotností. Pryžová kola jsou odolná proti oděru. Můžete si také vybrat počet kol – existují dvoukolové a tříkolové koloběžky. Kromě toho si můžete vybrat mezi velkými a malými koly.

Velká kola zajišťují stabilitu při jízdě, snáze nabírají rychlost a lépe se chovají na dlážděném nebo štěrkovém povrchu. Menší kola jsou mnohem pomalejší, ale zároveň jsou torzně pevnější a vydrží větší zatížení.

Brzdy

Většina klasických verzí používázadní brzdu, kdy dítě nohou zatlačí na kolečko nebo blatník a zpomalí tak pohyb koloběžky. U elektrických modelů je naopak brzda obvykle umístěna na řídítkách, což umožňuje ruční brzdění.

Volant

Řídítka koloběžek mohou být skládací, otočná nebo pevná. nejmenší dětinejlepší zvolit koloběžku s pevnými řídítky, aby se nejprve naučily správně udržovat rovnováhu. U výkonných koloběžek najdete otočná řídítka, která umožňují provádět triky a manévry. Řídítka jsou standardně výškově nastavitelná, takže je můžete nastavit podle výšky dítěte.

Ostatní zařízení

Koloběžky mají i další praktické funkce, mezi které patří:

  • skládací řídítka – umožňují rychlejší a snadnější přepravu,

  • odrazky – zajišťují bezpečnost při jízdě,

  • nohu – umožňuje ponechat skútr v libovolné poloze,

  • blatníky – chrání před blátem a vodou,

  • systém tlumení nárazů – umožňuje tlumit nárazy během jízdy,

  • Protiskluzová plošina – umožňuje bezpečně a s dostatečnou přilnavostí stát na koloběžce.

Koloběžka pro děti ve věku 2 a 3 let

Rodiče dvouletých a tříletých dětí by měli volit tříkolové koloběžky. Obvykle majíširší plošiny a sníženou základnu pro snadnější udržení rovnováhy. U takových modelů je dobré mít nastavitelnou výšku řídítek a protiskluzovou plošinu. Koloběžka pro nejmenší by se měla vyznačovat také lehkou konstrukcí. Nízká hmotnost znamená pohodlí pro dítě a snadnou manipulaci pro rodiče.

Ideálním modelem pro nejmenší je tříkolová koloběžka Micro Mini Micro Deluxe, která je určena pro použití od 2 let. Je vybaveno nastavitelnou rukojetí, protiskluzovou plošinou a patentovaným mechanismem otáčení založeným na vyvažování těla, který rozvíjí smysl pro rovnováhu dětí. Doporučujeme také koloběžku Kettler Zazzy, která má řídítka nastavitelná ve třech výškách. Model zajišťuje bezpečnost a snadné používání díky integrované nožní brzdě. Rozhodně se vyplatí vybrat pro své dítě balanční koloběžku, která učí koordinaci a zlepšuje práci s tělem.

Koloběžka pro děti ve věku 4 a 5 let

čtyřleté a pětileté děti jsou vhodné koloběžky sužší a vyšší plošinou a také s otočnými řídítky, která umožňují provádět triky a manévry, aniž by byly omezeny na jízdu rovně. Při nákupu konkrétního modelu věnujte pozornost materiálu konstrukce a maximálnímu zatížení, protože tyto typy koloběžek unesou mnohem větší hmotnost. Navíc už nemají tři kola, ale klasicky dvě – přední a zadní.

Pro děti ve věku 4 a 5 let je vhodná koloběžka Hudora Bigwheel Style 230 se širokou hliníkovou deskou, která poskytuje dostatek prostoru pro nohy. Model je vybaven gumovými rukojeťmi proti otřesům, zvonkem a odrazkami pro větší bezpečnost. Balanční koloběžka Scoot&Ride Highwaykick 3 je ideální pro dítě ve věku od 3 do 6 let. Jedná se o inovativní tříkolové zařízení, které má systém bezpečnostních podložek, tj. speciální širokou posuvnou podložku umístěnou ve spodní části přední části koloběžky. Toto řešení zabraňuje pádům na nerovném terénu.

Koloběžka pro starší dítě

Pro starší děti je vhodné vybrat koloběžku, která splní jejich očekávání, pokud jde o možnost provádět stále složitější triky nebo se rychleji pohybovat po městě. Takový model se vyznačujeúzkou plošinou a menší velikostí kol, stejně jako otočným kolem. Správnou volbou bude dětská výkonná koloběžka Razor A5 Lux Light-Up, která je velmi univerzální, má nastavitelná řídítka, nízkou plošinu s protiskluzovou úpravou a snadno použitelný skládací mechanismus.

Z mnoha modelů můžete pro starší dítě vybrat také elektrickou koloběžku, například model Razor E90 Powercore Owa, který mohou používat děti starší 8 let. Na jedno nabití ujede až 20 km a dosáhne maximální rychlosti 16 km/h. Další možností je lehká elektrická koloběžka Power Core E90 s ocelovým rámem a vidlicí, uretanovým předním kolem s brzdou a tlačítky pro ovládání rychlosti.

Vyberte si perfektní dětskou koloběžku se Sportano.cz

Koloběžka zlepšuje koordinaci, umožňuje trávit volný čas venku a poskytuje skvělou zábavu těm nejmenším. V internetovém obchodě Sportano najdete širokou nabídku dětských koloběžek značek Razor, Micro, Scoot&Ride, Spokey, Hudora nebo Kettler.

Pokud si nevíte rady s výběrem modelu, pomůže vám náš profesionální zákaznický servis. Kontaktujte nás a my vám pomůžeme najít nejlepší řešení.

Polecane produkty