Jak si vybrat badmintonovou raketu? Průvodce pro začátečníky a středně pokročilé hráče

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Děláte v badmintonu první krůčky a ještě jste si neujasnili svůj herní styl, nebo už hrajete dostatečně dlouho a dokážete určit, zda patříte do kategorie obránců, nebo útočníků? Bez ohledu na úroveň vašich zkušeností se u nás dozvíte, jak si vybrat badmintonovou raketu.

Jakou badmintonovou raketu si vybrat? Nejdůležitější funkce a parametry

Hmotnost, vyvážení a pružnost (tuhost) jsou klíčové parametry badmintonové rakety, které ovlivňují nejen pohodlí při hře, ale také kontrolu úderu nebo riziko zranění. Na co dalšího byste měli při nákupu tohoto vybavení dbát, abyste si užili pohodlnou a efektivní hru?

Hmotnost

Hmotnost rakety ovlivňuje rychlost švihu, reakční dobu, ovladatelnost, sílu úderu a stabilitu. Lehké vybavení umožňuje rychlejší švih, okamžitou reakci na úder soupeře a vysokou manévrovatelnost za cenu nižší stability a tlumení vibrací. Těžší badmintonová raketa znamená pomalejší švih a reakční dobu, ale silnější úder a přesnější úchop.

V závislosti na výrobci se můžete setkat s různým označením hmotnosti badmintonových raket: v gramech nebo v dělení od 1U do 6U. V oblíbené váhové stupnici značky Yonex se 1U a 2U vztahují k těžkému vybavení s hmotností 100-95 g, resp. 94-90 g, 3U a 4U označují lehkou hmotnost (89-85 g, resp. 84-80 g) a 5U a 6U definují superlehké rakety (79-75 a 74-70 g).

Nevhodně zvolená hmotnost badmintonové rakety způsobuje nepohodlí při hře a ovlivňuje její kvalitu, ať už jde o trénink nebo zápas, např. příliš těžké vybavení snižuje komfort hry – rychleji se unavíte, a lehká raketa vytváří u netrénovaných hráčů slabší sílu úderu.

Bilance

Udává vzdálenost těžiště badmintonové rakety od spodní části rukojeti k hlavě. Vyvážení se udává v cm nebo mm a může být zatíženo více směrem k hlavě (300 mm a více), směrem k rukojeti (280 mm a méně) nebo přesně uprostřed (mezi 280 a 300 mm). Čím vyšší je tento parametr, tím silněji můžete udeřit, ale musíte počítat s nižší možností kombinační hry a naopak. Vyvážení na hlavě je nejlepší pro útočnou hru. Univerzální rakety mají vyvážení přesně uprostřed délky (neutrální).

Pružnost/tuhost

Ohyb rakety určuje sílu úderu a jeho kontrolu. S pružnou raketou můžete udeřit silněji s menší kontrolou, což je dobré pro obrannou hru. Tužší flexe vyžaduje větší úsilí při provádění pohybu, ale umožňuje přesnější údery, a proto se vyplatí sáhnout po ní, pokud jste útočně orientovaný hráč.

Rukojeť

Známý také jako rukojeť nebo držadlo. Rukojeť má velikost označenou písmenem G a číslem, které udává obvod. Tloušťka se udává v palcích nebo cm:

  • G1 – 4,25 palce nebo 10,79 cm

  • G2 – 4 palce nebo 10,16 cm

  • G3 – 3,75 palce nebo 9,52 cm

  • G4 – 3,5 palce nebo 8,89 cm

  • G5 – 3,25 palce nebo 8,25 cm

Pro pohodlnější úchop je vhodné zvolit raketu s menším obvodem, který lze případně upravit omotávkou.

Materiál

Badmintonové rakety se vyrábějí z hliníku, grafitu, uhlíkových vláken, případně z kompozitu (kombinace dvou materiálů) nebo titanu. Ty první jsou vhodné pro rekreační hraní – jsou levné a komfort hry je malý. Raketa vyrobená z grafitu nebo uhlíkových vláken je lehká, odolná, dobře tlumí vibrace a umožňuje hráči silnější údery.

Tvar hlavy

U badmintonových raket se setkáváme se čtvercovými (izometrickými) a oválnými hlavami. První typ má větší sweet-pot, tj. plochu čistého odrazu rakety, díky čemuž je vhodnější pro začátečníky (zejména pro nečisté údery). Na druhou stranu raketa oválného tvaru má užší horní část a širší spodní část (ve tvaru vajíčka), takže má menší sweet-pot.

Badmintonová raketa – jak vybrat správné vybavení pro vaši úroveň hry

Chcete-li si badminton užít, ať už na rekreační nebo profesionální úrovni, musíte přizpůsobit své vybavení svému hernímu stylu a dovednostem. Správně zvolená badmintonová raketa zabrání zejména začátečníkům v tomto raketovém sportu v rozvoji špatné techniky, která se promítne do neefektivní hry. Navíc to ztěžuje získávání nových dovedností.

Pro začátečníky

Na začátku badmintonového dobrodružství je třeba sáhnout po raketě lehké nebo střední váhy (univerzální je 3U), s hranatou hlavou a neutrálním vyvážením. Co se týče pružnosti, volte střední až vysokou pružnost, která pohlcuje více energie z nárazu (menší riziko zranění). Pro začátečníky se zaměřte na modely, jako je Talbot-Torro Arowwspeed 199 z grafitového kompozitu, který váží 98 g a nabízí systém Air Flex (větší pružnost a síla úderu), nebo Wilson Reaction 70 s odolným hliníkovým rámem a litým T-kloubem pro lepší ovladatelnost.

Pro meziprodukty

Jakmile si vytvoříte svůj styl (útočný, obranný nebo kombinační) a budete pravidelně hrát, ať už s přáteli nebo na soutěžích, vyberte si grafitový model. Získáte odolnou a lehkou konstrukci, která dobře tlumí vibrace a pomáhá vám pracovat na technice a přesnosti úderů. Dobrou volbou je střední nebo pružná hlava s vyvážením podle typu hry, kterou hrajete. Pokud máte rádi kapky nebo jasnou hru, zvolte vyvážení blíže k rukojeti. Pokud je vaší silnou stránkou silný švih a ploché, agresivní údery, je nejlepší rovnováha na hlavě. Vyzkoušejte všestranný tenis Babolat Prime Blast s vysokou flexí, vyvážením hlavy 83 g nebo tenis Yonex Nanoflare 100 s izometrickým tvarem hlavy, vyvážením hlavy 5U (75-79 g) a 325mm rukojetí.

Pro pokročilé uživatele

Jako profesionál byste si měli vybrat raketu podle svého herního stylu. Pokud dáváte přednost útočné hře, měli byste si vybrat tuhý model s vyvážením na hlavě. Jste defenzivní hráč? Polotuhý model s vyváženou rukojetí je ideální volbou pro rychlejší reakce a kombinační hru. Jste všestranný hráč? Raketa s neutrálním vyvážením a polotuhým prohnutím vám poskytne dobrou ovladatelnost, kontrolu úderů a sílu.

Jako závodní hráče vás bude zajímat model Astrox 22 od společnosti Yonex, který váží pouhých 63 g, má izometrický tvar hlavy a vyvážení hlavy. Technologie AERO Frame umožňuje rychlejší švih a BOX Frame je zodpovědný za dobrý pocit při odpalu.

Jakou badmintonovou raketu vybrat pro dítě?

Aby se mladý badmintonista naučil správnou techniku, vyvinul si vlastní styl hry a vyhnul se zraněním, je vhodné zvolit lehké vybavení se čtvercovou hlavou a střední pružností a délkou (větší kontrola a síla úderu). Dětská badmintonová raketa by měla být také lehká (např. 2U nebo 3U), aby se snáze odrážela a manévrovala, ale také aby se méně unavovala a hrozilo riziko zranění. Pro nejmladší je dobrou volbou raketa Babolat Junior 2 (7-10 let) vyrobená z kombinace tvrzené oceli a hliníku o hmotnosti 92 g, vybavená vyvážením 290 mm a střední pružností pro větší sílu úderu. Dalším tipem je Victor ST-1680ITJ z tvrzené oceli, se středním flexem a rukojetí G3.

Vyberte si nejlepší badmintonovou raketu od Sportano.cz

Jako profesionální nebo sezónní hráč badmintonu najdete tu nejlepší raketu v online sportovním obchodě Sportano.cz, kde najdete širokou nabídku vybavení od nejstarší značky raket na světě – Babolat. Najdete zde také vysoce kvalitní výrobky značek Yonex, Wilson, Victor, Talbot-Torro nebo Sunflex přizpůsobené různým stylům a úrovním hry.

Váháte, která badmintonová raketa vám bude vyhovovat? Obraťte se na náš zákaznický servis, který vám podrobně zodpoví vaše dotazy a poradí vám nejlepší řešení.

Polecane produkty