Jakou cyklistickou přilbu si vybrat? Nejlepší modely cyklistických přileb pro dospělé a děti

Aleksandra Orlicka 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Ať už jezdíte na kole jen na krátké projížďky po městě, nebo dáváte přednost dlouhým trasám, cyklistická přilba je nezbytnou součástí sportovního oblečení. Její vlastnictví má zásadní vliv na vaši bezpečnost, zejména pokud jezdíte na kole MTB, kde jsou podmínky v terénu často velmi náročné. Díky našim tipům se dozvíte, jak si helmu na kolo nasadit, jaké jsou vlastnosti konkrétního modelu a na co si dát při nákupu pozor.

Cyklistická přilba – nezbytná výbava každého cyklisty

Dobrá cyklistická přilba chrání hlavu před vážnými zraněními při jízdě na dvou kolech. Ať už si vyberete jakýkoli model – dámský, pánský nebo dětský – musí vám správně padnout a být vyroben z odolných materiálů, které jsou navíc lehké a zaručují pohodlí. Všechny cyklistické přilby by také měly splňovat evropskou normu CE EN 1078, aby výrobek splňoval nezbytné bezpečnostní požadavky.

Typy cyklistických přileb: vyberte si model, který vyhovuje vašemu stylu jízdy

Na trhu je k dispozici několik typů cyklistických přileb. Liší se nejen vzhledem, ale také použitou technologií, vnitřní výstelkou, potahem nebo dalšími prvky, jako je způsob nastavení nebo typ kšiltu. Seznamte se s nejoblíbenějšími typy cyklistických přileb, díky kterým si můžete vybrat model pro vámi zvolenou aktivitu.

Přilba na horské kolo (MTB)

Přilby na horská kola jsou určeny pro jízdu v terénu, na nerovném povrchu a stezkách, které vyžadují soustředění a přesné ovládání. Pády jsou v těchto podmínkách velmi časté, proto je používání přilby nesmírně důležité. Horské modely jsou obvykle uzavřené na bocích a vzadu nebo plné (jako motokrosové přilby). Vestavěná clona chrání nejen před sluncem, ale také před větvemi nebo stříkající vodou. Pokud hledáte horskou přilbu, stojí za zvážení značky UVEX, CASCO, Oakley, POC nebo Alpinestars, které zaručují pohodlí při nošení, správnou cirkulaci vzduchu a systém nastavení velikosti na míru.

Silniční přilba

Silniční přilba má obvykle výrazný aerodynamický tvar s prodlouženou zadní částí. Kromě toho se vyznačuje nízkou hmotností. V silniční cyklistice má každý gram navíc vliv na výkon a pohodlí jezdce. Větší pozornost je třeba věnovat počtu otvorů nebo tvaru skořepiny, které ovlivňují ventilaci a další aerodynamiku přilby. Čím více otvorů, tím lepší cirkulace vzduchu. Na druhou stranu, čím je model postavenější, tím je přilba uhlazenější a tím rychleji můžete jezdit.

Jízda na silnici vyžaduje pevný horní úchop, tj. položení rukou na řídítka s mírně zvednutým držením těla. Postupně přecházíte do nižší polohy, která umožňuje udržovat konstantní rychlost na rovném povrchu. Silniční cyklistika se zaměřuje na dosažení maximální lehkosti a rychlosti. Toho lze dosáhnout pomocí karbonových rámů, tenkých pneumatik nebo aerodynamického oblečení.

Někdy se pro silniční cyklistiku volí tradiční přilba, například pro MTB nebo městskou cyklistiku s oválným tvarem. Modely CASCO Cuda 2 a Roadster, které se vyznačují oválným tvarem, splňují požadavky pro tento typ cyklistiky. Jsou vyrobeny technologií In-Mold, která díky pevným a zároveň lehkým materiálům umožňuje udržet nízkou hmotnost výrobku. Najdete zde funkční a vysoce kvalitní silniční přilby od značek jako UVEX, HJC, ABUS a Giro.

Přilba pro crossové nebo enduro kolo

U přileb pro crossová kola nebo enduro věnujte pozornost ochraně zadní části hlavy. Kromě toho se často používají zcela uzavřené přilby s prostorem pro brýle nebo sportovní kameru.

Jízda v terénu nebo enduro se neobejde bez překážek, jako jsou větve, zlomené stromy a kameny, proto je důležité, aby helma chránila hlavu před poškozením. Můžete použít klasickou horskou přilbu s hledím a větracími otvory, nebo se rozhodnout pro celoobličejovou přilbu, která chrání i čelist.

Skvělým modelem pro cross-country a enduro je model Alpinestars Vector Pro Atom, který má 19 větracích otvorů a rychleschnoucí vložku s antibakteriálními vlastnostmi. Přilba má prodlouženou zadní část, která poskytuje dodatečnou ochranu proti zranění krku. Mezi vestavěnými přilbami stojí za zmínku také výrobek BELL SUPER AIR R s otvory umístěnými v každé části pro lepší ventilaci a s možností odpojení přední čelisti přilby.

Přilba typu Peanut

Tento typ přilby volí uživatelé, kteří jezdí na bmx nebo ve skateparcích a provádějí různé triky na rampách nebo jiných překážkách. Jedná se o vestavěný model oválného tvaru s malým počtem větracích otvorů. Vyznačuje se velmi odolným a tvrdým povlakem.

Ve Sportanu najdete přilby typu peanut od značek Lazer, Roces, HJC nebo UVEX. Pro jízdu ve městě nebo ve skateparku se hodí model CASCO Roadster vyrobený technologií In-Mold s vnitřní kapslí, která chrání před hmyzem a zabraňuje kondenzaci.

Městská přilba

Přilba pro jízdu ve městě musí být lehká a měla by také poskytovat široký zorný úhel. Kromě toho by měl mít dostatek větracích otvorů pro správné proudění vzduchu. Kromě toho se vám bude hodit kšiltovka, která chrání před sluncem, vodou a větrem.

Pro jízdu ve městě jsou ideální přilby značek UVEX, Lazer, Giro, CASCO nebo ABUS, které se vyznačují dostatečným odvětráváním a pohodlným střihem.

Celoobličejová přilba

Tento typ přilby je určen pro horskou nebo enduro jízdu. Má kryt na přední části obličeje, který poskytuje vynikající ochranu v případě nehody, ale má vyšší hmotnost a obvykle nemá řádné větrání. Tento typ cyklistické přilby je vyroben z odolných skořepin, a proto jej nejčastěji používají zkušení jezdci na MTB.

V obchodě Sportano máme celoobličejové přilby značek BELL, UVEX, Leatt, FOX nebo Alpina. Model s vynikajícím tlumením nárazů je Alpina Roca. Díky lehké konstrukci In-Mold a materiálu Hi-EPS se velmi pohodlně nosí.

Dobrá cyklistická přilba: na co se zaměřit při nákupu?

Cyklistická přilba by měla poskytovat maximální pohodlí a ochranu při nošení, zejména při jízdě v náročném terénu. Při nákupu věnujte pozornost výběru velikosti, aby vyhovovala tvaru vaší hlavy, a způsobu zapínání a postupného přizpůsobování. Dalšími důležitými vlastnostmi jsou kvalita a odolnost skořepiny nebo typ polstrování uvnitř přilby.

Velikost

Mnoho lidí si klade otázku, jak nasadit cyklistickou přilbu. Nejdůležitější otázkou při nákupu je velikost, která se obvykle udává v centimetrech a označuje obvod hlavy. Obvod by se měl měřit na čele, nad ušima a na zátylku a výsledek by měl být v rozmezí stanoveném výrobcem. Po nasazení a správném nastavení nesmí přilba sklouznout z hlavy, protože v případě pádu nechrání před zraněním.

Konstrukce přilby

Cyklistická přilba se skládá z vnější a vnitřní skořepiny. V současné době se nejčastěji používá technologie In-Mold, při níž je vnější skořepina spojena s pěnovou vložkou, což zvyšuje pevnost a zároveň snižuje hmotnost výrobku. Někdy se používají skořepiny vyrobené pouze z plastů, jako je ABS nebo PC, kde je nejdůležitějším úkolem udržet konstrukci pohromadě během nehody.

Některé cyklistické přilby mají systém MIPS – dodatečnou vložku, která umožňuje rozptýlit sílu nárazu při pádu. Ta se nachází pod vnějším pláštěm, kde se prvky při nárazu pohybují, a chrání tak hlavu před vážným zraněním. Kromě toho poskytují pohodlnou jízdu díky materiálu konstrukce.

Ventilace

Při výběru cyklistické přilby věnujte pozornost větracím otvorům, které umožňují správnou cirkulaci vzduchu. Na dlouhých cestách a v horkém počasí je velmi užitečné správné větrání. V závislosti na modelu existují přilby s průměrně 10 až 15 větracími otvory. Kromě toho by helma měla mít uvnitř speciální síťku, která zabrání vniknutí hmyzu dovnitř.

Baldachýn

Výběr přilby s hledím závisí na typu jízdy na kole, který preferujete. Pokud hledáte klasický model, vyberte si výrobek s takovým vestavěným prvkem. Nejenže vás ochrání před slunečními paprsky, ale bude se vám hodit i při jízdě za deště nebo v lese.

Nastavení

Většina moderních modelů cyklistických přileb má nejen stabilizační řemínky s možností jejich upevnění podle vašich potřeb, ale také speciální systémy nastavení. Umožňují přizpůsobit polohu přilby tvaru hlavy. Obvykle je u daného modelu vzadu speciální knoflík, kterým se přizpůsobuje střih. Tímto způsobem se můžete vyhnout „uvolnění“ při nošení přilby, což také zabrání poškození hlavy při pádu. Boční popruhy a popruhy pod bradou by měly být nastaveny tak, aby neškrtily kůži a netřely uši nebo tváře.

Jakou cyklistickou přilbu mám pro své dítě vybrat? Rady a tipy

Dětské přilby musí být certifikovány tak, aby splňovaly bezpečnostní požadavky stanovené v Evropské unii. Výrobek musí splňovat platné normy: EN 1078 a EN 1080 (přilby pro děti do 7 let).

Model přilby musí mladému jezdci poskytovat maximální pohodlí, nesmí na něj tlačit ani způsobovat odřeniny. Při nákupu věnujte pozornost velikosti a nastavení, stejně jako způsobu zapínání. Kromě toho by měl být výrobek lehký, aby nezatěžoval krční páteř dítěte a aby nošení přilby nebylo při pohybu hlavy namáhavé. Nezapomeňte na dostatečné větrání, aby se během dlouhých cest a horkého počasí hlava dítěte nepřehřívala.

Vhodným modelem pro mladého cyklistu je Alpina Ximo, který má systém nastavení Classic Slide Run System a je navržen technologií In-Mold. Výrobek splňuje platné normy a zajišťuje bezpečnost. Na Sportano.co.uk najdete tuto přilbu v několika barevných variantách.

Nejlepší cyklistické přilby z řady Sportano

Pokud hledáte vhodný model pro svůj oblíbený styl jízdy na kole, v nabídce Sportano.cz najdete nejlepší cyklistické přilby značek jako Alpina, UVEX, Oakley, Lazer, Leatt, FOX, Giro, BELL nebo Alpinestars. Pozornost si zaslouží výrobky značek Alpina nebo UVEX, které jsou navrženy zmíněnou technologií In-Mold a zároveň jsou velmi lehké a mají vhodnou cirkulaci vzduchu.

Přemýšlíte, jakou helmu na kolo si vybrat? Obraťte se na náš zákaznický servis, který vám pomůže vybrat správný model podle vašich potřeb.

Polecane produkty