Jakou podložku na jógu si vybrat? Zásady výběru podložky pro typy jógy a úroveň pokročilosti

Sylwia Stwora-Petela 04.08.2022

PVC, PU, guma s mikrovláknem, TPE nebo snad korek? Zjistěte, jakou podložku na jógu byste si měli vybrat v závislosti na typu a úrovni jógy, aby pro vás cvičení ásan bylo přínosné, bezpečné a pohodlné.

Jógová podložka: základ praxe každého jogína a jogínky

Výběr správné podložky je jedním z nejdůležitějších bodů, které si musíte na začátku cvičení jógy odškrtnout. I když chodíte do školy jógy nebo do fitness klubu a můžete používat vybavení, které máte k dispozici, nemusí být nutně pohodlné pro cvičení (zejména pokud jste alergičtí). Proč se vyplatí používat speciální a přizpůsobenou podložku namísto například cvičení na koberci, podložce na cvičení nebo karimatce? Vhodně zvolená podložka na jógu vám především umožní plně se soustředit na prováděné pozice, aniž by vás rozptylovalo například to, že vám při určitých ásanách kloužou ruce nebo nohy nebo že se materiál sroluje či posouvá. Zajišťuje také dostatečné odpružení a stabilizaci, zejména v obtížných polohách, a tím snižuje riziko pádu a jeho bolestivých následků. Podložka také poskytuje vrstvu, která izoluje tělo od země, zvyšuje pohodlí při cvičení a chrání před bolestmi kloubů a kolen, které mohou být důsledkem příliš tvrdého/měkkého povrchu.

Jakou podložku na jógu si vybrat? Klíčové vlastnosti a parametry

Při nákupu podložky na jógu existuje několik klíčových parametrů, na které by si měl dát pozor každý, bez ohledu na stupeň náročnosti.

Tloušťka

Volba tloušťky podložky se řídí mimo jiné problémy s koleny, zápěstím a klouby, hmotností uživatele, stupněm odpružení nebo úrovní propracovanosti. Vysoká citlivost kloubů na dlouhé stání v jedné poloze, nedostatečná flexibilita a omezená pohyblivost nebo nízká hmotnost jsou kritéria pro výběr podložky o tloušťce 6 mm nebo větší. Je třeba si uvědomit, že čím je podložka silnější, tím je těžší a zabírá více místa a v některých polohách snižuje cit pro zem a stabilitu. Naopak tenká podložka od 1 (tzv. cestovní) do 5 mm zaručuje mobilitu a usnadňuje skladování (je lehká a kompaktnější, když je srolovaná), umožňuje lepší cit pro zem a zlepšuje stabilitu a bude dobře fungovat při dynamických pohybech a polohách ve stoje. Neposkytuje však tak dobré odpružení, např. při pádu nebo při opírání se o předloktí či klečení.

Délka a šířka

Předpokládá se, že optimální délka podložky umožňuje tělu volně ležet během savany, tzv. relaxační polohy. Dalším kritériem je zvolit podložku o 5-10 cm delší, než je vaše výška. Totéž platí pro šířku podložky na jógu – přizpůsobte ji svým individuálním parametrům. Na trhu najdete modely od 61 do 80 cm.

Materiál

Podložky na jógu se vyrábějí z materiálů, jako jsou:

  • PVC – známé také jako polyvinylchlorid. Vyznačuje se vysokou trvanlivostí, hustotou, kompaktní konstrukcí, která je odolná proti poškození i při intenzivním používání, a dobrou protiskluzností (zvyšuje se s četností používání). Mezi další výhody patří snadné čištění (více informací viz níže) a nízká cena;
  • PU – neboli polyuretan. Obvykle pokrývá horní část podložky, je měkká, hladká a příjemná na dotek a zaručuje dobrou přilnavost. Zároveň je materiál náchylný k poškrábání, poškození a znečištění. Chcete-li prodloužit životnost PU podložky, skladujte a přenášejte ji ve speciálním obalu a před použitím se vyhněte používání tělového mléka nebo krému na ruce;
  • TPE – neboli termoplastická pěna. Vyznačuje se nízkou hmotností (i při použití silnější podložky), dobrou přilnavostí a vysokým odpružením;
  • kaučuk – tento přírodní materiál poskytuje nejvyšší úroveň protiskluznosti, ale zároveň je poměrně náročný na péči (je nutný například speciální přípravek) a údržbu (snadno se poškodí, například ponecháním při vysokých teplotách a vystavením slunci).
  • korek – biologicky odbouratelný materiál z korkového stromu je antistatický a antibakteriální, takže je ideální pro alergiky. Jeho kluznost se zvyšuje s vlhkostí. Snadno se čistí;
  • mikrovlákno – pokrývá horní část podložky, zaručuje vysokou absorpci vlhkosti a potu a tím i protiskluzovost (zvyšuje se s množstvím vlhkosti), proto je vhodná pro dynamičtější jógu nebo jógu cvičenou při vysokých teplotách. Materiál se snadno udržuje a je odolný. Rohože z mikrovlákna a pryže jsou k dispozici v široké škále barev a vzorů.

Při výběru konkrétního materiálu se vyplatí ujistit se, že má certifikát Oeko-Tex, který potvrzuje, že výrobek je bezpečný pro člověka a životní prostředí (např. neobsahuje škodlivé látky).

Hmotnost

Záleží na tom, zda se často pohybujete ve fitness klubu, škole jógy nebo na venkovních lekcích. Pak je pohodlný model, který váží 1,5-3 kg a je vyroben z lehkých materiálů, tj. TPE nebo PVC (tenké a středně silné). Těžší podložky o hmotnosti nad 3 kg jsou vhodnou volbou pro domácí cvičení jógy.

Výběr podložky pro váš typ jógy a úroveň pokročilosti

Důležitým faktorem při výběru podložky je typ jógy, který praktikujete, a to, zda se teprve chystáte na své první lekce, nebo jste zkušený jogín či jogínka.

Typ jógy

Pro intenzivní cvičení powerjógy nebo aštangy s dynamickými přechody a skoky je vhodná podložka z odolného PVC, která je odolná proti oděru a vlhkosti. Pokud se chystáte cvičit Bikram nebo Hot Yogu, vyberte si podložku z mikrovlákna, která si dokonale poradí s nadměrnou vlhkostí a potem. To je způsobeno protiskluzovými vlastnostmi tohoto materiálu, které se s větším množstvím vody zvyšují. Pro statickou jógu zvolte pěnu TPE nebo gumu.

Stupeň progrese

Podložka pro začátečníky by měla zaručovat vysokou odolnost proti uklouznutí a odpružení a zároveň být cenově dostupná, takže dobrou volbou je model z PVC nebo TPE. O něco dražší variantou je rohož z přírodního kaučuku. Pokročilá podložka může mít tloušťku 1,5 až 3 mm a je obvykle vyrobena z přírodního kaučuku nebo korku (jogíni oceňují biologickou rozložitelnost těchto materiálů, což je v souladu s morální zásadou ahinsa týkající se úcty k životu). Může mít menší odolnost proti skluzu (cvičení jógy zvyšuje kontrolu těla), ale musí mít vysokou odolnost.

Čištění podložky na jógu: tipy pro péči

Správná péče o podložku na jógu pomáhá prodloužit životnost příslušenství, zachovat jeho vysoké vlastnosti (např. přilnavost) a také eliminovat riziko vzniku bakterií a mikrobů, které mohou nepříznivě ovlivnit stav pokožky nebo způsobit infekce. Způsob čištění závisí především na materiálu rohože a na její povrchové úpravě. Důležité: Podložku na jógu vždy čistěte ručně.

Vyplatí se přečíst si poznámky výrobce, kde jsou uvedeny konkrétní pokyny pro péči o výrobek a použití speciálního přípravku, např. Místo hotového přípravku můžete k čištění rohože použít domácí sprej. Jednoduše smíchejte vodu s jablečným nebo vinným octem v poměru 50:50 a nalijte tento roztok do lahvičky s rozprašovačem. Směs lze obohatit několika kapkami tea tree oleje a esenciálních olejů, např. levandule, eukalyptu, rozmarýnu nebo máty peprné, aby se dosáhlo jemné vůně. Takový sprej se dobře hodí například na rohože z přírodního kaučuku, TPE nebo mikrovlákna. Na lehké znečištění lze použít navlhčenou houbu a šedé mýdlo nebo jiný jemný čisticí prostředek. Vyhněte se čisticím prostředkům s obsahem alkoholu nebo rozpouštědel.

Praní v pračce s jemným pracím prostředkem (vyhněte se změkčovadlům) a programem pro jemné tkaniny (30°) je možné pouze u modelů z PVC (lze prát i v ruce po sprchování nebo koupeli) nebo mikrovlákna (ověřte si doporučení výrobce).

Podložku na jógu nelze sušit fénem, sušičkou, žehličkou ani odstřeďovat v pračce (mohlo by dojít k deformaci) a vystavovat slunci (mohlo by dojít ke změně barvy). Vyhněte se také vysávání. Po vyčištění rohož rozviňte na podlahu a nechte ji při pokojové teplotě zcela vyschnout. Pokud ji srolujete příliš brzy, zbylá vlhkost způsobí nepříjemný zápach a stane se prostředím pro bakterie.

Nezapomeňte po každém použití otřít podložku na jógu vlhkým hadříkem z mikrovlákna nebo houbičkou (vyhněte se vzorům nebo případným potiskům), abyste se zbavili prachu, chlupů nebo drobných nečistot.

Polecane produkty