Jak se oblékat na kolo v zimě a v létě? Pravidla pro výběr oblečení pro cyklistiku v závislosti na ročním období

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Nevhodně zvolené cyklistické oblečení může účinně zhatit váš výlet nebo tréninkové plány. Jak se oblékat na kolo v závislosti na ročním období, abyste si užili pohodlnou, efektivní a bezpečnou jízdu?

Správné cyklistické oblečení do každého počasí

Nesprávně zvolené oblečení na kolo s ohledem na převládající povětrnostní podmínky, terén a druh fyzické námahy (klidná jízda, intervalový trénink, jízda v horách atd.) může mít následky nejen v oblasti pohodlí a zdraví. Dokonce i profesionální cyklisté někdy udělají chybu ve střihu svého oblečení, což má za následek horší výkon nebo nachlazení a přerušení přípravy na sezónu. Nedýchatelný a silný materiál nebo příliš mnoho vrstev oblečení jsou rychlým způsobem, jak přehřát tělo při stoupání nebo dynamičtější, agresivní jízdě. Následuje sjezd nebo klidnější jízda ve vlhkém oblečení. Výsledek? Zdravotní problémy a přestávka od fyzické aktivity.

Funkční a dobře padnoucí cyklistické oblečení zajišťuje také bezpečnost. Příliš volný oděv bude vyžadovat neustálé upravování, což může mít za následek odřeniny, a v případě nohou může způsobit nebezpečné situace, např. zašroubování materiálu do řetězu, pedálů nebo kliky může vést k vážnému pádu. Vyhněte se látkám, které špatně cirkulují vzduch, např. bavlna sbírá vlhkost, ale neodvádí ji pryč, což ztěžuje správnou regulaci teploty. Vyberte si polyester, polyamid, polypropylen nebo merino vlnu, aby vaše pokožka mohla volně dýchat.

Vhodné oblečení na kolo, přizpůsobené povětrnostním podmínkám, zaručuje pohodlí při jízdě, dobrou náladu, správnou aerodynamiku a dosažení stanovených cílů. Proto byste neměli podceňovat otázku oblečení na kolo, i když jste právě začali své dobrodružství na dvou kolech nebo jezdíte jen rekreačně.

Základem cyklistického oblečení je:

  • cyklistické kraťasy s vložkou (nejlépe odnímatelnou) s krátkou nebo dlouhou nohavicí (podle počasí a terénu) a se šlemi nebo bez nich (první netlačí břicho a nesklouzávají dolů, druhé se lépe ovládají, např. když potřebujete na toaletu). Pokud jezdíte ve volném čase, můžete si vybrat spodní prádlo s podšívkou nebo šortky, které si obléknete pod běžné kalhoty. Vybírejte ze značek jako Alé, Santini, POC, Silvini, Leat nebo Northwave, které jsou vysoce ceněny profesionálními jezdci.

  • Přiléhavý cyklistický dres (pro enduro a sjezd se nosí volnější modely) vyrobený například z lycry, která dobře odvádí vlhkost. Všimněte si přítomnosti zadních kapes, do kterých si můžete zabalit svačinu, příslušenství pro výměnu duše, vnitřní duši, telefon, náhradní díly (např. rukávy, nohavice, větruodolný plášť nebo chrániče bot).

  • Cyklistické ponožky z rychleschnoucích, prodyšných materiálů (např. s technologií Coolmax) a v zimě navíc s dostatečnou tepelnou izolací, např. z merino vlny.

V závislosti na tom, zda jezdíte v zimě, v létě nebo v přechodném období, je třeba tuto výbavu doplnit o cyklistickou bundu, cyklistickou mikinu a vestu, chrániče bot (odolné proti dešti nebo zateplené), multifunkční buff wrap, termoprádlo, čepici a rukavice.

Jak se oblékat na kolo v zimě?

Zimní cyklistické oblečení by mělo odpovídat tzv. cibulovému oblékání, tj. oblékání několika tenkých, dobře padnoucích vrstev, které zajistí účinnou ochranu před nízkými teplotami a nepříznivými podmínkami (sníh, vítr atd.). Díky tomu můžete regulovat tělesnou teplotu podle svých potřeb a zabránit tak prochladnutí nebo přehřátí.Optimální je nosit tři vrstvy:

  • Základní vrstva – to nejbližší vašemu tělu – která dýchá, účinně odvádí vlhkost a zaručuje tepelný komfort. Vyberte si bezešvé tričko „base layer“ s přiléhavým střihem a síťovanou strukturou nebo termoprádlo s dlouhými rukávy. Vyberte si nylon, polyester, polyamid nebo polypropylen s přídavkem elastanu pro optimální střih a volnost pohybu.

  • izolační – kromě dobré cirkulace vzduchu zabraňuje ztrátám tepla. Noste cyklistickou mikinu s prodlouženým zadním dílem a límcem, fleece nebo sadu termoaktivního spodního prádla a vestu, např. typu windstopper. Funkční cyklistické dresy a vesty nabízí známé značky cyklistického oblečení, jako jsou Alé, ASOS, Dainese a POC.

  • Ochranná – vnější vrstva, která kromě prodyšnosti chrání tělo před sněhem, větrem a deštěm. Při vyšších teplotách (do 10 °C) postačí tenká větruodolná bunda a při mínusových teplotách se bude hodit softshellová nebo hardshellová bunda s membránou Gore-Tex®.

Kromě toho byste měli při jízdě na kole nosit zimní oblečení:

  • Dlouhé kalhoty – při teplotách pod 0°C se pod ně vyplatí obléci termoaktivní prádlo, a pokud se rozhodnete jezdit při -10°C a méně, zvolte zimní cyklistické kalhoty, krátké kalhoty a přídavné oteplovačky, tj. lycrové nebo fleecové nohavice.

  • rukavice, např. se zátěrem proti větru,

  • čepice na helmu a komín na kolo nebo multifunkční buff šátek s fleecem,

  • Neoprenové kamaše do bot – pomáhají udržovat správnou teplotu a chrání chodidla a lýtka před vlhkostí a nečistotami.

Cyklistické oblečení pro přechodné počasí na jaře a na podzim

Protože počasí na jaře a na podzim může být velmi proměnlivé, je pro cyklisty a rekreační jezdce často obtížné najít optimální oblečení. I zde se osvědčí princip nošení tří vrstev, který vám umožní volně manipulovat s oblečením v závislosti na povětrnostních podmínkách a vašem stylu jízdy. Cyklistický outfit pro přechodné počasí na jaře a na podzim by měl obsahovat:

  • tepláková trička,

  • termoprádlo nebo termoprádlo se stojáčkem nebo termoprádlo s krátkým rukávem a cyklistickými rukávy, které si můžete sundat, když se teplota zvýší,

  • cyklistický dres nebo cyklistickou vestu,

  • Větru a voděodolná bunda se specializovanými membránami a vlákny chránícími před vlhkostí a větrem. Měla by být lehká a tenká, aby se dala snáze složit a uložit do zadní kapsy svetru nebo batohu.

  • cyklistické kalhoty s dlouhými nohavicemi nebo softshellové kalhoty nebo v teplejších dnech ¾ cyklistické šortky s cyklistickými nohavicemi se silikonovými vložkami proti sklouzávání,

  • doplňky, jako je bufet nebo cyklistický komín, rukavice s dlouhými prsty (např. s podšívkou z pěny EVA), čepice pod přilbu zakrývající uši, cyklistická pláštěnka (pončo) (pro dodatečnou ochranu v dešti), ochranné návleky na boty (např. proti ušpinění).

Jak se v létě oblékat na kolo?

Letní měsíce vám umožňují vyhnout se dlouhým přípravám na vyjížďku na kole, ale to neznamená, že se nemusíte zaměřit na výběr optimálního oblečení. Správně zvolené oblečení pro letní cyklistiku udržuje správnou tělesnou teplotu a minimalizuje riziko přehřátí. Pokud máte světlou pokožku, pokožku náchylnou k podráždění nebo se chystáte do vysokých hor, zvolte si oblečení s ochranou UPF (Ultraviolet Protection Factor), což je parametr, který určuje, do jaké míry materiál propouští UV záření (UPF by měl být alespoň 15-20, nejlépe 50 a více).

Jak se v létě oblékat na kolo?

  • v potním pásu s přídavkem iontů stříbra, které mají antibakteriální vlastnosti,

  • Cyklistický dres by měl být s krátkým rukávem (nebo v teplém počasí bez rukávů), vyrobený z prodyšných, tenkých materiálů (syntetika, jako je nylon, polyamid atd.), s přídavnými síťovanými panely v oblasti podpaží pro lepší cirkulaci vzduchu. Funkčním řešením je cyklistický dres se zipem po celé délce, který umožňuje regulovat proudění vzduchu, ale také usnadňuje převlékání. Vyberte si bezešvý model (abyste se vyhnuli bolestivým odřeninám), s prodlouženými zády (ochrana proti větru, užitečná zejména při silniční cyklistice) a kapsami na zádech (na drobné příslušenství a svačinu).

  • v krátkých šortkách – volných nebo vypasovaných, s antibakteriální anatomickou stélkou a z prodyšných materiálů,

  • v pláštěnce nebo cyklistické pláštěnce pro případ bouřky nebo lijáku,

  • Rukavice by měly být vybaveny příslušenstvím, jako jsou: cyklistické sluneční brýle chránící oči před UV zářením, multifunkční buff wrap (lze použít jako pokrývku hlavy) nebo sportovní čepice s kšiltem a cyklistické rukavice bez prstů s gelovými vložkami (pro pevnější a pohodlnější úchop řídítek) a síťovanou vložkou (účinně pohlcuje vlhkost). Vyberte si cyklistické rukavice Oakley s technologií 4Way Stretch (vysoce elastický materiál odolný proti větru a vlhkosti) nebo Ziener s pěnovými vložkami a absorpcí potu.

Polecane produkty