Jak nasadit lyžařskou helmu? Nejdůležitější pravidla pro výběr lyžařské helmy

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

Správná lyžařská helma je klíčem k bezpečnosti na svazích, proto se vyplatí k jejímu nákupu přistupovat s důkladnou péčí, aby se minimalizovalo riziko vážných následků nebezpečného pádu. V našem průvodci se dozvíte, jak lyžařskou přilbu přizpůsobit velikosti, na co si dát pozor při nákupu a kdy zvolit lyžařskou přilbu s okénkem.

Proč je helma důležitou součástí lyžařské výbavy?

Bez ohledu na to, zda se teprve učíte lyžovat, nebo jste amatérský lyžař, který dokáže na sjezdovce jezdit rychle a agresivně, správně nasazená helma chrání váš krk a hlavu před možnými zraněními způsobenými například pádem a úderem do spánků nebo zátylku. Chrání také hlavu před ostrými nebo špičatými předměty a tlumí vibrace všeho druhu. Lyžařská přilba také účinně izoluje proti větru a chladu, zvyšuje tepelný komfort na svahu nebo na vleku a ovlivňuje tak jízdní výkon. U snowboardové přilby se můžete řídit podobnými pravidly výběru jako u lyžařské verze.

Jak vybrat správnou velikost přilby?

Než si vyberete konkrétní model lyžařské přilby, zjistěte, jakou velikost potřebujete. Připravte si metr. Změřte si obvod hlavy v nejširším místě, měřidlo umístěte nad linii obočí a nad uši (přibližně 1 cm). Zkontrolujte tabulky velikostí přileb vybraných výrobců a vyberte ty modely, které spadají do rozsahu získaného výsledku. Důležité: velikosti různých značek se mohou lišit, proto se ujistěte, že např. velikost L u značky HEAD má stejné parametry jako velikost L u značky UVEX atd. U dětských lyžařských helem si dejte pozor na pravidlo „koupím si model o dvě čísla větší, aby mi vydržel několik sezón, až dítě vyroste“. Model by měl uživateli optimálně padnout, jinak nebude plnit svou funkci a naopak může být dalším rizikovým faktorem v případě nehody. Můžete si vybrat model se systémem nastavení velikosti, který umožňuje individuální přizpůsobení (řešení často používané u dětských lyžařských přileb).

Konstrukce lyžařské přilby

Při výrobě lyžařských přileb se používají dvě hlavní technologie:

  • In-mold – vnitřní pěna EPS je zde vstřikována nebo svařována přímo do vnějšího polykarbonátového pláště, což vede k pevnému spojení a nízké hmotnosti.

  • Hardshell – má dvě vrstvy – vnější vrstvu z karbonu, kevlaru nebo ABS plastu a vnitřní vrstvu z pěnového EPS, mezi nimiž je ventilační systém. To znamená vyšší hmotnost přilby, ale zároveň velmi vysokou odolnost.

Na trhu najdete také lyžařské přilby s hybridní konstrukcí, která kombinuje vlastnosti obou výše uvedených technologií. Kromě toho bylo vyvinuto několik dalších řešení pro zvýšení pohodlí a minimalizaci rizika poranění hlavy, jako např.: MIPS (Multi Directional Impact Protection System), který využívá přídavnou výstelku, aby se zabránilo náhodnému odhalení hlavy, nebo LIVE FIT 360° Fit System od společnosti ATOMIC, který umožňuje co nejvíce přizpůsobit přilbu tvaru hlavy.

Existují tři typy lyžařských přileb:

  • celoplášťové – skládají se z tvrdé skořepiny, která chrání hlavu a uši a nabízí možnost nasazení chrániče (chrániče čelistí). Jsou určeny závodníkům a profesionálním lyžařům, kteří se specializují například na obří slalom nebo superobří slalom. Musí splňovat normy FIS (Mezinárodní lyžařské federace);

  • s neúplnou skořápkou – skládá se z tvrdé skořápky na ochranu hlavy a měkké skořápky na uši. Vhodné pro použití na upravených sjezdovkách a pro rekreační lyžování;

  • s integrovaným hledím – přilba a hledí tvoří jeden celek, takže pro účinnou ochranu před sluncem, větrem a dalšími povětrnostními podmínkami nemusíte kupovat přilbu a odpovídající brýle zvlášť.

Lyžařská helma se sklem nebo helma s brýlemi?

Lyžařská helma s integrovaným kšiltem zajišťuje optimální přizpůsobení, takže se nemusíte obávat špatně padnoucích brýlí, které vám například neustále padají nebo vás tlačí na tváři. Jsou ideální pro lidi se zrakovým postižením, kteří potřebují nosit korekční brýle – přizpůsobí se všem typům obrouček. Praktickým řešením je také přilba s hledím – zabírá méně místa než přilba a brýle a je těžší ji ztratit nebo zapomenout. Jeho výhodou je také široký pozorovací úhel. Naproti tomu u helmy s brýlemi je větší manévrovací prostor, pokud jde o výběr, technologii a výměnu skel.

Na co se zaměřit při nákupu pánské, dámské nebo dětské lyžařské helmy?

Při výběru lyžařské přilby je třeba nejprve zkontrolovat, zda pokrývka hlavy splňuje příslušnou certifikaci – v Evropě je to norma CE EN 1077:2007 a v USA norma ASTM F-240. Informace o bezpečnostní certifikaci obvykle najdete pod podšívkou uvnitř přilby nebo na příbalovém letáku výrobku. Dalšími důležitými součástmi lyžařské helmy, které ovlivňují pohodlí, výkon a bezpečnost, jsou ventilace, systémy nastavení, polstrování nebo podbradní pásek.

Ventilace

Dobrá cirkulace vzduchu je jedním z klíčových prvků, abyste se na sjezdovce cítili pohodlně po celé hodiny. Při výběru lyžařské helmy věnujte pozornost počtu a velikosti větracích otvorů (v závislosti na zimním sportu) a jejich uspořádání. Praktická je možnost ručního nastavení rozsahu přívodu vzduchu, což vám umožní systém zcela uzavřít v chladných dnech nebo zvýšit větrání za slunečného počasí.

Systém nastavení

Existuje několik systémů pro nastavení přileb, od oblíbeného zapínání BOA®, ocelového lanka a knoflíku pro mikronastavení a optimální přizpůsobení obvodu hlavy, přes technologie, jako je CustomAir společnosti Salomon, až po ráčnový systém nebo zapínání na suchý zip pro bruslařské přilby.

Obložení

Podšívka uvnitř přilby ovlivňuje pohodlí, proto volte kvalitní a odolné materiály s antimikrobiálními vlastnostmi. Ujistěte se, že také chrání pásek pod bradou. Ujistěte se, že je vložka u každého modelu vyjímatelná a pratelná.

Spojovací materiál

Poskytuje dodatečnou jistící funkci pro udržení přilby na místě. Měla by umožňovat pohodlné zapínání a rozepínání bez nutnosti sundávat rukavice. Zapínání může být například magnetické, sponové nebo s monokrystalickým zámkem (např. Monomatic od společnosti Uvex).

Podbradní pásek

Měla by mít měkké polstrování (i na zapínání, které zabrání podráždění pokožky) a být nastavitelná, aby optimálně seděla i na zmrzlých rukou nebo v rukavicích. Musí umožňovat svobodu polykání, mluvení a dýchání.

Tvrdé a měkké uši

Měkké uši s možností odepnutí a zapnutí podle potřeby jsou dobrou volbou, pokud lyžujete rekreačně nebo jste začátečník či středně pokročilý lyžař. Pevné uši jsou integrovány do skořepiny přilby a jsou doporučeny pro profesionály.

Audio systém

Helmy se sluchátky byly vyvinuty pro lyžaře a snowboardisty, kteří při zimních sportech rádi poslouchají hudbu. Audio systém je umístěn v náušnících.

Jak zkontrolujete, zda přilba sedí?

Dobře padnoucí lyžařská přilba by měla na jedné straně dobře přiléhat k hlavě a na druhé straně umožňovat naprostou volnost pohybu. Po nasazení helmy (nasaďte si ji na čelo tak, aby ho zakrývala) začněte pohybovat hlavou různými směry. Dobře padnoucí přilba nezmění svou polohu, ani když nemáte zapnuté a nastavené podbradní řemínky, ani se nedotýká vašeho krku.

Jak nasadit lyžařskou helmu na brýle?

Nejlepší způsob, jak sladit brýle s lyžařskou helmou, je podle značky. Výrobci vybavení a doplňků pro lyžaře a snowboardisty mají obvykle ve svém sortimentu kompatibilní položky. Tím je zajištěna správná integrace jednotlivých částí vybavení a zabrání se jejich pádu nebo otlačení, vniknutí sněhu pod ně nebo nedostatečné ochraně před větrem při rychlé jízdě.

Chcete-li se ujistit, že vám lyžařská helma a brýle správně sedí, můžete provést rychlý test: nasaďte si helmu a poté brýle a připevněte je ke speciálnímu systému umístěnému na zadní straně konstrukce. Zkontrolujte, zda mezi okraji přilby (zejména nad čelem a kolem spánků) a brýlemi zůstává jen malá mezera.

Co nosit pod lyžařskou helmou?

Především byste v žádném případě neměli nosit lyžařskou helmu přes tlustou čepici, zejména pokud jste dítě, protože to může mít tragické následky, pokud spadnete a udeříte se do hlavy. Lyžařská přilba má těsně přiléhat k hlavě a příliš velká vrstva vlny nebo bavlny negativně ovlivňuje její přilnavost. Kromě toho výrazně snižuje proudění vzduchu, což může vést k přehřátí.

Nejlepší možností je nosit lyžařskou helmu přímo na hlavě, přes termoaktivní lyžařský komín nebo lyžařskou čepici z tenkých a pružných materiálů, které navíc umožňují pokožce dýchat a jsou příjemné na dotek. Volte bezešvé úpravy a tkaniny, jako je polyester s přídavkem elastanu nebo polyamid, mikrovlákno, nylon nebo zateplená lycra. Můžete také nosit multifunkční šátek Buff.

Kdy je třeba lyžařskou helmu vyměnit?

Nejčastěji se doporučuje vyměnit lyžařskou helmu každé 3 roky nebo častěji. Zároveň byste neměli používat stejný model déle než 5 let. Poškozenou nebo deformovanou přilbu byste měli po pádu a úderu do hlavy bezpodmínečně vyměnit, protože nebude plnit svou nejdůležitější ochrannou funkci. I když poškození není viditelné pouhým okem, může dojít ke změně vlastností nebo technologie v důsledku silného nárazu. Také poškozené a opotřebované řemínky, nefunkční zapínání atd. jsou důvodem k výměně lyžařské přilby za novou.

Při kompletaci lyžařské výbavy je nutné dbát na správně nasazenou přilbu, která zvýší vaši bezpečnost na sjezdovce a zajistí pohodlnou jízdu. Při lyžování v zahraničí si zjistěte, jaká pravidla platí v dané zemi nebo dokonce ve vybraném lyžařském středisku, protože některá lyžařská střediska mají vlastní předpisy týkající se nošení lyžařské helmy. Například v Itálii je vyžadováno do 18 let. Například v Itálii je povinná do 18 let (včetně sáňkování), v Rakousku, Slovinsku a na Slovensku do 15 let.

Pokud máte pochybnosti o správném modelu a velikosti vaší lyžařské nebo snowboardové helmy, kontaktujte náš zákaznický servis. V e-shopu Sportano.cz najdete širokou nabídku kvalitních dámských, pánských a dětských lyžařských přileb od špičkových značek jako UVEX, POC, Head, ATOMIC, Alpina, Rossignol, Salomon, Oakley nebo Smith.

Polecane produkty