Jakou bundu do deště si koupit? Nejlepší bundy do hor, na běh a na kolo

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 20.09.2022 )

Výlet do hor, jízda na kole nebo běh, zejména v přechodném období, vyžaduje vhodnou přípravu na měnící se povětrnostní podmínky. Bunda do deště nás ochrání před nečekaným lijákem. Na co byste si měli dávat pozor při nákupu, aby vám poskytovala účinnou ochranu při dané fyzické aktivitě?

Proč si koupit bundu do deště?

Chůze na dlouhou vzdálenost v mokrém oblečení a v silných poryvech větru je nejen nepříjemná (kvůli zvýšenému pocitu chladu a zvýšené hmotnosti oblečení nasáklého vodou), ale může způsobit i zdravotní problémy. Špatné počasí může být také demotivující, a to obvykle vede k tomu, že přestanete pravidelně cvičit. Proto je bunda do deště nezbytnou výbavou každého outdoorového nadšence, protože má ochranné funkce, díky kterým se nemusíte vzdát tréninku ani aktivního trávení volného času. Vybavené speciálními membránami, jako jsou:

  • Gore-Tex® (značka Gore),

  • Powertex® (Salewa),

  • Futurelight™, HyVent™, DryVent™ (The North Face),

  • MemBrain® (Mamrot),

  • DryTechnology® (Mammut),

  • OutDry™ Extreme (Columbia).

Účinně zabraňuje pronikání dešťových kapek do další vrstvy a zároveň poskytuje ochrannou bariéru proti větru a zajišťuje dostatečnou cirkulaci vzduchu. Pláštěnky jsou lehké a snadno se skládají do kompaktních rozměrů, takže zabírají málo místa a dají se pohodlně přenášet. Jejich funkčnost oceníte zejména na dálkových trecích, cyklistických nebo běžeckých výletech v přechodných obdobích, kdy může být počasí vrtkavé.

Bunda do deště – nejdůležitější parametry

Nepromokavost je jedním z nejdůležitějších parametrů pláštěnky, který se měří v milimetrech vodního sloupce na 1 m2 materiálu. Co to znamená v praxi? Začněme samotným vzhledem membrány. Jedná se o povlak s mikroskopickými otvory menšími než kapky vody, takže nepropouštějí vodu. Na druhou stranu jsou tyto mikropóry větší než částice vodní páry, což se projevuje účinným odvodem vlhkosti (potu) z povrchu těla. Takové uspořádání chrání před vlhkostí ze vzduchu a zabraňuje přehřátí. Pokud tedy vidíte vodotěsnost např. 20 000 mm H20, znamená to, že materiál odolá vodnímu sloupci o výšce 20 000 metrů na ploše 1 m2 . Do extrémního počasí je vhodné zvolit bundu s vodotěsností alespoň 10 000 mm H2O a do dlouhodobých lijáků bundu s vodotěsností 5 000 – 10 000 mm H2O.

Druhým klíčovým ukazatelem, který je třeba při nákupu bundy do deště zkontrolovat, je prodyšnost. Ta je určena počtem gramů vodní páry, které mohou projít 1 m2 za 24 hodin, např. 10 000 g/m2 . Minimální prodyšnost je 5 000 g/m2 pro klidné aktivity. Tento parametr lze také určit pomocí koeficientu RET, který udává odolnost membrány vůči vodní páře. Čím nižší je hodnota RET, tím je bunda pohodlnější, např. pro velmi intenzivní námahu je nejvhodnější hodnota RET 0 až RET 6, pro středně náročnou aktivitu je vhodný rozsah do RET 13. Hodnota RET vyšší než 20 znamená, že bunda není vhodná pro fyzickou námahu.

Čím vyšší jsou tyto dva parametry, tím lépe plní pláštěnka svou ochrannou funkci. Je však třeba mít na paměti, že výše uvedené koeficienty je třeba přizpůsobit typu námahy a terénu, ve kterém se pohybujete.

Kromě nepromokavosti a prodyšnosti mají bundy do deště lamináty, což je způsob kombinace vnějších vrstev, vnitřních vrstev a membrán. Rozlišuje se mezi označením:

  • 2 L, což je dvouvrstvý laminát, v němž je membrána spojena s vnějším materiálem a uvnitř je samostatná síťová podšívka;

  • 2,5 L, což je dvouapůlvrstvý laminát, v němž jsou membrána a vnější tkanina spojeny a vnitřní vrstva je tvořena ochranným potiskem, díky čemuž je bunda lehčí;

  • 3 L, třívrstvý laminát, v němž obě vrstvy a membrána tvoří jeden celek, díky čemuž je plášť odolnější proti poškození a ještě lehčí než u předchozích laminátů.

Měli bychom také zmínit odolnou vodoodpudivou impregnaci (DWR). Tato povrchová úprava zaručuje vysokou odolnost proti vodě, protože voda kondenzuje a stéká z tkaniny, místo aby se v ní hromadila a pronikala do ní.

Jakou bundu do deště si koupit? Tipy

Membrány a lamináty jsou důležité, ale nejsou jedinými věcmi, na které je třeba se při nákupu bundy do deště zaměřit. Podrobnosti, jako jsou:

  • kapuce – měla by být integrovaná do bundy, nastavitelná a při nošení by měla zajišťovat dobrou viditelnost. Přítomnost stínítka ztěžuje vniknutí vody do obličeje;

  • Zipy – vybírejte laminované nebo potažené extra ochrannou záplatou a opatřené vnitřní lištou, která zabraňuje například proříznutí oblečení.

  • švy – měly by být podlepeny, aby se snížilo riziko vniknutí vody pod látku;

  • manžety se stahovacími pásky nebo suchým zipem, aby lépe padly a zabránily vniknutí vody pod bundu;

  • Nastavitelný lem – zaručuje lepší přizpůsobení;

  • větrací otvory – umístěné na strategických místech (např. v podpaží, na zádech) zajišťují dobré proudění vzduchu;

  • střih – měl by být přizpůsoben typu činnosti a postavě a zároveň umožňovat volnost pohybu. V případě sportovkyň máme obvykle modely s pasem, které dobře vyhovují ženské anatomii. Praktické a kvalitní dámské bundy do deště nabízejí renomované značky jako Columbia, The North Face, Black Diamond, Mamrot, Salewa, CMP nebo Waikane Vibe.

Typy mackintoshů

Na trhu najdete různé typy bund do deště, které mají střih a další funkce pro zvýšení pohodlí a bezpečnosti při konkrétní aktivitě, jako je cyklistika, běh nebo různé formy horské turistiky.

Pláštěnka na kolo

Pro krátké vzdálenosti a rekreační jízdy zvolte cyklistickou pláštěnku z tenkého materiálu, kterou lze složit do kompaktní velikosti a uložit do zadní kapsy dresu nebo cyklistické bundy. Pro cesty na dlouhé vzdálenosti je nejlepší zvolit brašnu s laminátem 2,5 nebo 3 L.

Při nákupu bundy do deště na kolo dbejte na prodloužené rukávy a záda (chrání záda před chladem a stříkající vodou), nastavitelnou kapuci, která se dobře přizpůsobí vaší cyklistické helmě, a límec se zipem (dodatečná ochrana proti větru). Reflexní prvky zvyšují viditelnost za nepříznivých povětrnostních podmínek a po setmění a další kapsy s nepromokavými zipy umožňují uschovat nezbytné osobní věci nebo drobné vybavení kola (např. imbusové klíče nebo záplaty na pneumatiky).

Pokud jedete na kole s batohem, který na vaše tělo vyvíjí větší tlak, vyberte si pláštěnku s vodotěsností vyšší než 10 000 mm H20. Co se týče prodyšnosti, vybírejte modely s hodnotou 10-15 000 g/m2 .

Bunda do deště na běhání

Běžecká bunda do deště by měla zaručit ochranu před mrholením nebo lijákem a zároveň poskytovat volnost pohybu a pravidelně odvádět vlhkost. V přechodném období na jaře a na podzim ji lze použít jako ochrannou vrstvu, tj. poslední vrstvu tzv. cibulového oblečení, a v zimě ji lze použít jako izolační vrstvu, tj. druhou vrstvu pod zimní běžeckou bundu.

Správná běžecká bunda do deště by měla mít kromě speciálních membrán také povrchovou úpravu DWR. Rozhodněte se pro stahovací šňůrky ve spodní části bundy (pro volnou regulaci ventilace), ergonomickou kapuci pro široké zorné pole, pohodlné zipy a snadno přístupné kapsy, podlepené švy a reflexní prvky. Z hlediska prodyšnosti je nejlepší model s koeficientem 10 000 g/m2 (pokud běháte s batohem, zvolte vyšší parametr). Stojí za to vědět, že na většině ultraběhů je povinnou výbavou bunda do deště.

Horská bunda do deště

Minimální hodnoty pro horské expedice jsou voděodolnost 10 000 mm H20 a 10 000 g/m2 . Pro extrémní déšť zvolte model s vodotěsností 20 000 vodního sloupce. Pro lehkou turistiku postačí model s laminátem 2L a vodoodpudivou úpravou DWR.

Při zhoršení počasí si vyberte bundu do deště běžného střihu s žebrovanými manžetami a spodním lemem, aby lépe padla. Měla by umožňovat další vrstvy pod ní.

Vybírejte si voděodolné zipy s laminátem nebo ochrannou záplatou a vnitřním proužkem, který mimo jiné zabraňuje proříznutí. Jedny z nejlepších jsou zipy YYK, které najdete na pánských bundách do deště, jako je Mammut Crater Hs a Black Diamond Liquid Point.

Horská bunda do deště by měla mít nastavitelnou kapuci (zejména pro via ferraty nebo horolezecké výpravy, kde je helma nezbytná) a kšilt pro lepší ochranu obličeje. V místech, která jsou nejvíce vystavena oděru, např. na ramenou (od batohu) nebo na loktech (při lezení po ferratách), je dobré mít zesílený materiál.

Polecane produkty