Jak si vybrat boxerskou helmu? Průvodce pro začínající boxery a závodníky bojových sportů

Sebastian Dzuła 03.07.2024

Správně nasazená boxerská přilba je klíčovým prvkem pro zajištění bezpečnosti a výkonnosti při tréninku a zápase. V tomto článku se podíváme na hlavní kritéria, na která je třeba se zaměřit při hledání dokonalé boxerské přilby, aby byla zajištěna maximální ochrana a pohodlí při každém tréninku nebo sparingu.

Boxerská přilba je nepostradatelnou součástí vybavení v mnoha sportech, které jsou kombinací bojových, strategických a fyzicky vytrvalostních prvků. Ochrana hlavy je nezbytná pro minimalizaci rizika zranění a pro zajištění naprostého bezpečí sportovců během tréninku a soutěží. Které sporty by neměly na boxerskou přilbu zapomínat:

  • box – klasická sportovní disciplína, která přitahuje jak zkušené bojovníky, tak i začínající nadšence do bojových sportů. Při boxu chrání hlavu před údery pěstí, které mohou být nebezpečné pro obličej a lebku. Boxerské přilby jsou obvykle vybaveny chrániči čelistí a chrání čelo, nos a čelist. Pro začínající boxerské nadšence může být správnou volbou boxerská helma adidas Rookie. Nejmodernější pěnová technologie I-Protech poskytuje vysokou úroveň bezpečnosti tím, že pohlcuje a tlumí nárazy;
  • muay Thai – thajský box, který se vyznačuje intenzivními údery rukama, lokty, koleny a nohama – vyžaduje účinnou ochranu hlavy. Boxerské přilby používané v této disciplíně mají často speciální štíty v oblasti spánků a krku, které poskytují komplexní ochranu proti různým úderům. Boxerská přilba Venum Elite je vybavena výztuhami v oblasti uší a krku, které zaručují nejvyšší úroveň bezpečnosti při dynamickém tréninku a sparingu;
  • kickbox – kombinace pěstních a kopacích technik, při které je velmi důležitá ochrana obličeje i hlavy. Boxerské přilby používané v kickboxu mají často také výztuhy v oblasti spánků a štít na krku, což zajišťuje vysoký stupeň ochrany. V kickboxu se používají vysoké kopy, proto je třeba dbát také na ochranu horní části hlavy. U modelu EVERLAST 1910 PRO je chránič čela vybaven systémem šněrování a umožňuje plné nastavení, čímž se přizpůsobí jakékoli velikosti hlavy, aniž by byla ovlivněna úroveň poskytované ochrany. Lehká pěna v této přilbě navíc zajišťuje dokonalou rovnováhu mezi ochranou a pohyblivostí;
  • MMA (smíšená bojová umění) – v MMA bojovníci používají různé bojové techniky, například box, zápas, škrcení a páky. V této disciplíně mají boxerské přilby ochrannou roli při úderech pěstí a lokty. Nicméně vzhledem k povaze MMA by boxerské přilby měly být lehčí a poskytovat volnost při boji na zemi a v dynamickém stoji. Boxerská přilba Everlast 4022 má v zadní části široký a praktický suchý zip, takže zajišťuje optimální přizpůsobení tvaru hlavy. Pevné uchycení a dobré držení na jednom místě zvyšuje bezpečnost a ochranu. Boxerské přilby EVERLAST využívají inovativní technologii EVERFRESH™, která zajišťuje dostatečné odvětrávání a zabraňuje vzniku zápachu.

Všechny tyto sporty mají jedno společné – riziko zranění hlavy. Boxerská přilba poskytuje ochranu před možnými zraněními, která mohou vzniknout při nárazech během zápasu. Rozdíly mezi jednotlivými disciplínami ovlivňují konstrukci přileb tak, aby každá z nich poskytovala optimální ochranu s ohledem na charakteristické techniky a rizika pro sportovce.

Při výběru  boxerské přilby , je třeba se zaměřit na několik klíčových aspektů, které jsou důležité pro ochranu, pohodlí a komfort při tréninku a zápasech. Existuje několik typů konstrukcí přileb, které nabízejí různou úroveň ochrany a viditelnosti, což vám umožní přizpůsobit výběr vašim individuálním preferencím a potřebám.

Boxerské přilby s ochranou nosu

Přilby s ochranou nosu jsou určeny pro osoby, které v minulosti utrpěly zranění této části obličeje nebo se obávají rizik spojených s nárazy do této oblasti. Díky celoobličejové konstrukci tyto typy boxerských přileb účinně minimalizují riziko zranění a zároveň poskytují široké zorné pole. To je důležité, aby se boxer mohl během zápasu soustředit na soupeře a zároveň měl jistotu, že helma minimalizuje riziko bolestivých úderů.

Boxerská přilba Everlast Elite Lea Headgear je vyrobena z hustě vrstvené pěny, která je zakončena pevnou a odolnou syntetickou kůží, a poskytuje tak maximální a účinnou ochranu i proti silným úderům. Konstrukce přilby je navržena tak, aby chránila uši, aniž by ovlivňovala sluch boxera.

Sparringové přilby

Sparringové helmy se vyznačují vysokou odolností a nejvyšší úrovní ochrany. Díky zabudované bradě, lícím a pásku na bradu jsou tyto modely ideálním řešením pro sportovce, kteří kladou důraz na naprostou bezpečnost při tréninku a zápasech. Ti, kteří hledají ještě větší ochranu, se mohou rozhodnout pro těžší a objemnější variantu, u níž je obličej prakticky skryt uvnitř přilby. Jedná se o mimořádně solidní ochranu, která dává sportovcům jistotu, že jejich obličej a citlivé části hlavy nebudou náchylné ke zranění.

Model LEONE 1947 Full Cover má dodatečnou ochranu brady, která účinně chrání před silnými údery do brady a silnými srpy. Vybraná PU kůže zaručuje pohodlí po dlouhou dobu. Pokud hledáte koženou přilbu, vyplatí se zvolit model EV4820 od renomované značky Everlast. Použitý systém zadního zapínání na suchý zip v ní umožňuje pevné uchycení, což výrazně usnadňuje nasazování a sundávání přilby. Mezitím vám bradový pásek s přezkou umožní nastavit a bezpečně upravit lícnici. Přilba je navržena tak, aby poskytovala co největší ochranu s co nejširším zorným polem.

Turnajové přilby

Vyznačují se vynikající viditelností, která sportovcům umožňuje volně pozorovat soupeře a rychle se rozhodovat během zápasu. Je však třeba poznamenat, že této vysoké viditelnosti je dosaženo na úkor ochrany, protože obličej zůstává zcela nekrytý. Při výběru turnajové přilby je proto důležité, aby si sportovec uvědomoval rizika, která plynou z toho, že není plně chráněn, a měl dostatečnou schopnost vyhnout se úderům.

Boxerská přilba adidas Speed Pro ze syntetické kůže Amara Coldwave zaručuje dokonalé přizpůsobení a zachování stability během tréninku i souboje. Promyšlená konstrukce přilby zajišťuje široké zorné pole.

Boxerské přilby s mřížkou nebo maskou

Kromě klasických sparingových a turnajových přileb jsou k dispozici také boxerské přilby vybavené termoplastickými maskami nebo kovovou mřížkou. Tyto alternativní modely jsou stále oblíbenější díky své schopnosti poskytovat účinnější obranu proti přímým úderům. Příkladem je boxerská přilba LEONE 1947 Fighter, která má tělo s kovovou mřížkou. Tu lze kdykoli sejmout, takže jde o univerzální přilbu pro všestranné použití – dobře poslouží jak při silovém sparingu, tak při každodenním tréninku.

Při výběru boxerské helmy byste měli věnovat pozornost také:

  • vnější materiál – boxerské přilby jsou k dispozici z různých materiálů, jako jsou tkaniny, přírodní kůže nebo syntetická kůže. Přírodní kůže má vysokou kvalitu, odolnost a estetiku, ale může být dražší. Syntetické ekvivalenty bývají jednodušší na údržbu;
  • výplň – vnitřek přilby je klíčový pro absorpci energie nárazu a ochranu hlavy. Je důležité, aby výplň byla dostatečně hustá, aby účinně pohlcovala sílu nárazu a zároveň poskytovala pohodlné nošení. Pěna EVA, která se běžně používá v přilbách Everlast nebo LEONE, a pěna I-Protech, používaná v přilbách adidas, jsou příklady materiálů s vynikajícími vlastnostmi pohlcování nárazů;
  • konstrukce a střih – při výběru přilby dbejte na to, aby dobře seděla na hlavě a neomezovala v pohybu. Věnujte pozornost použitým zapínáním a suchým zipům. Systémy zapínání na suchý zip na zadní nebo horní části hlavy jsou oblíbené díky snadnému nastavení a přizpůsobení různým velikostem hlavy. Ujistěte se, že přilba má systém zapínání, který zajistí stabilitu během tréninku nebo boje. To je důležité zejména při dynamickém sparingu v kickboxu, thajském boxu a MMA.

Správná velikost boxerské helmy je klíčem k zajištění maximální ochrany při tréninku a zápasech. Nesprávná velikost může ovlivnit účinnost a pohodlí přilby. Zde najdete pokyny, které je třeba vzít v úvahu při výběru správné velikosti boxerské přilby:

  • Změřte si obvod hlavyPomocí krejčovského metru nebo svinovacího metru si pečlivě změřte obvod hlavy v úrovni čela, asi centimetr nad obočím a ušima. Ujistěte se, že metr je volný a netlačí na kůži.
  • Zkontrolujte tabulku velikostí na stránce výrobkuV internetovém obchodě Sportano.cz si můžete prohlédnout velikostní tabulku výrobků, která obsahuje doporučení velikosti na základě změřených rozměrů hlavy. Porovnejte své míry s tabulkou a najděte správnou velikost.
  • Vyzkoušejte si přilbuPři nasazování boxerské přilby si všímejte, zda rovnoměrně sedí na hlavě a příliš netlačí. Nezapomeňte, že přilba bude sedět o něco více, když je řemínek pod bradou zavřený. Proveďte několik základních pohybů, jako je záklon hlavy, kývání a předstírání úderů. Ujistěte se, že přilba zůstává na svém místě a neomezuje vás v pohybu.
  • Poraďte se s pracovníky Sportano.czPokud si nevíte rady s výběrem správné velikosti boxerské helmy, využijte služeb našeho týmu odborníků. Společně vyberete správný model, který bude vyhovovat vaší hlavě a individuálním tréninkovým potřebám.

Nezapomeňte, že výběr správné velikosti boxerské přilby má zásadní význam pro bezpečnost při tréninku a zápasech. Pečlivá volba velikosti vám umožní užívat si ochrany a pohodlí bez ohledu na intenzitu tréninku.

Boxerské přilby jsou nezbytnou součástí tréninkového vybavení, která má vliv na bezpečnost a dlouhodobý rozvoj sportovce. Jejich používání při tréninku a sparingu se doporučuje, i když s určitými rozdíly v souvislosti s intenzitou a účelem činnosti. Během tréninku, kde se klade důraz na zlepšení techniky, síly a kondice, poskytuje boxerská přilba dodatečnou ochranu hlavy před náhodnými údery. To je důležité zejména pro začínající boxery, aby se minimalizovalo riziko zranění hlavy a zvýšila se jistota při provádění různých cvičení.

Někteří odborníci však tvrdí, že příliš časté nošení přileb během tréninku může negativně ovlivnit rozvoj některých aspektů boxerských dovedností. Bezpečné podmínky mohou vést k jakémusi falešnému pocitu sebedůvěry, který může ovlivnit tempo a intenzitu tréninku. Sportovci mohou o něco více riskovat v situacích, kdy by za normálních okolností byli opatrní, protože vědí, že jsou chráněni helmou.

Rozhodnutí, zda nosit boxerskou přilbu během tréninku, nebo pouze při sparingu, by mělo být nakonec učiněno v kontextu individuálních tréninkových potřeb a cílů. Doporučuje se spolupracovat se zkušeným trenérem, který bude schopen přizpůsobit přístup konkrétním dovednostem sportovce, jeho úrovni zdatnosti a pohodlí, přičemž se bude snažit zajistit optimální bezpečnost a efektivitu tréninku.

Doporučené produkty