Jak prát péřovou bundu? Nejdůležitější pravidla a tipy

Sylwia Stwora-Petela 14.09.2022

Přemýšlíte o obnově svého zimního šatníku včetně péřové bundy? Raději byste ho hodili do pračky, ale bojíte se, že se výplň rozpadne a oděv ztratí své tepelně izolační vlastnosti? V našem průvodci se dozvíte, jak péřovou bundu vyprat a usušit, aby vás účinně chránila před chladem po mnoho let.

Jak prát péřovou bundu – základní pravidla

Pravidelné čištění od prachu a nečistot a praní bundy plněné přírodním prachovým peřím je klíčem k zachování její dlouhé životnosti, odolnosti a ochrany proti chladu. Tento proces však vyžaduje dodržení několika zásadních pravidel, aby nedošlo k poškození tohoto svrchního oděvu.

Především dodržujte doporučení výrobce ohledně způsobu praní (ruční praní nebo praní v pračce), rozsahu teplot, při kterých lze látku prát, nebo volby pracího programu. Neházejte svrchní oblečení do pračky příliš často a neperte ho po každém použití, pokud není silně znečištěné. Optimálně ji vyčistěte před začátkem sezóny a po jejím skončení. Někdy stačí péřový oděv osvěžit vhodným cyklem v sušičce nebo jej na 1-2 dny pověsit na vzdušné místo.

Praní péřové bundy v pračce

Neperte péřovou bundu s jinými předměty. Před vložením do bubnu se ujistěte, že uvnitř pračky nebo v podavači nic nezůstalo. Zbytky pracího prášku nebo změkčovadla mohou poškodit tkaninu a izolaci. Ujistěte se, že jsou kapsy prázdné, aby náhodný předmět nepoškodil látku během praní. Obraťte svrchní oděv naruby a zapněte všechny zipy, suché zipy, patentky nebo knoflíky, abyste bundu ochránili před deformací. Pokud má bunda kapuci zdobenou kožešinou, odepněte ji. Před praním je také dobré bundu namočit do vlažné vody – tím se sníží množství vzduchu uvnitř a nedojde ke zhutnění peří.

Pokud se rozhodnete vyprat péřovou bundu v pračce, zvolte program pro šetrné praní nebo praní vlny při teplotě 30-40 °C. Otáčky by měly být nastaveny na 400-600 otáček za minutu.

Ruční praní péřové bundy

Chcete-li bundu s přírodní výplní vyprat v ruce, začněte ji namočit do vlažné vody s vhodným množstvím pracího prostředku na prachové peří nebo tekutého prostředku na jemné tkaniny. Oděv nechte několik desítek minut (ne déle než hodinu) namočený v misce/vaně vodorovně po celé délce a poté jej začněte jemně hníst. Vyjměte plášť z vody a lehkým stlačením odstraňte přebytečnou tekutinu. Tkaninu neválejte. Pokud z pláště stále vytéká špinavá voda, znovu jej opláchněte. Při menším znečištění svrchní oděv namočte, použijte k tomu určený prostředek a odstraňte nečistoty houbičkou nebo kartáčem s měkkými štětinami (netřete).

V čem prát péřovou bundu?

Zapomeňte na běžné prací prostředky na praní a máchání tkanin, které podporují slepování izolace. Vyberte si speciální prací prostředek na prachové peří (např. značky Nikwax) s šetrnými pracími vlastnostmi a bez parfemace. Tím se nejen zabrání tvorbě hrudek, ale také se zamezí vzniku šmouh nebo skvrn způsobených použitím silných přípravků.

Sušení péřové bundy

Po vyjmutí z pračky nebo po ručním praní bude mít vlhká bunda menší objem, což je normální jev. Proces rozpadu peří mu pomůže vrátit jeho přirozenou nadýchanost, o které budeme psát později v této příručce. Dbejte na to, aby bunda zcela vyschla, jinak začne peří plesnivět, což je první krok ke ztrátě tepelně izolačních vlastností. Proces sušení nijak neuspěchejte – použití fénu není dobrý nápad, protože by bunda mohla ztratit svůj střih.

Tradiční sušení

Vypranou bundu ihned položte naplocho na sušák (buď přímo, nebo na ručník) umístěný v teplé a vzdušné místnosti. Rozepněte zipy a suché zipy. Vyvarujte se zavěšení na ramínko (peří se roztříští a spadne na bundu) nebo na radiátor. Nevhodné je také vlhké místo nebo vystavení oděvu plnému slunci. Sušení tradiční péřové bundy může trvat jeden až několik dní a vyžaduje občasné poklepání a otočení bundy naruby.

V sušičce

Pokud máte sušičku, můžete v ní sušit bundu s přírodní izolací, pokud je na štítku uveden piktogram kruhu ve čtverci. Nastavte sušičku na nejnižší možnou teplotu (maximálně 60 °C) a odstřeďujte na nejnižší možnou rychlost (maximálně 600 otáček za minutu), aby nedošlo k deformaci peří.

Jak se po vyprání rozloží prachové peří v bundě? Nejlepší způsoby

Půda vlivem vody a odstřeďování zmenšuje svůj objem, ale jedná se pouze o dočasný proces, se kterým se lze snadno vypořádat. Pokud sušíte bundu tradičním způsobem, každou chvíli (zhruba každých několik hodin) jemně narazte prsty na zhutnělé hrudky, otočte ji, štípněte, poklepejte a lehce protřepejte. Pokud sušíte v bubnové sušičce, vhoďte do ní několik čistých tenisových míčků (4-6 kusů) nebo speciální gumové míčky s výstupky. Tím se zabrání zhutnění přírodní izolace.

Jak se starat o péřovou bundu?

Péřová bunda je nepostradatelným společníkem při horolezectví, extrémním lezení, seskocích padákem nebo jiných outdoorových aktivitách v zimních měsících. Aby byla vždy lehká, nadýchaná, hřála a výborně prodyšná, je třeba ji čistit, prát a správně skladovat.

Svrchní oděv s přirozenou izolační vrstvou skladujte na suchém a vzdušném místě. Vyvarujte se pevného srolování péřové bundy nebo jejího zabalení do kompresního vaku. Mělo by ležet volně srolované na hromadě oblečení nebo viset na ramínku.

Také se ujistěte, že máte pod péřovou bundou správné oblečení – vyberte si termoaktivní prádlo a nenavlékejte na sebe příliš mnoho vrstev, zejména pokud víte, že budete hodně pracovat. To vám pomůže vyhnout se přehřátí a nadměrnému pocení, které může rovněž ovlivnit vlastnosti péřové bundy.

Polecane produkty