Jak si vybrat snowboard? Průvodce pro začátečníky a středně pokročilé snowboardisty

Sylwia Stwora-Petela 18.01.2023

Stojíte před volbou snowboardu, na kterém se naučíte jezdit nebo se zdokonalíte na svahu či ve snowparku? Náš průvodce vám pomůže seznámit se s nejdůležitějšími parametry tohoto zimního vybavení a jeho typy a odpoví vám mimo jiné na otázku: jak vybrat snowboard pro váš styl jízdy, úroveň vašich znalostí nebo vaši výšku a hmotnost.

Snowboard – proč je důležité vybrat si správný snowboard?

Dobře zvolený snowboard je zárukou bezpečnosti při jízdě, dobré ovladatelnosti a možnosti naučit se správnou techniku nebo provádět triky různých obtížností. Výběr modelu, který neodpovídá vaší úrovni, tělesné hmotnosti nebo stylu jízdy, vám nejen způsobí potíže, bude vás stát více úsilí a sníží váš požitek z jízdy, ale může vás také vystavit nebezpečným situacím, které mohou skončit vážným zraněním. Totéž platí, pokud se na upravenou sjezdovku, do čerstvého prašanu, mimo sjezdovky nebo do snowparku (speciální místo určené pro freestylové snowboardisty) vydáte se špatným vybavením. Nevhodná velikost pro vaši postavu, hmotnost a úroveň trénovanosti ovlivní také životnost desky – zařízení bude náchylnější k poškození nebo zlomení. Před nákupem konkrétního modelu se ujistěte, že hmotnostní rozsah udávaný výrobcem odpovídá vaší tělesné hmotnosti.

Při výběru snowboardu je důležité také pohlaví, a to kvůli různým fyzickým předpokladům. Dámské snowboardy jsou obvykle v pase a mají měkčí flexi, což souvisí s jinou anatomií než u mužů a nižším těžištěm, takže při výběru správného modelu je třeba mít na paměti i tyto aspekty.

Typy snowboardů

Při výběru snowboardu byste měli zohlednit svůj styl jízdy a terén, ve kterém budete nejčastěji jezdit. Snowboardy pro snowboardisty se dělí na několik základních typů podle stylu jízdy, z nichž nejoblíbenější jsou měkké desky: all mountain, freestyle, freeride a jibbing a tvrdé desky: race a freecarving.

All mountain

Jedná se o univerzální prkna určená pro jízdu v nejrůznějších terénech od určených stezek přes snowparky až po jízdu mimo stezky. Vhodné pro výuku jízdy na snowboardu a pro středně pokročilé jezdce, kteří chtějí rychle pokročit.

Freestyle

Vyznačuje se efektivními evolucemi ve vzduchu a triky s využitím ramp, skoků, zábradlí nebo boxů ve snowparku. Tento freestylový snowboard má širokou a krátkou konstrukci a měkký flex.

Freeride

Tento styl snowboardingu je založen na zdolávání terénu mimo upravené stezky a na nezpevněném povrchu. Freeride vyžaduje vybavení, které poskytuje dostatečný vztlak v prašanu.

Jibbing

Jedná se o jízdu přes umělé překážky, jako jsou zábradlí, bedny, zdi nebo lavičky. Nejlepší prkna pro tento styl jízdy jsou krátká a měkká prkna, která využívají technologie zajišťující vysokou odolnost např. proti poškození.

Race

Styl pro pokročilé snowboardisty, který se vyznačuje rychlou a ostrou jízdou po hranách. Zde se používají úzké, tuhé a dlouhé modely.

Freecarving

Vyznačuje se dynamickou jízdou plnou náhlých manévrů nebo ostrých zatáček s využitím náklonu. Jedná se o styl lyžování pro pokročilé jezdce.

Jak si vybrat snowboard? Nejdůležitější prvky

Prvky, jako je tvar, poloměr zatáčení, typ skluznice a flexe, mají vliv na to, jak vám snowboard optimálně padne.

Tvar

Existují směrové a symetrické snowboardy (Twin Tip). V prvním případě tvar umožňuje lyžování pouze v jednom směru a je vhodný pro dobře upravené sjezdovky nebo čerstvý sníh. Jejich těžiště je posunuto dozadu (setback). Druhá možnost naopak umožňuje pohyb dopředu i dozadu, což se hodí například u freestylových prken. U tohoto modelu je těžiště umístěno uprostřed desky.

Poloměr otáčení

Tento parametr je zodpovědný za ovladatelnost snowboardu. Čím větší je poloměr zatáčení, tím méně je manévrovatelný, a naopak, s malým poloměrem lze provádět prudké zatáčky.

Typ základny

U snowboardů máme extrudovanou základnu, která je nejpomalejší a nevyžaduje pravidelné mazání, a dále sintrovanou a electra základnu (sintrovaný grafit), které se vyznačují rychlostí, dobrou odolností proti mechanickému poškození, ale také nutností mazat téměř před každým výletem na sníh.

Flex

Flex určuje tvrdost snowboardu a dělí vybavení na měkké a tvrdé. Měkké verze jsou snadno ovladatelné, ovladatelnější a odpouštějí chyby způsobené například nesprávným pohybem nebo špatnou technikou, přesto se nejlépe osvědčují na upravených sjezdovkách, a proto jsou určeny pro začínající snowboardisty. Tvrdý flex umožňuje rychlý pohyb, ale neposkytuje velkou obratnost, a proto je dobrou volbou pro pokročilé jezdce. Tuhost je obvykle definována stupnicí 1-10, kde 1 znamená velmi měkký ohyb a 10 vysokou tvrdost.

Délka snowboardu – jak vybrat model vhodný pro mou výšku a váhu?

Donedávna byl jedním ze základních způsobů, jak zjistit, zda délka snowboardu odpovídá vaší výšce, tzv. test brady. Postavil ses rovně, položil zařízení svisle před sebe a zkontroloval, kam dosáhne. Pokud se nacházel ve výšce ramen až k bradě, byl pro vás model vhodný. Výrobci snowboardů dnes používají vlastní měření, která kromě výšky zohledňují i hmotnost, takže před nákupem konkrétního snowboardu byste si měli pečlivě prostudovat tabulku a zkontrolovat, jak vaše parametry souvisejí s údaji konkrétní značky.

Dalším faktorem při výběru délky prkna je stavba těla a zkušenosti. Štíhlejší lidé by si měli vybrat o něco kratší a měkčí model. Pro těžší jezdce a pokročilé snowboardisty je lepší volbou dlouhé, tužší prkno sahající až po čelo nebo výš, a to díky stabilitě při vysokých rychlostech a dobré přilnavosti hran v ledových podmínkách. Vyžaduje to však větší výkon a lepší dovednosti pro udržení stopy. Pro začátečníky je dobrou volbou kratší model, se kterým se lépe manévruje. Tato verze však bude dobře fungovat i na halfpipes nebo kickerech, kde je dobrá ovladatelnost. Na spodní straně desky je obvykle umístěna nálepka s rozsahem hmotnosti.

Šířka snowboardu

Tento parametr závisí na velikosti vaší nohy – správná šířka snowboardu je taková, kdy prsty a paty nevyčnívají přes okraje prkna. Pokud vám noha nesedí nebo nosíte boty velikosti 46 a vyšší, vyberte si verzi Wide (označení W), která má oproti standardním modelům rozšířenou konstrukci.

Většina standardních snowboardů je široká 24 až 26 cm, což odpovídá velikosti bot 38-45 cm. Nemělo by se však jednat o poměr 1:1, protože snowboardové boty mají různé konstrukce (např. zkosené paty, integrovaná stélka), takže dva modely ve velikosti 42 mohou mít různou délku stélky.

Typy konstrukce snowboardů

Některé vypadají jako banán a jsou skvělé pro akrobatické kousky nebo výuku techniky, jiné jsou uprostřed zahnuté pro rychlou jízdu. Existují 4 konstrukce snowboardů: rocker, flat, camber a hybrid.

Rocker

Jinak známý jako banánový nebo obrácený camber (reserve camber) se vyznačuje zvednutým nosem a ocasem, který připomíná žluté ovoce. Tato konstrukce odpouští technické nedostatky a jezdecké chyby, což oceníte jako začínající snowboardisté. Je také ideální pro jibbing na překážkách, usnadnění zatáček a dalších triků nebo při jízdě v odkloněném prašanu.

Ploché

Plochá konstrukce, známá také jako flat camber, se vyznačuje plochým profilem, který zaručuje snadnou manipulaci a ovladatelnost. Je vhodný pro nejmenší lyžaře a pro freestylové lyžování.

Camber

Nejstarší konstrukce – když desku položíte na rovnou plochu, uvidíte, že střední část desky je prohnutá. To znamená všestrannost a stabilní jízdu při vysokých rychlostech. Klasická konstrukce zvládá ledové podmínky a dobře drží hrany v zatáčkách, ale vyžaduje také správnou techniku a pokročilé jezdecké dovednosti.

Hybridní

Hybridní model kombinuje v různé míře (v závislosti na výrobci) vlastnosti všech výše uvedených typů konstrukce snowboardu. Doporučuje se pro pokročilé snowboardisty a závodní jezdce.

Nejlepší snowboardy pro začátečníky a středně pokročilé na Sportano.cz

Ve Sportano.cz máte široký výběr kvalitních snowboardů pro muže i ženy od renomovaných výrobců, jako jsou: HEAD, Salomon, K2, Lib Tech, Roxy, CAPiTA, Nobile nebo RIDE, které můžete úspěšně přizpůsobit svým fyzickým parametrům, stylu jízdy a dovednostem.

Pokud máte dilema, který ze dvou vybraných modelů snowboardů by pro vás byl lepší volbou, kontaktujte náš zákaznický servis. Odborník vám pomůže rozptýlit vaše pochybnosti, takže každá návštěva sjezdovky bude přínosná a umožní vám získat nové dovednosti.

Polecane produkty