Jaká světla na kolo vybrat? Nejoblíbenější přední a zadní světla pro jízdní kola

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Bezpečnou jízdu na kole po setmění si bez vhodného osvětlení lze jen těžko představit. Světla na kole nejen zvyšují naši viditelnost, ale také pomáhají osvětlit trasu, po které jedeme. Navíc je vyžadují silniční předpisy. Zjistěte, na co si dát pozor a jaká světla na kolo vybrat.

Osvětlení jízdních kol a předpisy: klíčové informace

Správné osvětlení kola při jízdě po setmění je nezbytné nejen pro naši bezpečnost a bezpečnost ostatních, ale také z právního hlediska. Současná legislativa je jasná:

Jízdní kola by měly být vybaveny:

  • Červená zadní odrazka a bílá přední odrazka
  • Červené zadní světlo a bílé přední světlo za snížené viditelnosti

Jízda na kole bez světel po setmění kdekoli, dokonce i v dobře osvětleném městě, je velmi nezodpovědná a měli byste si uvědomit, že představuje nebezpečí pro všechny účastníky silničního provozu.

Jaké světlo na kolo vybrat? Poradenství

Aby světla na kole plnila svou funkci, měla by být přizpůsobena stylu jízdy a trase. Při výběru světel na kolo byste měli brát v úvahu nejen výkon (udávaný v lumenech), ale také jejich použití. Existují tři základní typy světel na kolo:

  • Zadní světla: jejich úkolem je informovat ostatní účastníky silničního provozu o naší poloze;

  • přední výstražná světla: signalizují náš příjezd, neosvětlují silnici;

  • přední svítilny: svítilny umístěné v přední části jízdního kola, které osvětlují dráhu cyklisty tak, aby byl dobře viditelný.

Každý cyklista by měl mít všechna tři světla. Vhodným řešením pro rekreační cyklisty a městské jezdce jsou hotové sady, například sada světel INFINI Luxo & Vista. Při výběru světla pro své kolo věnujte pozornost nejdůležitějším parametrům, jako je napájení, způsob provozu a provozní doba.

Napájení

  • Dynamo je velmi oblíbené u městských a trekingových kol, kde se energie vyrábí při šlapání.

  • Akumulátorové a dobíjecí napájení je dobrou volbou pro silniční a MTB jezdce. Během dlouhých výletů můžete baterii rychle dobít pomocí powerbanky. Tuto funkci plní zařízení Blinder Mini Cross, které jednoduše připojíte přes vestavěný port USB.

  • U elektrokol je osvětlení napájeno z hlavní baterie kola. Nejsou potřeba žádné další baterie.

Režim provozu

Správné světlo pro vaše kolo by mělo umožňovat nastavení intenzity světla podle podmínek. Většina modelů má funkci nepřetržitého nebo blikajícího světla. Jedná se o pohodlné řešení, které umožňuje šetřit energii. Zvláštní zmínku si zaslouží přední svítilna na kolo Knog Blinder Skull, která má až 8 různých režimů, přičemž režim ECO umožňuje až 60 hodin provozu.

Provozní doba

Kapacita baterie není jediným parametrem, na kterém závisí doba provozu světla. Je ovlivněna výkonem svítidla a intenzitou osvětlení, proto je důležitým údajem doba provozu v různých režimech. Přední svítilna na kolo Knog Blinder Grid má účinnou baterii, která umožňuje 2 hodiny provozu v nepřetržitém režimu a až 60 hodin v režimu Eco Flash.

Vodotěsné

Při jízdě buďte připraveni na všechny podmínky včetně měnícího se počasí. Za silného deště je obzvláště důležité být na silnici dobře viditelný. Proto se při výběru světla ujistěte, že je vodotěsné. Přední světlo na kolo INFINI Super Lava má utěsněný konektor, tlačítko a spoje použitých materiálů, takže zaručuje efektivní provoz i při silném dešti.

Způsob montáže

Většinu světel lze připevnit bez použití nářadí, ale je vhodné zkontrolovat, zda jsou světla po montáži stabilní. To je nesmírně důležité pro dynamickou jízdu, jako je MTB nebo sjezd. Pro větší bezpečnost na silnici jsou ideální světla připevněná na přilbě. Světlo POC Beacon LED na přilbu zajišťuje, že je dobře vidět nejen kolo, ale i jezdec. Světlo lze pohodlně dobíjet přes USB.

Úhel dopadu světla

Přední světlo na kolo by mělo dobře osvětlovat silnici, nejen přímo před kolem, proto doporučujeme vyhnout se bodovým světlům. Při jízdě je třeba brát ohled na ostatní účastníky silničního provozu, takže světla, která svítí kolmo, nejsou dobrou volbou. Doporučujeme, aby světla jízdních kol vpředu byla dostatečně rozptýlená. Taková kritéria splňuje přední světlo na kolo Knog Blinder Mini Square, které poskytuje dobrou viditelnost na silnici a má nastavitelnou intenzitu světla v 8 režimech.

Kolik lumenů by měla mít světla na kolo?

Základním parametrem, který lze sledovat při výběru osvětlení jízdního kola, je výkon a síla vyzařovaného světelného toku měřená v lumenech. Čím více lumenů, tím je světlo výkonnější. Světla na kole by měla být přizpůsobena individuálním potřebám a typu trasy.

Do města

  • Pro dobře osvětlenou jízdu ve městě postačí svítilna se svítivostí 150-200 lumenů. Vyplatí se vybrat model, který lze pohodlně dobíjet přes USB. Knog Blinder Grid a Lezyne LED KTV DRIVE takovou funkci mají.

Pro jízdu mimo město

  • Pokud cestujete mimo město v oblastech, kde není městské osvětlení, zvolte světla s vyšším příkonem. V závislosti na stylu jízdy může být potřeba až 500 lumenů nebo více. Pokud hledáte lehké světlo, vyberte si svítilnu Lezyne LED HECTO DRIVE 500XL, která poskytuje světelný tok 500 lumenů. Pro ty, kteří potřebují více světla, stojí za pozornost přední světlo na kolo Knog PWR Road se 700 lumeny.

Pro jízdu na MTB

  • Těm, kteří si chtějí užít rychlou a dynamickou jízdu po setmění, doporučujeme světla s více než 800-1000 lumeny. Tato světla jsou nezbytná pro jízdu v hustých lesích a horách. Pro milovníky MTB je vynikající volbou model Lezyne LED LITE DRIVE 1000XL v jedinečné barvě, který svítí výkonem až 1100 lumenů. Lezyne Mega Drive 1800I Smart Connect Led je určen pro ty nejnáročnější jezdce. Tento model se vyznačuje výkonem až 1800 lumenů. Je vyroben z karbonu a hliníku, díky čemuž je velmi lehký. Světlo lze pohodlně ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu.

(14) Smart Connect LED světla na kolo – chytrý způsob bezdrátového ovládání světel

Ať už hledáte světlo pro jízdu na kole po městě, nebo světlo pro dynamické sjezdy v hustém lese, ve Sportan.cz najdete širokou nabídku od špičkových výrobců: INFINI, CatEye, Knog, Kellys, Lezyne a Topeak. Náš tým odborníků vám rád pomůže vybrat nejlepší světla na kolo, která budou vyhovovat vašim potřebám.

Polecane produkty