Jaké šortky zvolit pro jízdu na kole? Dámské a pánské cyklistické šortky pro různé vzdálenosti

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Správné cyklistické šortky zaručují pohodlnou a bezpečnou jízdu bez ohledu na to, jakou cyklistickou disciplínu provozujete. S gelovým polstrováním, s rovnátky nebo bez nich, dlouhé nebo krátké? V našem průvodci najdete nejlepší dámské nebo pánské kraťasy na silniční, trekingové nebo horské kolo.

Dobře padnoucí cyklistické šortky: základ výbavy každého cyklisty

Bez ohledu na druh provozované cyklistické disciplíny a úroveň pokročilosti umožňují dobře padnoucí cyklistické šortky užít si jízdu na kole na krátkých i dlouhých tratích. Především tato část cyklistického oblečení chrání citlivé části těla před odřením nebo odřeninami. Kromě toho chrání před nadměrným přehřátím a umožňuje pohodlně ujet další kilometry, což oceníte při několikahodinovém cyklistickém výletu, jízdě po nerovném terénu nebo tréninku na asfaltu.

Nákup šortek na kolo: na co se zaměřit?

Aby cyklistické šortky plnily svou funkci, musí být správně přizpůsobeny stylu jízdy, délce a typu trasy. Cyklistické kraťasy pro silniční, MTB nebo sjezdovou cyklistiku se liší různými parametry, jako je typ použité vložky, použitý materiál, způsob zakončení nohavic, typ šití, použitá technologie a přítomnost šlí.

Materiál šortek

Materiál šortek závisí na tom, jak účinně odvádí přebytečnou vlhkost a jak dobře je pokožka odvětrávána. Měla by být co nejpružnější a prodyšná, aby účinně odváděla vlhkost. To je důležité zejména v létě, kdy se při vysokých teplotách zvyšuje riziko odřenin a odřenin kůže. Nejčastěji používané materiály pro výrobu šortek jsou:

  • polyester

  • nylon

  • elastan

  • polyamid

Výrobci vytvářejí patentované kompozice, jako je polyamidový nylon nebo moderní kompresní tkaniny. Šortky z těchto materiálů zlepšují krevní oběh a poskytují vynikající pohodlí, přestože jsou těsné. Kompresní materiály se přizpůsobují anatomii a stabilizují svaly, takže i při intenzivním tréninku zaručují kontrolu a zlepšují kvalitu jízdy.

V teplých měsících se vyplatí zvolit perforované cyklistické šortky, jejichž materiál bude prodyšný. Ve slunečných dnech jsou nejlepší modely s extra vrstvou UV ochrany. Pro jarní a podzimní jízdy, kdy teplota není tak vysoká, by měly být šortky o něco silnější, ale měly by zajišťovat dostatečné proudění vzduchu. Bez ohledu na roční období dbejte na vysokou kvalitu tkaniny, aby šortky odolaly mechanickému poškození, například odření při pádu.

Ploché švy

Materiál nejlepších cyklistických šortek je spojen plochými švy, které zaručují dokonalou pružnost a přilnutí k tělu. Ploché švy přispívají k pocitu vysokého pohodlí i při těch nejnáročnějších trasách. Cyklistické šortky s plochými švy jsou navíc odolné proti roztažení.

Postroj

Pro pokročilé silniční cyklisty jsou nejlepší volbou cyklistické šortky s kšandami. Ve srovnání s klasickými šortkami se modely s kšandami na těle drží bezpečněji a pohodlněji – nepohybují se a udržují svou polohu po celou dobu tréninku. Navíc nezpůsobují odírání břicha, což má významný vliv na pohodlí jezdce při dlouhých cestách. Klasické kraťasy bez šlí jsou správnou volbou pro rekreační cyklisty a nadšence MTB.

Vložka

Jedním z nejdůležitějších prvků cyklistických šortek je stélka, která do značné míry ovlivňuje volnost a pohodlí při jízdě. Pod cyklistické šortky by se nemělo nosit spodní prádlo, proto se u kvalitních modelů používají antibakteriální vložky s ionty stříbra, které umožňují udržovat správnou hygienu.

Při výběru cyklistických šortek věnujte pozornost typu výplně použité pro vložku. Závisí na ní odolnost, tlumení nárazů a funkčnost. Nejběžnější jsou gelové a pěnové výplně. Vložka z běžné pěny rychle ztrácí svou funkci a není pružná. Vložka z pěny EVA je naopak dobrou volbou pro začínající jezdce nebo pro jízdu na krátké vzdálenosti. Pro delší vzdálenosti a pro pokročilé cyklisty by měla být vložka vyrobena z gelu. Tento materiál zaručuje tlumení a správné usazení za všech okolností. Gelová stélka se ani po hodinách jízdy nerozpadá a poskytuje pohodlí. Tloušťka a hustota vložky by měla odpovídat typu disciplíny a tělesné stavbě cyklisty.

Střih cyklistických šortek: volné nebo těsné?

Pro silniční jezdce jsou nejlepší šortky, které dobře přiléhají ke kůži a jsou aerodynamické, aby vám zajistily pohodlí při dlouhých bězích. Ujistěte se, že jsou nohavice těchto šortek řádně zakončeny. Silikonový potisk zabrání vyhrnování šortek, takže zůstanou na svém místě i při dlouhých jízdách. MTB šortky by naopak měly mít volnější střih, aby neomezovaly vaše dynamické pohyby. Pro klidnou jízdu zvolte volný model, který vám umožní volný pohyb v nenáročném terénu, a také pro pěší túry, kdy chcete sesednout z kola a prozkoumat krajinu.

Technologie

Kvalitní cyklistické šortky využívají moderní technologie, jako jsou:

  • TruDri a TruMotion v modelech FOX Flexair, které účinně odvádějí přebytečnou tělesnou vlhkost a poskytují velkou pružnost;

  • Thunderbike Power (Santini Sleek Raggio) pro dokonalé přizpůsobení a kompresní efekt;

  • Technologie 2Way Stretch a Air Flow (ION) zaručují volnost pohybu a dobré odvětrávání;

  • Šortky AeroFlow (Sportful LTD Bibshort) poskytují správnou míru komprese a pružnosti odolné tkaniny;

  • ANTI-SHOCK PROTECTION (Santini Sleek Raggio) poskytuje vysokou úroveň tlumení, což je důležité zejména při intenzivních sjezdech.

Nejlepší pánské a dámské cyklistické šortky: průvodce nákupy

Výběr cyklistických šortek by měl být přizpůsoben typu a intenzitě jízdy. Jak vybrat nejlepší cyklistické kraťasy pro jízdu po silnici, ve strmém terénu a v hustém lese a které budou nejlepší pro rekreační cyklisty?

Šortky na MTB/krosové kolo

Pro milovníky MTB, endura, sjezdu, trialu a cross-country cyklistiky jsou nejlepší kraťasy, které se vyznačují vysokou odolností a prodyšným materiálem. Tato kritéria splňují pánské cyklistické šortky ION Scrub, které jsou lehké a odolné. Důmyslný systém 4Way_Stretch zajišťuje velkou volnost pohybu a díky trojitému prošívání je ION Scrub odolný proti roztažení. Důmyslná konstrukce šortek s nejmodernější technologií Body Amplified zajišťuje ochranu pokožky a odolnost proti poškození i po četných pádech.

Cyklistkám doporučujeme dámské šortky SILVINI Alma, které se vyznačují stylovým střihem zdůrazňujícím postavu. Použitá gelová stélka, navržená speciálně pro ženy, zaručuje vysokou úroveň pohodlí a chrání citlivé části těla před odřením.

Cyklistické šortky na silnici

Na dlouhé túry po asfaltu se hodí šortky se šlemi, které vynikají perfektním střihem. Vyberte si dámské cyklistické kraťasy Santini Sleek Raggio vybavené inovativním systémem Thunderbike Power, který zaručuje pohodlnou jízdu i v horkých dnech. Pro zajištění dostatečné bezpečnosti citlivých částí těla a pohodlí jsou šortky Santini vybaveny vícevrstvou gelovou vložkou C3W.

Na dlouhé trasy v létě si vyberte cyklistické šortky z materiálu chránícího před UV zářením. Pochvalu si zaslouží pánské cyklistické kraťasy ALÉ Pantalone C/B Velocity HD2, které jsou navrženy z ultralehkého materiálu. Šortky byly testovány v aerodynamickém tunelu, aby byla zajištěna vysoká úroveň pohodlí a volnosti pohybu pro dosažení nejlepších výsledků.

Které cyklistické šortky od Sportano.co.uk? Doporučené modely známých značek

Pokud už víte, které krátké cyklistické šortky jsou pro vás nejlepší, vyberte si svůj oblíbený model na Sportano.cz. Ať už jste cyklistický začátečník, nebo se na silnici pohybujete pravidelně, v naší nabídce najdete cyklistické šortky šité na míru vašim potřebám. Náš sportovní internetový obchod nabízí nejširší výběr cyklistických šortek od renomovaných výrobců: 100%, Ale, Alpinestars, FOX, ION, Leat, Oakley, Santini, SILVINI.

Pro milovníky MTB a trekkingu doporučujeme pohodlné vnitřní kraťasy Oakley MTB, kraťasy ION In-Shorts Plus s pěnovou vložkou a robustní a lehký model FOX Defend. Pro ženy jsou ideální volbou dámské cyklistické kraťasy 100% Ridecamp. Mezi chvályhodné pánské cyklistické kraťasy pro silniční cyklistiku patří Santini Freccia, profesionální kraťasy POC Aero Bib Shorts VPD a oblíbené kraťasy Alé Stones Cargo Bibshort se šlemi.

Polecane produkty