Jaké boty do vody si koupit? Doporučená obuv na plavání, pláže, šnorchlování

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Jejich hlavním úkolem je chránit nohy a snižovat riziko poranění o ostré kameny, korálové útesy nebo mořské ježky. Chrání také před ochlazením při potápění. Jaké boty do vody si koupit na pláž nebo na šnorchlování?

Boty do vody – proč je používat?

Boty do vody jsou prakticky řešením při pobytu u moře, jezera nebo řeky, kde jsou naše nohy vystaveny pořezání a zranění způsobenému kamenitým nebo oblázkovým pobřežím nebo nečistotami na pláži (např. sklo, kovové prvky). Boty do vody také stabilizují chodidlo. Díky protiskluzové podrážce poskytuje lepší přilnavost na kluzkém povrchu a chrání také před následky setkání s mořskými živočichy, jako jsou korálové útesy, krabi a mořští ježci. Šlápnutí na charakteristické kulovité tvory s pohyblivými ostny (vyskytují se například v Řecku a Chorvatsku) může skončit bolestivým bodnutím nebo bakteriální infekcí. Při plavání nebo šnorchlování fungují boty do vody jako izolátor – zaručují udržení správné teploty a chrání vás před prochladnutím. Jsou také skvělou náhradou potápěčských ploutví.

Na skalnaté pláže, do vody, na potápění. Typy obuvi

Aby byla obuv do vody funkční a pohodlná, měla by se vybírat podle toho, jakou činnost v ní budete vykonávat a v jakém terénu se budete pohybovat.

Boty do vody s měkkou podrážkou

Tyto boty do vody s měkkou a pružnou podrážkou se skvěle hodí pro vodní sporty, jako je surfování, jízda na kajaku, potápění a šnorchlování. Svrchní část boty je vyrobena z prodyšného materiálu se síťovinovou strukturou, která zajišťuje dostatečné proudění vzduchu. Na písečné pláži také ochrání vaše nohy před nečistotami, řasami, mušlemi a sluncem rozpálenými kameny. Mají dobrou přilnavost k zemi.

Boty do vody s tvrdou podrážkou

Jsou ideální pro skalnaté dno, štěrkové nebo kamenité oblasti a místa, kde se můžete setkat s nejrůznějšími vodními živočichy. Boty do vody s tvrdou podrážkou účinně chrání před zraněním a poskytují maximální pohodlí při chůzi po kopcovitém nebo kamenitém pobřeží. Síťované panely umožňují nohám volně dýchat a rychleschnoucí materiál a protiskluzová podrážka zvyšují pohodlí a bezpečnost.

Gumové boty do vody

Na plavání se hodí gumové boty do vody. Vzhledem k umělému materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, neposkytují dobrou prodyšnost, což se projevuje vysokou potivostí. Vyvarujte se chůze po horkých kamenech nebo štěrku a dlouhodobého vystavení nohou slunci – mohou způsobit popáleniny.

Potápěčské boty

Jsou vyrobeny z neoprenu, měkké pěny, která je odolná vůči slané i sladké vodě a má tvarovaný tvar, který se dobře přizpůsobí noze. Účelem bot na potápění nebo šnorchlování je chránit nohy před prochladnutím. Čím silnější je vrstva neoprenu, tím lepší je tepelná izolace potápěčské boty. Pro studené vody vybírejte modely o tloušťce 5-7 mm s vyšším svrškem. Pro teplé vody stačí tenčí modely. Tento typ potápěčské boty je vhodný jak pro neoprén, tak pro suchý oblek. Obuv může mít další výztuhy ve špičce nebo nártu a také úchyty, které zabraňují vypadávání ploutví. Potápěčské boty jsou ideální pro mrože, tj. pro koupání ve studené vodě.

Jak vybrat boty do vody? Nejdůležitější pravidla

Důležitým faktorem při výběru obuvi do vody je optimální přizpůsobení vaší noze. Při nákupu věnujte pozornost délce stélky udávané výrobcem, protože velikost může být nadhodnocená nebo podhodnocená. Příliš velké boty do vody sklouzávají z nohy, což vede k nebezpečným situacím, které mohou skončit zraněním, a těsné boty způsobují nepohodlí a bolestivé odřeniny. Důležitým prvkem obuvi do vody je typ zapínání. Nazouvací modely umožňují rychlé nazouvání a vyzouvání, stejně jako modely na zip, které se také dobře přizpůsobí noze. Boty do vody se šněrováním a suchým zipem dobře sedí na noze.

Dámská, pánská a dětská obuv do vody

Pokud jde o boty do vody, vyberte si model určený pro určité pohlaví, protože tak jsou vlastnosti boty lépe přizpůsobeny specifickým vlastnostem nohy dospělého nebo dítěte.

Dámská obuv do vody

Dámské boty do vody se dodávají nejen v široké škále barev a vzorů, takže je můžete snadno sladit s plavkami nebo neoprénem, ale mohou být také tvarovány tak, aby dokonale odpovídaly anatomii ženského chodidla, např. s pohodlným lemem nebo zúženou přední částí. Tím se snižuje riziko vniknutí písku nebo drobného štěrku do boty. Ve sportovním obchodě Sportano.cz najdete širokou nabídku dámské obuvi do vody od značek, které jsou ve světě vodních sportů velmi uznávané, včetně: Rip Curl, O’Neill, TUSA nebo Jobe.

Pánská obuv do vody

Vyberte si pánskou obuv do vody od renomovaných výrobců, jako jsou Rip Curl, O’Neill, TUSA a Vibram, vyrobenou z odolných materiálů, které zaručují anatomický střih a optimální tepelnou izolaci. Použití řešení, jako je FluidFlex™, speciální typ neoprenu s vysokou elasticitou a tepelnými vlastnostmi, anatomický střih – dokonalé přizpůsobení noze, lem nad kotníkem a otvory pro odvod vody ven, zvyšuje komfort používání.

Boty do vody pro vaše dítě

Při výběru bot do vody pro své dítě věnujte pozornost možnosti nastavení zapínání, abyste mohli botu přesně přizpůsobit malé nožce. Nezbytnou výbavou je pěnová stélka Eva, která zajišťuje správnou cirkulaci vzduchu a chrání před odřením v horkých dnech. Pořiďte si kvalitní dětskou obuv do vody od značek Native, Jobe, Arena a Rip Curl.

Polecane produkty