Jakou zahradní trampolínu vybrat? Nejlepší zahradní trampolíny pro děti i dospělé

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Pro děti je to skvělá zábava a pro dospělé to může být forma tréninku, která jim pomůže udržet se v kondici. Jakou zahradní trampolínu vybrat? U nás se dozvíte, na které prvky je třeba dbát při nákupu zahradní trampolíny, aby byla bezpečná a splňovala vaše požadavky a očekávání.

Zahradní trampolína pro děti a další

Trampolína je nejen dobrá pro zábavu, ale především pomáhá dětem i dospělým rozvíjet návyk aktivně trávit čas. Pravidelné skákání pomáhá zlepšit koordinaci pohybů a rovnováhu, má pozitivní vliv na naši kondici a kardiorespirační zdatnost a podporuje náš metabolismus. Při skákání se spaluje velké množství kalorií a také se produkují tzv. „hormony štěstí“, které nám zlepšují náladu a snižují stres. Kromě toho pobyt na čerstvém vzduchu zajistí dostatečné okysličení organismu a produkci vitaminu D (za slunečného dne) pro jeho efektivní fungování.

Zahradní trampolína – na co se zaměřit při nákupu?

Při nákupu trampolíny na zahradu pro děti i dospělé se vyplatí vsadit na vybavení od osvědčených a ceněných výrobců, jako jsou inSPORTline, Spokey, Exit Silhouette, Jumpi nebo Songmics, kteří dbají na pečlivé zpracování, vysokou kvalitu materiálů a dodržování norem EU (PN-EN71-14) a bezpečnostních certifikátů (CE – evropský, GS TUV – německý atd.). Při výběru zahradní trampolíny věnujte pozornost těmto prvkům: rám, pružiny a jejich kryt, podložka nebo maximální zatížení.

Rám

Rám není na rozdíl od ostatních součástí vyměnitelnou součástí zahradní trampolíny, proto by měl být vyroben z pevných a odolných materiálů, které jsou odolné proti poškození a deformaci. Konstrukce musí být stabilní, aby se nepohnula nebo nepřevrátila ani při velmi intenzivních skocích nebo při silném větru. Vyberte si model například z pozinkované, tvrzené nebo pozinkované oceli ve tvaru U.

Mat

Zvolte materiál, který je odolný vůči povětrnostním vlivům, především vůči vlhkosti, dešti a UV záření. Čím silnější a pevnější je vazba materiálu použitého na zahradní trampolínu, tím je odolnější a bezpečnější. Čím hrubší je struktura tkaniny, tím větší je přilnavost k zemi. Dobrou volbou je například materiál PP.

Pružiny a kryt pružiny

Pružiny drží podložku při působení různých sil, takže musí být silné a pevné a zároveň musí držet na podložce a rámu. Zásadním prvkem chránícím uživatele před následky skoku nebo pádu na pružiny je kryt, který by měl zcela zakrývat pružiny a rám. Obvykle se upevňuje pomocí pevného suchého zipu.

Ladder

Není to nezbytný prvek, ale zvyšuje pohodlí trampolíny, zejména pro menší děti a osoby menšího vzrůstu a fyzické slabosti. Žebřík usnadňuje nastupování a vystupování z podložky.

Maximální zatížení

Jinak známá jako nosnost, určuje maximální přípustnou hmotnost uživatele (uživatelů), kteří zařízení používají najednou. Čím více osob s různou hmotností bude zahradní trampolínu používat, tím vyšší parametr byste měli zvolit. Překročení nosnosti konstrukce může vést k poškození a nebezpečným situacím, například k odlomení podložky z pružin.

Jakou velikost trampolíny na zahradu zvolit?

Při rozhodování o velikosti zahradní trampolíny je třeba vzít v úvahu dva hlavní faktory: kolik osob a jakého věku bude zařízení používat a kolik prostoru máte k dispozici. Pro nejmladší uživatele od 3 let postačí trampolína o průměru 140 nebo 183 cm. Pro starší děti by měla být vhodná verze 244 cm (Spokey Jumper s vnitřní sítí a maximální nosností do 100 kg), 305 cm (např. Spokey Jumper II s vnitřní sítí a maximální nosností do 150 kg) nebo 312 cm.

Pokud budou trampolínu používat dospělí, vyplatí se zvolit větší modely, např. o průměru 374 cm. Při větším počtu uživatelů a dostatku volného místa na zahradě nebo na pozemku zvolte velikost 430 cm. To nabízí zahradní trampolína inSPORTline Flea vybavená 180 cm vysokou sítí a maximální hmotností uživatele 150 kg. K této otázce můžete přistupovat také z hlediska počtu osob, které budou trampolínu používat najednou – pro jednu osobu postačí model o délce 200-300 cm (např. Urbogym Jumper s vnitřní sítí a žíněnkou o průměru 200 cm), pro více osob zvolte verzi nad 400 cm.

Se sítí nebo bez ní – která zahradní trampolína je lepší?

Síť není nezbytnou součástí vybavení zahradní trampolíny, ale vyplatí se ji instalovat, pokud jsou hlavními uživateli zařízení děti. Jejím hlavním úkolem je chránit uživatele před pádem z trampolíny a pádem na zem z velké výšky s rizikem zranění. Síť je ideální pro nejmenší děti a začátečníky, kteří chtějí skákat venku. Sítě na zahradní trampolíny jsou k dispozici ve dvou verzích: vnější a vnitřní. První typ pokrývá celou konstrukci, což poskytuje větší plochu pro skákání, ale nezakrývá tvrdé pružiny. Vnitřní síť je naopak umístěna před pružinami, aby se snížilo riziko pádu do této oblasti. Síť se nejčastěji zapíná na zip, ale může mít i další háčky.

Kdy byste si měli vybrat trampolínu na zahradu bez sítě? Když ji budou používat lidé s dobrou koordinací a zkušenostmi se skákáním na trampolíně, včetně provádění různých akrobacií na ní.

Jak bezpečně skákat na trampolíně?

Aby se trampolína stala bezpečnou a zábavnou aktivitou, měli byste si nejprve přečíst návod k použití od výrobce. Je nezbytné dodržovat její doporučení, ať už trampolínu používají malé děti a málo trénovaní lidé, nebo sportovci. Je také důležité dodržovat pokyny výrobce, jak trampolínu sestavit a kam ji umístit. Zařízení neumisťujte do blízkosti stromů, elektrické trakce, plotů nebo budov. Na hru dětí vždy dohlížejte, i když už mají se skákáním na trampolíně zkušenosti. Seznamte se s příklady skoků a kaskadérských kousků a předejte tyto znalosti ostatním uživatelům, abyste předešli nebezpečným situacím nebo nehodám. Cvičte uprostřed podložky naboso (ponožky, boty mohou vést k uklouznutí a tím i ke zranění).

Pokud hledáte kvalitní zahradní trampolíny, podívejte se do internetového sportovního obchodu Sportano.cz, kde je k dispozici osvědčené vybavení renomovaných značek: inSPORTline, Spokey, Urbogym, Exit Silhouette, Jumpi nebo Songmics. Máte pochybnosti, který produkt bude pro vás nejlepší? Obraťte se na konzultanty společnosti Sportano.cz, kteří vám pomohou vybrat optimální řešení podle vašich potřeb.

Polecane produkty