Jaké boty na kolo si vybrat? Doporučená cyklistická obuv pro MTB, trekingová a jiná kola

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Chcete-li si jízdu na kole užít co nejvíce, ať už jste na jakékoliv úrovni, vyberte si správné boty. Poradíme vám, jaké jsou nejlepší boty na MTB, čím se vyznačují silniční cyklistické modely a kdy se vyplatí zvolit verzi se systémem SPD?

Cyklistická obuv: proč si vybrat specializovanou cyklistickou obuv?

Každá cyklistická disciplína se vyznačuje odlišným stylem jízdy v závislosti na stupni pokročilosti, typu trasy nebo intenzitě jízdy. Silniční cyklisté a vášniví běžci potřebují úplně jiné boty než víkendoví cyklisté. Pro silniční a MTB cyklistiku mohou být výbornou volbou boty se systémem SPD. Tyto modely umožňují dokonalý přenos síly do pedálů a zajišťují, že nohy při intenzivním stoupání nekloužou. Pro jízdu ve městě, kdy musíte často sesedat nebo zastavovat na semaforech, mohou být boty s upínacím systémem nepohodlné.

Jaké boty na kolo? Zásady výběru obuvi podle typu kola

Cyklistická obuv musí v první řadě vyhovovat konstrukci nohy jezdce. Pokud při prvním nasazení pocítíte jakýkoli tlak nebo jiné nepohodlí spojené s nošením daného modelu, pamatujte, že tento pocit se během jízdy zesílí. V důsledku toho nemusíte být schopni dokončit trénink nebo jízdu a hrozí, že si poraníte chodidlo nebo kotník či kolenní klouby.

Bez ohledu na vaši úroveň je pro jízdu na kole nezbytná obuv s tuhou podrážkou. Při výběru cyklistické obuvi proto věnujte pozornost indexu tuhosti. Čím vyšší je, tím méně se podrážka ohýbá. Taková obuv zajišťuje správnou polohu chodidla a práci svalů a vynaložené úsilí se odráží v účinnosti šlapání. Další parametry obuvi, jako je tvrdost podrážky, typ systému SPD, tloušťka svršku a typ materiálu, závisí na typu cyklistické disciplíny a úrovni pokročilosti cyklisty.

Obuv na kolo MTB

Pro jízdu na horském kole v náročném terénu potřebujete obuv, která si poradí s dynamicky se měnícími podmínkami. Výběr obuvi závisí na typu trasy a stylu jízdy. Pokud jezdíte převážně sportovně-turisticky, měli byste si vybrat cyklistické boty s tvrdou podrážkou a silnějším svrškem, které jsou ideální pro turistiku. Dobrou volbou jsou boty s dodatečnou výztuhou paty, například ION Rascal Select Boa. Na náročnější stezky vyzkoušejte odolnou botu, která zajistí přilnavost v každém terénu. Northwave Spider Plus 3 si zaslouží zvláštní zmínku.

Tepelně utěsněné vnitřní výztuhy a podrážka s technologií Michelin X zajišťují dostatečnou stabilitu a pohodlí. Proměnlivé povětrnostní podmínky na horských trasách vyžadují používání obuvi z rychleschnoucího materiálu. Za zmínku stojí pánská cyklistická obuv Giro Chamber II se svrškem z mikrovlákna, který zajišťuje účinný odvod vlhkosti.

Pro pokročilé sportovní horské lyžování jsou boty navrženy tak, aby těsně přiléhaly k noze, a jsou obvykle vyrobeny z lehkého materiálu. Tyto boty poskytují vynikající kontrolu a přilnavost při intenzivních sjezdech. Doporučujeme zejména model Northwave Rebel 3, který je vybaven unibody svrškem Biomap. Chcete-li si být jisti, že vaše jízda zvládne i ty nejintenzivnější sjezdy a stoupání, vyberte si boty se systémem SPD. Pro vysoce výkonnou MTB cyklistiku vám bude vyhovovat obuv Shimano SH-XC902 s patentovaným zapínáním BOA Fit System L6.

(9) Shimano Indoor Cycling – Jak funguje systém Boa Closure? | SHIMANO

Běžecké boty na kolo

Crossová kola se často používají na víkendové výlety mimo město nebo na rekreační trénink. Pokud během výletu často sesedáte z kola nebo chodíte pěšky, určitě si vyberte model s podrážkou vhodnou pro chůzi. Neměla by být co nejtužší. Cyklistická obuv na krosové kolo se systémem SPD snap umožňuje stabilní jízdu a zabraňuje sklouznutí z pedálů. Dobrou volbou je model Northwave Rockit s gumovou podrážkou a systémem SPD bloků. Kromě toho bude mít zpevnění paty vliv na pohodlí, zejména při celodenních výletech. Pro ženy doporučujeme dámské cyklistické boty Giro Gauge, které se vyznačují účinným systémem odvětrávání díky použití extrudované stélky EVA. Zajímavý design a univerzální použití z nich dělají vynikající volbu pro terénní cyklistiku.

Obuv na silniční kolo

Pro jízdu po silnici jsou nejlepší lehké boty s propracovaným systémem SPD, které poskytují vynikající cit pro šlapání a kontrolu. Úroveň tuhosti silniční obuvi by měla odpovídat úrovni a zkušenostem jezdce. Tento parametr se určuje na desetibodové stupnici, kde nejvyšší hodnota popisuje nejtužší model. Pokud si nejste jisti, jaký typ obuvi je pro vás nejvhodnější, začněte se středně tuhými modely (do 7). Silniční obuv je navržena tak, aby poskytovala co nejlepší výkon a pohodlí při šlapání na dlouhé vzdálenosti, a proto má zcela hladký povrch.

Pokud hledáte správné silniční pláště, podívejte se na Mavic Tretry Cosmic Elite SL. Zapínání na suchý zip a moderní systém BOA® Fit System IP1 zaručují stabilní pozici na noze i při dlouhých a intenzivních trasách. Silniční cyklistická obuv by měla mít odolnou a lehkou podrážku z kvalitních materiálů. Pláště Mavic Tretry Cosmic Ultimate III splní očekávání i těch nejnáročnějších jezdců. Díky karbonové podrážce je obuv lehká a vyznačuje se dlouhou životností.

Jaké boty na zimní cyklistiku?

Pokud si chcete užívat jízdu na kole mimo sezónu bez ohledu na povětrnostní podmínky, budete potřebovat speciální obuv. Zejména v zimě musí být cyklistická obuv nepromokavá a materiál by měl být méně prodyšný než u standardních modelů. Pro chladnější výlety je skvělou volbou model Northwave Celsius XC ARC. GTX. Model má svršek s moderní konstrukcí, která poskytuje dostatečnou izolaci, zatímco podrážka z uhlíkových vláken zaručuje spolehlivou přilnavost a kontrolu za všech podmínek. Cyklistická obuv Northwave Magma XC bude ideální pro jízdu v podzimních a zimních dnech. Vnější vrstva Lasting Board Thermal Shield spolu s vložkou Arctic 4Layer tvoří ucelený systém, který účinně izoluje od chladu.

Chrániče pro cyklistickou obuv

Pokud hledáte alternativu k cyklistické obuvi pro chladnější dny, podívejte se na chrániče cyklistické obuvi. Poskytují vynikající ochranu proti chladu a umožňují pohodlnou jízdu na podzim a v zimě. Chrániče Alè Rain 2.0 jsou vyrobeny z lehkého a odolného materiálu Antipioggia garzato, který spolu s vnější polyuretanovou vrstvou účinně izoluje proti chladu a vlhkosti.

Boty POC Thermal Bootie jsou vyrobeny z nepromokavého materiálu a odolná plastová podrážka zajišťuje odolnost proti oděru a poškození. Vnitřní materiál je podšitý peřím, díky čemuž je jízda v těchto botách velmi pohodlná.

Pokud hledáte vhodné boty na kolo, podívejte se na širokou nabídku sportovního obchodu Sportano.pl. Připravili jsme ty nejlepší modely pro všechny milovníky cyklistiky bez ohledu na úroveň pokročilosti. Náš tým odborníků vám rád pomůže s výběrem té nejlepší cyklistické obuvi.

Polecane produkty