Jakou tenisovou raketu si vybrat? Průvodce pro začátečníky a středně pokročilé hráče

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Vybíráte si svou první tenisovou raketu, nebo jste možná zvládli základy a chcete rozvíjet své dovednosti? Ať už jste začátečník nebo středně pokročilý hráč, poradíme vám, jakou tenisovou raketu si vybrat a které parametry jsou při výběru správného modelu nejdůležitější.

Jakou tenisovou raketu si vybrat? Nejdůležitější funkce a parametry

Dobře přizpůsobená raketa individuálním potřebám a zkušenostem tenisty zaručuje uspokojivé výsledky a maximální potěšení ze hry. Pokud přemýšlíte, jakou tenisovou raketu vybrat pro začátek a která bude vhodná pro dítě, věnujte pozornost jejím nejdůležitějším parametrům.

Oblast hlavy

Velikost hlavy tenisové rakety určuje sílu, přesnost a kontrolu úderu. Čím větší je plocha hlavy, tím menší sílu musí hráč vyvinout, aby míč letěl. Kromě toho mají rakety s velkou hlavou větší sweet spot, což je místo pro čistý úder. Tenisové rakety s menšími hlavami umožňují přesnější kontrolu úderu a poskytují lepší cit pro míček, ale kvůli menší ploše je třeba vyvinout větší sílu při odrazu. Začátečníci by měli volit rakety s plochou hlavy alespoň 102 cm 2 . S rostoucími dovednostmi byste si měli vybírat menší plochy. Pro středně pokročilé hráče jsou vhodné rakety s velikostí hlavy 100-102 cm2 .

Hmotnost rakety

Hmotnost tenisové rakety má vliv na stabilitu rámu a na to, jakou sílu musíte vynaložit na úder. Zařízení s vyšší hmotností je stabilnější, ale vyžaduje delší švih, což pro tenistu znamená větší námahu. Lehčí rakety umožňují volné údery i při krátkém švihu.

  • Rakety s hmotností 270-285 g jsou vynikající volbou pro začínající muže.

  • Pro začínající ženy doporučujeme modely o hmotnosti 250-270 g.

  • Středně pokročilí hráči by měli zvolit vybavení o hmotnosti 280-300 g.

  • Pro pokročilé hráče jsou nejlepší rakety s hmotností nad 300 g.

Materiál

Tenisové rakety se nejčastěji vyrábějí z hliníku, hliníkového kompozitu, grafitu a grafitového kompozitu. Kvalita a životnost zařízení závisí na typu materiálu. Pokud hledáte model, který vám poskytne odpovídající komfort, pohodlí a jistotu při hře, sáhněte po grafitových raketách. Tento materiál zaručuje nejvyšší úroveň hry bez ohledu na vaši herní úroveň. Hliníková verze může být dobrou volbou pro ty, kteří s tenisem teprve začínají a chtějí si vyzkoušet různé typy raket.

Uspořádání smyčců

Uspořádání strun není nic jiného než poměr mezi počtem vodorovných a svislých strun. Pokud je vodorovných strun méně než svislých, je uspořádání otevřené. Pokud je vodorovných strun více než svislých, je nástroj uzavřený. Rozlišujeme systémy strun 16/18 a 16/19 (otevřený systém) a 16/20 a 18/20 (uzavřený systém). Otevřené rozložení strun zaručuje větší pohodlí a umožňuje dynamickou hru s rotací. Pokud již máte na kurtu mnoho zkušeností a potřebujete větší kontrolu a chcete trefovat přesné údery, zvolte raketu s uzavřeným systémem strun.

Bilance

Určuje místo v raketě, kam směřuje její těžiště. Hodnota nad 330 mm znamená vyvážení na hlavě rakety, hodnota mezi 330 a 320 mm znamená neutrální vyvážení, a pokud je tento parametr nižší než 320 mm, těžiště směřuje na rukojeť. Vyvážení se přizpůsobuje stylu hry hráče. Začátečníkům doporučujeme tenisové rakety s neutrálním vyvážením.

Délka rakety

Důležitým parametrem tenisové rakety je její délka. Delší raketa umožňuje silnější hru, ale zároveň vyžaduje od tenisty více dovedností, protože manévry s takovým modelem jsou obtížnější. Většina tenisových raket má délku 68,5 cm. Tato velikost je nejoptimálnější. Hráči s většími zkušenostmi mohou zvolit delší verze, které umožňují pokročilejší údery s větší rotací a silou.

Jaká tenisová raketa bude pro začátek ta pravá?

Začátečníkům doporučujeme lehké tenisové rakety o hmotnosti 270-285 g pro muže a 250-270 g pro ženy. Za zmínku stojí zejména tenisové rakety YONEX VCORE PRO a BABOLAT Pure Drive Super Lite. Tenisové rakety s nízkou hmotností umožňují ovládat techniku a mít dokonalý cit pro každý úder.

https://www.youtube.com/watch?v=fMB3utwgG7Q

Dalším parametrem, kterému je třeba věnovat pozornost, je plocha hlavy. Pro začátek je vhodné zvolit raketu, jako je Wilson Pro Staff Team V13.0 s plochou hlavy větší než 100 palců (645 cm2). Taková raketa umožňuje efektivní podání a hru s menší silou. Tenisová raketa pro začátečníky by měla mít neutrální vyvážení, což má vliv na osvojení správné techniky.

Pro pohodlí a hratelnost doporučujeme raketu s otevřeným rozložením strun (poměry 16/17, 16/18, 16/19). Nejoblíbenější tenisové rakety od světových výrobců: Wilson, YONEX, BABOLAT a HEAD mají délku 68,5 cm a doporučují se pro začátečníky.

Které tenisové rakety se doporučují pro středně pokročilé hráče?

Sportovci, kteří mají více zkušeností s hrou na tenisovém kurtu, by měli raketu odpovídajícím způsobem upravit. V porovnání s raketou pro začátečníky může být těžší. Doporučujeme tenisové rakety s hmotností 280-300 g, např. YONEX Ezone NEW 100L a BABOLAT Pure Strike Team.

Těžší tenisové rakety vám umožní zdokonalit své dovednosti a rozvíjet pokročilejší techniky. Modely s menší hlavou: Pokud chcete zvýšit kontrolu nad úderem a zlepšit přesnost servisu, YONEX Vcore PRO 97L a HEAD Boom Pro jsou vynikající volbou. Optimální rozsah plochy hlavy pro středně pokročilé hráče tenisu je 97-100 palců.

Tenisové rakety pro pokročilé hráče

Pokud chcete vystřelit extrémně silné záběry, budete potřebovat správné vybavení. Vyberte si tenisovou raketu HEAD Speed Pro U, která díky vyšší hmotnosti umožňuje silné podání. Optimalizovaný přenos energie zajišťuje nejnovější technologie Graphene 360+. Umístění zvětšených průchodek zajišťuje vynikající pohyblivost strun a umožňuje zvýšit sílu úderu.

Na vysoké úrovni hry záleží na každém milimetru, takže pro pokročilé hráče je ideální volbou delší raketa, jako je Dunlop D Tf Cx 200 Nh. Inovativní systém FLEX BOOSTER účinně tlumí vibrace a umožňuje dynamickou hru bez ztráty výkonu. Jasný sweet point je nesmírně důležitý, a proto je raketa vybavena technologií Power Grid String Tech, která zvyšuje pole o 30 %. Díky tomu je možné míček překvapivě zasáhnout směrem k horní části rakety.

Jakou tenisovou raketu vybrat pro dítě?

Tenisová raketa pro dítě by měla být správně vybrána, aby byly od samého začátku zajištěny co nejlepší podmínky na kurtu. Pokud chcete vybrat raketu pro začínajícího juniora, přizpůsobte délku rakety výšce uživatele:

  • 17 palců pro děti do 89 cm výšky;

  • 19 palců pro děti vysoké 90-100 cm – např. Wilson Minions Jr 19;

  • 21 palců pro děti vysoké 105-120 cm – např. HEAD Novak 21, EAD IG Speed 21 S.C;

  • 23 palců pro děti vysoké 120-130 cm – např. Wilson Burn Pink Half CVR 23, HEAD IG Speed 23 S.C;

  • 24 palců pro děti vysoké 125-135 cm – např. BABOLAT Strike Jr 24;

  • 25 palců pro děti vysoké 130-140 cm – např. BABOLAT Pure Drive Junior 25 Girl, Wilson Roger Federer 25 Half CVR;

  • 26 palců pro děti vysoké 140-165 cm – např. Wilson Pro Staff 26 V13.0, BABOLAT Strike Jr 26.

Vyberte si perfektní tenisovou raketu od Sportano.cz

 

Ve sportovním obchodě Sportano najde každý tenisový fanoušek raketu, která bude dokonale odpovídat jeho individuálním potřebám a dovednostem, a to bez ohledu na úroveň pokročilosti. Náš tým odborníků vám pomůže vybrat tu nejlepší raketu pro začátek vašeho tenisového dobrodružství a poradí vám, který model bude ideální pro zdokonalení vašich dovedností. Objevte největší výběr tenisových raket od důvěryhodných výrobců: YONEX, Babolat, Wilson, HEAD, Dunlop nebo Tecnifibre.

Polecane produkty